maanantaina, huhtikuuta 11, 2011

Kirjoittajavieras: Mikko Ahonen


*
Suositussa kirjoittajavieraiden osiossani on nyt esillä tutkija Mikko Ahosen kirjoitus sähkömagneettisten kenttien vaikutuksesta terveyteemme. Pyydän lukijoiltani asiallisia kommentteja! Kiitos.


Ihmisen luomat sähkömagneettiset kentät, kasvun häiriintyminen ja liikalihavuus

Mikko Ahonen – tutkija, Tampereen yliopisto & osakas, Sustainable Mobile Oy

Luonnon omat sähkömagneettiset kentät säätelevät ihmisten, eläinten ja kasvien kasvua. Keinotekoisten sähkömagneettisten kenttien kuormitus aiheuttaa usein nopeutettua tai hidastettua solujen kasvua. Erityisesti langattomien teknologioiden tuottama pulssimainen radiotaajuinen säteily on tehokas häiritsemään kasvua. Liian nopea kasvu ja sukukypsyminen on tunnetusti ihmiselle haitallista.

Jo vuosia on keskusteltu mikroaaltouunien vaikutuksesta ruoan molekyylirakenteen muuttumiseen ja tämän ’elottoman’ ruoan vaikutuksista kuluttajien lihavuuteen. Hans Hertelin tutkimukset osoittivat mikroaaltouunissa valmistetun ruoan vaikutuksen immuniteetin heikkenemiseen, solukalvojen rakenteeseen ja vapaiden radikaalien tuotantoon.

Sen minkä suuritehoinen mikroaaltouuni muuttaa parissa minuutissa, voi pienitehoisempi mikroaaltolähetin saada aikaan vuosikausien kuormituksella. Brumelis ja kumppanit vuonna 1996 osoittivat, että tutka-asemien lähellä puiden pituus- ja paksuuskasvu on häiriintynytDECT-langattomien puhelinten tukiasema 100 hertsin pulssilla taas nopeuttaa kasvien kasvua. Sama on huomattu WLAN-tukiasemien osalta (2450 MHz perustaajuus, 10 hertsin pulssi) hollantilaisissa tutkimuksissa. Hiivasienet ja bakteerit lisääntyvät tehokkaasti myös erittäin pienillä pulssimaisen radiotaajuisen säteilyn tehoilla, tämän huomasi tuttuni, professori Igor Belyaev tutkiessaan kolibakteereita. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että Suomessa sähkömagneettisille kentille voimassa olevat raja-arvot suojaavat vain lyhytkestoisilta lämpövaikutuksilta, eivätkä suojaa edellä kuvatulta krooniselta säteilyaltistukselta ja biologisilta vaikutuksilta.

Biologi Joris Everaert on ansiokkaasti kerännyt langattomien teknologioiden vaikutuksia kasvien ja eläinten kasvuun. Itse keräsin juuri tutkimuksia kännyköiden radiotaajuisen, pulssimaisen säteilyn ja kemikaalien yhteisvaikutuksesta hedelmällisyyteen. Yhdessä syöpälääkäri Lennart Hardellin ja kumppanien kanssa tarkastelimme ’International Journal of Occupational and Environmental Health’ -tiedelehdessä matkapuhelintukiasemien epidemiologisia tutkimuksia. Kahdeksan tutkimusta kymmenestä (8/10) osoittaa lisääntynyttä terveysriskiä, myös kasvun häiriintyminen ja lisääntyneet syövät tulivat esille.

Kodeissa on lisääntymässä pulssimainen radiotaajuinen säteily matkapuhelintukiasemien lisäksi erityisesti energiansäästölamppujen osalta. Kommentoin tätä ongelmaa uusimmassa Luontaisterveys-lehden numerossa 2/2011 ja saksalaiset asiantuntijat ovat tarkkaan näiden huonolaatuisten lamppujen tuottamat häiriöt mitanneet. Yhdessä venäläisten tutkijakollegani, professori Maksim Trushinin kanssa tutkimme energiansäästölamppujenkin aiheuttamaa dirty electricity –ongelmaa eli sähköverkossa olevien suurten, nopeiden jännitteenvaihteluiden tuottamia pulsseja kHz- ja MHz-taajuuksilla. Tästä aiheesta meillä oli juuri esitys Moskovassa, Venäjän johtavassa ionisoivan ja ionisoimattoman säteilyn konferenssissa. Suomessa on pienessä ajassa tehty paljon epäonnistuneita energiansäästötoimia, jotka lisäävät kansalaisten terveysriskiä. Elohopeapohjaiset energiansäästölamput ovat yksi sellainen esimerkki, toinen on riskialttiit etäluettavat sähkömittarit.

