maanantaina, helmikuuta 04, 2008

Pääjohtaja Puskalle palkinto

*
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti!

Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja
, ystäväni professori Pekka Puska saa englantilaisen Rank-säätiön suurpalkinnon. Palkinto on arvoltaan noin 100.000 euroa. Palkinto on myönnetty professori Puskalle hänen työstään suomalaisten ruokavalion muuttamisessa ja tämän muutoksen kansanterveydellisistä vaikutuksista sydän- ja verisuonitautien vähenemiseen.

Olen iloinen siitä, että suomalaista terveysvaikuttajaa arvostetaan. Mediuutiset kertoo Professori Puskan työn pohjan muodostuneen hänen johtamassaan Pohjois-Karjala projektissa, jossa sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi pyrittiin erityisesti muuttamaan väestön ruokavaliota. Saatuja kokemuksia on hyödynnetty monipuolisesti koko maassa. Suomalaisten ruokavaliomuutokset ovat olleet niin huomattavia, että väestön veren kolesterolitaso on laskenut yli 20 prosenttia ja myös verenpainetasot ovat laskeneet. Ruokavaliomuutosten seurauksena työikäisten vuotuinen sydäntautikuolleisuus on 1970-luvun alun jälkeen pienentynyt noin 80 prosenttia. Professori Puska ottaa palkinnon tänään (4.2.2008) vastaan Lontoossa.

Minulle tämä Rank-säätiö on aivan tuntematon ja lukuisissa suomalaisissa lehdissä käsiteltävissä jutuissa tähän ei saa lisävalaistusta. Ulkomaan toimittajaystäväni on saattanut tietooni, että Rank-säätiö olisi yhteydessä tähän elintarvikeyritykseen: Rank Hovis McDougall ja kristityistä perusarvoista voimansa ammentavaan Rank Prize Fund'in perustajaan: Lord Rank'iin (1888-1972). En ole aivan varma näistä tiedoista.

Tässä vielä palkinnon perustelut Lontoon murteella:

THE RANK PRIZE FOR NUTRITION
Awarded to
Pekka Puska

For his outstanding contribution to the science of nutrition

The link between high blood concentrations of cholesterol and increased risk of obstructive disease of the coronary, cerebral and peripheral arteries has been recognised for a century. For 50 years it has been known that the statistical correlation with coronary risk extended across the whole population range of cholesterol concentrations and that these levels reflected the saturated fatty acid content of the national diet.

In 1972, Professor Pekka Puska took up the challenge of demonstrating in his own country, Finland, with its world record high rate of coronary heart disease, whether blood cholesterol levels could be lowered by altering the national diet and, critically, if coronary risk would be lowered pari passu.

Selecting the worst affected Finnish province of North Karelia, in 1972 Pekka Puska and his team embarked upon a unique example of a whole population intervention, mobilising government and public support, farmers, food manufacturers, schools, voluntary agencies, public relations organisations, written and broadcast media and others. With their support he began a well-organised and sustained research exercise in the attempt to achieve a radical reduction in the fat content of the diet along with other measures such as smoking reduction and blood pressure control.

In the first 5 years, the rate of coronary heart disease mortality in North Karelia fell by one fifth in men aged 36-64, changing little if at all in the rest of Finland. The campaign was then extended to the whole of Finland with similar benefits. Within 25 years, a spectacular reduction of about 80% in national coronary mortality rates was achieved among the working population. The major part of the coronary risk reduction is statistically attributable to the fall in average blood cholesterol concentration.

The North Karelian and Finnish experience has greatly influenced nutrition policy and behaviour the world over and has been responsible for major reductions in deaths and chronic ill health from vascular disease. The clear demonstration of the protective value of lowering blood cholesterol has also opened the way for powerful new medications to reinforce the effect of dietary modification.

Chairman of the Trustees The Rank Prize Funds London, 4th February 2008

Lähtet: Kansanterveyslaitos, 1.2.2008 ja Mediuutiset, 4.2.2008

29 kommenttia:

  1. Palkinnon myöntäjä on Rank Prize Funds, http://www.rankprize.org

    Lord Rank tosiaan on rahaston perustaja. Lord Rankista löytyy tietoa esim. Wikipedian artikkelista

    http://en.wikipedia.org/wiki/J._Arthur_Rank%2C_1st_Baron_Rank


    ja hänen liiketoimistaan löytyy tietoa esim. hakusanoilla The Rank Organization, nykyään jatkaa firma nimeltä The Rank Group, pelialalla.

