keskiviikkona, helmikuuta 06, 2008

Doping-aineet ja kuntoilu

**
Olin mukana dopingin käyttöä selvitelleessä
paneeliseminaarissa 6.2.2008 klo 9-17 Säätytalossa, Helsingissä.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin pakollisten Kaisa Varis -mainintojen jälkeen päästiin itse asiaan, eli hätkähdyttävän yleiseen tavallisten kuntoilijoiden dopingin käyttöön. Voidaan sanoa, että doping todellakin pullistelee takahuoneissamme. Pakkotoisto -foorumilla tekemänsä kyselyn perusteella sosiologi Tuuli Salospohja sai selville tyypillisen dopingaineiden käyttäjän profiilin:
 • asuu kaupungissa
 • on alle 3o -vuotias mies (tai yli 30 -vuotias nainen)
 • ansaitsee yli 2000 e/kk
 • opiskelee tai tekee ahkerasti töitä n. 40 h/vk
 • elää useimmiten vakituisessa parisuhteessa
 • viettää korostuneen keskiluokkaista elämäntapaa
Miten ihmeessä näitä citykulttuurin puraisemia kuntoilijoita juuri doping voi kiinnostaa? Dopingaineiden käyttö kilpaurheilun ulkopuolella on laajeneva ilmiö. Enää ei "tavallinen" elämä kiinnostaa. Elämässä pitää olla menoa ja meininkiä! Doping mahdollistaa extreme-ilmiöiden kautta eletyn elämän. Haetaan elämyksiä pop-kulttuurista tutun "music video bodyn" kautta. Jos Madonna jaksaa, jaksan minäkin.

Kuntoilijoiden käyttämät dopingaineet saavat Kaisankin kalpenemaan. Kuntoilijoille kelpaavat rikoslaissa kriminalisoidut dopingaineet. Eihän haittaa vaikka testeissä jäisi kiinni, kuntoilijahan ei urheile aktiivisesti vaan hän elää muokatakseen kehoaan paremmaksi "minulle kaikki heti nyt" -menetelmällä.

Palaan tämän dopingseminaarin antiin seuraavissa kirjoituksissani, mutta miettikääpä tätä:
 • Suomessa on noin 10 000 dopingaineiden väärinkäyttäjää!
 • Dopinginkäyttäjän arvioidaan kuluttavan aineisiinsa noin 1000 euroa vuodessa.
 • Järjestäytynyt rikollisuus ei jätä tätä arviolta 10 miljoonan euron vuotuista rikollista markkina-aluetta harrastelijoille vaan ottaa kaupan haltuunsa.
 • Laittomilla markkinoilla on runsaasti väärennettyjä valmisteita, jotka muodostavat erittäin suuren terveysriskin.
 • Internetin kautta tilataan yhä enemmän dopingvalmisteita.
 • Internetsivuilla esiintyy ilmoituksia, joissa annetaan ostajalle takuu tullin varalta, että jos aineet jäävät kiinni tullin haaviin tarkistuksissa, toimittaja lupaa lähettää ilmaiseksi vastaavan tuote-erän!
 • Dopingaineita levitetään erityisen häikäilemättömällä tavalla.

5 kommenttia:

 1. Minulla oli myös aikomus tulla seuraamaan Tuulin seminaaria. Valitettavasti en sinne töitteni takia päässyt. Harmi.
  Aihe on mitä mielenkiintoisin. Minusta on täysin käsittämätöntä, että nuoret - vielä terveet - ihmiset ottavat noin valtavia riskejä terveytensä uhalla. Aineita käytetään summittaisia määriä, lisäksi kaupalla tuetaan rikollista toimintaa.

  VastaaPoista
 2. Olisin kuvitellut, että yleisin dopingin käyttäjä olisi joku ns. punaniskajuntti, ei poroporvari.Tulipahan tuokin harhaluulo oikaistua. :)

  Voin vielä jotenkin ymmärtää, että ihminen, jolla on mahdollisuus saavuttaa kuolematon maine vaikkapa Olympialaisissa, syyllistyy kiellettyihin aineisiin. Mutta jos ainoa, mitä saavutat, on paremman (?) näköinen kroppa, niin en kyllä ymmärrä.

  Taas kerran tuli todistettua, että ihmislajin leimallisin piirre on pohjaton tyhmyys. Miettikää nyt, ihmisellä on kaikkea ja sitten täytyy riskeerata terveytensä, ja minkä vuoksi? For nothing!

  Anteeksi kiihtyminen.

  *P*

  VastaaPoista
 3. Anja harmittelee työesteitä ja *p* pieleen mennyttä stereotypiaa dopingin käyttäjästä. Yritän pistää dopingseminaarista lisää tietoa jakeluun lähipäivinä.

  VastaaPoista
 4. Mielestäni tässä ei ole mitään ihmeellistä eikä oikeastaan edes yllättävää. Se, mikä on ihmeellistä on, että "doping" käsitteenä kytketään aina huijaamiseen ja rikollisuuteen. Ikäänkuin siinä, että kuntoilija käyttää suorituskykyä lisääviä aineita, olisi jotain epärehellistä.

  Rikollisuus on mukana kuvioissa tasan yhdestä syystä, ja se on se, ettei näitä aineita saa laillisesti hankittua. Ongelmaksi muodostuu myös se, ettei ihmisillä ole tietoa siitä, millaiset määrät ja mitä aineita ovat vaarallisia. Monesti on jopa niin, että ne laillisesti saatavilla olevat aineet ovat sieltä vaarallisimmasta päästä kun taas monet suhteellisen turvalliset (tai siis kontrolloiduissa oloissa turvalliset) ovat saatavilla vain rikollisten välikäsien kautta.

  Minustakin tuo ilmiö on valitettava. Se on valitettava, koska se kertoo, että kulttuurissamme ihan tavallisella pulliaisella on hirvittävät suorituspaineet ja että työikäisten, suhteellisen nuorten ihmisten on vedettävä itsestään kaikki irti. On ikäänkuin juostava aina vain kovempaa, että pysyisi edes paikallaan.

  Yksilöiden syyllistäminen ei paljon hyödytä tässä ja on muutenkin täysin epäreilua.

  VastaaPoista
 5. Tiedemies kirjoittaa viisaita. Sami Paaskosken (Lääkelaitos) esitelmän mukaan ei ollut merkkejä siitä, että suomalaisista apteekeista hankittaisiin lääkkeitä dopingtarkoitukseen. Sen sijaan apteekeista kyllä hankitaan pistosvälineitä (ruiskuja ja neuloja) sekä steriiliä vettä käyttöannosten valmistamiseen. Siinä missä huumeiden ongelmakäyttäjä hankkii muutaman ruiskun ja neulan kerrallaan, dopingin väärinkäyttäjä hankkii muutaman laatikollisen pistosvälineitä. Melkoista kekseliäisyyttä esiintyy kun reseptilääkkeiden maahantuonti joko itselleen tai myyntiin (esim. Virosta) naamioidaan "tyylipuhtaasti".

  VastaaPoista