Kotona leivottu leipä pilaantuu nopeasti. Se homehtuu, tulee kuivaksi ja kovettuu. Ennen homehtumistaan kotona leivotun leivän voi kuivattaa ja viedä sitten ulos linnuille syötäväksi. Siitä leivästä ne linnut saavat paljon energiaa ja pulskistuvat niin komeasti.
Toista maata on kaupan leipähyllyjen supertuote: Paahtoleipä. Noora Vanhanen on testannut erilaisia leipiä. Hän osti erilaisia paahtoleipiä, availi pusseja, jotta sisään pääsi happea ja homeitiöitä, joita huoneilmassa on luonnostaan. Hän varmisti kaikin tavoin, että leivät eivät voisi välttyä pilaantumiselta. Kokeilu paljasti, että paahtoleipä kesti pilaantumatta jopa 3 kuukautta! Vertaa tätä kotona leivottuun, tuoreeseen leipään, joka pilaantuu muutamassa päivässä.
Paahtoleivissä käytetään seuraavia, säilyvyyttä edistäviä aineita:
- Emulgointiaineita, jotka hidastavat leivän kovettumista ja parantavat säilymistä.
- Stabilointiaineita, jotka pitävät leivän tuoreen tuntuisena pidempään.
- Happamuudensäätöaineita, jotka vaikuttavat pH-arvoon hidastaen homeen ilmestymistä leivän pintaan.
Mitään supermyrkkyä tuo E 200 ei todennäköisesti ole. Sorbiinihappo (E 200) on yleinen säilöntäaine, kosteudensäilyttäjä, joka valmistetaan kemiallisesti tai erotetaan pihlajanmarjoista. Happoa käytetään yleisesti myös kosmetiikassa. Mutta kuka haluaa syödä kuukausia vanhaa leipää? Noora Vanhanen kysyy ihan aiheellisesti.
Kansalaiset! Ryhtykää leipäkapinaan. Vaatikaa kauppiaaltanne leipää, joka homehtuu edes viikossa. Käyttäkää kaupassa suurennuslasia. Jos elintarvikkeessa on runsaasti noita moderneja E-vitamiineja (kuten esimerkiksi E 200), jättäkää tuote ostamatta.
Lähde: Kemikaalicocktail, 5.2.2008
Riippuu mitä leipää kotona tekee. Meillä tehdään kaikki leivät itse. Vaalea leipä homehtuu 4-7 päivässä, jos se säilytetään huoneenlämmössä. Jääkaapissa menee pidempään.
VastaaPoistaMutta ruisleipä säilyy. Se tehdään yli 100 vuotta vanhaan juureen eikä lisätä taikinaan edes suolaa. Vettä, juuri ja ruisjauhoja. Kertaakaan en ole tätä saanut homehtumaan, kuivumaan kylläkin. Kaupan ruisleipä homehtuu, kaikista säilöntäaineista huolimatta.
Kotona leivottu ruisleipä, nam nam! Hienoa Poplar!
VastaaPoistaNyt en ihan ymmärrä. Jos kerraan sorbiinihaposta ei ole mitään haittaa, niin mihin helkkarin ostoboikottiin tai kapinaan meidän pitäisi ryhtyä? Ihan periaatteestako? Totta helkkarissa kotona tehty ruisleipä on paljon parempaa kuin kaupan teolliset aneemiset paahtoleivät, mutta kuka nyt ehtii kaiken leipänsä itse leipoa? Minä ainakin olen iloinen, että kaupasta saa leipää, joka ei heti homehdu. Pidän itse huolta, että en säilö leipää kolmea kuukautta ja tuskin ne siellä kaupan hyllylläkään ovat niin kauan maanneet, hyllyaika kun on pirun kallista kaupalle.
VastaaPoistaMitäs jos oltaisiin käärmeissämme niistä asioista, joita teollisuus lykkää perusruokaamme ja joista oikeasti on haittaa terveydellemme? Mallia transrasvahapot ja suola.