    Palkinnon perustelut on laitettu Kansanterveyslaitoksen sivuille


    http://www.ktl.fi/attachments/english/puska_citation.doc
    - olisi mielenkiintoista kuulla asiaa tuntevien kommentteja näistä perusteluista.

    Äkkipäätä katsoen näytti että ainakin parilla-kolmella Rank Prize Fundsin optoelektroniikkapuolen henkilöistä olisi läheisehköjä suhteita Unileveriin, tosin voi olla että yksi näistä oli vain nimikaima. Lisäksi nykyisen Rank Groupin hallituksessa on Unileverillä 30 vuotta toiminut henkilö (mm. hallituksen puheenjohtajana).

    No, Rank Grouphan on kokonaan eri toimija kuin Rank Prize Funds ja kyllähän liike-elämässä suhteita ja urakiertoa on joten eivätpä nämä optoelektroniikkarahastonkaan henkilöiden suhteet ehkä liity mitenkään asiaan, tuli vain mieleen mainita kun on ollut näistä margariiniteollisuuden edunvalvonta-asioista joskus puhetta.

    VastaaPoista
  2. Ai niin, äskeiseen lisäyksenä, palkinnon myöntäjä siis on Rank Prize Funds (Nutrition Fund), ei Rank-säätiö (Rank Foundation,
    http://www.rankfoundation.com
    , joka on kristillinen saman miehen perustama rahasto mm. kristillisyyden edistämiseen elokuvassa ja mediassa rajoittuen Britanniaan.

    Tässä palkintorahastossa en huomannut mainintaa kristillisyydestä, voi siellä tietysti sellainen olla,

    (nimimerkin tunnistettavuudesta: visitor-tunnuksella olen aiemmin tänne kirjoittanut, mutta nyt en näköjään saa kirjauduttua)

    VastaaPoista
  3. Rank Hovis McDougall oli isän perustama yritys, Joseph Rankin perustama, jonka poika J. Arthur Rank (Lord Rank) peri, wikipedia-artikkelin mukaan niitä on johdettu erillisinä. The Rank Organization taisi aikanaan olla varsin keskeisessä asemassa elokuva-alalla Briteissä, logona gongin kuva, muistelenpa elokuvissa nähneeni. Lienee varallisuus enemmänkin tuolta elokuva-alalta peräisin kuin elintarvikkeista, mutta monialaista ja laajaa näyttää liiketoiminta olleen.

    Ja vielä korjaus edelliseen viestiini: Rank Foundation on siis saman miehen perustama _säätiö_ mm. kristillisyyden edistämiseen elokuvissa ja mediassa.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Visitor tiedon varmistamisesta. Lähinnä ihmettelin miksi tuota Rank-säätiötä ei enempää noissa uutisissa hehkutettu. Ehkä juuri tuon minunkin havaitsemani kytköksen takia tuonne elintarviketeollisuuteen ja pelimaailmaan? Kiitos tuosta linkistä Puskan saaman palkinnon perusteluihin. Täytyy tutustua.

    Pekka Puskan ansiosta suomalaiset miehet lopettivat tupakanpolton ja ryhtyivät syömään ahkerammin vihanneksia ja hedelmiä sekä oppivat liikkumaan vapaa-aikanaan enemmän. Erinomaisia terveyteen vaikuttavia asioita, joita himmentää Puskan harrastama margariinin ja kasvirasvojen ihailu. Kukaan meistä ei ole täydellinen.

    VastaaPoista
  5. Minun on helppo uskoa arviosi osuvuuteen Pekka Puskan työn merkityksestä ja ansiokkuudesta tupakan, liikunnan ja vihannesten osalta. Tästä työstä näkisin mielelläni miehelle osoitettavan kunniaa.

    Margariinin ohella minua huolestuttaa tuollaisessa asemassa olevan miehen suhtautuminen yritystoimintakytköksiin (vaikkapa aikanaan blogissasi kertoma esiintyminen Unilever-tiedotteessa) eli mm. elintarvike- ja lääketeollisuuteen
    ja tämän suhtautumisen pitkäaikaisvaikutukset suomalaiseen terveys- ja elintarvikepolitiikkaan.

