maanantaina, helmikuuta 11, 2008

Hiilihydraattitietoisuus ehkäisee sokeritautia

**
Rohkaisevaa tutkimustietoa
saadaan harva se viikko hiilihydraatteja rajoittavasta ruokavaliosta. Vähän liikkuvan ihmisen on ilmeisen sopivaa syödä vähemmän hiilihydraattia kuin mitä Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee.

Harvinaisen painavaa näyttöä ravinnon hiilihydraattien vaikutuksesta aikuistyypin sokeritautiin (tyypin 2 diabetekseen) saatiin Harvardin yliopiston johtamasta sairaanhoitajien terveystutkimuksesta (Nurse's Health Study). Se on laajimpia (85 059 naista) ja pitkäaikaisimpia (20 vuotta) meneillään olevia ravitsemukseen liittyviä väestötason tutkimuksia.

Niillä naisilla, jotka söivät vähemmän ja laadultaan parempia hiilihydraatteja (matalampi glykeeminen kuorma) sekä paljon kasvirasvaa, oli pienempi riski sairastua aikuistyypin sokeritautiin. Harvardin yliopiston tutkijaryhmä väittää vastoin yleisiä Suomen diabetesliiton kirjoituksia, että vähemmällä hiilihydraattikuormalla ja runsaalla proteiinin ja rasvan nauttimisella ei suinkaan ole terveyttä vaarantavaa vaikutusta. Päinvastoin tällä hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla voi jopa estää sokeritaudin puhkeamisen. Tämä tutkittu tieto tukee entisestään Amerikan diabetesliiton uudistettuja ruokavaliosuosituksia ja Ruotsin Socialstyrelsenin lausuntoa hiilihydraattitietoisen ruokavalion sopivuudesta diabeetikolle ja lihavuudesta kärsivälle.

Tutkimus julkaistaan arvostetun American Journal of Clinical Nutrition -lehden helmikuun numerossa aivan kuten Kansanterveyslaitoksen raportoima suomalaistutkimus marjojen terveellisyydestä. Tätä isoa diabetestutkimusta en löytänyt vielä Kansanterveyslaitoksen tai Suomen diabetesliiton tiedotteista.

Lähde: Halton TL, Liu S, Manson JE, Hu FB. Low-carbohydrate-diet score and risk of type 2 diabetes in women. American Journal of Clinical Nutrition 87(2): 339-346, 2008

2 kommenttia:

 1. Lainaus YLEn vastaavalta päätoimittajalta Atte Jääskeläiseltä aikanaan saamastani viestistä: "jos ja kun tiedeyhteisössä on jostakin asiasta eriäviä näkemyksiä, Yleisradio ei jätä näitä asioita uutisoimatta, vaan antaa asiakkailleen tasapuolisen kuvan tieteellisistä kiistoista uutisoimalla tutkimustuloksien lisäksi myös niiden kanssa ristiriidassa olevia tutkimustuloksia."

  Ravitsemusasioissa tämä lupaus ei toteudu. Vain valtion politiikkaa tukevat tutkimustulokset uutisoidaan.

  VastaaPoista
 2. Hämmästelen Jari kovasti YLEn varovaisuutta ravitsemusasioissa. Jokunen kirje on lähtenyt sinnekin uusista tutkimuslöydöistä sokeritaudin ja lihavuustutkimuksen alalta, jotka tukevat hiilihydrattitietoista ruokavaliota.

  Joku on viisaasti sanonut, että Suomeen mahtuu vain yksi totuus kerrallaan. Tällä hetkellä se totuus löytyy hiilihydraateista.

  Hiilihydraateista ja niiden vähentämistarpeesta vähän liikkuvilla ihmisillä kirjoitan jutun seuraavaan Juoksija-lehteen. Siitä todennäköisesti taas joku ravintotieteilijä vetää herneen nenäänsä, sillä hiilareiden tarpeista vähän liikkuville on ristiriitaista ja yllättävän vähäistä tutkimustietoa. Paljon liikkuva taatusti hyötyy hiilareista, siitä on runsaasti tutkimustietoa. Olen tarpeeksi nähnyt uupuneita huippu-urheilijoita, jotka monipuolisen hiilihydraattilatauksen avulla taas palautuvat seuraavaa treeniä varten. Tämäkin vakuuttaa minut hiilareiden tarpeesta. Mutta vähän liikkuva on eri tilanteessa. Ja tämä koskee 98% Suomen kansasta. Syömme liikaa hiilihydraatteja.

  Tilannetta vähän liikkuvan suhteen voisi ehkä kuvata auton tankkaamisella. Jos tankki on jatkuvasti täynnä (eli autolla ei ole liikuttu), ei voi polttoainetta tankata. Bensa valuu pitkin auton kylkeä ja pahimmillaan se syövyttää (tulehduttaa) auton maalipinnan sekä lihavoittaa bensa-aseman omistajan kukkaroa. Vähän reippaammalla kaasujalalla ajettaessa ja varsinkin joka päivä pitkiä matkoja ajettaessa, autoon pitää nopeaa polttoainetta tankata, muuten meno menee nykiväksi ja saattaa loppua kokonaan drive-in hampurilaispaikan jonossa. Dieseliä (rasvaa) ei pidä urheilulliseen bensa-autoon tankata, meno menee sellaiseksi hitaaksi ja savuttavaksi köröttelyksi. Sen sijaan dieselpolttoainetta (rasvaa ja proteiineja) käyttämään tottuneeseen ja suunniteltuun autoon voi suositella dieseliä. Räjähtävä bensiini (sokeri) tekee tuhoa dieselmoottorissa, se saattaa räjähtää (sokerihimo) liian herkästi ja rikkoa moottorin ja sitten tulee kallis korjauslasku. Mahtaako edes vakuutus sellaista korvata? Paljon liikkuva tekee todella vaikeaksi elämänsä jos käyttää pelkästään noita bio-polttoaineita (vegaanitouhut), kunnon tankkauspaikkoja on tosi vähän ja aatteen vuoksi on turha pilata liikunnallista elämäänsä. No joo, tällaista kielihassuttelua voin käyttää luennoillani ja ehkä se myös hyväksytään Juoksija- ja Hymy-lehdessä.

  Kiitos kommentista!

  VastaaPoista