torstaina, huhtikuuta 19, 2007

Ruokaöljyissä nykyisin valinnanvaraa

**
Ihminen elää ja voi hyvin
kun hän nauttii monipuolisesti sekä eläin- että kasviperäisiä rasvoja. Tässä jutussa puhutaan kasvirasvoista.

Ruokaöljyjä on saatavilla erivärisinä, makuisina ja eri käyttötarkoituksiin sopivina. Ruokaöljyjen terveellisyydessä on myös eroja. Halvin ei ole paras vaihtoehto ruokaöljyäkään valittaessa.

Ruokaöljy kannattaa valita valmistettavan ruoan sekä tietenkin oman maun mukaan. Öljyjen mauissa on huomattavia eroja. Kotimaiset rypsiöljyt soveltuvat moneen käyttötarkoitukseen ja ovat samalla terveellisiä. Rypsiöljy on terveellistä, koska sen tyydyttyneiden rasvahappojen eli ns. kovien rasvojen määrä on alhainen. Rypsiöljy sisältää puolestaan paljon pehmeitä rasvoja, jotka ovat ihmisille hyödyllisiä. Rypsi on merkittävä öljykasvi Euroopassa sekä tärkein Suomessa viljeltävistä öljykasveista. Siinä on runsaasti elimistölle tärkeitä rasvahappoja kuten omega-3-alfalinoleenihappoa. Sen on todettu tieteellisesti alentavan myös veren kolesteroliarvoja ja edistävän sydämen terveyttä. Erikoisrypsiöljyssä on runsaasti hyödyllisiä ainesosia kuten antioksidantteina tärkeitä tokoferoleja, kasvisteroleja ja -fenoleja, flavonoideja sekä K- vitamiinia.

- Toiset öljyt ovat ikään kuin parempia kuin toiset. Niiden rasvahappokoostumuksessa on eroja. Kotimainen rypsiöljy on tieteellisesti todistettu terveelliseksi. Ruokien valmistuksessa on hyvä suosia kotimaisia ja laadukkaita rypsiöljyjä, koska ne edistävät terveyttä ja hyvää oloa, kertoo ruokatoimittaja Kati Nappa.

Hintahaarukka vaihtelee eri öljyjen kohdalla. Edullisimmat öljyt ja rasvat käyvät uppopaistamiseen.

- Salaatteihin, majoneeseihin ja leivontaan suosittelen laadukkaita öljyä kuten erikoisrypsiöljyä, mutta uppopaistamiseen sitä en käyttäisi. Siihen tarkoitukseen käy edullisemmatkin öljyt, sanoo Nappa.

Ihminen tarvitsee öljyä päivittäin. Öljy on hyödyksi aivoille ja voiteluainetta koko keholle. Ruokaöljyjä ei kannata kuitenkaan nauttia litroittain.

- Ruokaöljy hoitaa ihoa, kynsiä, silmiä ja hiuksia. Jokaisen ihmisen pitäisi saada öljyä joka päivä vähän. Muutama ruokalusikallinen riittää hyvin, neuvoo Nappa.

Perinteisten rypsiöljyjen ohella tarjolla on myös monia erikoisöljyjä. Valmiit maustetut erikoisrypsiöljyt soveltuvat erinomaisesti käytettäväksi silloin, kun halutaan jotain tiettyä makua ruokaan. Lisäksi kokki pääsee niiden avulla helpommalla. Maustetut öljyt sopivat mainiosti esimerkiksi salaatteihin, paistamiseen ja marinointiin.

- Sitruunaöljy tai yrttiöljy käy hyvin vaikkapa kalan paistamiseen. Ne antavat mukavan maun kalalle. Herkkutattiöljy on puolestaan aika kiva marinoinnissa ja salaateissa, selvittää Nappa.

- Kypsän kalan päälle voi myös pirskottaa kaunista keltaista väriä sitruunaöljyllä. Öljyn pirskottaminen kalan pinnalle on hyvä niksi varsinkin silloin, kun kyseessä on vähärasvainen kala. Samalla siitä saa öljyn sisältämiä ja elimistölle hyvää tekeviä rasvahappoja, lisää Nappa.

Erikoisrypsiöljyjä voi käyttää myös grillauksen yhteydessä. Ne ovat käyttökelpoisia grilliruokien marinadeissa. Lisäksi grillattavat kasvikset voi sipaista kevyesti erikoisöljyllä.

- Grillatessa on muistettava, ettei käytä öljyä liikaa. Se alkaa helposti kärytä ruuan pinnalla, toteaa Nappa.

Valmiit maustetut öljyt ovat helppo ja nopea salaatinkastike. Sen voi pirskottaa salaatin joukkoon. Salaattikastikkeeseen saadaan happoisuutta lisäämällä hieman sitruunamehua tai balsami- tai viinietikkaa sekä ripaus maustesuolaa ja mustapippuria.