    Hätkähdytti lukea kommenttiasi Kirsi Myllyniemen blogissa. Tarkoitan sitä, jossa kirjoitit,
    että "ravitsemuksen suhteen on aika villi meno päällä tällä hetkellä. On menossa suuri sukupolven ja paradigman vaihdos tutkijakunnassa. Tuttu ja turvallinen tieto on osoittautumassa osittain virheelliseksi tai puutteelliseksi. Vanhan koulukunnan pitää mennä eläkkeelle ja uuden ennakkoluuloista ja teollisista kytkennöistä vapaan henkilöstön astuttava remmiin."

    Tähän liittyen haluaisin esittää sinulle kysymyksen. Kansanterveyslaitos on linjannut toimintapolitiikkaa niin, että politiikkana on hankkia toimintasuunnitelmiensa toteuttamiseen mahdollisimman paljon ulkoista rahoitusta. Pääjohtaja Pekka Puska siunasi aikanaan esim. Valio-rahoitteisen Findia-tutkimuksen josta oikeusasiamies löysi lukuisia tutkimuseettisiä ja tutkimuslainsäädännön noudattamiseen liittyviä puutteita. Rokoteosasto saa merkittävää rahoitusta rokotevalmistajilta.

    Kysymykseni kuuluu: miten tällaisessa toimintaympäristössä voi remmiin astua teollisista kytköksistä vapaa henkilöstö?

    visitor kuten edellisissä

    VastaaPoista
  6. Visitor esittää erittäin hyvän kysymyksen [lisäykset omiani]:

    Miten tällaisessa toimintaympäristössä [missä KTL:n rahoituspohja lepää vahvasti elintarviketeollisuuden ja lääketehtaiden rahoituksen varassa] voi remmiin astua teollisista kytköksistä vapaa henkilöstö?

    Poliittisesti tämä tulee olemaan kovan väännön paikka, mutta lähtökohtaisesti pitäisin suotavana, että Kansanterveyslaitokselle varattaisiin valtion budjettivaroista riittävä määräraha puolueettomuuden takaamiseksi näissä ravintoasioissa. Mikäli ulkopuoliset sponsorit haluaisivat käyttää KTL:ää ponnahduslautana laajalle tuotekirjolleen, pitäisi siitä aina ilmoittaa selkeästi tiedotuksen yhteydessä, esim. niin, että tämän uutisen ja tutkimuksen on rahoittanut se-ja-se yhtiö. Nyt kun lonkerot ulottuvat mystisellä tavalla koko organisaation sisään, ei kukaan uskalla tätä rahaa tuovaa napanuoraa katkaista. Valtion rahoituksen turvin voitaisiin tämä napanuora katkaista ja taata Kansanterveyslaitokselle puolueettoman tiedon välitysrooli.

    VastaaPoista
  7. Olen tuosta onnettomasta FinDia-tutkimuksesta, jota rahoitti Valio, Christerille paljon kirjoitellut.

    Olet aivan oikeassa, että rahoituslonkerot ulottuvat kauas sisään Kansanterveyslaitokseen. Tuo Valion rahoitusrooli yritettiin tuossa FinDia-tutkimuksessa pimittää viimeiseen asti. En tunne muita sponsoroituja tutkimuksia riittävän hyvin, mutta oletan monien tutkimusten lepäävän ulkopuolisen tutkimusrahoituksen varassa. Tutkimusrahan jatkon toivossa yritetään tietysti saattaa julkisuuteen asiasta kuin asiasta myönteinen kuva. Mielestäni sinun ajatuksesi verorahoin ylläpidettävästä Kansanterveyslaitoksesta on hyvä.

    Ehdotan tätä eräälle kansanedustaja-ystävälleni ja pyydän häntä tutustumaan erinomaisiin blogikirjoituksiisi.

    Biokemisti

    VastaaPoista
  8. Julkaisin pyynnöstä Biokemisti -nimerkillä esiintyvän henkilön kirjoituksen omalla tunnuksellani. Hänellä ei ole omaa tunnusta tässä blogiyhteisössä.

    HUOMIO! Sellaista tunnusta ei välttämättä tarvitse. Voitte julkaista mielipiteenne pistämällä kohtaan "Kutsumanimi" oma tunnuksenne. Älkää lähettäkö täysin "Anonyymejä" kirjoituksia. Niitä minun on vaikeampi ottaa todesta.

