torstaina, tammikuuta 04, 2007

Ähky?

**
Lehtimainoksessa osuu silmiin
sana "ähky" ja sitten näytetään sellaisia Valion A+ -jogurttipurkkeja, joita tunnustan syöneeni. Ähkyä minulla ei ole ollut. Mustikka A-plussaa olen pistänyt sisuksiin lähinnä mustikan takia ja maidon terveellisyyden takia.

Nyt minua valistetaan, että uudet Valio A+ Express -tuotteet sisältävät maidosta peräisin olevaa GOS-kuitua. Tämä GOS on mainoksen mukaan tieteellisesti tutkittu ja se GOS edistää vatsan toimintaa. Osoitan taas suunnattoman tyhmyyteni. Luulen jotain pientä tietäväni ihmisen ravitsemuksesta ja olen lukenut useita tuhansia ravitsemusalan julkaisuja, mutta tästä GOSista en ole ikinä kuullut. Kun selailen mainosta tarkemmin yritän löytää selityksen tähän GOS -termiin. Ei löydy.

Ei muuta kuin nettiin! Sieltä saa tutun informaatioähkyn lisäksi taatusti selville mitä tämän oudon GOSin taakse kätkeytyy. Ei mene kauan aikaa ennen kuin Google kertoo minulle, että GOS on Georgian lintutieteellisen yhdistyksen, geospatiaalisen pysäkin, brittiläisen toimistoverkoston, ilmatieteen laitoksen käyttämän globaalin havaintoverkoston ja Googlen oman käyttöjärjestelmän lisäksi mm. naisten pitämien puheiden arkisto. Naisista ja puheista pidän, joten jään hetkeksi naisten puheita lukemaan. Erityisesti jää mieleen Wilma Mankillerin puhe Cherokee-intiaanien asemasta. Puheeseen on Wilma ladannut koko emotionaalisen kapasiteettinsa miehentappoon viittaavaa sukunimeään myöten. Mutta Valion GOS -mysteeri ei siitäkään puheesta selviä.

Harjaantuneena hakukoneiden käyttäjänä löydän aika pian tämän jälkeen oikeat hakusanat: GOS Valio A+. Nyt rupesi Lyyli kirjoittamaan! GOS on liukoista ravintokuitua nimeltään Galakto-oligosakkaridi. Nyt olen jo paljon viisaampi ja muistilokeroissani hahmottuu vaivattomasti tämän ravintokuidun englanninkielinen termi. Nyt olen jo lähellä valistuneen kuluttajan kaipaamaa lopullista selvyyttä asiasta ja Valio GOS A plussaan liittyvän tieteellisen selityksen löydän taatusti käden käänteessä. Eihän sitä muuten hehkutettaisi niin näkyvästi mainoksessa.

Pettymykseni on melkoinen kun huomaan tieteellisen tutkimusaineiston niukkuuden. Suuri tutkimustietokanta (PubMed) antaa vain 22 osumaa tälle liukoiselle galakto-oligosakkaridille. Tätä GOS:ia on 1980 -luvun lopusta lähtien syötetty rotille ja sioille sekä testattu ihmisen soluviljelmillä ja vain muutama rohkea mies on aikoinaan uhrautunut tieteelle ja syönyt koejärjestelyissä tätä nimenomaista kuitua. Aika ohuelta vaikuttaa siis tieteellinen näyttö. Mutta tällaista se yleensä on. Näitä prebiootteja, joihin GOS kuuluu, saamme luonnostaan kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Luotan näiden kuitujen terveysväitteisiin. Sitä en oikein hyväksy (ymmärrän toki!) ettei tuohon jogurttipurkkiin pyritä mahduttamaan mustikkaa sen verran runsaasti, että tällainen GOS-lisä jäisi tarpeettomaksi. Ovat Valion laboratoriossa ilmeisesti kuitenkin kaikessa viisaudessaan ymmärtäneet GOS:in viehätyksen. Luen seuraavaa: "Terveistä suomalaisaikuisista koostuvassa tutkimuksessa GOS-kuitua sisältävä jogurtti (15 g GOS/päivä) lisäsi merkitsevästi viikoittaisia ulostuskertoja. Lisäksi GOS-kuitu pehmensi ulosteita. Lievästä ummetuksesta kärsivillä suomalaisilla ikäihmisillä GOS-kuitua sisältävällä jogurtilla (9 g GOS/päivä) suoli toimi useammin kuin vertailujogurtilla", kertoo tutkija Kajsa Kajander Valion T&K:sta.

Minä aion jatkaa mustikoiden syömistä ja välillä ihan GOS:in kera.

Lähde: Turun Sanomat, 4.1.2007

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

3 kommenttia:

  1. Kannattaa syödä maustamatonta jugurttia ja ihan oikeaa mustikkaa. Minusta nuo hedelmä/marjajugurtit ovat joka tapauksessa liian makeita, ja marjaa tai hedelmää niissä on älyttömän vähän.

    *P*

    VastaaPoista
  2. Kuinka paljon on GOS-lisä tuotteen hinnassa?
    Olen *P*:n kanssa täysin samoilla linjoilla, maustamatonta jogurttia, marjoja ja mantelirouhetta. Siinä on sekä makua että kuituja.

    VastaaPoista