Time-lehti valitsee vuosittain vuoden henkilön. Tänä vuonna valinta osui sinuun! Kyllä, olet vuoden henkilö. Sami Köykkäkin on vuoden henkilö. "Timen vuoden henkilö ei ole henkilö vaan joukko: netin käyttäjät", kertoo Mediablogin ylläpitäjä Matti Lintulahti. Informaatioteknologian aikakaudella huomataan, että sinä muutat yhteiskuntaa.
Minäkin olen vaatimattomalla sarallani vuoden henkilö. Olen näitä ravinto-, terveys- ja liikuntakirjoituksiani väsännyt varsin ahkerasti myös tänne nettiin. Netti ei ole mikään väheksyttävä media. Ainakin hetkeksi on tapahtunut esimerkiksi se suuri ihme, että Kansanterveyslaitos katsoo voivansa uudelleenarvioida asennettaan ravintorasvoihin netissä käydyn keskustelun perusteella!
Kirjoitettuani meijerivoita puolustavan neutraalin jutun erääsen urheilulehteen sain yhteydenottoja Kansanterveyslaitoksen tutkijoilta ja Suomen Sydänliitosta kirjoitettiin asian johdosta lehden päätoimittajalle vastine, jossa syvästi paheksuttiin meijerivoista annettua myönteistä informaatiota. Puhelin on soinut, sähköpostia on lähetelty puolin ja toisin sekä keskustelua käyty asian tiimoilta. Kiitän myös tässä vaiheessa kaikista myönteisistä viesteistä joita olen saanut. En tiennytkään, että voinsyöjiä on niin paljon Suomessa. Luulin olevani aika yksinäinen kummajainen.
Näin asia on edennyt toistaiseksi (ihan kaikkia yksityiskohtia en suostu kertomaan ja omaa rooliani en aio tässä korostaa enemmän kuin on asian tiimoilta tarpeen):
1) Kirjoitan erääseen urheilulehteen neutraalin jutun meijerivoista.
2) Minuun ottaa yhteyttä muutama henkilö Kansanterveyslaitokselta ja ihmettelee olenko siirtynyt kannattamaan vaihtoehtoisia ruokavalioita. Ihmetellään miten olen voinut kirjoittaa myönteiseen sävyyn meijerivoista.
3) Vastaan esitettyyn kritiikkiin sekä sähköpostilla että juttelemalla eräälle tärkeälle henkilölle suoraan tästä asiasta.
4) Todetaan, että olen yhä "järjissäni" ja seuraan tiedekirjoittelua yhä terveen kriittisesti pitäen ohjenuorana edelleenkin Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia hiilihydraateista ja proteiinista. Ilmaisen kuitenkin olevani jo monien vuosien takaa eri mieltä suositeltavista rasvoista. Pidän synteettistä rasvavalmistetta nimeltään margariini epäterveellisenä ihmiselle ja luonnon omaa tuotetta nimeltään meijerivoi terveellisenä.
5) Urheilulehden päätoimittajaan otetaan yhteyttä Suomen Sydänliiton toimesta. Tulossa on kuulemma kriittinen vastine siihen voijuttuuni. Vastine saapuu ja saan sen luettavakseni. Hermostun vastineen sävystä, vaikka se onkin yritetty kirjoittaa asialliseen muotoon. Selvästi minua pidetään vähäjärkisenä kun kirjoitan noin meijerivoista.
6) Urheilulehteen ei mahdu minun kirjoittamiani ravintojuttuja. Asialle voi olla ihan luonnollinen selitys, juttuni ovat olleet sellaisia pieniä täytejuttuja ja nyt on lehdessä todellakin ollut niin tavattoman vähän tilaa jäljellä. Toinen mahdollisuus on, että tämän voijuttuni johdosta minua ei enää "päästetä pilaamaan lehden mainetta".