    VastaaPoista
  9. "Kansanterveyslaitoksessa ulkopuolisen rahoituksen osuus koko toimintamenoista on noin 40 prosenttia. Kansanterveyslaitoksen toimintapolitiikkana on hankkia toimintasuunnitelmiensa toteuttamiseen mahdollisimman paljon ulkoista rahoitusta."

    Lähde: Hyvä tutkimustapa Kansanterveyslaitoksessa (2005)

    VastaaPoista
  10. Ajatus riittävästä budjettirahoitusta kuulostaa hyvältä, tosin poliittinen toteus olla vaikeaa kuten Veteraaniurheilija totesikin. Tähän viittasi myös syksyllä pääjohtaja Pekka Puska rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen rahoittamaa tutkimusta käsittelevää tiedotustilaisutta pitäessään todetessaan, että valtio vaatii yhteistyötä teollisuuden kanssa.

    Toisessa ketjussa kerrottiin, että Diabetesliiton ravitsemussuosituksiin liittyen on tehty kantelu oikeuskanslerille. Kantelun kohteena on näköjään henkilö, joka oli myös Findia-tutkimuksessa vahvasti mukana. Jos Findia-kantelun lopputuloksesta lähtee arvelemaan, voisi arvella että kantelu ei välttämättä ole kovin tehokas keino muuttaa asioita. Toisaalta kyllähän sillä oma vaikutuksensa lienee.

    Mistä tulikin mieleeni, että te tiedeyhteisön tapoja tuntevat ehkä osaatte kommentoida siihen, miten tiedeyhteisön lehdet yleensä suhtautuvat tietoon siitä, että tutkimuksessa ei ole noudatettu lain tai tutkimusetiikan vaatimuksia. Semmoinen tapaus nimittäin kävi, että Findia-tutkimuksessa kerättyjä näytteitä käyttäneen tutkimusartikkelin julkaissut brittilehti - saatuaan tietää oikeusasiamiehen Findia -ratkaisusta - ratkaisi asian niin, että totesi ettei ole "absoluuttisen välttämätöntä" tehdä asialle mitään, käyttäen perusteena Kansanterveyslaitoksen ylijohtajan Juhani Eskolan kirjettä, jossa Eskola kertoi, ettei Kansanterveyslaitoksella ole mitään epäilyksiä etteikö tutkimuksessa olisi noudatettu Helsingin julistusta ja eettisiä periaatteita.

    Pitääkö tämä ymmärtää siitä näkökulmasta, että tiedeyhteisö ei taivu "maalliseen valtaan" (ylin laillisuusvalvoja eduskunnan oikeusasiamies) vaan harjoittaa autonomiaansa ja kun epäeettisyyksiä tai lakipykälistä piittaamattomuutta ei ole tiedeyhteisöön kuuluva tutkimuslaitos havainnut, niin siitä ei tarvitse myöskään muille kertoa?

    VastaaPoista
  11. Hyvää kirjoittelua jälleen ja tärkeästä asiasta.

    Visitor kirjoitti:
    "valtio vaatii yhteistyötä teollisuuden kanssa."

    Tällaista kuurupiiloa varten pitäisi olla olemassa virallinen taho (esim. yhdistys) joka voisi käydä keskustelua niiden ihmisten kanssa, jotka tällaisia ohjeita ovat antaneet ja selvitellä keskustelemalla myös niiden perusteita. Eihän valtio vaadi tai päätä mitään, vaan päätöksiä tekevät ihmiset joille päätäntävalta ko. asiassa on annettu (virkamiehet,poliitikot). Pelin pitäisi olla kaikin puolin avointa ja rehellistä!

    VastaaPoista
  12. Mielenkiintoiselta näyttää, että Joseph Rankin myllytoimintaa,siis vehnäjauhobisnestä, jatkoi RHM plc aina 2007 saakka, jolloin se myytiin Premier Foods yhtiölle. Rankin suvulla on ollut kiinteät suhteet toimintaan ainakin vuoteen 1988 saakka ja sen jälkeenkin nimittäin Isoisä Joseph Rankin samanniminen pojanpoika toimi silloin johdossa...ja vielä 90-luvulla kunniapuheenjohtajana.
    Säätiön säännöt korostavatkin, että tarvitaan ulkopuolista rahoitusta ja lanseerasi näin hienon mahdollisuuden tukea toimintaa esim. RHM plc yhtiön kautta? Olenko ihan harharetkellä päättelyissäni?

