tiistaina, joulukuuta 05, 2006

Masentavaa tiedon ristiriitaa

Mediuutiset: Masennuslääke lisää itsemurhayrityksiä, 5.12.2006
Verkkouutiset: Masennuslääkkeen käyttö vähentää itsemurhia, 5.12.2006

Lukija arvelee tietenkin, että on kyse erillisistä tutkimuksista. Ei suinkaan. Sama tutkimus. Miten tämä on mahdollista. En minä vaan tiedä. Kertokaa minulle jos tiedätte.

Masennuslääke lisää itsemurhayrityksiä

[Maria Tojkander 5.12.2006, 15:42]
Uuden polven masennuslääkkeen käyttöön liittyy lisääntynyt itsemurhayritysten riski, käy ilmi tuoreesta suomalaistutkimuksesta. Vaikka käyttö lisää yrityksiä, on toteutuneiden itsemurhien riski lääkkeiden käyttäjillä vähentynyt. Kuopion yliopisto, Kansanterveyslaitos, Stakes ja Kela tutkivat uuden polven masennuslääkkeiden, selektiivisten serotoniinin takaisinoton estäjien, vaikutusta itsemurhariskiin. Tutkimuksessa oli 15 390 koehenkilöä, joita seurattiin kolme ja puoli vuotta. Tutkimuksen mukaan itsemurhia tehtiin 32 prosenttia vähemmän masennuslääkkeiden käytön aikana. Yrityksiä oli kuitenkin 40 prosenttia enemmän. Lääkitys vähensi myös huomattavasti masennuspotilaiden kuolleisuutta, mikä tutkijoiden mukaan johtui sydän- ja verisuonikuolemien vähenemisestä. Tutkijat selittävät tutkimustulosta muun muassa sillä, että masennuslääkityt yrittävät itsemurhaa ottamalla yliannoksen masennuslääkettä. Nämä lievemmät yritykset lisääntyvät, kun kotona on saatavilla lääkkeitä. Toisaalta lääkkeet vähentävät kuolemaan johtavien väkivaltaisempien menetelmien käyttöä. Tutkimuksessa havaittiin eroja eri lääkkeiden välillä. Fluoksetiinin käyttäjillä riski itsemurhaan oli alhaisin ja venlafaksiinin käyttäjillä korkein. Paroksetiini lisäsi kuoleman riskiä 10-19-vuotiailla. Tutkimus on julkaistu Archives of General Psychiatry -lehdessä.

Tutkimus: Masennuslääkkeen käyttö vähentää itsemurhia
STT–SINIKKA SUOSALMI-PP-HJ, 5.12.2006
Uusien masennuslääkkeiden käyttö näyttäisi tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan vähentävän selvästi itsemurhia, vaikka toisaalta itsemurhayritykset lisääntyvätkin lääkehoidon aikana huomattavasti. Tutkijat selittävät tätä ristiriitaa sillä, että itsemurha-ajatuksia hautovalla kotona oleva lääkepurkki pistää kokeilemaan yliannostusta, eikä rajumpia keinoja kokeilla. Uudet masennuslääkkeet ovat kuitenkin melko turvallisia, ja useimmiten selvitäänkin pelkällä vatsahuuhtelulla. Hieman yllättäen myös kuolemat sydän- ja verisuonisairauksiin olivat selvästi harvinaisempia masennuslääkkeitä käyttävillä. Tähän selityksenä voi olla lääkkeen vaikutus veren hyytymistekijöihin, mutta myös stressiin, jännittyneisyyteen ja ahdistuneisuuteen, sanoo professori Jari Tiihonen Kuopion yliopistosta. Kuopion yliopiston, Kansanterveyslaitoksen, Stakesin ja Kelan tutkimus tuo ensimmäistä kertaa maailmassa selvää näyttöä vuosia puhuttaneeseen kysymykseen masennuslääkkeiden ja itsemurhien yhteydestä. Tutkimus julkaistiin maanantaina psykiatrian ykköslehdessä Archives of General Psychiatry.
Kokonaiskuolleisuus väheni 49 prosenttia. Masennuslääkkeiden ja itsemurhien yhteydestä on keskusteltu kiivaasti. Itsemurhien vähentymistä on pidetty uusien masennuslääkkeiden ansiona. Viime vuosina ruutia väittelyyn ovat tuoneet havainnot, joiden mukaan masennuslääkkeiden käyttö näyttäisi lisäävän itsemurhayrityksiä etenkin lapsilla ja nuorilla. Tutkittua tietoa asiasta ei kuitenkaan ole tähän asti ollut, sanoo professori Jouko Lönnqvist Kansanterveyslaitoksesta.Tässä tutkimuksessa olivat mukana kaikki ne potilaat, joita oli hoidettu itsemurhayrityksen vuoksi sairaalassa Suomessa vuoksi vuosina 1997-2003. Potilaita seurattiin keskimäärin kolme vuotta. Tutkimuksen mukaan itsemurhayrityksiä oli 39 prosenttia enemmän masennuslääkkeiden käytön aikana, mutta itsemurhia oli 32 prosenttia vähemmän. Kokonaiskuolleisuus oli jopa 49 prosenttia vähäisempää masennuslääkkeiden käytön aikana. Tämä selittyy Tiihosen mukaan erityisesti sillä, että kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin väheni masennuslääkityksen aikana 68 prosenttia. Erityisesti nämä kuolemat vähenivät potilailla, jotka käyttivät ns, SSRI-masennuslääkkeitä. Kuolemanriskin aleneminen lääkehoidon aikana oli jopa huomattavasti suurempi kuin sydänpotilaiden statiinihoidon aikana.
Paroksetiini ei sovi nuorille ja lapsille. Tutkimus vahvisti myös käsitystä, että paroksetiini ei sovi lasten ja nuorten masennuksen hoitoon. Tällä lääkkeellä hoidettujen nuorten kuolemanriski näytti lisääntyneen, vaikka kaikista kuolemantapauksista ei voinut päätellä yhteyttä lääkkeisiin. Kaikkiaan neljästä kuolemantapauksesta yksi oli itsemurha, kaksi onnettomuutta ja yksi hukkumiskuolema. Tiihonen toivoo, että masennuslääkkeet päätyisivät oikeiden potilasryhmien käyttöön. Nykyisin niitä saattaa käyttää toisaalta ihmiset, jotka eivät niitä tarvitse. Toisaalta niitä eivät käytä kaikki ne, jotka niistä selvästi hyötyisivät. Toisaalta potilaat saattavat sotkea uudetkin masennuslääkkeet vanhoihin, joihin jäi helposti koukkuun.

