*
LUE TÄMÄ JUTTU!!!
Tätä juttua kommentoidaan vilkkaasti.
Meksikolainen Manuel Uribe ei ole kuka tahansa laihduttaja. Hän on Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailman lihavin mies. Kaksi vuotta sitten hän painoi pahimmillaan peräti 570 kiloa!
Iltalehti kirjoittaa tänään (13.2.2008), että hän on onnistunut karistamaan painostaan jo peräti 230 kiloa ja vieläpä puolet nopeammin kuin mitä lääkärit olivat ennustaneet. Amerikkalaiset, italialaiset ja meksikolaiset lääkärit ovat auttaneet Uribea laihduttamaan jo kahden vuoden ajan. Hänen ruokavaliotaan on muutettu terveellisemmäksi ja hänelle on kehitelty harjoituksia, jotka hän pystyy toteuttamaan suuresta koostaan ja liikuntavaikeuksistaan huolimatta.
Iltalehti jättää kertomatta yhden olennaisen asian: Miten Manuel Uribe on laihtunut? Mitä hän on syönyt? Onko hän käyttänyt jotain erityistä dieettiä liikuntaohjelmansa lisäksi?
Minä tiedän! Hys hys! Kerro tästä Iltalehden toimittajalle, Kansanterveyslaitokselle, ravitsemusterapeuteille, lääkäreille, Painonvartijoille! Manuel Uribe on laihtunut Hys hys -dieetillä. Hän on voimakkaasti laskenut hiilihydraatin määrää ruokavaliostaan. Hys hys! Tätä ei saa Suomessa sanoa! Jokuhan voi ruveta matkimaan tätä Hys hys -menetelmää ja silloin ei enää peruna, riisi ja pasta mene yhtä hyvin kaupaksi.
Jos tämä Hys hys -dieetti toimii maailman (entiselle) lihavimmalle miehelle - se toimii myös sinulle. Jätä tänään pois pasta, riisi ja peruna, jos olet ylipainoinen ja haluat laihtua! Tai ryhdy harrastamaan liikuntaa ihan tosissasi (liikuntadieetti nimittäin myös toimii!).
Hys hys -terveisin, Christer Sundqvist (biologi, ravintovalmentaja, filosofian tohtori)
Asiallisia kommentteja saa tulla.
Lähde: Hyvin puutteellinen juttu Iltalehdessä, 13.2.2008
Hys hys, Christer lataa kovilla :)
VastaaPoistaHyvä juttu. Onko Barry Searsin dieetti sitä sinun suosimaa Hys hys -dieettiä? Silläkö taatusti laihtuu?
VastaaPoistaMökkihöperö
Samalla sekunnilla on tullut kaksi asiallista kommenttia! Heh!
VastaaPoistaThinker, en voi enää olla tästä hiljaa. Minua harmittaa oikein kovasti kun jätetään tahallaan ihan olennainen tieto pois lehtijutusta. Eli tieto siitä mitä tämä sankarilaihduttaja Meksikosta on syönyt. Ladataan sitten hiljaa tai kovaa - tästä pitää Suomessa puhua. Ja meidän lääkärikunnalle ja ravitsemusterapeuteille pitää saada mielekkäitä työkaluja hoitaa lihavuusongelma kuntoon. Todennäköisesti minulta jää taas muutama "ykkösleirin" luentotilaisuus toteutumatta kun ei uskalleta ottaa tällaista poikaa luennoimaan joka saattaa kritisoida tärkkelyspitoisia ruoka-aineita. No, ei sitä parane jäädä miettimään, vaan sitä miten Suomen lihava kansa tervehtyisi.
Mökkihöperö osuu sillä tavalla oikeaan, että Barry Searsin Zone -dieetillä on ollut merkittävä rooli Manuel Uriben laihtumisessa. Hys hys -dieettini on kuitenkin kaupallisista siteistä vapaa ruokavalio. Siinä kokeillaan hiilihydraattien vähentämistä ja rasvojen ja proteiinien lisäämistä riippumatta siitä mitä joku Sears, Atkins tai Heikkilä neuvoo. Se mikä asiakkaalle sopii - sitä käytetään. Ja vaatimattoman asiakaskuntani parissa (20 hys hys -dieettiläistä, 17 onnistunut pudottamaan painoa, 2 luovuttanut ja 1 jolle hys hys ei sopinut) tätä työtä teen ilman bisneskytköksiä mihinkään suuntaan. Muutama vuosi tunnetun bisnestä tekevän terveysvaikuttajan kanssa avasi silmät havainnoimaan ne kaikkein pimeimmät puolet terveysintoilun parissa harrastetusta rahastuksesta ja röyhkeydestäkin.
