tiistaina, huhtikuuta 24, 2007

Aspartaami aiheuttaa syöpää koe-eläimille

*
Hyvin yleisestä makeutusaineesta
, aspartaamista, on julkaistu uusi tutkimus. Aspartaamia käytetään makeutusaineena erittäin monissa elintarvikkeissa: kevytlimsoissa, purukumeissa, makeisissa, jälkiruoissa, jugurteissa, lasten lääkkeissä jne. Italialaisen Ramazzini-säätiön tekemän tutkimuksen mukaan aspartaami aiheuttaa jatkuvasti käytettynä syöpää koe-eläimillä, vaikka päiväannos olisi pieni.

Noin 400 laboratoriorottaa uhrautui tieteelle. Niille syötettiin sikiöajasta elämän loppuun asti jatkuvasti aspartaamilla makeutettua ruokaa. Annos oli suhteessa eläimen painoon joko kaksinkertainen tai puolet siitä, mitä sallitaan ihmisille painokiloa kohti päivässä. Hätkähdyttävä tulos oli, että aspartaami aiheutti tilastollisesti merkittävän lisäyksen useissa syövissä. Suuri annos lisäsi syövän riskiä enemmän kuin pienempi. Aiemmin kokeissa on käytetty todella suuria aspartaamimääriä ja päädytty samanlaisiin johtopäätöksiin: aspartaami aiheuttaa syöpää joillakin koe-eläimillä. Aspartaamin sallivampaa linjausta noudattavat ovat puolustautuneet sillä, että annokset ovat koe-eläimillä olleet niin valtavia. Nyt annokset olivat todella pieniä.

Tutkimuksissa vahvistunut syöpäriski ei ainakaan toistaiseksi ole saanut EU:n terveysviranomaisia hätkähtämään. Suosituksia aspartaamin käytön suhteen ei muuteta. Jokainen voi tietenkin omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen mitä makeutusaineita suostuu nauttimaan. Itse en saa tästä tiedosta paniikkireaktiota, mutta ymmärrän kyllä sellaisia ihmisiä, jotka haluavat aspartaamilla makeutettuja elintarvikkeita kokonaan välttää. Se on muuten aika vaikeaa, sillä aspartaamia on vähän kaikkialla. Suurennuslasi mukaan kauppaan! Jos löytyy koodi E951, tuote ei sisällä erityisen tehokasta E-vitamiinia, vaan se on aspartaamin virallinen lisäainekoodi. Muita tarvikkeita kauppareissua varten voit myös tarvita: 10 m mittanauha, polvisuojukset ja korvatulpat.

Lähde: Tiede -lehti, 24.4.2007

2 kommenttia:

 1. mitä virkaa on tuolla EU:llakaan, kun aspartaamia ei saada kielletyksi? liian paljon on kammottavaa asiaa sen ympärillä. ja miksi suomessa ei myydä turvallisempia makeuttajia kuten stevia ja jopa sukraloosikin. xylitoliakaan ei myydä täällä, vaikka se on suomalainen. yhdysvalloissa myydään kyllä.

  itse käytin muutaman vuoden aspartaamia+asesulfaamia kokonaan sokerin korvaten ja luulin tehneeni terveellisen valinnan. olen makeanhimoinen ja annokset oli keskimäärin varmaan ainakin 10mg/painokilo ja ikinä en päivätasolla ylittänyt edes puolta ADI:sta eli 20mg/kg.

  jossain vaiheessa tunsin itseni sitten sairaaksi. luin sen barcelona-raportin ja katsoin sweet misery -nimisen filmin. olin ihan shokissa. menin lääkäriin ja minulla todettiin kivessyöpä. testosteronitasot naisen tasolla seksihalut ja -kyvyt olemattomat. ihmeellisiä neurologisia oireita. kaikki täsmää noiden kauhujuttujen kanssa. ASPARTAAMI(ja asesulfaami myös) ON MYRKKY ja sitä on tosiaan kaikkialla. KAMMOTTAVAA mielestäni. luulin edistäväni terveyttäni korvaamalla sokerin. steviaa käyttäessä olisin kai niin tehnytkin, mutta sen myyminenhän on täällä kielletty muka "terveydellisistä syistä". koko EU ja sen terveysviranomaiset on suuri vitsi. olisinpa syntynyt japanissa. en varmaan olisi aspartaamiin koskenut.

  VastaaPoista
 2. ASPARTAAMI toimii hyvin muurahaiskarkotteena:

  Koemielessä laitoimme pesuhuoneen lattialle aspartaamia (Pirkka makeutuspuriste). Muurahaiset, joita keväällä ilmestyy lähes joka talouteen, tulivat vilkaisemaan pikku pilleriä. Ne eivät menneet edes kiinni pilleriin ennen kuin JUOKSIVAT karkuun toiseen suuntaan. Eikä niitä enää ole näkynyt.

  Kokeilkaapa muutkin.

  Sattuneesta syystä epäilen, että tämä meillä toimivaksi osoittautunut konsti päätyisi koskaan Niksi-Pirkkaan :D

  terveisin Riikka Söyring

  VastaaPoista