5 kommenttia:

 1. Ilkeämielinen sanoisi, että masennuslääkkeet vain tekevät ihmisistä neuvottomampia ja tyhmempiä, siksi yritykset epäonnistuvat...

  VastaaPoista
 2. Hyvä kommentti tiedemieheltä.

  Sinänsähän nuo otsikot eivät ole ristiriidassa keskenään, vaikka ensi lukemiselta siltä tuntuikin.

  Masennuslääkkeistä en mitään tiedä, mutta jotenkin tuntuu, että pitäisi olla muitakin tapoja auttaa ihmiset takaisin elämänsyrjään kuin pumpata ne täyteen mömmöjä.

  *P*

  VastaaPoista
 3. Se täytyy SSRI-lääkkeiden puolesta sanoa, että niitä on vähän vaikea pitää minään "mömmöinä"; ei käyttäjä alkuvaiheen pientä huimausta ja suun kuivumista lukuunottamatta edes huomaa mitään varsinaista eroa, kunhan vaan alkaa elämä luistaa hiukan paremmin. Olen muutaman tapauksen vierestä seurannut, enkä ole huomannut että ne mitään "onnellisuuspillereitä" tms. olisivat.

  Tuosta koukkuun jäämisestä olen kyllä eri mieltä. Eräs ihme kyllä aika vaiettu ominaisuus noilla on se, että useimmat lyhyen puoliintumisajan SSRI:t (Esim juuri paroksetiini) aiheuttavat todella rankat vieroitusoireet. Tätä ei pidetä 'oikeana' addiktiona, koska oireisiin ei kuulu mitään himoa saada ainetta.

  Terveyskeskuslääkärit varsinkin ovat usein aivan pihalla näiden lääkkeiden tästä ominaisuudesta ja usein ihan systemaattisesti väittävät potilaan kuvittelevan. Aivan tavanomaisia oireita ovat tasapaino- ja lihasaistin hallusinaatiot ja paroksetiinin kohdalla jopa näköharhat esim. voimakkaat jälkikuvat. Lähes kaikki tietämäni SSRI-lääkkeiden käytön lopettaneet ovat kertoneet lievistä vastaavista oireista.

  VastaaPoista
 4. Myös terapia voi psyykkisesti sairaalla lisätä itsemurhariskiä.

  Ihminen on koteloitunut staasiinsa ja kun se koettaa tulla sieltä ulos, tulee elämään kriisi (eli suomeksi käännekohta). Tätä ei ihmisen pää aina kestä.

  Masennuslääkkeiden lisäämä itsemurha-alttius on todennäköisesti tätä samaa kauraa...

  VastaaPoista
 5. Nimimerkki Tiedemies: "Ilkeämielinen sanoisi, että masennuslääkkeet vain tekevät ihmisistä neuvottomampia ja tyhmempiä, siksi yritykset epäonnistuvat..."

  Viitteitä? Tutkimuksia?

  VastaaPoista