7) Hermostun tilanteesta siinä määrin, että kirjoitan eräälle keskustelufoorumille jo pitkään minussa muhineen idean, että meijerivoi syrjäytettiin ravitsemussuosituksista taitavan mielikuvamainonnan keinoin. Väitän, että voi tehtiin epäterveelliseksi ravintoaineeksi mielikuvamainonnan avulla. Ei tieteellisin argumentein. Voita ei saa syödä koska sitä ei saa sopimaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan linjauksiin ja se ei laisinkaan sovi Pohjois-Karjala tutkimuksen terveysväitteisiin.
8) Saan tälle kirjoitukselleni runsaasti lukijoita (tällä hetkellä 1657 henkilöä on lukenut kirjoitukseni) ja kirjoitustani kommentoidaan vilkkaasti (60 kommenttia tähän mennessä). Ajatuksena muhii päässäni ja olen sen kaikille rehdisti ilmaissut, että kirjoitan tästä episodista jutun johonkin laajalevikkeiseen suomalaiseen lehteen ja pyydän kommenteissa tukea ajatuskuvioilleni.
9) Parin viikon aikana luen mielenkiinnolla kommentteja ja ostan mm. erään kommentoijan suositteleman kirjan, jossa ollaan selkeästi kanssani samoilla linjoilla. Saan ajatuksen, että lehtiartikkeli kirjoitetaan yhteisin ponnistuksin valmiiksi.
10) Aiheeni innostamana eräs kommentoija aktivoituu ja kysyy suoraan mm. Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puskalta miten tyydyttyneisiin rasvoihin (esimerkiksi voihin) pitäisi suhtautua ja saa tähän vastauksen.
11) UKK-instituutin johtajalta Mikael Fogelholmilta kysytään suoria kysymyksiä asiasta hänen omassa vaaliblogissaan. Kannattaa lukea tohtori Fogelholmin vastaukset tarkkaan mm. osioissa "Julkinen haaste Fogelholmille" ja "Ei margariinia leivän päälle". En tiedä meneekö vaalikampanjan piikkiin, mutta tohtori Fogelholm lupaa selvittää perin pohjin miten on mahdollista, että Suomessa esimerkiksi transrasvoista on erilainen näkemys kuin muissa Pohjoismaissa. Fogelholm loihtii ilmoille ajatuksen: Uusia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia (jotka toimivat suomalaisten suositusten lähtökohtana) aletaan todennäköisesti laatia n. vuonna 2008. Siihen mennessä on varmaan tehty niin paljon uusia tutkimuksia, että vaihtoehtoja aletaan ihan tosissaan pohtia. Mutta siihen asti suositukset ovat ne, mitkä ovat. Tämä on minun mielestäni tosi hienosti sanottu ja täysin linjassa oman näkemykseni mukaan! Ehkä olen yhä täysjärkinen?
12) Ei tässä vielä kaikki. Fogelholm sanoo: Olet (ja kaikki muutkin näillä sivuilla transrasvoista kirjoittaneet) oikeassa. Vertasin vielä NNR2004 ja VRN2005 suosituksia ja tottavieköön ne ovat erilaisia. Voin vain puolustautua huonosti sillä, että minua pyydettiin erityisesti tarkastamaan energiaa, lihavuutta, fyysistä aktiivisuutta ja C-vitamiinia koskevat tiedot (nämä olivat minun valmisteluvastuulla NNR prosessin aikana). Ryhdyn nyt hommiin ja selvitän tätä asiaa. Joten palaan näihin keskusteluruutuihin. Tämä on suuren luokan myönnytys sen suhteen, että suomalaisessa rasvakeskustelussa ei ole kaikki kohdallaan! Moni lukija ei tajua asian syvimpiä vivahteita. Tärkeintä on tietää, että ravitsemuskeskustelu ja ravitsemussuositusten laadinta on ollut ongelmallista Suomessa. Miettikää mistä syystä oli niin tärkeää saada margariinia pöytään?
13) Meijerivoista on siis lähiaikoina syntymässä kirjoitus suureen valtakunnalliseen lehteen. Kirjoitus johon vuoden henkilö, eli sinä, voit vaikuttaa! Vaikuta kirjoituksen syntyyn! Ole mukana tekemässä vuoden henkilön arvoista toimintaa kansanterveytemme puolesta.