Tutkijan roolini lisäksi olen osakas Sustainable Mobile Oy:ssä, jonka palvelut näkyvät Suomen Säteilykontrolli –nimellä (http://www.sateilykontrolli.fi). Sen uutiset (http://tinyurl.com/sk-uutiset) kertovat konkreettisesti toimistamme terveellisempien asuinympäristöjen rakentamisessa. Erityisen huolissamme olemme vaimoni, tj. Sari Ahosen kanssa lasten terveysriskeistä ja näistä keskustelemme paljon mm. lastensuojeluorganisaatioiden kanssa.

Edellisten esimerkkien valossa toivoisin, että liikalihavuudesta ja solujen hallitsemattomasta kasvusta puhuttaessa huomioitaisiin ihmisen luomat sähkömagneettiset kentät ja erityisesti ympäristössämme rajusti lisääntynyt mobiiliteknologioiden aiheuttama kuormitus.

**************************

Muita vieraskirjoituksia voit löytää tästä:

Kirjoittajavieraat



23 kommenttia:

  1. Tuli äsken sähköpostilla tällainen kommentti:

    Aika rohkeita väitteitä. Osittain samaa mieltä kirjoittajan kanssa,
    että sähkömagneettiset kentät voivat aiheuttaa terveysongelmia. Mutta,
    mutta kyllä on tuulesta temmattuja ne väitteet, että kännykkä
    aiheuttaisi lihavuutta! Jos se lihotta meidät, niin syynä on kyllä
    kännykänkäytön aiheuttama liikkumattomuus.

    Pisteet kotiin Chrisulle että sallii outojenkin terveysaiheitten
    käsittelyn.

    VastaaPoista
  2. Hyvä aihe. Sähköherkistä jä heidän oireistaan ei paljoa puhuta. Näyttöpäätetyöskentelyssa on olemassa suojia jolla näytön megneettikentän vaikutusta pienennetään, mutta onneksi nykyisin käytetään läppäreitä ja lcd-näyttöjä, jotka on huomattavasti pienitehoisempia. Mutta jos laittaa ison taulu tv:n edessa n. metrin päässä silmät kiinni, niin kasvoilla voi tuntea
    "säteilyn" tai "lämmön". Enpä oikein usko oikein että se olisi pidemmän päälle terveellistä.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen kirjoitus, mutta asiaan liittyviä toimenpiteitä lienee Suomessa turha odotella, kun otetaan huomioon se tosiseikka, että Nokia on maan suurin veronmaksaja :-)

    VastaaPoista
  4. Hienoa, että erilaisten sähkömagneettisten kenttien terveyshaittoja aletaan tuoda rohkeasti esiin! Tunnen monia ihmisiä, jotka jo oireilevat näistä kentistä, itsekin lukeudun ns sähköherkkiin. Mutta kenellekkään nämä nykyiset ionisoimattoman säteilyn määrät eivät ole terveellisiä. Toivottavasti Suomessakin alennettaisiin säteilyrajoja (Monissa maissa asiaan on tosiaan jo kiinnitetty enemmän huomiota.) ja varsinkin lasten altistumista vähennettäisiin kouluissakin. Toivon, että siirryttäisiin valokaapelitekniikoihin näitten moninaisten langattomien systeemien sijaan.Olipa todella hyvä kirjoitus!Kiitos! :)

    VastaaPoista
  5. Energiansäästölamppujen mittauksiin liittyvä linkki oli vanhentunut (sorry!). Oikea: .
    http://www.baubiologie.de/downloads/english/energy_saving_lamps.PDF
    Saksalaisen millintarkkoja mittauksia :-)

