tiistaina, helmikuuta 09, 2010

Mikä ihmeen asetaldehydi?

#
Minulta kysyttiin sähköpostilla
useaan kertaan eri henkilöiden toimesta:

Eikö enää saa syödä hedelmäjogurttia kun siinä on sitä syöpämyrkkyä?

Häh?

Minulta ei löydy tähän kiihkotonta vastausta. Lukekaa sen sijaan asiantuntijan lausunto asiasta mistäpä muualta kuin blogeista. Lukekaa diplomi-insinööri Anja Nysténin blogikirjoitus Asetaldehydi ja ruoka.

Lehdistä on turha hakea asiallista informaatiota asiasta - vielä. Ei ainakaan Turun Sanomista. Sen verran hassulla tavalla professori Mikko Salaspuro tuli nostaneeksi omaa häntäänsä ja Biohit -yrityksen osaketta, että hänelle ehkä halutaan olla aika kilttejä vielä hetken valtamediassa. Muutenhan Salaspuro voisi oikein pahasti suuttua julkisuuteen päästämästään mainosviestistä ja sen väärästä tulkinnasta. Tämmöistä se on ravitsemustiede. Pahimmillaan erittäin raadollista.

Kommentteja?

Muita saman tyyppisiä kirjoituksiani löydät tästä:

3 kommenttia:

  1. Salaspuro kutsuttiin Biohitin hallitukseen 2007, käsittääkseni hänen tutkimusporukka on ehdottanut WHO:lle asetaldehydin luokittelemista syöpävaaralliseksi (alkoholin muodostamaa asetaldehydia, raittiusideologiaa hyväksikäyttäen?).

    Sattumalta media 'kohahtaa', ihmepillerin apteekkeihin tulon alla!

    http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/

    Biohitin pörssitiedote
    https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=380585&messageId=456077

    Jälleen kerran, voin olla väärässäkin! Haiskahtaa.

    VastaaPoista
  2. Tuli vain mieleeni, että missähän tuotteissa sitä asetaldehydiä sitten eniten olisi. Esim. Atkins' molecules -kirjassa asetaldehydistä sanotaan: "It is used as a synthetic flavouring ingredient in margarine and has been detected in mothers' milk.". Jossain toisessa lähteessä sanottiin, että asetaldehydiä olisi erityisen paljon margariinissä.

    Ei se asetaldehydi varmaankaan ole läheskään niin vaarallinen aine, kuin nyt tarkoitushakuisissa kohu-uutisissa on annettu ymmärtää. Mutta on se varmaan taas yksi syy lisää välttää runsaasti prosessoituja elintarviketeollisuuden tuotteita.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  3. Leivässä ja viinissä! :)
    Kypsissä hedelmissä, käymisteitse valmistetuissa sapuskoissa. Käytetään aromivahventeena...
    Ongelmallinen mahahappojen puutteesta kärsiville, jotain tuollaista.

    Muistinvaraisesti. Edelleen, lehtijutussa mainittiin Salaspuron tehneen 30 vuotta tutkimusta asetaldihydista, ja aiheen tuottaneen kahdeksan väitöskirjaa.
    Panos-tuotos! Liksaa pitäis saada.

    Lainaa Biohitin pörssitiedotteesta:
    "Acetiumin ensisijaisena kohderyhmänä ovat henkilöt, jotka sairastavat
    helikobakteeri-infektion tai autoimmuunitaudin aiheuttamaa mahalaukun limakalvon
    vauriota ja toimintahäiriötä (atrofista gastriittia) sekä siitä johtuvaa
    hapotonta mahaa. Heitä arvioidaan olevan Suomessa lähes 100.000. Itä-Euroopassa
    ja Aasiassa atrofinen gastriitti on yleisempi kuin länsimaissa.
    Maailmanlaajuisesti helikobakteeri-infektion esiintyvyys on yli 50 prosenttia
    väestöstä. Atrofisen gastriitin aiheuttama hapoton maha voidaan turvallisesti ja
    taloudellisesti diagnosoida Biohitin potilasystävällisillä verinäytteestä
    tehtävillä GastroPanel- ja GastroView-tutkimuksilla (kts. LISÄTIETOA). Atrofista
    gastriittia potevia henkilöitä arvioidaan olevan maailmassa noin 500 miljoonaa.

    Acetiumin toisen kohderyhmän muodostavat henkilöt, jotka joutuvat käyttämään
    mahahapon eritystä estäviä (PPI-lääkkeitä ja H2-salpaajia) lääkkeitä, joilla
    ruokatorven refluksitautia sairastavilla vähennetään mahan happamuutta ja siitä
    johtuvia komplikaatioita. Yksinomaan PPI-lääkkeitä käyttäviä on Suomessa noin
    460.000 henkilöä. Teollistuneissa maissa tähän kohderyhmään kuuluvia henkilöitä
    arvioidaan olevan 5-10 prosenttia aikuisväestöstä."

    VastaaPoista