Terveisin, christer sundqvist
Tavattoman mielenkiintoinen juttu! En juurikaan ole seurannut blogiasi, mutta sain vihjeen eräältä kaverilta, joka pyysi lukemaan uskomattoman tarinasi. Luin linkit läpi ja sain sen käsityksen, että Suomessa on lehdistövapauden suhteen paljon parannettavaa. Hienoa miten olet saanut maltillisella faktoihin perustuvalla linjallasi paljon hyvää aikaiseksi. Itseäsi juurikaan korostamatta saat aikaan hyvin mielenkiintoisen keskustelun ravinnon rasvoista. Mminulla ei toimittajan pätevyys riitä arvioimaan ravintotieteellistä puolta, mutta tuo yhteiskunnallinen merkitys on minulla hyvinkin selvillä. Toivottavast saat juttusi julkaistua. Ehkä jopa meidän lehdessämme! Otan yhteyttä sinuun privaatisti.
VastaaPoistaYksi margariinia syövä toimittaja
Tylsää.
VastaaPoistaMinä kun joudun kiskomalla kiskomaan asiantuntijoilta tietoa tyydyttyneen rasvan haitoista, mutta toiset eivät sitä pyydä, ja se tulee heille yllätyksenä. :)
Terveisiä vaan Marjaana Lahti-Koski, minäkin kuulisin mielelläni, mitä pahaa voissa on!
"Luin linkit läpi ja sain sen käsityksen, että Suomessa on lehdistövapauden suhteen paljon parannettavaa. "
VastaaPoistaMiten on sitten mahdollista, että Suomessa lehdistön toimintaedellytykset ovat maailman parhaimpia? Näin uutisoitiin hiljattain? Näyttää olevan pelkkää harhaa.
Minusta on täysin käsittämätöntä, että lehtikirjoittelua pyritään tavalla tai toisella rajoittamaan. Sehän sotii jo perustuslakiamme vastaan.
Tyydyttyneen rasvan ainoa ongelma on, että ne lisää kolesterolin määrän tuottoa murtaakseen solukalvojen jäykkyyttä.
VastaaPoistaKorkea hiilihydraattisessa ruokavaliossa/dominoivasti omega-6 sisältävässä ruokavaliossa verisuonten sisäpintojen tulehdus on ongelman lähde eikä meijerivoi.
Lisääntynyt kolesteroli kertyy vaurioituneeseen kohtaan, jos insuliinitasot ovat olleet toistuvasti liian korkealla tasolla.
Kolesteroli yrittää korjata vauriota mutta tulehduksen jatkumisen takia yhteen vauriokohtaan kerääntyy niin paljon kolesterolia, että verisuoni tukkeutuu.
Tämän takia normaalitkin kolesterolitasot riittävät tukkimaan verisuonia, jos verisuonten sisäpinnat ovat tulehtuneet ja vauriokohtaa alkaa keräämään kolesterolia.
Pelkkiin kolesteroliarvoihin ei voi tuijoittaa vaan ensisijaisesti parannus on tultava omega-3 lisäämällä suhteessa omega-6 rasvahappoihin.
Fogelholm ei vissiin tähän ota kantaa myöskään?
Mukavia ajatuksia. Yksi margariinia syövä toimittaja lienee oikeassa, että blogeilla ja keskustelupalstoilla on merkitystä niinkin visaisessa aiheessa kuin päivittäinen ravinto.
VastaaPoistaJari olet merkittävällä tavalla virittänyt rasvakeskustelua oikeaan suuntaan!
Anjan tavoin olen yllättynyt siitä miten erikoisella tavalla ravintokirjoittelua ohjataan Suomessa.
Thinkerin ajattelu on mielenkiintoista kuten aina. Mielestäni löytyy tieteellistä todistusmateriaalia yllin kyllin sen puolesta, että monia kroonisia tautejamme voidaan pitää juuri tulehdustauteina. Ehkä tämän asian suhteen on kyse siitä, että asian puolesta on Suomessa puhunut jo pitkään tohtori Matti Tolonen. Koululääketieteelle pitää antaa aikaa löytää tämä yhteys itse, jotta asia liikahtaisi eteenpäin.
Kiitos kommenteista!