keskiviikkona, joulukuuta 27, 2006

Laihdutusbisnes tahkoaa miljardeja

###
Laihdutusbisnes (###) on saavuttanut käsittämättömät mittasuhteet.

Ilta-Sanomat kirjoittaa
tänään asiallisesti laihdutusbisneksestä. Laihduttamisella tahkotaan miljardeja, mikä on melko hyvin tuotteelta, jonka hinta-laatu-suhde on surkea.

Tarvitaan pysyvä muutos elämäntavoissa. Pelkkä laihdutusvalmisteen nauttiminen ei riitä. Suomen kamaralta karisee vuosittain miljoonia kiloja, jotka tulevat takaisin yhtä varmasti kuin kesä seuraa kevättä. Niin käy tämänkin joulun läskeille. Dosentti Sirpa Sarlio-Lähteenkorva Helsingin yliopistosta sanoo, että näitä "jojottajia" on runsaasti. "En edes lähde arvailemaan, kuinka paljon kiloja ja rahaa laihdutuksessa liikkuu", Sirpa Sarlio-Lähteenkorva sanoo. Vain viisi naista ja seitsemän miestä sadasta pysyy laihdutustuloksessaan.

"On tylsää, että näille markkinoille laitetut rahat ovat useimpien kohdalla hukkaan heitettyjä, jos ajatellaan asiaa painonhallintamielessä", Sarlio-Lähteenkorva huomauttaa. "Uuden painon pitäminen vaatii ihan hirveästi työtä, eikä mitään paluuta entiseen elämään ole. On syötävä vähemmän ja liikuttava enemmän kuin mihin on tottunut", Sarlio-Lähteenkorva valistaa.

Esimerkkejä harhaanjohtavista laihdutusmainoksista (näitä en missään nimessä suosittele!):
 • ShapeWorks-ohjelma ratkaisee ongelmasi helposti ja pysyvästi. Maukkaiden ja ravitsevien pirtelöiden ja erilaisten tukituotteiden avulla laihduttaminen onnistuu ilman nälkää ja kalorien laskemista. (Herbalife)
 • Kuitujen käyttö laihdutuksessa toimii siten, että ne turpoavat mahassa ja antavat kylläisyyden tunteen. Mutta kuidut toimivat myös nälkää ja ruokahalua säätävien hormonien kautta. (Tohtori Tolosen Laihdutus-Kuitu)
 • Golden Slim sopii naisille, miehille, nuorille, vanhoille, laihduttajille, painoaan hallitseville, kuntoilijoille, diabeetikoille, keliaakikoille, yksipuolisesti ruokaileville ja niille, jotka eivät ehdi aina ruokailla säännöllisesti. (Natur Produkt Suomi)
 • Trimbia on mullistava laihdutustuote: ota yksi tabletti, laihdut automaattisesti 2 kiloa! (Easy Shopping)
 • Laihdutuslaastari imee rasvaa aivan kuin pölynimuri imee roskia! (Lipo-Slim)
Lähde: Ilta-Sanomat, 27.12.2006 (Läski ei lähde)

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

7 kommenttia:

 1. Minä en usko, että "uuden painon pitäminen vaatii hirveästi työtä", jos on laihdutettu rauhallisesti ja opeteltu rauhassa uudet elämäntavat. Vaikeinta on kaiketi saada päänsä uskomaan, että terveellinen ruokaa on hyvää, kun ihmisellä on taipumus ajatella, että terveellinen ruoka on pahaa ja "mättö" hyvää. Toinen asia on se, että pitäisi tunnistaa nälän ja kylläisyyden tunteet -ja erottaa nälkä mieliteosta.

  mielestäni "Kutri" on sivuillaan paneutunut näihin asioihin hyvin, ja on myös malliesimerkki siitä, miten tosiaan voi muuttaa elämäntapojaan pysyvästi -mutta hän olikin varannut elämäntaparemonttiin vuoden. (ihan kaikista ruokajutuista en ole hänen kanssaan samaa mieltä kuitenkaan.)

