keskiviikkona, tammikuuta 03, 2007

Nitraattipitoiset kasvikset alentavat verenpainetta

**
New England Journal of Medicine
-lehdessä on julkaistu ruotsalaisten tiedemiesten toimesta kirje, jossa sanotaan nitraattipitoisten kasvisten alentavan verenpainetta. Kyseessä on ihan pieni tutkimus, johon osallistui 17 tervettä tupakoimatonta nuorta aikuista. Näille annettiin kolmena päivänä nitraattilisä, joka vastasi 150-250 grammaa nitraattipitoista kasvista, kuten pinaattia, salaattia tai punajuurikasta. Toisena kolmena päivänä koehenkilöt saivat lumeravinnelisää.

Tällä tavalla keskimääräinen diastolinen verenpaine nitraattia syöneillä oli 3,7 mm Hg matalampi kuin lumejakson jälkeisenä mittausjaksona. Kasvisten edut verisuonille on tiedetty jo kauan. Kasvisvoittoisella ruoalla todettiin olevan hyötyä verenpaineen hallinnassa mm. vuosi sitten julkaistussa tohtori Paul Elliotin (Lontoo) tutkimuksessa, jossa 4680 ihmisten ravintopäiväkirjat käytiin läpi. Niillä jotka söivät rehuja oikein kunnolla oli matalampi verenpaine.

Aiemmin kuitenkaan ei ole tiedetty mikä ravintoaine niissä kasveissa on myönteisen kehityksen takana. Tutkijoiden mukaan tarvitaan yhä lisäselvityksiä siitä, mihin nitraattien verenpainetta alentava vaikutus perustuu.

Lähde: Mediuutiset, 3.1.2007 ja NEJM 355: 2792-2793, 2006 (28.12.2006)

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti