tiistaina, huhtikuuta 03, 2007

Mustikalla kolesteroli alas?

*
Nyt tuli uutinen
, joka pitäisi saada meikäläisen hyppimään riemusta. Luonnon oma tuote joka vähentää kolesterolia, eikö se ole hyvä asia? Suhtaudun varsin varauksellisesti tähän lupaavalta kuulostavaan tutkimustietoon. Syyt ovat seuraavat:
  • kyseessä on aika outo eläinkoe
  • hamsterit eivät erityisemmin pidä rasvaisesta ruoasta
  • outo ruoka voi antaa outoja mittaustuloksia
  • mustikankuorien kolesterolia alentava vaikutus voi toki perustua noihin mainittuihin antioksidanttivaikutuksiin, mutta pidän selitysmallia aika haavoittuvaisena. Antioksidantit saattavat suojata pahaa kolesterolia (LDL) hapettumiselta, mutta ei kai se välttämättä alenna kolesterolia?

Mustikankuorissa saattaa piillä kolesterolia alentavia ainesosia, tutkijat arvelevat yhdysvaltalaisen maatalouden tutkimuskeskuksen (Agricultural Research Service, ARS) tekemän tutkimuksen perusteella.

Pakkaskuivattuja mustikankuoria saaneilla hamstereilla oli 37 prosenttia alhaisemmat plasman kokonaiskolesterolitasot kuin vertailuruokavaliota saaneilla. Pahan kolesterolin (LDL) pitoisuus oli mustikkaryhmässä 19 prosenttia vertailuryhmää alempi. Hamsterien ruokavalio sisälsi erittäin runsaasti kolesterolia. Kolesterolia alentava vaikutus saattaa johtua mustikankuoren ainesosista, jotka pystyvät aktivoimaan rasvojen hajotukseen ja kuljetukseen osallistuvaa proteiinia. Tällaisia ainesosia ovat muun muassa antioksidanttivaikutuksistaan tunnetut yhdisteet resveratrol ja pterostilbene.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 3.4.2007

2 kommenttia:

  1. Voi vitsi, tämä olisi tosi hyvä uutinen.. :) Itse syön pari desiä mustikoita joka päivä, ja nyt sen sitten voisi kivasti "oikeuttaa" kolesterolitietoisuudella. Heh, ei enää tarvitse tuntea itseään tyhmäksi rohmutessaan kahmalokaupalla pakastemustikkapusseja ostoskärryyn.

    VastaaPoista
  2. Syö sinä vaan mustikoita Peggy! Et ole vähäisessäkään määrin toiminut tyhmästi ahmiessasi pakastemustikoita. Mustikan oletetaan olevan hyväksi näkökyvylle ja verenkiertoelimistölle, antioksidanttina oksidatiivisen stressin vähentämiseen, väsymykseen, ripulin hoitoon, limakalvoja supistava, tulehdusten estoon, leukemiaan, paksusuolen syöpään. Mustikan marjoissa on runsaasti A- ja B-vitamiinia, mangaania, ravintokuituja sekä flavonoideja. Ne ovat myös hyviä C-vitamiinin, magnesiumin ja kalsiumin lähteitä. Mustikan tehoa ei ole kovinkaan paljon testattu tieteellisissä kokeissa.

    VastaaPoista