*
Suomessa kaikki on hyvin. Keinotekoisesti makeutetut kevyttuotteet ovat terveysviranomaistemme erityisessä suojeluksessa ja elintarvikekaupan suosikki numero 1. Niitä neuvotaan ostamaan ja kyllä niitä hyllykilometreittäin onkin tarjolla. Valistuneet kuluttajat tekevät tietenkin itsenäisiä valintoja, etsien välillä jopa epätoivoisesti luontaisesti makeutettuja ja/tai täysrasvaisia tuotteita kohtuudella niitä nauttien.
Maailmalla on toisin. Kevyttuotteista kiistellään. Auttavatko keinomakeutetut kevyttuotteet laihtumaan? Tähän kysymykseen on esitetty esimerkiksi viime päivinä kaksi päinvastaista vastausta:
1. Jos haluaa laihtua, kannattaa kaataa kevyttuotteet viemäriin
Tällaisen päätöksen tekivät Purduen yliopiston psykologit tekemiensä rottakokeiden perusteella. Rotat, jotka söivät kalorittomalla sakariinilla makeutettua jugurttia, söivät tätä jugurttia ja kaikkea muuta ruokaa niin paljon enemmän, että ne myös lihoivat enemmän kuin rotat joiden jugurtti oli makeutettu energiapitoisella glukoosilla. Keinomakeutettu ruoka ei enää luotettavasti kerro, että ruoka sisältää paljon energiaa. Silloin energiansaannin säätely käy vaikeaksi, tutkijat arvelivat. Tutkimuksen julkaisi arvostettu tiedelehti Behavioral Neuroscience.
2. Jos haluaa laihtua, kannattaa syödä aspartaamilla makeutettuja kevyttuotteita
Täysin päinvastaiseen tulokseen päädyttiin arvostetussa tiedelehdessä European Journal of Clinical Nutrition julkaistuissa tutkimuksissa, joiden mukaan keinotekoisesti makeutetut elintarvikkeet tukevat painonpudotusta. Esimerkiksi kahden vuoden ajan seuratussa 168 ylipainoisen naisen ryhmässä aspartaamilla makeutetut ruoat ja juomat edistivät laihtumista ja sen jälkeen myös painon pysymistä alhaalla. Washingtonin yliopiston ravitsemustutkimuskeskuksen johtaja Adam Drewnowski jyrähtää: "Väite, että makeutusaineet aiheuttaisivat lihomista, on vastuutonta rottamallien soveltamista ravitsemusneuvontaan".
Minun luonani on käynyt asiakkaita/ystäviä kertomassa miten kevyttuotteiden syöminen on vaikeuttanut nälänhallintaa ja paino onkin näitä keinomakeutettuja tuotteita nautittaessa noussut, eikä laskenut. Todennäköisesti nämä keinomakeutetut tuotteet sopivat joillekin ihmisille, mutta useimmat ihmiset hyötyvät siitä, että syödään täysrasvaisia elintarvikkeita, joita on luontaisesti makeutettu mahdollisimman vähän. Onko siinä mitään tolkkua jos asiakas erään nimeltä mainitsemattoman ravitsemusterapeutin ohjeistuksen jälkeen tuntee itsensä taas nälkäiseksi tunnin jälkeen? Parempi lienee syödä kunnolla proteiini- ja rasvapitoista ruokaa lautaselta ja kuulostella näläntunnetta vasta 3-4 tuntia ruokailun jälkeen.
Mitä mieltä olet kevyttuotteista?
Lähteet:
Susan E. Swithers ja Terry L. Davidson. A Role for Sweet Taste: Calorie Predictive Relations in Energy Regulation by Rats (PDF: 443KB). Behavioral Neuroscience February 2008, DOI: 10.1037/0735-7044.00.0.000
Tiede-lehden uutinen, 12.2.2008
Ilmeisesti ravitsemusneuvonnassa on täysin mahdotonta esittää kysymys: "Miksi ihmisen pitää saada makeaa?" Vastaushan on, että ei mistään syystä. Makean syöminen on vain paha tapa. Fiksu ihminen syö sen verran vähän makeaa, että sen vähän voi syödä sitten ihan sokeriherkkuina.
VastaaPoista*P*
Olen asiasta täsmälleen samaa mieltä!
VastaaPoistaJos syön makeaa, sen pitää olla sokerilla makeutettua. Xylitolkin menettelee. Kysymys on siitä, että makea ei ole osa jokapäiväistä ruokavaliotani.
VastaaPoistaKeinomakeutuksesta en tykkää ollenkaan.
Voisin joskus kokeilla steviaa, se ei ole keinotekoista...
En jaksaisi uskoa, että pieni määrä keinomakeutettuja tuotteita kaataa muuten järkevää laihdutusruokavaliota, mutta joka tapauksessa makeus on ihan tottumuskysymys ja vähempään makeuteen voi totutella. Omaan suuhuni esim. tavallinen maitosuklaa maistuu nykyään ällömakealta kun olen tottunut syömään 85 % tummaa suklaata.
VastaaPoistaTässä aluosa Minä Olen-lehden artikkelista
VastaaPoistaSokeriton, älä edes ajattele sitä!
Ennen joulua Ilta-lehdessä kerrottiin norjalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan mm. huippusuositun Coca-Cola Lightin makeutusaineena käytettävä aspartaami on myrkky joka tuhoaa aivosoluja. Että se tekee pikkuhiljaa tyhmäksi. Tutkimuksen suorittaja, tutkija Elisabeth Hetle kertoo lopettaneensa kevytjuomien käytön kokonaan.
