torstaina, huhtikuuta 19, 2007

Hieno näyttö omega-3-rasvojen terveyshyödyistä

**
Tieteellinen näyttö
omega-3-rasvahappojen terveyshyödyistä on ollut varsin vaatimatonta ja ristiriitaista kovasta hehkutuksesta huolimatta. Kun lukee tohtori Tolosen sivuja saa sellaisen käsityksen, että koko lääkärikunta on kalaöljyjä vastaan ja medikalisaation puolesta. "Eikö olekin merkillistä, etteivät lääkärit määrää sydänpotilailleen yleisesti halpoja omega-3:a ja karnosiinia, vaan järjettömän kalliita statiineita, jotka aiheuttavat vakavia sivuvaikutuksia osalle potilaista?" kysyy tohtori Tolonen. Tolosen sivuja ja keskustelukanavilla jatkamaansa mainontaa kannattaa lukea kriittisesti ottaen huomioon, että hän kaupittelee omia kalaöljyjään ihmeaineina kaikkiin mahdollisiin sairauksiin. Oma mielipiteeni on, että nämä kalaöljyt ovat erinomaisia terveystuotteita ja vahvistavat monien sydänlääkkeiden tehoa. Mikäli ei jostain syystä syö rasvaista kalaa vähintään 2-3 kertaa viikossa, voi suositella kalaöljyjen nauttimista erityisten kalaöljyvalmisteiden muodossa. Markkinoilla olevat kalaöljyvalmisteet eivät kovin paljon eroa toisistaan. Kannattanee hankkia se edullisin tuote.

Kalaöljyjen kannattajilla on aihetta riemuun, sillä nyt on julkaistu huomattavan laaja tieteellinen tutkimus Japanissa. Tutkimuksessa löytyy selkeä näyttö siitä, että kalan sisältämä eikosapentaeenihappo (EPA) vähentää sydänsairauksia 20 prosenttia sydänlääkkeiden lisäksi käytettynä.

Uppsalan yliopiston kliinisen ravitsemustieteen professori Tommy Cederholm on innostunut tutkimuksesta. Tutkimus on riittävän laaja, vastaa monia vuosia esitettyihin kysymyksiin ja on ilmeisen pätevästä tutkimuksesta kysymys.

Tutkijoita on kiinnostanut EPA hyvin pitkään. Ilmeisen hyödylliset terveysvaikutukset kyseenalaistettiin irlantilaisessa vuonna 2003 julkaistussa Dart-II-tutkimuksessa, joka yllättäen osoitti pitkäaikaisen omega-3-rasvahappojen käytön lisäävän kuolleisuutta! Tämä tieto otettiin huomioon vuonna 2004 julkaistussa puolueettomassa Cochraneinstituutin omega-3-rasvahappoja käsittelevässä katsauksessa. Näyttö kalaöljyjen terveyshyödyistä erityisesti sydän- ja verisuonitaudeissa jäi vaatimattomaksi instituutin mielestä.

Paljon on vettä virrannut Aurajoessa sen jälkeen ja tiedeyhteisö on malttamattomana odottanut tutkimustuloksia JELIS-tutkimuksesta Koben yliopistossa. Tässä tutkimuksessa on tarkkaan seurattu japanilaisia (jotka muutenkin syövät paljon kalaa!) sydänpotilaita viiden vuoden ajan. Kun 18 000 japanilaista syö statiinilääkkeen lisäksi 1,8 g EPAa kapseleina, heillä todetaan 20% vähemmän sydänsairauksia kuin kontrolliryhmässä, joka syö vain statiineja. Statiineja syötiin korkeiden kolesteroliarvojen takia.

Professori Cederholmin mukaan Cochraneinstituutin on nyt pakko uudelleenarvioida varsin kielteistä suhtautumistaan omega-3-rasvahappoihin näiden uusien tutkimuslöytöjen valossa.

Tätä EPAa saa monista rasvaisista kaloista kuten esimerkiksi lohesta, sillistä, silakasta ja tonnikalasta.