    VastaaPoista
  13. san martino kirjoitti:
    Säätiön säännöt korostavatkin, että tarvitaan ulkopuolista rahoitusta ja lanseerasi näin hienon mahdollisuuden tukea toimintaa esim. RHM plc yhtiön kautta? Olenko ihan harharetkellä päättelyissäni?

    Mihin viittaat säätiön säännöillä? Raportti palkintorahastosta vuodelta 2006 löytyy osoitteesta
    http://www.rankprize.org/RPF2006.pdf
    , josta lukiessa tuli vaikutelma että kyseessä olisi enemmänkin rahasto jolla on sijoituksia ja sijoitusten tuottoa jaetaan palkintoina, eikä rahaa kerättäisi ulkoa. Voi toki olla että ymmärsin väärin, joku muukin voi varmaan vilkaista.

    Rahaston trusteet täydentävät itse kokoonpanoaan ja jakavat palkinnot hyödyntäen tieteellisten komiteoidensa asiantuntemusta.

    VastaaPoista
  14. Taisit unohtaa kertoa, että Pekka Puska on lisäksi Suomen Sydänliiton puheenjohtaja, Christer.

    VastaaPoista
  15. Poliklinikka.fi
    tietää muuten kertoa 15.11.2007, että "Suomen sydänliitto on laajentanut Punainen-kampanjaansa yritysyhteistyökumppaneilla. Uusia yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Unilever, Saarioinen ja Tradeka sekä Anna-lehti."

    VastaaPoista
  16. Visitorille tiedoksi: En lukenutkaan tietoa säännöistä vaan se tuli vastaan joltain toiselta sivulta...en vaan nyt tähän hätään sitä löydä. Etsitään!! Saattoi koskea hyväntekeväisyystoimintaa, johon pyydettiin vapaaehtoista tukea? On kiva, että on muitakin, jotka ovat tarkkoja. Ja selvähän se, että tiedolle pitää löytää katetta.
    Kuitenkin olen sitä mieltä...ja tämä on mutu-tietoa, että yleensä näissä perheyrityksissä raha pyörii ihmeellisellä tavalla taskusta toiseen.
    Miksi muuten säätiön tavoite on juuri tukea mm. ravitsemusta?
    Oliko Lordi Rankin johtaman yhtiön tuotteille saatava tieteen tuki? Nythän on kyse vehnäjauhoista, pipareista,kakuista ja muusta valmismuonasta?

    VastaaPoista
  17. san martino:

    ja tämä on mutu-tietoa, että yleensä näissä perheyrityksissä raha pyörii ihmeellisellä tavalla taskusta toiseen.
    Miksi muuten säätiön tavoite on juuri tukea mm. ravitsemusta?
    Oliko Lordi Rankin johtaman yhtiön tuotteille saatava tieteen tuki? Nythän on kyse vehnäjauhoista, pipareista,kakuista ja muusta valmismuonasta?


    Wikipedia-artikkelien perusteella näyttää kyllä että Lordi Rank oli kyllä enemmänkin elokuvamiehiä ja myöhemmin myös elektroniikkapuolella, vaikka isältään perikin tuon myllytoiminnan. Esimerkiksi Rank Xerox oli perustettaessa (1956) USAlaisen Xeroxin ja brittiläisen Rank Organizationin yhteisyritys.

    Vanha tapahan on, että vakiintuneet rikastuneet teollisuusmiehet perustavat hyväntekeväisyyssäätiöitä - enemmänkin tämän tavan piikkiin erityisesti tämän rahaston lukisin. Sehän on perustettu vuonna 1972 kahden lordille läheisen tieteenalan/tekniikan edistämiseksi vain hiukan ennen lordin kuolemaa 83-vuotiaana, ei suinkaan työelämässä oloaikana.

