torstaina, helmikuuta 21, 2008

Kananmunista terveyttä!

*
Harvaa elintarviketta
on Suomessa kohdeltu niin kaltoin kuin kananmunaa.

Tunnetussa Jeff Volekin tutkijaryhmässä on taas saatu lisää viitteitä kananmunan terveellisyydestä. Connecticutin Yliopistossa suoritettujen selvitysten mukaan ylipainoisten miesten on hyvä syödä kolme kananmunaa päivässä varsinkin jos samalla ruokailee hiilihydraattitietoisesti. Kananmunat vähentävät tulehduksen merkkiaine CRP:n määrää ja nostaa huomattavasti adiponektiinin määrää. Nämä muutokset tulehdusarvoissa osoittavat, että kananmunien terveysarvoihin on nyt myös laskettava tulehduksen hoito. Kananmunissa on runsaasti antioksidantti luteiinia, joka osallistuu tähän tulehduksen ehkäisyyn. Lisäksi kananmunissa on runsaasti kolesterolia, joka Volekin tutkimusten mukaan nostaa "hyvän" HDL-kolesterolin määrää.

Nyt kananmunaostoksille muutkin kuin ylipainoiset miehet! Se on terveyttä.

Lähde: Joseph C Ratliff, Gisella Mutungi, Michael J Puglisi, Jeff S Volek and Maria Luz Fernandez. Eggs modulate the inflammatory response to carbohydrate restricted diets in overweight men. Nutrition & Metabolism 2008, 5:6 doi:10.1186/1743-7075-5-6

4 kommenttia:

 1. On tämä hämmentävää, täällä sanotaan, että ei ihan joka päivä: http://www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=terveys_uutiset&jutunid=9059

  Syön silti 1-2 luomumunaa päivässä.
  -EinoL-

  VastaaPoista
 2. Tässä todellakin "ykkösleirin" vastaus kananmunien terveellisyyteen:

  Kananmunia ei kannata syödä ihan joka päivä eikä ainakaan sitä useammin, sillä näin runsas munien syöminen saattaa lisätä sydämen vajaatoiminnan riskiä. Satunnaisempi munien nauttiminen ei sen sijaan liity sairastumisriskiin, todetaan tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa.

  Tutkimuksessa seurattiin 20 vuoden ajan yli 21 000 yhdysvaltalaista mieslääkäriä. Tänä aikana 1 100 miestä sairastui sydämen vajaatoimintaan. Sydämen vajaatoiminta on tila, jossa sydänlihas ei pumppaa riittävästi verta, mistä aiheutuu mm. väsymystä ja hengenahdistusta.

  Keskimäärin yhden munan joka päivä syövien sairastumisriski oli kolmanneksen suurempi ja vähintään kahden munan päiväannoksia nauttivien riski 64 prosenttia suurempi kuin korkeintaan yhden munan viikossa syövien. Tämä todettiin senkin jälkeen, kun tutkijat huomioivat monia sydämen vajaatoiminnan riskiin vaikuttavia seikkoja kuten miesten iän, painon ja sydänvaivat.

  Kananmunan keltuaisessa on paljon kolesterolia, joka jonkin verran suurentaa haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuuutta veressä. Tämän takia munien syömistä on hyvä välttää, jos kolesterolipitoisuudet ovat jo valmiiksi suurentuneet. Muidenkin olisi hyvä syödä vain pari munaa viikossa.

  Uutispalvelu Duodecim
  (Circulation 2008;117:512–516)
  http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/117/4/512

  VastaaPoista
 3. Kirjoitat:" Tässä todellakin "ykkösleirin" vastaus kananmunien terveellisyyteen:

  Kananmunia ei kannata syödä ihan joka päivä eikä ainakaan sitä useammin..."

  Kommenttisi sekoittaa nyt tuon pääkirjoituksesi sanomaa.

  SIIS: syödäänkö niitä munia vai ei?

  VastaaPoista
 4. Eikös se lesitiini siinä kananmunan keltuaisessa ole hyvä kolestrolin vastavaikuttaja?

  VastaaPoista