Lähde: Dagens Nyheter, 19.4.2007

10 kommenttia:

 1. Melko tylsää lääketeollisuuden kannalta, että ruoalla saa parempia tuloksia kuin lääkkeillä.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kommentti Jari!

  Viikon päästä kiusaan taas opiskelijoita Lapin Urheiluopistossa ravintojutuillani kokonaisen viikonlopun verran. Punaisena lankana on opetuksessani löydettävissä ajatus "elintapaohjauksesta". Ymmärrän tämän käytännön tasolla sellaisena asiana miten voi jakaa oikeaa tietoa asiakaskunnalleen, jolla on kaikenlaisia vaivoja. Tietoa siitä miten elämäntavat (erityisesti liikunta ja ravitsemus) vaikuttavat terveyteen, miten sairastunut voi elää mahdollisimman täysipainoista elämää ja tehdä oikeita valintoja.

  Mielestäni elintapaohjauksen peruspilareita on:

  a) Terveellinen ravinto.
  b) Tupakoinnin lopettaminen.
  c) Liikunta.

  Minulla on hieman ongelmallinen suhde lääketeollisuuteen.

  VastaaPoista
 3. Taitaa sinulla olla hieman ongelmallinen suhde myös tuohon Toloseen? Heh. :-)

  VastaaPoista
 4. Peruspilareihin voisi ehkä vielä lisätä:

  d) Stressitön elämäntyyli

  VastaaPoista
 5. Tohtori tolonen on todella järkyttävä pakkaus. Hän postaa niitä mainosspämmejään ihan joka paikaan. Tukiasema.net, Tiede.fi, suomi24.fi jne. on ihan täynnä hänen mainostulvaansa. Käy katsomassa niin huomaat miten villiä siellä on tohtorin touhu. Miten sinä pystyt tekemään yhteistyötä tuollaisen tolosen kanssa?? Luulin sinua järkeväksi ihmiseksi?

  VastaaPoista
 6. Järkevä ihminen pystyy tekemään yhteistyötä vähemmän järkevienkin kanssa. Ongelmia tulee vasta, kun useampi järjetön pistetään samaan soppaan.

  VastaaPoista
 7. Biponainen ja Anonyymi!

  Ei minulla ole mitään kauhean suuria ongelmia tohtori Tolosen kanssa. Hänen kanssaan voi tehdä yhteistyötä ja pitääkin tehdä yhteistyötä. Vaikea löytää tästä maasta toista henkilöä, joka tietää niin paljon luontaistuotealasta. Erityisen paljon olen oppinut tohtori Toloselta kalaöljyistä, antioksidanteista ja eikosanoideista. Hän ei välttämättä kaihda omien tuotteidensa esilletuontia noilla keskustelupalstoilla, mutta älkää antako sen häiritä. En ehdi lukea noita keskustelupalstoja. Jos on joitakin asioita mitä erityisesti haluatte selvittää, voitte ottaa minuun yhteyttä joko tässä blogissa tai sähköpostilla. Olen yleensä suhtautunut suopeasti kaikenlaisiin kommentteihin, mutta olisikohan tuo suhtautumiseni tohtori Toloseen kuitenkin tältä erää loppuunkäsitelty?

  Kiitos kun käytte vaatimattomassa blogissani!

  VastaaPoista
 8. Kiitos tiedemies oikeaan osuneesta kommentista koskien järjettömyyttä. En minä missään nimessä pidä itseäni erityisen järkevänä. Minua ilahdutetaan järkevien ihmisten toimesta ja se on tosi hieno asia. Se on sellainen voimavara, joka kantaa läpi koko loppuelämäni.

  Jatketaan nöyrällä linjalla!

  VastaaPoista
 9. Sorry Christer. Tuo tohtori Tolonen aina saa minussa tuollaisen alkeellisen järkevyyden pimentymisreaktion aikaiseksi. On siinä niin kauhea tohtori, että ei juuri kauheampia löydy. Yritän hillitä itseäni jatkossa.

  Luen uusia ja vanhoja kirjoituksiasi joka päivä ja aina löytyy luettavaa!

  VastaaPoista
 10. Kyllähän se ihmisestä jotain kertoo, millaisia nimiä se tiputtelee.

  VastaaPoista