    VastaaPoista
  18. Siis korostan vielä, että kysymyksessä on Rank-palkintorahasto, jonka Lordi Rank perusti juuri ennen kuolemaansa v.1972.
    Hänen johtamansa RHM plc yhtiö oli jo tuolloin huomattava kansainvälinen ruokajätti!
    Lordi Rankin kohdalla on helppo sotkea asioita. Ensinkin.... isoisästä lähtenyt myllytoiminta sekoittuu kristilliseen aatteeseen, hyväntekeväisyyteen,filmiteollisuuteen,valmisruokabisnekseen,säätiöön ja palkintorahastoon. Ja samalla Rankkeja on moneen lähtöön Josephista Jamesiin ja Arthurin kautta pojanpoikaan, jolla on isoisän nimi perintönä.
    Eri lähteet myös korostavat eri asioita ikäänkuin hämäten?

    VastaaPoista
  19. On taas ollut vilkas keskustelu blogissani. Töissä meni vähän myöhään tänään, joten pääsen vasta nyt tutustumaan keskusteluunne.

    Reijo on selvittänyt Kansanterveyslaitoksen rahoituskuviot. Ulkopuolinen sponsoriraha olisi pidettävä mahdollisimman vähäisenä.

    Visitor muistuttaa tuosta onnettoman epäeettisesti suoritetusta FinDia-tutkimuksesta, josta KTL nipin napin selvisi pahemmin kolhuja saamatta.

    Tiedelehdissä julkaistaan juttuja paljolti tiedeyhteisöön luottaen. Jo nyt julkaisuprosessi on niin hidas ja vaivalloinen, että ei toivoisi sen siitä entisestään hidastuvan. Kauheinta on ollut huomata miten rahan himo isompien tutkimusmäärärahojen toivossa on joitakin tutkijoita niin perusteellisesti sokaissut, että julkaisevat keksittyjä tutkimuksia (esim. korealaisen Hwang Woo-Sukin kantasolututkimukset ja norjalaisen Sudbön tapaus jossa hän keksi lähes tuhat uutta potilasta tukemaan omaa teoriaansa). Eli, tiedelehtien tarkastusjärjestelmä perustuu luottamukseen, että peer-review -systeemi karsii pois virheelliset väittämät ja tiedemies pyrkii rehellisyyteen tutkimustöistä raportoidessaan. Ennemmin tai myöhemmin väärennetyistä tutkimustuloksista jää kiinni, sillä tulokset toistetaan monesti joko täysin samoin koeasetelmin tai hieman muunneltuina.

    Vakavimmat väärennökset ovat mielestäni lääkeyritysten tehtailemat omat tutkimusnäytöt jonkun oman valmisteen ylivoimaisuudesta verrattaessa kilpailijan tuotteeseen. Siinä käy äkkiä niin, että markkinoille pääsee vaarallisiksi luokiteltavia masennus- ja kolesterolilääkkeitä.

    Mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  20. Westie pukee sanoiksi asian jota olen usein pyörittänyt mielessäni: Virkamiehiämme ja poliitikkojamme pitäisi ohjata rehellisyys ja avoimuus. Itse kukin tiedämme, että pikemminkin epärehellisyys ja sulkeutuneisuus koetaan virkaan paremmin sopivaksi. Loistava poliitikko Erkki Tuomioja koetaan hölösuuksi ja aikamme legenda Arvo Ylppö ja hänen perintönsä ollaan hukkaamassa järkyttävällä tavalla nykyisten virkamiesten ja johtajien toimesta. Sekin älytön päätös, että parin vuoden ikäisille lapsille on kelvollista tarjota rasvatonta maitoa, olisi tässä lahjakkaassa arkkiatrissa saanut aikaiseksi voimakkaan lasta suojelevan reaktion ja se iloinen punainen täysmaitopurkki olisi hetkessä ilmestynyt pöydälle.

    VastaaPoista
  21. San Martino ja Visitor jatkavat Rank-säätiön asioiden puimista. Mielenkiintoista!

    Kirsi Myllyniemi, unohdin todellakin mainita Pekka Puskan yhteyksistä Suomen Sydänliittoon. Olen lukenut sinun kirjoittamasi Sydänliiton historiikin, taisi silloin Sydänliitto täyttää 50 vuotta. Ihan hieno kirja!

    VastaaPoista
  22. Poliitikot ovat kuin myyntimiehet; huipulle ei suinkaan pääse kyvykkäin, vaan se, joka haluaa sitä eniten - oli opportunistisin ja statushakuisin henkilö. Sekä politiikka että myyntimiehen homma ovat nimittäin niin ikäviä töitä, että kyvykkäät yksilöt tuppaavat hakeutua töihin, jotka käyvät vähän vähemmän moraalin päälle.

