maanantaina, tammikuuta 29, 2007

Voilla on vankka kannattajajoukkonsa

*
Helsingin Sanomissa keskustellaan
taas vilkkaasti voileivälle levitettävistä rasvoista. Käykää lukemassa!

Voi on elintarvikepolitiikan uhri
veteraaniurheilija | 29.1.2007 13:02
Tuntuu siltä, että meijerivoi voitaisiin jo vapauttaa virallisten ravitsemussuositusten pannasta. Voi on loistava luonnontuote! Tutkimusnäyttö voin terveellisyydestä on ollut tosi vakuuttavaa. Jos tätä asiaa ei oivalla on kyse sokeudesta tai voimakkaista ennakkoluuloista. Voin lisääntyneen käytön suhteen ei taida muutos olla muusta kiinni kuin maatalous- ja elintarvikepoliittisesta linjauksesta. Voi on länsimaissa ja erityisesti Suomessa käynyt kovaa taistelua margariinin kanssa markkinaosuuksista ja ajoittain margariinin puolustusasetelmaa on kohennettu ravintoamme tutkivien tiedemiesten ja muiden asiantuntijoiden suosiollisella avustuksella. Voi oli ennen Suomelle vientiylpeys, mutta nyt sitä ei syö kuin pieni terveystietoinen ja itsepäinen porukka. Voin kulutus on nykyään niin pientä, että se ei millään voi selittää Suomen suurinta kansanterveysongelmaa: sydän- ja verisuonitaudit. Olisiko aika saada voin käytölle laajempi hyväksyntä?

5 kommenttia:

  1. Aika mielenkiintoinen keskustelu tosiaankin Hesarin sivuilla. Lähes pelkästään on voita puolustavia kannanottoja. Eivätkö tiedemiehet enää uskalla puhua margariinin puolesta? Ovatko huomanneet mielettömyytensä?

    Reijo

    VastaaPoista
  2. Hei Reijo! Taitaa olla tyyntä myrskyn edellä. Kyllä joku Kansanterveyslaitokselta tai Sydänliitosta kohta sanoo muutaman punnitun sanan margariinin hyödyistä. Näin uskoisin tapahtuvan.

    VastaaPoista
  3. Johan on jännä keskustelu tosiaankin:

    Siis voi EI sisällä haitallisia transseja?
    EinoL | 31.1.2007 13:40

    Hei, ollaanko tästä yhtä mieltä?

    Kun siellä KTL:kin varmaan näitä keskusteluja seurataan, niin mikä on teidän kanta?

    Ottaako HS/Niina Rapo-Puustinen selvää, mikä on tieteen tekijöiden totuus tässä asiassa?

    Siis vain voin trans-rasvat, haitallisia vaiko ei.

    VastaaPoista
  4. http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/cla.html

    CLA(konjugoitu linolihappo)on tiettävästi ainoa hyödyllinen trans-rasva, joka lisää
    insuliiniherkkyyttä.

    Mitenköhän paljon CLA:ta löytyy voissa?

    VastaaPoista
  5. Vastaus Thinkerille. Tutkimusprofessori Antti Aro on tutkinut maidon rasvoja ja hänen mukaansa CLA:ta löytyy muutama prosentti märehtijöiden maidon ja lihan rasvoista. Joitakin kokeita on tehty myös ihmisillä joille on annettu muutaman gramman päiväannoksia CLA:ta pillereinä. Vaikutukset aineenvaihduntaan ovat jääneet epävarmoiksi eikä mitään selvää vaikutusta voi todeta. Eräissä Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin todettu viitteitä siitä, että CLA-seoksen yleisin isomeeri heikentää insuliinin vaikutusta toisin kuin tapahtuu luonnollisessa laihduttamisessa, sanoo professori Aro varovaisesti.

    CLA:n määrä maidossa on runsaampi vapaasti laiduntavalla lehmällä verrattuna sisäruokinnassa olevaan. Parasta maitoa saadaan luomulehmistä, jotka koko vuoden ovat ulkona laiduntamassa. Ilmastonvaikutuksen takia tämä ehkä tulee Suomessakin mahdolliseksi!

    Ymmärtääkseni maidon ja maitotuotteiden CLA-määrää voidaan suurentaa enemmänkin syöttämällä lehmille runsaasti "räätälöityä ravintoa". Tällainen tuotekehitys on suotta jäänyt rasvahysterian varjoon.

    Tämän tarkempaa vastausta en saa aikaiseksi. Kysyin tätä Valion tutkimusyksiköstä, mutta vastausta en vielä ole saanut.

    VastaaPoista