Tsemppiä lihavuudesta kärsiville! Kokeilkaa ilmaiseksi: jätä pois peruna, pasta ja riisi. Korvaa nämä runsailla vihanneksilla, voilla, täysrasvaisella maidolla ja maukkailla liha-annoksilla sen terveellisen kalan lisäksi.
Hys hys jatkukoon...
Olet oikeassa, ei tälläistä juttua pitäisi tehdä, että olennainen tieto jätetään pois(ilmeisesti tahallaan...), jatka tällä tiellä niin se palkitsee kenties koko suomen kansaa.
VastaaPoistaEikös sillä dieetillä ole ihan nimikin: Zone. Kyllä sitä saa kokeilla ihan ilmaiseksi. Kirjastosta voi lainata Searsin kirjoja.
VastaaPoistaMitä taas Atkinsiin ja Heikkilän Pellinkidieettin tulee, niitäkin sovelletaan yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Ei tässä tarvitse hyshytellä. Puhutaan vaan asiasta, vähähiilihydraattisesta dieetistä, sen oikealla nimellä.
Oikeilla linjoilla on Christer. Hys hys -dieetti on ihan hyvä nimi kattaen kaikki nuo vaihtoehtoiset, kaupalliset ratkaisut. Ainakin minä painan hätänappulaa jos kuulen mainittavan Atkinsit, Zonet tai varsinkin Heikkilän. Hys hys -juttuja jaksan kuunnella pitempään ja niistä itsekin innostua. Ehkä jopa riittävän pitkään kiinnostuakseni asiasta niin paljon, että otan asian puheeksi ylipainoisen potilaani kanssa. Tätä ei aina tajuta miten kauhea painolasti tuo Atkins ja varsinkin Heikkilä on meille lääkäreille. Heikkilä puhuu ja varsinkin kirjoittaa niin epätarkasti, että hyvä asia menee täysin hukkaan. Eli, täältä terveyskeskuksesta tulee täysi tuki hiilihydraatteja rajoittavalle ruokavaliolle Hys hys -menetelmällä.
VastaaPoistaTerveyskeskuslääkäri
Tutkivat kuulemma asiaa tuolla Iltalehdessä, Thinker. Miten saattoivatkaan "unohtaa" mainita tuosta ruokavaliosta?
VastaaPoistaPerttiN! Eihän tässä toki mitään akuuttia tarvetta ole hyssytellä asioita sen kummemmin. Olisikohan niin, että hieman kierolla tavalla yritän ujuttaa tämän asian pohdittavaksi ja keskusteluaiheeksi kollegojen, lääkärikunnan ja ravitsemusterapeuttien keskuuteen? Kiero kaveri taidan olla? Tiedän vain omasta kokemuksestani miten äkkiä sitä Terveyskeskuslääkärin mainitsemalla tavalla painaa sitä hätänappulaa kuullessaan näitä isoja ruokaguruja nimeltä mainittuna. Hys hys -dieetti on sopivan arvoituksellinen nimi tälle "kakkosleirin" edustamalle hiilihydraattitietoiselle ruokavaliolle.
VastaaPoistaTässäpä myös englanniksi pari tarinaa siitä, kuinka tiedotusväline on vahingossa jättänyt kertomatta laihdutusmenetelmästä olennaista tietoa:
VastaaPoistaMichael R. Eades:
How the media disses low-carb diets
Pitkästä aikaa kävin taas lukemassa juttujasi. Olen aina pitänyt kirjoituksiesi selkeydestä. Meksikolaisen superlaihduttajan tarinaa varten olit tehnyt paremman pohjatyön kuin maksua vastaan juttunsa myynyt Ilta-Lehden toimittaja. Selvitit mikä oli hänen ruokavalionsa. Tällaista lisää, KIITOS!!
VastaaPoistaKannattaakohan sinun kuitenkaan halveerata lääkärigurujen elämäntaparuokavalioita kutsumalla niitä kaupalliseksi. Tuolla tavalla pilkka osuu nopeasti omaan nilkkaan. Ihan ilmaiseksi noita kirjoja saa kirjastosta.
