torstaina, tammikuuta 25, 2007

Ryssä on likaisempi kuin suomalainen

**
Venäläislapset sairastavat allergiaa
neljä kertaa harvemmin kuin suomalaislapset. Suomen Akatemian rahoittaman MICMAN-allergiatutkimuksen mukaan syy saattaa löytyä meidän suomalaisten liian antaumuksellisesta puhtausinnosta. Allergioiden määrä on Suomessa arvioiden mukaan nelinkertaistunut neljässäkymmenessä vuodessa.

Suomalainen elinympäristö on mikrobiköyhää Venäjään verrattuna. Venäjällä pöpöt viihtyvät. Esimerkiksi Venäjän Pitkärannan juomavedessä on jopa kymmeniä tuhansia kertoja enemmän mikrobeja kuin Joensuun juomavedessä. Tämän lisäksi venäläisistä kodeista otetuissa pölynäytteissä oli huomattavasti enemmän mikrobeja kuin suomalaisista kodeista otetuissa näytteissä.

Tutkijat kehottavat pistämään imurit kaappiin ja päästämään lapsia puutarhaa tonkimaan. Lapsia kehotetaan myös riisumaan kuraiset jalkineensa vasta siellä telkkarin ääressä ja teinitytön ja -pojan huoneen pitää olla siivoton likalätti. Siellä pöpöt viihtyvät ja pölypunkit pitävät teinien immuunipuolustuksen täydessä terässä. Suomessa koteja siivotaan ja puhdistetaan jopa desinfioimisaineilla, mikä tekee elinympäristöstämme liian hygieenisen. Runsaasti mikrobeja sisältävä ympäristö muokkaa ihmisen immuunijärjestelmää siten, ettei sen tarvitse reagoida tarpeettomasti haitattomiin hiukkasiin kuten siitepölyyn. Professori Tari Haahtelan mukaan liiallisen hygienian välttäminen on lapsiperheissä erityisen tärkeää. Hän kehottaakin perheitä unohtamaan ylenpalttisen puunauksen ja kannustaa vanhempia tutustuttamaan lapsiaan maaperään vaikkapa puutarhaa hoidettaessa.

Syytä paniikkiin ei edes ole, jos lapsi maistaa vähän multaa kukkapenkistä. Haahtelan mukaan vanhemmat voivat olla huoletta niin kauan kuin lapsi naureskelee ja jokeltaa. Lapselle on tyypillistä tutustua ympäristöön suun kautta, mikä antaa lapselle myös tarvittavan mikrobisuojan.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 25.1.2007

Teidän on syytä kysyä lisätietoja Suomen Akatemiasta, Tiina Raivolta (09-7748 8369) mikäli epäilette ymmärtäneeni jonkin asian väärin uutiskirjeestä.

7 kommenttia:

 1. Tiedän perheen, jossa lapsia varjeltiin vauvaikäisenä tarkasti erityisesti bakteerien ym. varalta tyyliin lattialle pudonnut tutti keitettiin jne. Lapset ovat erittäin allergisia.

  VastaaPoista
 2. идите нахуй нацысты

  VastaaPoista
 3. Sitäpaitsi jos vähentää vähän siivoamista, jää enemmän aikaa perheen yhdessäoloon.

  Naistenlehtien siivousohjeita lukiessa (tai kun naiset joskus netissä keskustelevat siivoamisesta), tekee kyllä mieli kysyä, että onko siivous kenties jollekulle harrastus? Vaikka onhan se kiva pestä ikkunat kerran kuussa ja leikkiä marttyyriä.

  *P*

  VastaaPoista
 4. Minua on mietityttänyt siitepölyallergia. Sitä nyt tuskin voi välttää, vaikka siivoaisi kaiken aikaa. Siitepölylle altistuvat kaikki. Silti se allergisoi.

  VastaaPoista
 5. Minusta jutun otsikko kaipaa siivoamista. Ryssittely on tympeää ja sivistymätöntä.

  VastaaPoista
 6. Minun otsikkoni ovat joskus ihan tarkoituksella aika värikkäitä.

  VastaaPoista
 7. Teksti on täyttä asiaa. Räjähdysmäisesti kasvaneet allergiat ja astmat johtuvat nimenomaan elinympäristömme desinfioimisesta, johon elimistömme ei ole rakennettu.

  Samanlaisia tutkimuksia on tehty esim. etelä-Ruotsin ja Puolan välillä.

  Minä ja lapseni äiti olemme allergisia, mutta lapsemme ei ole. Meillä on alusta pitäen ollut taloudessa koira ja olemme verrattain laiskoja siivoojia.

  Maidonkin voi antaa olla vähän aikaa lämpimässä ennenkuin antaa lapselle.

  Bakteerikammo meni överiksi aivan samoin kuin rasvakammo. Onhan itsestään selvää, ettei metsästäjä-keräilijää evoluutio ole ohjannyt desinfioituun ympäristöön vaan sellaisteen missä on runsaissa mitoin luonnollista "paskaa".

  VastaaPoista