    Raja-arvoista: Itävallan Salzburgissa suosittelevat alle 1 uW/m2 pulssimaisen radiotaajuisen säteilyn arvoja makuuhuoneisiin. Heidän suositusarvonsa perustuvat säteilyaltistuneilla tehtyihin verikokeisiin ja havaittuihin stressi-indikaattoreihin ( http://www.salzburg.gv.at/abschlussbericht_gsm_endversion.pdf ). OBS! Suomessa on voimassa tuo pelkästään lämpövaikutuksiin pohjautuva ICNIRP-raja-arvo: 9.000.000 uW/m2 !!! Saksassa lääkäri Horst Eger tuntee hyvin radiotaajuisen säteilyn aiheuttamat sairaudet ja heidän uusin paperinsa Buchner & Eger (2011) on kiinnostava: http://www.chronicexposure.org/basestations.html . Verikokeisiin perustuvia raja-arvon korjauksia ja puolueetonta tutkimusrahoitusta toivoisin Suomessakin lisää.

    VastaaPoista
  6. "Mielenkiintoinen kirjoitus, mutta asiaan liittyviä toimenpiteitä lienee Suomessa turha odotella, kun otetaan huomioon se tosiseikka, että Nokia on maan suurin veronmaksaja :-)"

    Tai sitten niitä on turha odotella siksi, että kännyköiden väitetyistä terveyshaitoista (esim. syöpä, saati sitten tämä lihavuuskysymys) on ainakin toistaiseksi lähinnä anekdotaalista näyttöä.

    VastaaPoista
  7. Ymmärtääkseni meta-analyysit eivät ole ”anekdotaalista näyttöä”?

    Kurkatkaapa:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19826127
    http://www.spandidos-publications.com/ijo/article.jsp?article_id=ijo_32_5_1097
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19328536
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17619826

    On hyvä huomioida, että pieni kerho määrittelee riskin, miten tutkimuksia arvioidaan ja mitä tutkimusta rahoitetaan: WHO International EMF Project --> ICNIRP --> EU COST 281 (esimmäkseen ICNIRP-jäseniä) --> EU SCENIHR (enimmäkseen ICNIRP-jäseniä).

    Sama kutsuperiaatteella toimiva ICNIRP-kerho kiertää eri maissa arvioimassa itse määrittelemiään raja-arvoja ja tekemässä raportteja. Minä ja tuttavani eri maissa olemme ihmetelleet kerhon toimintaa jo pitkään: http://www.chronicexposure.org/limitsICNIRP.html

    Onneksi viime aikoina on ollut merkkejä kerhon jäsenten jääviyden lisääntymisestä:
    http://www.pandora-foundation.eu/downloads/pandora_press-release_muv_2011-01-31.pdf
    http://www.diagnose-funk.ch/downloads/df_bp_who-lerchl_iarc-26oct10.pdf
    http://www.cspinet.org/integrity/watch/200706111.html

    Anonyymina on helppo heittää kommentti. Toivoisin, että ihmiset esiintyisivät omana itsenään ja kertoisivat taustaorganisaationsa. Näin päästään reilumpaan ja avoimempaan keskusteluun :-)

    VastaaPoista
  8. "Ymmärtääkseni meta-analyysit eivät ole ”anekdotaalista näyttöä?"

    Hyvin, hyvin hajanaisen kentän pohjalta ei pelkällä meta-analyysillä kovin pitkälle ponnisteta. Missä on esim. laadukas kohorttinäyttö? Esim. tuore INTERPHONE ei tuottanut evidenssiä syöpäriskin kasvusta.

    "Anonyymina on helppo heittää kommentti. Toivoisin, että ihmiset esiintyisivät omana itsenään ja kertoisivat taustaorganisaationsa. Näin päästään reilumpaan ja avoimempaan keskusteluun"

    Ja minä kun olin siinä uskossa, että viesti merkitsee, ei kuka sen sanoo. Epäreiluahan se tietty on olla kanssasi eri mieltä. :-)

    VastaaPoista
  9. "En tarkoittanut "toimenpiteillä" mitään kännykieltoja tms., vaan mahdollisten haittojen objektiivista arviointia."

    Ok. Missä määrin tähänastinen tutkimustieto aiheesta ei edusta moista? Jos siis ymmärsin sinut oikein ja implikoit moista.