VastaaPoistaJulistat, että olet 'kahden leirin' välissä ja valmistaudut ottamaan vastaan iskuja. Tässä on kuitenkin kyse isommista asioista kuin yhden turpaduunarin hipiästä.
Pyörää ei valitettavasti voi keksiä uudelleen.
Mukava kun kävit kommentoimassa Biponainen.
VastaaPoistaPenttiN, arvostan mielipidettäsi.
Minusta hiilihydraattitietoisuus on hyvä termi. Tämä "hyshys" - ruokavalio - no, juttu ei ollut erityisen hauska ensimmäiselläkään kerralla. Kun toistat sitä, annat sen vaikutelman, että joko aliarvoit lukijoitaisi tavattomasti tai sitten haluat lanseerata hh- ruokavalion uudella nimellä omana keksintönäsi.
VastaaPoistaEi kannata monimutkaistaa asioita keksimällä uusia ilmaisuja silloin, kun niitä ei tarvita.
*P*
Jep, *p*, hiilihydraattitietoisuus on erittäin hyvä termi. Hys hys -ajatukseni ei ole sinulle kuitenkaan auennut. Puhun hys hys -dieetistä tarkoittaen kaikkia niitä ruokavaliota, joissa rajoitetaan hiilihydraattien saantia. Minulla on tuoreessa muistissa ne keskustelut ravintoasiantuntijoiden kanssa (jääköön nimet mainitsematta!), jolloin pohdimme vakavasti hiilihydraattien rajoittamista ruokavaliosta. Olin silloin itsekin sitä mieltä, että hiilihydraattien rajoittaminen on tosi hassua ja sain tuolle ajatukselle runsaasti tukea maamme eturivin ravitsemusasiantuntijoilta.
VastaaPoistaSitten minulle tapahtui jotain aivan odottamatonta: Eräs rasvoja ja proteiineja rakastava suomalainen tiedemies (jääköön tässäkin tapauksessa nimi mainitsematta) onnistui ärsyttämään minut siihen pisteeseen saakka, että päätin lukea ne hänen lähettämänsä tutkimusraportit. Ne oli julkaistu sellaisissa tiedelehdissä, joita en ollut tottunut lukemaan. Tarkkaan lukemani tutkimustyöt jäivät muhimaan aivolokeroihini ja samaan aikaan vastaanotolleni hakeutui muutamia sellaisia ihmisiä, jotka halusivat tietää onko heidän noudattamansa vähähiilihydraattinen ruokavalio terveellinen. Syötin heidän ruokapäiväkirjansa tietokoneohjelmaani ja kävin läpi Finelit sun muut tietolähteet. Yhdessä sitten hämmästelimme asiakkaan kanssa, että he syövät itse asiassa hyvin terveellisesti. Jatkoimme yhteistyötä ja totesimme terveellisen ruokavalion johtavan myös laihdutukseen (korkeasta rasvojen ja proteiinien osuudesta huolimatta!). Niin kuin tässä ei olisi ollut jo riittävästi "murheita" virallisterveelliseen maailmankuvaani, sain yllättäen lahjaksi muutaman hyvin kirjoitetun kirjan aiheesta (jääköön mainitsematta mitkä nämä kirjat olivat). Ne kirjat "kolahtivat". Ne oli kiihkottomasti kirjoitettu ja vakuuttivat minua edelleen siitä, että tässä on löydettävissä joillekin ihmisille jopa koko elämän ajaksi pysyviä terveysarvoja tuova ruokavalio vaihtoehto.
Tällä tiellä olen, en osaa sitä paremmin selitellä.
Lopuksi vielä, että Atkinsin sanan kuuleminen sai minut aiemmin lähes raivon partaalle ja hiilihydraattitietoisuutta pidin tämän VHH-lahkon uutena keksintönä, jotta saataisiin ihmisiä houkuteltua kuvioihin mukaan. Sen takia käytän termiä Hys hys -ruokavalio luennoillani ja teksteissäni. En sen takia, että haen tuolle termille jotain omaa kunniaa, vaan sen takia, että ihmiset kuuntelisivat minua ja lukisivat tekstejäni pitempään. Atkinsilla ärsyttäminen on toinen tie. Se puri minuun, mutta pureeko se kaikkiin?
Kysy keneltä tahansa ravitsemusterapeutilta voiko paljon rasvaa ja proteiinia sisältävä ruokavalio olla terveellinen ja saat kuulla että se on epäterveellinen. Eikö heillä ole käytössä samoja ohjelmia kuin sinullakin? Eikö heillä ole pääsyä Fineliin? Ajattelevatko he omilla aivoillaan?