Mildola Oy on valmistanut kasviöljyjä jo vuodesta 1958 lähtien. Yritys on Suomen johtava rypsiöljyjen valmistaja sekä merkittävä korkealaatuisten rypsiöljytuotteiden toimittaja EU:ssa. Yritys työllistää tällä hetkellä noin 36 henkilöä ja sen liikevaihto oli 40,6 miljoonaa eroa vuonna 2006. Midola Oy: n valikoimista löytyy maustetut sekä naturel NEITO® erikoisrypsiöljyt. Makuina ovat sitruuna, yrtti ja herkkutatti. Lisäksi yritys valmistaa käyttövalmista leivonta- ja paistoöljyä. Tuotteille on myönnetty joutsenlippu.

Lähde: Deskin uutispalvelu ravintotoimittajille, 19.4.2007

4 kommenttia:

 1. Ihminen elää ja voi hyvin kun hän nauttii monipuolisesti sekä eläin- että kasviperäisiä rasvoja. Tässä jutussa puhutaan kasvirasvoista.

  Onko nyt niin, että yllä olevat lauseet ovat Christerin, ja niiden jälkeen tuleva teksti on lainaus jostain Deski-jutusta??? Veikkaan että näin on.
  ____

  Ensiksi on pakko mainita lapsemielinen, mutta perustavanlaatuinen kysymys. Eikö olisi parasta, luonnollisinta, alkukantaisinta, kivikautisinta, ja terveellisintä (kasvi)öljyn sijaan syödä sen kasvin siemeniä, joista öljy on puristettu? Silloin saisi muutakin ravintoa kuin itse öljyä. Saahan kaupasta esim. auringonkukan siemeniäkin, ja ne maistuvat ihan kelvolliselta sekä täyttävät mahaa ja ravitsevat. Rypsin siemeniä ei ainakaan S-kaupoissa ole näkynyt.

  Onko rypsin siemen sitten liian kovaa purtavaksi, vai onko se pahan makuista? Vai onko onko ihmisille helpompi vaan kaupata jotain mystistä öljyä? Vai...?
  _____

  Deski tai Kati Nappa : Rypsiöljy on terveellistä, koska sen tyydyttyneiden rasvahappojen eli ns. kovien rasvojen määrä on alhainen. Rypsiöljy sisältää puolestaan paljon pehmeitä rasvoja, jotka ovat ihmisille hyödyllisiä.

  Kuulostaa aika suoraviivaiselta. Eihän ole olemassa mitään ainoaa oikeaa rasvojen suhdetta. Tärkeintähän on monipuolinen - ja ei pitkälle teollisesti käsitelty - ruoka ja siten monipuoliset rasvat, kuten Christer on joskus muualla(kin) kirjoittanut.
  ____

  Sitruunaöljy tai yrttiöljy käy hyvin vaikkapa kalan paistamiseen. Ne antavat mukavan maun kalalle. -- -- selvittää Nappa. ... ja voissa ei saa paistaa koska se on vaarallista ;)

  --uppopaistamiseen sitä en käyttäisi. Siihen tarkoitukseen käy edullisemmatkin öljyt, sanoo Nappa. -- -- -- Erikoisrypsiöljyjä voi käyttää myös grillauksen yhteydessä.

  Eikö nimenomaan nämä kaikki kuumennushommat tee öljyistä erityisen haitallisia (arvailua: kuumassa sellaiset ilmiöt kuin hapettuminen ja härskiintyminen nopeutuu, tai sitten tapahtuu jotain muuta) ? Onko niin että rypsiöljy on hyvää ravintoa silloin kun sitä ei kuumenna, ja sen on säilyttänyt pimeässä suljetussa pullossa? Ainakin hiilarinetissä Anja (viisas ihminen) sanoi käyttävänsä rypsiöljyä vain kylmänä.

  Minulla on ollut epävarmuutta kasviöljyjen terveellisyysestä. Lääkäri Antti Heikkilä kotisivuillaan sanoo että monityydyttymättömien rasvojen (runsaasta) käytöstä ei olisi mitään todistetettavaa hyötyä ja että ne saattaisivat aiheuttaa syöpää. Hän on käsitellyt sivuillaan kaiken ravintoon liittyvän hyvin lyhyesti, jolloin kyseinen rasva-asia on sanottu hyvin, hyvin lyhyesti, ilman mitään kunnon selityksiä.
  _____

  Miten tämä juttu on voinut saada Christeriltä niin monta kuin kaksi tähteä (**)? Onko minulla väärät käsitykset, onko Christerille sattunut vahinko * ja # merkkien kanssa, vai mikä on syy?


  - tapsa

  VastaaPoista
 2. Tässä blogissa sekoittuvat usein lainat ja bloginpitäjän omat kommentit suloiseksi sekamelskaksi. Jonkinlaista selkeyttämistä ehkä kaipaisi. Pelkkä linkki deskiin ehkä riittäisi jos on kyse selkeästi muualla toimitetusta aineistosta, ja jos jotain sanottavaa sitten siitä keksii, sen voisi veteraani raapustaa omaan bogiinsa.

  VastaaPoista
 3. Tapsalle tiedoksi, että tuo ruokaöljyjuttu on lähes kokonaan jonkun muun kirjoittama kuin minun. Monipuoliseen ruokavalioon nämäkin öljyt kuuluvat.

  VastaaPoista
 4. Veteraaniurheilijalle: asia on nyt selvä.

  - tapsa

  VastaaPoista