tiistaina, helmikuuta 23, 2010

Tavallista taivaallisempi ravitsemuksellinen katsaus

*
Äskettäin esitetyissä blogikommenteissa oli jotain, joka innosti minut kehittämään tällaisen tarinan (ei tosikoille, vaan veitikoille!):

Alussa Jumala verhosi maan parsakaalilla, kukkakaalilla ja pinaatilla. Vihreät terveysvyöhykkeet hän katkaisi värikkäillä kasviksilla ja hedelmillä. Kirkasvetiset purot tarjosivat kalaa, niityllä laidunsi karjaa ja metsissä juoksenteli monenlaista riistaa. Näitä luonnon antimia ihmiset kernaasti nauttivat ja olivat terveitä ja pitkäikäisiä.

Sitten piru keksi käyttää Jumalan luomuksia hyväkseen ja kehitti jäätelön. Ja piru sanoi miehelle: "Maistuisiko jäätelön kanssa ihana kinuskikastike?" Mies vastasi myöntävästi. Ja nainen sanoi: "Minulle maistuisi suklaajäätelö!" Ja niin he lihoivat pari kiloa.

Ja Jumala kehitti terveellisen jogurtin, jotta nainen pysyisi paremmin linjoissaan ja miehen olisi häntä mieluista katsella.

Piru ei seurannut touhua toimettomana vaan kuori viljasta leivontaa haittaavat kuoriosat pois, lisäsi paljon sokeria ja pisti tasalaatuisen pullan oikein hienoon Sydänmerkillä varustettuun pussiin. Nainen innostui ja paisui L-kokoisesta XL-kokoon.

Jumala kauhistui ja sanoi: "Kokeile raikasta vihannes-smoothieta!"

Ja piru pakkasi aamunraikkaan smoothien ihanaan myyntipakkaukseen. Laimensi sopivasti sekoitusta ja lisäsi runsaasti keinotekoisia maku- ja säilytysaineita joukkoon sekä kehotti nauttimaan kehittämänsä smoothien leivän kera. "Eihän kukaan pelkällä smoothiella elä!" piru selitti. Mies höllensi hieman vyötään ja nainen kävi hankkimassa uuden mekon "pesussa kutistuneen" tilalle.

Jumala kehotti syömään leivän kanssa aina jotain proteiinipitoista, jotta nälkä pysyisi kauemmin poissa. "Älä unohda vihanneksia ja lorauta reilusti oliiviöljyä joukkoon. Paista pihvisi voissa!" Jumala ilmoitti taivaskanavillaan.

Piru ei seissyt toimettomana vaan toi markkinoille hienot transrasvassa uppopaistetut munkit, pakkasi aina kanankoivet marinadiin ja toi kauppoihin kevytmargariinit. Ja ihmisten kolesteroliarvot nousivat pilviin.

Jumala ilmoitti miten kolesterolit pysyvät kurissa syömällä luonnollista ruokaa kohtuullisia määriä ja välttämällä elintarviketeollisuuden pirullisia keksintöjä.

Piru pelästyi mahdollisesti laskevia markkinaosuuksia ja pyysi lääketehtaita varautumaan lääkkeisiin, joilla hoidettaisiin todennäköisesti syntyvät elintasosairaudet kuntoon. Sillä nyt olisi kaupoissa tästä lähtien tarjolla hyllykilometreittäin vain synteettistä sapuskaa, jota valtavalla mediarummutuksella ja houkuttelevin tarjouksin ohjattaisiin ihmisten ahnaisiin kitoihin. Ja tapahtui niinä päivinä, että kautta maan piirin ihmiset lihoivat ja sairastuivat. Onneksi tilanteeseen oli varauduttu laajalla lääketarjonnalla.

Jumala oli hyvin murheellinen. Hän suositteli ihmisille synteettisten ruokien sijaan entisaikojen terveellisiä ruokia ja valtavan ylipainon taltuttamiseksi päivittäisiä kävelylenkkejä. Näin ihmisten oli tarkoitus laihtua normaalipainoisiksi.

Piru ei luovuttanut. Hän keksi sijoittaa kävelyretkien varrelle hampurilaisbaareja. Ihmiset kyllä liikkuivat, mutta poikkesivat aina välillä matkan varrelle ilmestyneisiin pikaruokaloihin. Niissä tarjottu ruoka ei pitänyt nälkää kauan poissa, vaan kävelyretken jälkeen piti taas saada jotain pientä purtavaa. Mikä olisikaan kätevämpää kuin keksiä television kanavien vaihtamiseen kaukosäädin? Siinä ihmiset retkottivat nojatuoleissaan nappeja painellen ja söivät sipsiä, karkkia ja joivat limsaa. Ja napsivat lääkkeitä. Ja hankkivat kuntoklubien jäsenyyksiä ja trendikkäitä urheilujuomia.

Jumala yritti valtavasti lisääntyneellä personal trainereiden koulutuksella saada ihmisille yhä parempaa tietoa liikunnan terveellisyydestä ja mielihalut sekä ruokatottumukset hallintaan. Pyysi asiantuntijoita kirjoittamaan blogeissaan ylistyskirjoituksia tärveltymättömän ruoan puolesta.

Piru lähetti kokonaisen armadan lääketeollisuuden ja elintarviketeollisuuden agentteja mitätöidäkseen personal trainereiden ja blogikirjoittajien ponnistukset.

Lopulta Jumala antoi periksi ja suositteli epätoivoisena laihdutusleikkausten lisäämistä.

Ja piru tunsi suurta tyytyväisyyttä lisätessään entisestään Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen vaikutusvaltaa ihmisten elämässä.

Tieteellinen yhteenveto:
1. Japanilaiset syövät hyvin vähän rasvaa ja saavat harvemmin sydänkohtauksia kuin suomalaiset
2. Meksikolaiset syövät valtavan paljon rasvaisia ruokia ja saavat harvemmin sydänkohtauksia kuin suomalaiset
3. Kiinalaiset juovat tosi vähän punaviiniä ja saavat harvemmin sydänkohtauksia kuin suomalaiset
4. Italialaiset juovat valtavia määriä punaviiniä ja saavat harvemmin sydänkohtauksia kuin suomalaiset
5. Saksalaiset juovat runsaasti olutta ja saavat harvemmin sydänkohtauksia kuin suomalaiset
6. Kaspianmeren maissa syödään vähemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin Suomessa ja siellä on enemmän sydänkohtauksia kuin täällä
7. Ranskalaiset syövät rasvaisia ruokia, täysrasvaisia juustoja ja juovat paljon punaviiniä. He saavat harvemmin sydänkohtauksia kuin suomalaiset

Loppupäätelmä:
Syö ja juo mitä tahansa, sillä suomenkielen puhuminen ilmeisesti tappaa.

Lisää sekavaa höpinää:

1 kommentti:

  1. Kyllä höpiseminen kannattaa, välillä pulpahtaa joku käypänenkin idea esille.

    VastaaPoista