VastaaPoistaTämä on hieno blogi!
Ravitsemusterapeuteilla on aivan erinomaiset työvälineet:
VastaaPoistaSähköinen ruoka- ja liikuntapäiväkirja HyperFit tarjoaa uutta tekniikkaa ravitsemusneuvonnan tueksi.
Yksittäisen elintarvikkeen tiedot, kuten energia-, hiilihydraatti- tai rasvamäärä saadaan helposti selville.
Palvelu on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten työvälineeksi sekä yksilölliseen käyttöön.
Ravitsemusneuvonnassa asiakkaan ruokavalio saadaan tarkasti selvitettyä, neuvonnassa voidaan keskittyä haluttujen muutosten toteuttamiseen. Asiakkaan motivointi helpottuu, kun ruokavalion pienetkin muutokset voidaan havainnollistaa esim. vuositasolla – mitä päivittäin käytetyn kevytmaidon vaihtaminen rasvattomaan maitoon tai perunalastujen vaihto mandariineihin tarkoittaa.
Yksilöllisessä käytössä HyperFitistä saavat apua esimerkiksi diabeetikot, verenpainepotilaat, munuaisten vajaatoiminnasta kärsivät, laihduttajat tai urheilijat. Monipuolisen tietokannan ja selkeän grafiikanansiosta HyperFit on avain terveellisiin elintapoihin, optimoimaan ravitsemustila sairauksien kohdatessa sekä monien ylipainosta aiheutuvien riskitekijöiden hallintaan.
VTT ja Kuopion yliopisto ovat kehittäneet HyperFit-palvelun TEKESin rahoittamassa hankkeessa. Tuote on lisensoitu Tuulia International Oy:lle. Palvelun taustalla ovat Kansanterveyslaitoksen Fineli-elintarviketietopankin koostumustiedot ja Tuulia International Oy:n viivakooditietokanta.
Sirkka vastasi jo Reijolle. Eli, ravitsemusterapeuteilla on hyvät välineet käytössä asiakastyössä.
VastaaPoista"hiilihydraattitietoisuutta pidin tämän VHH-lahkon uutena keksintönä, jotta saataisiin ihmisiä houkuteltua kuvioihin mukaan."
VastaaPoistaOkei, no sitten ymmärrän. Minusta hiilihydraattitietoisuus on niin neutraali termi, että en ymmärtänyt sen voivan "nostaa niskakarvoja pystyyn" kenelläkään. Mutta koska tuskin olet ainoa, joka kokee asian noin (varsinkaan ns. asiantuntijapiireissä), saatat olla oikeassa kun käytät sanaa, jota ei suoraan osata yhdistää VHH:n.
Kiitos kun vastasit niin pitkään ja asiallisesti. On mukava, kun jaksat aina kommentoida kommentteihini. :)
Ravitsemusterapeuteista: heillä on epäilemättä hyvät välineet ja runsaasti tietoa koostaa hyvä ja virallisterveellinen ruokavalio. Pahoin vain pelkään, että useimmat heistä eivät siinä mielessä ajattele omilla aivoillaan, että lukisivat itse tutkimuksia tai kyseenalaistaisivat virallisterveelliset suositukset.
*P*
Kiitos *p* kun käytit aikaasi ja luit huolellisesti läpi selitykseni! Suorasukaisuuteni on ilmeisesti rasite molemmissa "leireissä". Toisaalta virallisterveellinen "ykkösleiri" pelkää kuollakseen lisää paljastuksia kaikkein hölmöimmistä ajatuskuvioistaan. Toisaalta VHH-porukka, eli "kakkosleiri" pitää mustasukkaisesti kiinni poteroasetelmistaan ja jaksaa minua foorumeissa ahdistella lähes pelleilyn tasolle saakka julkisesti kritisoidessani siellä esiintyvää fanaattisuutta.
VastaaPoistaHyvin harva ymmärtää miten vaikeaa/mahdotonta on olla molemmille leireille mieliksi. Se olisi kuitenkin haaveeni, että molemmista leireistä voisimme poimia ne parhaimmat terveyttämme edistävät ajatuskuviot esille. Selkeällä suomenkielellä. Rehdisti. Molemmista leireistä lentää lokaa niskaan. Se on sitä leirien välissä elämisen tuskaa.
minäkin olen isokokoinen mies
VastaaPoista