    VastaaPoista
  10. "Hans Hertelin tutkimukset osoittivat mikroaaltouunissa valmistetun ruoan vaikutuksen immuniteetin heikkenemiseen, solukalvojen rakenteeseen ja vapaiden radikaalien tuotantoon"

    Nostettakoon tämäkin vielä esiin. Mikroaaltouunissa valmistetusta ruoasta on vuosien saatossa esitetty sitä sun tätä, mutta korkeintaan tasolla "anekdotaalinen" ollaan tässäkin. Ahosen viitteen kohdalla toki vieläkin heikommalla: Hans Hertelin "tutkimusta" ei tietääkseni koskaan julkaistu vertaisarvioidussa journalissa ja ylipäätään koko väite vaikuttaa tämän hetkisen tiedon valossa olevan luokkaa "Mercola".

    VastaaPoista
  11. Kiitos Anssi hyvästä kommentista INTERPHONEen liittyen.

    Tarkin data yli 10-vuotta kännykkää käyttäneistä oli Israelin Interphone-tutkimuksessa. Siksi on kiinnostavaa, että miten riski kasvoi soitettujen puheluiden ja käyttötuntien myötä.
    http://ije.oxfordjournals.org/cgi/data/dyq079/DC1/2 --> Katso taulukko. 1,82 x riski heavy-usereilla.

    Tavallinen käyttäjähän Interphonessa oli määritelty sellaiseksi, joka soittaa 1 puhelun viikossa. Kuka tupakoitsija polttaa vain yhden savukkeen viikossa (ja saa siitä keuhkosyövän)?

    Seuraavalla videolla Israelin ryhmän johtaja Siegal Sadetzki kommentoi huolestuneena erityisesti lasten syöpäriskiä USAn senaatin kuulemistilaisuudessa:
    http://www.youtube.com/watch?v=npK5HSxukyA

    Metodologiset ongelmat ja mobiiliteollisuuden rahoitus haittasivat pahasti Interphonen toteuttamista. Olin allekirjoittajana seuraavassa kv. vetoomuksessa, jossa osoitimme 15 Interphonen ongelmaa:
    http://archive.radiationresearch.org/pdfs/reasons_a4.pdf

    Muuten, Interphone tulokset 4 vuoden viivytyksen jälkeen esille tuonut prof. Elisabeth Cardis ei lapselleen kännykkää ole ostanut ja varoittaa riskistä:
    http://www.loe.org/shows/segments.html?programID=10-P13-00021&segmentID=1


    Hans Hertelistä:

    Hän toisti A) ent. Neuvostoliitossa tehdyt tutkimukset B) Humboldin yliopiston (ja Wehrmachtin) tutkimukset mikroaaltouuneista.
    Ja sai samankaltaiset tulokset.

    Tutkijana Hertelillä ei todellakaan ollut helppoa. Mikroaaltouunien valmistajilla oli runsaasti enemmän rahaa ja paremmat asianajajat heidän koittaessaan estää Hertelin tutkimusten julkistamista. Lopusta Hertel voitti 10 vuoden taiston jälkeen Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen tuella.

    Suosittelen kaikille sähkömagneettisten kenttien tutkimuksesta (ja korruptiosta) kiinnostuneille professori Andrew Marinon kirjaa "Going Somewhere - Truth about a Life in Science", http://www.goingsomewherebook.com . Biologisten vaikutusten tutkimus ei ole ollut helppoa, kun sitä on systemaattisesti haitattu maailmanlaajuisesti 30 vuotta :-(

    Muuten, oletteko funtsineet mikroaaltouunin vaikutusta koli- ja muiden bakteerien kasvuun? http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/89/4/667 . Yllättävää oli se, että kasvu nopeutui huomattavasti myös alhaisissa lämpötiloissa. En ole todellakaan ainoa tutkija, joka väittää mikroaaltoteknologioiden häiritsevän kasvua ;-)

    VastaaPoista
  12. "INTERPHONE -tutkimus ei missään tapauksessa laittanut asialle pistettä."

    Harva tutkimus koskaan laittaa millekään asialle pisteen. INTERPHONE oli kuitenkin selvästi tähänastisista kattavin eikä silti tuottanut näyttöä haittaväitteiden tueksi. Kuinka pitkään tätäkin hypoteesin raatoa pitää vielä piiskata?

    Hertelistä: hänen "tutkimuksensa" laatu ja se, ovatko tulokset toistettavissa jäävät kysymysmerkiksi sikäli kun tämä pahojen mikroaaltouunien valmistajien kiusaama vapauden esitaistelija ei tuloksiaan koskaan vertaisarvioidussa journalissa julkaissut.