  *P*

  VastaaPoista
 2. Tuo "uuden painon pitäminen vaatii hirveästi työtä" on dosentti Sarlio-Lähteenkorvan käsitys. Kyllä minä olen pitkälti samaa mieltä hänen kanssaan. Vasta sitten kun annoskoot ja liikunta on optimaalisella tasolla, laihdutustulokset voivat jäädä pysyviksi. Laihdutuspillereiden luoma harha on juuri tämän asian suhteen niin tavattoman vahingollista. Kiitos *p* taas hyvästä kommentistasi!

  VastaaPoista
 3. Tutkailin kiinnostuneena vähäsen tuota linkkiä Tolosen laihdutuskuituun, koska olen käyttänytkin sitä. Siinähän näyttää olevan paitsi kuitua myös kromihiivaa elikkä orgaanista kromia. Aiheesta löytyy mm. ihka uusi kirjallisuuskatsaus, jonka mukaan sillä on edullinen vaikutus paitsi painonhallintaan myös verensokeriin ja veren rasvoihin.
  http://tinyurl.com/ykehvh
  Tunteekohan Christer jo tätä julkaisua? Olisikohan aihetta vähäsen lieventää kovin äkkijyrkkää mielipidettä? Jotenkin tuntuu, että ravintoplisiä vastustavat jyrkästi sellaiset henkilöt, joilla ei ole niistä itsellään kokemusta.

  VastaaPoista
 4. No niin, olinkin odottanut Matti Toloselta (=Anonymous) vähitellen jotakin elonmerkkiä! Ravintoplisistä minulla on kokemusta, sen sinä Matti tiedät. Laskurissa on IP-osoite 217.152.230.# (Oy Bio-Vita AB). Kiitos kommentistasi. Laihdutusvalmisteet eivät koskaan tule saamaan paikkaa sydämessäni.

  VastaaPoista
 5. Hihihii... Vai käyttää Tolonen omia tuotteitaan! Sait kiinni tohtorin anonyymin kommentin kirjoittamisesta. Netin keskustelupalstat ovat täynnä näitä anonyymejä kommentteja milloin mitäkin luontaistuotetta puolustaen. Kuinka moni on Tolosen itsensä kirjoittama? Minusta Tolonen on ollut todella lapsellinen.

  VastaaPoista
 6. Heh, tosiaankin biponainen tohtori Tolosen mauttomuudelle. Tämä viimeisin temppu pistää miettimään todella synkkiä aikoja jolloin tätä blogiani häirittiin oikein kunnolla. Silloin asialla oli "iltakajo" -nimimerkillä esiintynyt henkilö. Sovin tämän henkilön kanssa asiat ja meidän piti jopa tavata eräässä kahvilassa, mutta yllättäen iltakajolle tuli este. Sen jälkeen en ole kuullut iltakajosta mitään. En pidä mahdottomana, että iltakajo on Tohtori Tolonen. Hän soluttautuu keskustelupalstoille ja blogeihin ikäänkuin tunnustelemaan ilmapiiriä. Tuollaisen anonyymin terveyspropagandalle voi tietenkin antaa mahdollisimman vähän arvoa.

  VastaaPoista
 7. Itse olen nöyrtynyt käyttämään lisäravinteista kalaöljykapseleita, koska en syö kalaa. Kyllä ne tuntuvat olevan hyväksi iholle ainakin. Vitamiineja syön välillä, mutta se on kyllä rahan tuhlausta.

  Tuosta uuden painon pitämisen vaikeudesta: mielestäni ei ole hyvä niin hirveästi tuoda esille tuota näkökohtaa, vaikka se totta olisin. Varmasti uusien elämäntapojen opettelu vaatii alkuun paneutumista, mutta ihmisille tulee kovin helposti sellainen olo, että terveellinen elämä on yhtä kärsimystä ja kieltäymystä.

  Luulen, että tv-psykologi Dr. Phil on oikeassa siinä, että hänen mielestään painonhallinta on psykologinen kysymys. Muutenhan kaikki söisivät terveellisesti ja liikkuisivat, jos asiaa ajateltaisiin vain järjellä.

  *P*

  VastaaPoista