    Toki politiikassa on sitten niitäkin, jotka ovat valmiita kahlaamaan loassa siksi, että heitä ajaa todellinen tarve saada muutosta asioihin. Tällaiset ihmiset ovat kuitenkin vähemmistönä.

    Vähän offtopicia, mutta kun Christer noita poliitikkoja ihmetteli...

    *P*

    VastaaPoista
  23. Oli miten oli, varmaa on kuitenkin, että voimme vain arvuutella mitkä olivat Lordi Rankin motiivit perustaa nimeään kantava rahasto.
    Jaksoin vielä senverran tutustua Rankprice komiteaan, että löysin joitakin tietoja sen jäsenistä. Puh.johtaja prof. Peter Shewry on ollut tekemisissä viljan kanssa. Harry Keen on diabetesprofessori, Sir George Alberti valtionvirkamies Department of Health`ta ja prof. Chris Payne on maatalousmiehiä. Kaikki suunnilleen Pekka Puskan ikäluokkaa.

    Ei voi millään välttyä ajatukselta, että tässä jotenkin autetaan miestä mäessä, kun kulissit alkavat kaatua päälle? Ainahan rahastopalkinnoilla on joku sanoma kansalle?
    Toivotaan kuitenkin, että prof. Puska ohjaa palkintorahat johonkin hyvään tarkoitukseen. Hyvä kohde olisi uusi diabetestutkimus koskien LCHF ruokavaliota, jota suuntausta Ruotsin Socialstyrelsekin lämpimästi suosittelee?

    VastaaPoista
  24. Pienenä yksityiskohtana uutisoinnissa olen seurannut, mitä nimitystä palkinnon antajasta eri tiedotusvälineissä käytetään.

    Minun ymmärtääkseni antaja "Rank Prize Funds" suomentuisi lähinnä Rank-palkintorahastoksi ja Rank-säätiö on hiukan harhaanjohtava, koska on erillinen toimija nimeltään "Rank Foundation" (joka tosin vuokraa työvoimaa tälle Rank Prize Fundsille).

    Useimmat tiedotusvälineet ovat Kansanterveyslaitoksen tiedotteelle uskollisesti kuitenkin kertoneet, että palkinnon on antanut Rank-säätiö, Yle vieläpä myös englanninkielisellä sivulla käytti nimeä Rank Foundation. Minulle tämä luo kuvaa, että tiedotusvälineet ovat laiskoja tarkistamaan tiedotteena saamiaan uutisia toisesta lähteestä tai varovaisia lähtemään muokkaamaan tiedotetta tarkistuksen perusteella.

    Poikkeuskin tuohon Rank-säätiön käyttöön löytyi - lieneekö YLEn YLEn Pohjois-Karjalan uutisilla sitten kulkeneet ajatukset hiukan samaa "follow the money" -rataa kuin meillä tämä blogin kommentoijilla, nimittäin Pohjois-Karjalan uutisten mukaan "Englantilainen Rank-yhtiö on myöntänyt Pohjois-Karjala -projektista tunnetulle Pekka Puskalle suurpalkinnon, joka on arvoltaan noin 100 000 euroa.", vai liekö kyseessä silkka freudilainen lipsahdus ;-)

    VastaaPoista

  25. Suomi 24 -keskustelussa
    Vähähiilihydraattiset dieetit palstalla on viesti, jossa kerrotaan mmm. näin:

    "Palstalla on suoritettu siivousoperaatio. Kaikki Pekka Puskan saamaa palkintoa koskevat viestit on poistettu. Herää kysymys miksi? Onko asia niin arkaluonteinen Ktl:lle ja Puskalle, että ko palkintoa koskevat kriittiset kannanotot täytyy palstalta poistaa.

    Kyllä tässä maassa saa kritisoida presidenttiä, pääministeriä, hallitusta, kansanedustajia, kaikkia muita paitsi yksi näyttää olevan koskematon. Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska. Häntä, eikä hänen uraansa saa kritisoida lainkaan."


    Ohhoh. Vahvistan sen, että jotain on poistettu - en seuraa palstaa, mutta googlella etsin juuri äskeisessä viestissä käsittelemästäni asiasta tietoa eli mitä nimeä palkinnon antajasta on käytetty, ja päädyin sivulle "viesti on poistettu". No, tietysti tässä voi olla kyseessä vain loukkaavien tai muuten sääntöjen vastaisten viestien tavanomainen siivous.