    Cardisin kommenteista on myöskään vaikea löytää tukea kännykkäalarmismille, sikäli kun hän(kään) ei pysty vääntämään INTERPHONEn tuloksista mitään muuta kuin mitä ne ovat.

    VastaaPoista
  13. Mukavaa kevennystä välillä Christerin asiapitoisella blogilla. Kirjoituksesta puuttuu enää vain se salaliittokytkös niin voisi melkein vannoa lukevansa Heikkilän huuhaa-blogia. *facepalm*

    VastaaPoista
  14. Minusta tällainen kirjoitus ei ole asiallinen tai mukava, koska tietääkseni miksroaaltouunin käyttö on terveellisempää kuin moni muu ruuanlaittotapa. Vitamiinit esimerkiksi säilyvät paremmin.

    VastaaPoista
  15. Erittäin pienet muutokset solukalvojen jännitteessä säätelevät kantasolujen kasvua. Välittäjäaineena tässä toimi serotoniini:

    http://www.biologynews.net/archives/2010/10/19/bioelectrical_signals_turn_stem_cells_progeny_cancerous.html

    Serotoniinin merkitys tulee esille myös kroonisessa altistuksessa:
    http://www.umg-verlag.de/umwelt-medizin-gesellschaft/111_be_z.pdf

    Lasten osalta äidin kuormitus radiotaajuiselle pulssimaiselle säteilyn näkyy pituuskasvussa: http://www.bioelectromagnetics.org/bems2010/supp_data/P-B-87.pdf ja muissa kasvuhäiriöissä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18246230 , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21138897 .

    Niin, esim. Venäjällä on lainsäädännöllä kielletty raskaanaolevien naisten kännykänkäyttö, http://tinyurl.com/RNCNIRP , http://www.tesla.ru .

    Kas, anonyymit puskastahuutelijat ovat keksineet salaliitto-kortin. Tällä tempulla koitetaan usein torpata keskustelu. Korruptiosta, tiettyjen piirien edunvalvonnasta ja biologisten vaikutusten tutkimuksen estämisestä 30 vuoden ajalta on Don Maisch tehnyt kiinnostavan väitöskirjan: http://www.iemfa.org/images/pdf/The_Procrustean_Approach.pdf .

    Mitään mystistä tässä ei ole. Vain surullisen paljon ahdasmielisyyttä ja tutkimuksen estämistä. Toivotan kiinnostavia lukuhetkiä ko. väitöskirjan parissa!

    VastaaPoista
  16. Marttyyrinä kiva olla? Kukaanhan ei ole estänyt sinua tekemästä tutkimuksiasi, huolimatta siitä että anekdotaalista kummempaa näyttöä ei "kännykkä tappaa talossa ja puutarhassa" -hypoteesin tueksi ole löytynyt ja että lähteeksi kelpaavat esim. Hertelin "tutkimukset" ja viittaukset Venäjän lainsäädäntöön (analogia: Iranissa on maan muslimiväestöltä lailla kielletty sianlihan nauttiminen - sianliha on todistetusti terveysriski).

    Nyt kun "tutkimusta estetään" -kortti on napattu esiin, voinet seuraavaksi vedota vaikkapa Popperiin ja tieteenfilosofiaan yleensä. Kolesteroli- ja HIV-denialismin parista löytyy viitteitä miten strukturoida "argumentaatio" tältä pohjalta ilman yritystäkään synteesiin ja tutkimuskentän valtaosan tarkasteluun.

    VastaaPoista
  17. Kiitos Christer mahdollisuudesta kirjoittaa tämä Vieraskirjoitus.

    Olemme aika suuren tieteellisen ja lääketieteellisen paradigman muutoksen äärellä.

    Tästä pari esimerkkiä:

    http://www.nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/1.6292981 --> Klikkaa ’Video’ kaksi kertaa ja malta, käynnistyy hetken kuluttua.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15160601

    http://www.newvistashealthcare.com/docs/Luc%20Montagnier.pdf

    http://vimeo.com/17266941

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20973733

    Tällaisessa paradigman muutos -tilanteessa uuden näkökulman esittäjä leimataan epätieteelliseksi, vaikka vanhan opin kannattaja ei esitä mitään perusteluja tieteellisyytensä taustalle. Radikaali (disruptive) innovaatio häiritsee myös olemassaolevia valtarakenteita ja nykyisestä ekspertistä voi nopeasti tulla pelkkä eks.

