perjantaina, tammikuuta 12, 2007

Liiku luittesi takia

**
Tampereen yliopistossa
tarkastetaan tänään LL Ilari Pajamäen kirurgian/ortopedian ja traumatologian alaan kuuluva väitöskirja Mechanosensitivity of Bone (Luun kuormitusvaste). Väittelijä on pistänyt rotat liikkumaan ja todennut miten kuormittava liikunta vahvistaa luita.

Osteoporoosi on ikääntyvässä väestössä kasvava ongelma, jonka hoidossa ja ennaltaehkäisyssä sukupuolihormoneilla ja liikunnalla on merkittävä osuus. Tällä hetkellä osteoporoottiset luunmurtumat muodostavat yhden eniten lisääntyvistä kansanterveydellisistä ongelmista. Pääasialliset luun lujuuteen ja rakenteeseen vaikuttavat tekijät ovat ihmisen perimä yhdessä fyysisen kuormituksen, ravintotekijöiden ja elimistön hormonaalisen tilan kanssa.

Liikunta on tärkeää, sillä fyysisen kuormituksen puuttuessa ei millään tunnetulla ravinnollisella tai hormonaalisella menetelmällä pystytä luun mineraalimäärän vähenemistä pysäyttämään. Luun mineraalipitoisuutta säätelee kaksi prosessia: luun uudismuodostus ja luun hajotus, joihin liikunta vaikuttaa lisäten edellistä ja hidastaen jälkimmäistä. Aiempien tutkimusten perusteella on viitteitä siitä, että eri tekijät kuten hormonit osallistuvat luun kuormitusvasteen säätelyyn ja nuorena liikunnan avulla saavutetut positiiviset luustomuutokset säilyisivät ainakin osittain aikuisuuteen liikkumisen vähenemisen tai lopettamisen jälkeen.

Tutkijat havaitsivat, että urosrotilla luuston kuormitusvaste oli lähes kaksinkertainen naaraisiin verrattuna sekä nuorilla että aikuisilla rotilla. Jatkotutkimuksessa seurattiin nuorena fyysisen kuormituksen avulla saavutettujen luustomuutosten pysyvyyttä sen jälkeen kun kuormitus lopetetaan. Osteoporoosin kehittymisen kannalta tämän tutkimusasetelman tekee kiinnostavaksi se, että on tärkeää selvittää, suojaako nuorena harrastettu fyysinen aktiviteetti vanhempana luuston haurastumiselta. Tutkimussarjassa havaittiin, että nuorena fyysisen kuormituksen avulla aikaansaadut luustomuutokset pysyivät jonkin aikaa liikunnan lopettamisen jälkeen, mutta seurannassa nämä positiiviset luustomuutokset kuitenkin lopulta hävisivät. Liikuntaa kannattaa siis harrastaa koko elämän ajan.

Pitämällä rotat väkisin liikkumatta osoitettiin, että mekaaninen kuormitus on pääasiallinen luun rakennetta ja lujuutta säätelevä tekijä. Paikallaan olo oli vahingollista. Kuormitus sai aikaan luukasvua niille luupinnoille, joihin kohdistuu suurimmat voimat luuta kuormitettaessa. Estrogeenilla ei aiemmasta tiedosta poiketen näyttäisi olevan itsenäistä luun kuormitusvastetta tai kokoa säätelevää vaikutusta vaan nämä vaikutukset tulevat esille epäsuorasti estrogeenin luun mineraalipitoisuutta säätelevän vaikutuksen kautta.

Lähde: Tampereen yliopiston lehdistötiedote, 2.1.2007

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

2 kommenttia:

  1. Kalsium:in vaikutusta osteoporoosiin on liioiteltu.
    Aivan asemassa on luuston rasittava liikunta, mitä sanottu tässä artikkelissa.

    Christer kirjoitin muutaman hajatelman:

    http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?p=354753#354753

    Mitäs mieltä ollaan?

    VastaaPoista
  2. Kiitos linkin takaa löytyvistä mielenkiintoisista havainnoistasi!

    Minun mielipiteeni kalsiumista on pitkälti sama kuin sinulla, eli kalsiumin roolia saatetaan ehkä liiaksi korostaa. Avainasemassa on luukatoa ehkäisevä liikunta, jota sitten ravinnon kautta saamamme kalsium tukee. Tutkijat ovat löytäneet kalsiumille itsenäistäkin luun terveyteen liittyvää roolia, sitä ei voi kieltää. Täydellinen liikkumattomuus esim. loukkaantumisen johdosta voi paikallisesti aiheuttaa peräti 2% luun mineraalikadon jo yhden viikon aikana (Donaldsson, 1970). Lähtiessään liikkeelle tilanne korjaantuu vähitellen (Le Blanc, 1990). Maitovalmisteita hyvin vähän käyttävillä voi olla vaikeuksia yltää riittävään kalsiumstatukseen. Kalsiumin aisaparina on D-vitamiini.

    Säännöllinen liikunta on luun terveydelle parasta.

    VastaaPoista