    Tulee mieleen yksi iltapäivälehteen menossa ollut Kansanterveyslaitoksen kannalta kiusallinen haastattelu rokotteiden haitoista (haastateltu rokotehaittoja kärsineiden vanhempia) joka sitten yllättäen ei lehteen mahtunutkaan vaikka juttu oli valmis, toimittaja sen haastatellulla luettanut ja illalla oli menossa lehteen. Vanhempien kertomus ei sitten kuitenkaan lehteen mahtunut, KTL:n rokotusasiantuntijan versio aiheesta kyllä mahtui.

    VastaaPoista
  26. Tuo mainitsemani Suomi24 -keskustelusta poistettu ketju löytyy ainakin tällä hetkellä vielä
    Googlen välimuistista.

    Eipä tuo nyt kaikin osin ihan asiallissävyistä viestienvaihtoa ole. Kirjoittaja näyttää viittaavan siihen, että poisto olisi tapahtunut KTL:ään tai Pekka Puskaan kohdistuvan kritiikin vaientamiseksi.

    Osaisikohan joku rohkea selvittää, kenen aloitteesta tuo viestiketju on poistettu. Tulee nimittäin mieleen, että professori Pekka Puska ei ainakaan aiemmin ole salaillut vastenmielisyyttään
    "laajasti hyväksyttyjä asiantuntijasuosituksia vastaan hyökänneitä"
    kohtaan ja on myös (samassa puheenvuorossa) perännyt tiedotusvälineiden vastuuta siitä, kenen äänen ne päästävät kuuluviin ja millä tavalla.

    VastaaPoista
  27. Veteraaniurheilija kirjoitti Findia-tutkimuksessa kerättyihin näytteisiin perustuvan artikkelin julkaisuun liittyvään kysymykseeni kommenttina:

    Tiedelehdissä julkaistaan juttuja paljolti tiedeyhteisöön luottaen. Jo nyt julkaisuprosessi on niin hidas ja vaivalloinen, että ei toivoisi sen siitä entisestään hidastuvan.

    Jep, taidanpa olla samaa mieltä, en itse asiassa ajatellutkaan sitä, että asiaa ennakolta olisi sen tarkemmin selviteltävä julkaisuvaiheessa. Tarkoitukseni oli kysyä, onko tietoa siitä, onko vakiintuneita tapoja sille jos jälkikäteen (kuten Findia-tapauksessa lehdelle artikkelin julkaisemisen jälkeen) tulee tietoon sellaista, jonka mukaan tutkimuksessa ei ole noudatettu yleisesti hyväksyttyjä sääntöjä (Helsingin julistus, Suomen tutkimuslainsäädäntö). Eli kun Findiasta on selkeä moittiva lausunto ylimmältä laillisuusvalvojalta - vieläpä lääketiteellisen tutkimuksen etiikan keskeisseä kohdassa, tietoisen suostumuksen puuttumisesta - olisin maallikkona kuvitellut että tämä olisi sellainen tieto joka tiedeyhteisöäkin olisi katsottu kiinnostavan.

    VastaaPoista
  28. Kas, sekin viesti mihin viittasin ja jota lainasin, on nyt poistettu pois suomi24-palstalla. Kyllä minusta sinne asiattomampaa tyyliä käyttäviä viestejä on jäänyt jäljelle kuin nuo poistetut olivat, poistettu ketju kuitenkin minusta kohdistui miltei kokonaan kritiikistä toimintaa kohtaan, jäljelle jääneissä on enemmän henkilöönkohdistuvaa.

    Palstalle on näköjään myös lainailtu tämän blogin sisältöä, mm. tuo kirjoittaja jota lainasin.

    VastaaPoista
  29. Visitor on tarkkaan seurannut Pekka Puskan palkinnosta kehkeytynyttä keskustelua. Vaikuttaa aika oudolta, että viestejä sensuroidaan. Se kyllä tukee sitä minunkin käsitystäni, että Kansanterveyslaitokselle epämiellyttävät tosiseikat halutaan vaientaa. Olkaa tarkkoina ja raportoikaa mikäli tällä rintamalla löytyy uutta tietoa! Minulla on kova kiire tällä hetkellä, enkä ehdi keskusteluja seurata (ulkomaanmatka).

    VastaaPoista