    "All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident." -Arthur Schopenhauer

    Seuraavat kysymykset pohdituttavat:
    - Jos solut reagoivat pulssimaiseen radiotaajuiseen säteilyyn sen informaatiosisällön kautta, niin kuinka kestävät ovat pelkästään lämpövaikutukseen perustuvat raja-arvot? Eikö tällöin turvallinen taso (safe level) ole lähes 0?
    - Ihmisen elimistöllä on hämmästyttävä kyky palautumiseen, jopa regeneraatioon. Mutta… missä ovat nykyään (ja erityisesti tulevaisuudessa) palautumista tukevat (asuin)ympäristöt?
    - Miten sairaudet syntyvät? Miten virukset leviävät?
    - Kuinka sairauksia kannattaa diagnosoida ja hoitaa?
    - Kuinka kauan hallitsematon kasvu ja kasvunhäirintä voi jatkua?

    En jaksa enää vastata anonyymeille, mutta saatan vastata…aidoille ihmisille :-) Minuun voi myös suoraan ottaa yhteyttä: mikko . ahonen [ at ] uta . fi tai Skype:ahosmikko . Työnumerosta saa myös ajoittain kiinni: 03-3551 8069 . Tällä kirjoituksella koitin pienellä panoksellani edistää avoimuutta ja keskustelua suomettuneessa Suomessa. t: Mikko

    VastaaPoista
  18. Mielenkiintoinen artikkeli. Opiskelin aikoinani SMG-kenttiä tekn. korkeakoulussa ja muistan miettineeni niiden mahdollista (terveys) vaikutusta ihmiseen. Pidempään on tietty keskusteltu voimalinjojen mahdollisista terveysvaikutuksista. Sähkövirta kun luo aina ympärilleen magneettikentän ja vaihtovirta muuttuvan sellaisen.

    Aineen ympärillä muuttuva sähkömagneettinen kenttä vaikuttaa aineeseen esim. muodostamalla vapaisiin varauksiin ns. pyörrevirtoja sekä "kieputtaa" molekyylejä joiden sähkövaraus on polarisoitunut.

    SMG-kentiltä voi varsin monessa tapauksessa suojautua Faradayn häkki tyyppisillä ratkaisuilla. Toisaalta maailmankaikkeus on täynnä SMG-kenttiä ilman ihmisen vaikutustakin. Toisaalta radiotekniikkaa on käytetty jo sata vuotta ja luulisi, että ainakin niillä tehoilla ja taajuuksilla joita on käytetty, olisi mahdolliset terveysvaikutukset jo tulleet ilmi.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  19. Kiitos Sami suorasta kommentistasi.

    Seuraavaksi murran viranomaismyytin ”Meillä on ollut radiomastoja jo 1920-luvulta ja mitään terveysriskejä ei ole havaittu”.

    Vastaperustelut:

    - Radio- ja TV-mastojen epidemiologista tutkimuksista seitsemän yhdeksästä (7/9) osoittaa kohonnutta terveysriskiä. http://www.chronicexposure.org/transmitters.html
    Riski ilmenee lisääntyneinä leukemia- ja lymfoomatapauksina.

    - Jos katsoo ammatillisen altistuksen (occupational exposure) tutkimuksia, myös radioasemien lähellä työskentelevillä ihmisillä on havaittua terveysongelmia, erityisesti sydän- ja verisuonitauteja http://www.chronicexposure.org/occupational.html

    - Etäisyyden ja radiotaajuisen säteilyn tehotiheysarvojen lisäksi pitäisi ehkä selvittää myös seisovan aallon maksimit ja ajoittuvatko ne kodeissa esim. vuoteen paikalle. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19268549 . Tällöin riski voi kasvaa ja ei ole suoraan etäisyydestä tai mikroaaltosäteilyn tehotiheysarvoista kiinni.