Norjan luonnontieteellisen ja teknisen yliopiston hyväksymän tutkimuksen mukaan erityisesti lapset ovat vaarassa, sillä aine vaikuttaa tuhoavasti juuri siihen osaan aivoista, jossa oppiminen tapahtuu.
Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi tutkimuksen julkistuksen jälkeen, että amerikkalaisissa tutkimuksessa todettiin jo viisi vuotta sitten aspartaamin ja aivokasvainten lisääntymisen yhteys, mutta rajoituksia ei olla saatu aikaan, vaan aspartaamin käyttö sen kuin yleistyy.
Edelleen Ilta-lehden mukaan Coca-Colan Pohjolan johtajan mielestä asiaa on vaikea uskoa todeksi, ja samoilla linjoilla on myös Suomen elintarvikeviraston ylitarkastaja Pirkko Kostamo.
Ohessa lisää väittämiä tuosta, tappavaksi hermomyrkyksi luonnehditusta nollakalorista.
Betty Martini USA:sta kertoo luennoinneensa maailman ympäristökonferenssissa aspartaamista, jota markkinoidaan muun muassa nimillä NutraSweet, Equal ja Spoonful. USA:ssa oli ollut multippeliskleroosin ja elimistön lupustaudin epidemia, eikä ollut tietoa siitä mikä myrkky niitä oli levittänyt. Betty ilmoitti olevansa paikalla luennoimassa juuri kyseisestä aiheesta. Seuraavassa pääkohtia hänen luennostaan:
- Kun aspartaamin lämpötila kohoaa yli 86 Fahrenheit-asteen (30°C), sen puualkoholi naamioituu formaldehydiksi ja sitten muurahaishapoksi, mikä vuorostaan aiheuttaa aineenvaihdunnallisen happomyrkytyksen (muurahaishappoa on tulimuurahaisen pistossa). Metanolimyrkytys muistuttaa multippeliskleroosia. Tämän vuoksi tehtiin vääriä multippeliskleroosi-diagnooseja. Multippeliskleroosi ei ole tappava tauti, mutta metanolimyrkytys sen sijaan on.
- Mitä tulee elimistön lupustautiin, se rehottaa lähes yhtä yleisenä kuin multippeliskleroosi ja vaivaa erityisesti Coca-Colan Lightin ja Kevyt-Pepsin juojia. Metanolimyrkytyksen uhrit juovat näitä juomia 3-4 tölkkiä päivässä, jotkut vielä enemmän. Kun uhri sairastuu aspartaamin laukaisemaan elimistön lupustautiin, hän ei yleensä tiedä, että siihen on syypää juuri aspartaami. Uhri jatkaa sen käyttöä joskus niinkin pitkään, että tauti muodostuu hengenvaaralliseksi.
- Kun saamme ihmiset vieroitetuksi aspartaamista, lupuksen oireet tavallisesti häviävät. Valitettavasti tätä tautia ei kuitenkaan voi parantaa. Toisaalta taas niiltä potilailta, joiden on diagnostisoitu sairastavan multippeliskleroosia (joka siis itse asiassa on metanolimyrkytystauti) useimmat oireet häviävät. Olemme nähneet tapauksia, joissa näkö jopa kuulokin on palautunut. Tämä koskee myös tinnitusta.
Aspartaami on karu myrkky. En millään olisi uskonut. Joskus naureskelin tuolle Minä Olen -lehdellekin. Mutta nyt on sitten mullakin noi oireet ja pysyviä vaurioita tullut tuosta. Että tällaista. PYSYKÄÄ EROSSA ASPARTAAMISTA. Luonnollisiakin vaihtoehtoja olisi ollut vaikka kuinka, mutta eihän niitä myydä kaupassa. Myrkkyjä vaan niille, jotka sokeria ei halua syödä.
VastaaPoistakyllä makealla voi herkutella terveellisesti ja paljon päivittäin, jos valitsee luonnolliset makeutusaineet. ei se silloin ole paha tapa, vaan nautinto elämässä. mutta aspartaami ja muut keinomakeat ei tule kysymykseen.
VastaaPoistaluonnollisia vaihtoehtoja on useita:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_substitute
onko pirkka makeutus aine tapleteissa
VastaaPoistaaspartaamia?
hermeseta ei sovi minulle.
merke: tilaa iherbista steviaa. Se on luonnollinen kaloriton makeutusaine ilman sitä keinomakeutusaineen jälkimakua. Steviaa ei valitettavasti euroopasta saa ja se pitää aina tilata ulkomailta.
VastaaPoistahttp://www.iherb.com/NuNaturals-NuStevia-White-Stevia-Powder-100-Packets/4703?at=0
Laita alennuskoodiksi IRA505 niin saat viiden dollarin alennuksen. Eli hintaa tolle tulee alennuksen kanssa 4,99 dollaria eli 3,65 euroa postikuluineen. Paketti tulee noin 7-9 päivässä eli on suht nopeeta. Itse olen tilannut ja tyytyväinen olen. Ei enää hermesetasta, aspartaamia ja muita keinotekoisia myrkkyjä.
"Steviaa ei valitettavasti euroopasta saa ja se pitää aina tilata ulkomailta."
VastaaPoistaTämä ei pidä paikkaansa. Ranskaa lukuunottamatta, steviaa ei saa markkinoida makeutusaineena EU-maissa. Ranskassa stevia hyväksyttiin makeutusaineeksi hiljattain. Myynti, tai ostaminen, tai käyttäminen ei ole millään tavalla kiellettyä, ainoastaan makeutusaineena markkinointi. Suomestakin voi ostaa steviaa. Googleen vain hakusanaksi stevia, niin myyjiä löytyy. Saattaa löytyä jo tavallisista luontaistuotekaupoistakin.
Tyhmä Kyselijä