    Melanooma lisääntyy Suomessa ja Ruotsissa n. 5-10 % vuosittain, http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18204/2010-12-17.pdf. Tuskin tämä kasvu on pelkästään auringonotosta johtuvaa? Melanooman kasvu on joissain tutkimuspapereissa liitetty radiomastojen/tukiasemien lisääntymiseen (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15232509). Melanoma on tyypillinen sairaus sähkön ja mikroaaltoteknologioiden kanssa työskentelevillä (esim. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9651625 , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3265335 , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1009170/, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7496333

    - Mekanismeista: Käsittelimme niitä HS:n kirjoituksessamme, kts. jutun loppu http://tinyurl.com/mobiili + edellisestä kommentistani professori Martin Blankin esitys

    Nyt viime vuosina FM/ULA-radion signaali on muuttunut digitaaliseksi eli pulssimaiseksi. Sillä voi olla omat seurauksensa: http://www.scribd.com/doc/12548638, lisäksi ollaan siirtymässä HD-lähetyksiin entistä matalampiin taajuuksiin. Katsotaan, miten tuleman pitää.

    Ehkä tässä myytinmurtoa riittämiin.

    Pistän vielä lähiviikkoina ravintovinkkiä tähän ketjuun. Perustuen tutkimustietoon siitä, mikä suojaa radiotaajuisen säteilyn aiheuttamalta oksidatiiviselta stressiltä ja DNA-vaurioilta.

    VastaaPoista
  20. "Radio- ja TV-mastojen epidemiologista tutkimuksista seitsemän yhdeksästä (7/9) osoittaa kohonnutta terveysriskiä."

    Seuraavissa kommentteja mainitulla sivustolla listatuista tutkimuksista:

    "No causal implications can be made from a single cluster investigation of this kind"

    "The magnitude and pattern of risk found in the Sutton Coldfield study did not appear to be replicated. The authors conclude that the results at most give no more than very weak support to the Sutton Coldfield findings."

    "The study has limitations because of the small number of cases and the lack of exposure data. Although the study adds evidence of an excess of leukemia in a population living near high-power radio transmitters, no causal implication can be drawn. There is still insufficient scientific knowledge, and new epidemiologic studies are needed to clarify a possible leukemogenic effect of residential exposure to radio frequency radiation"

    Loppuun vielä kommentaaria luettavaksi erästä uudempaa tutkimusta koskien: http://aje.oxfordjournals.org/content/167/7/883.full

    Miten paljon tästä voidaan siis päätellä? Kausaalisuhteen suhteen kys. tutkimukset ovat jokseenkin yhtä tyhjän kanssa.

    VastaaPoista
  21. "All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident." -Arthur Schopenhauer"

    Ah, näköjään aiemmin suosittelemani Popper ei Ahoselle kelvannut, mutta Schopenhauerilta sentään löytyi "hyödyllinen" sitaatti. :-)

    VastaaPoista
  22. Sähköyliherkkyydellä on jo vanhastaan nimi. Nykyisen tiedon perusteella ei yksinkertaisesti voida sanoa olevan kyse muuta kuin luulotaudista.

    VastaaPoista
  23. Nature-tiedelehdessä julkaistiin heinäkuussa 2012 merkittävä tutkimus, joka osoittaa, että:

    - äidin sähkömagneettisten kenttien kuormitus raskausaikana lisää syntyvän lapsen ylilihavuusriskiä.

    Tohtori De-Kun Li:n ja kollegoiden tutkimus on hyvin tehty, koska siinä on pystytty tarkkaan määrittämään äidin altistus matalataajuisille magneettikentille raskausaikana. Tutkimuksessa mukana olleet äidit kantoivat koko raskausajan mukanaan pientä loggeria, joka mittasi magneettikenttää työpaikalla ja kotona. Lisäksi tutkimuksen otos on lasten osalta suuri (n=733) ja tutkimusta oli tehty 13 vuoden ajan.

    http://www.nature.com/srep/2012/120727/srep00540/pdf/srep00540.pdf

    Aikaisemmin jo eläinkokeet ovat osoittaneet, että raskausaikaiset, aivojen hypotalamus-alueen neuronimuutokset (mikroaaltosäteilyn eli radiotaajuisen säteilyn aiheuttamina) lisäävät jälkikasvun ylilihavuus-riskiä.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7963256

    Kommenttini nyt heinäkuussa 2012 saattapi olla ajankohtaisempi kuin aloittaessani kirjoittamaan tätä juttua huhtikuussa 2011 ;-)

    VastaaPoista