torstaina, helmikuuta 18, 2010

Viisi minuuttia macasta

**
Maca (
Lepidium meyenii) on ulkomaista, suosittua superruokaa. Superfood -termilläkin tunnetut ruoat ovat terveellisiä, luonnon puhtaita ruoka-aineita, jotka sisältävät erityisen runsaasti mineraaleja, vitamiineja, antioksidantteja ja ovat esim. hyviä proteiinin lähteitä. Superfoodeille on tyypillistä myös mahdollisimman hyvä imeytyvyys ja näiden ruoka-aineiden kerrotaan rasittavan kehoamme mahdollisimman vähän. Lue Suomen toiseksi suosituimmasta terveysblogista www.viidakkomies.com enemmän superfoodeista.

Tässä viiden minuutin verran luettavaa macasta. Macaa on tuhansia vuosia käytetty ruokana Perussa. Maca kasvaa korkealla Andien vuoristossa, erittäin epäsuotuisassa ilmastossa. Sitä on pidetty suuressa arvossa ravinnepitoisena ruokana alkuperäisväestölle. Retiisiä muistuttavaa macajuuresta käytetään ruokana ja lääkkeenä.

Kiistämättä maca on terveellinen ja turvallinen ruoka. Macan on todettu vähentävän ahdistuneisuutta, masennusta ja seksuaalisia ongelmia. Tutkijat huomasivat, että potilailla jotka ottivat 3,0 g päivässä macaa osoittivat merkittävää parannusta seksuaalisessa halukkuudessa. Tätä hyväätekevää ominaisuutta seksuaalisiin toimintoihin on tutkittu pääasiassa eläimissä ja miehissä. Enemmän kuin kaksikymmentä eläinkoetta ovat antaneet ymmärtää, että maca parantaa hedelmällisyyttä kohentamalla sperman laatua ja siittiöiden määrää. On huomattava, että annokset joita näissä tutkimuksissa käytettiin, olivat usein paljon korkeampia (4 g/kg saakka) kuin mitä ravintolisissä yleensä oli suositeltu.

Maca on hyvin voimakas adaptogeeni, eli macassa on ominaisuuksia, jotka auttavat kehoa selviytymään haastavissa elämäntilanteissa - esimerkiksi pitkittyneessä stressissä. Adaptogeenit kohentavat kehon immuunipuolustuksen toimintaa tasapainottamalla kehon hormoni-, verenkierto- ja lymfajärjestelmän toimintaa. Eri kasvit ja yrtit tekevät tämän kukin omalla tavallaan. Maca saa immuunipuolustuksen kohentumaan vaikuttamalla kateenkorva-nimiseen rauhaseen, joka sijaitsee ihmisen rintaontelossa.

Macaa on kautta aikojen käytetty hormonaalisten häiriöiden hoitoon. Maca on hyvä hormonaalisen tasapainon säätelijä, sillä maca vaikuttaa hypotalamuksen ja aivolisäkkeen viestintään parantavasti. Macaa on käytetty tuhansia vuosia muun muassa kuukautiskierron häiriöitä korjaamaan.

Maca on piristävää. Macaa on perinteisesti käytetty anemian, kroonisen väsymyksen, masennuksen, aliravitsemuksen, vatsasyövän, stressin, muistihäiriöiden, keskittymisvaikeuksien, kilpirauhasvaivojen, uniongelmien, tuberkuloosin, kohonneen verenpaineen ja kohonneen kolesterolin hoitoon.

Maca on todella tehokas kestävyyskunnon lisääjä, joka lisää paitsi kestävyyttä myös voimaa. Macassa on runsaasti mineraaleja sekä huimat 18 aminohappoa. Maca sisältää myös kasvisteroleja, jotka alentavat kolesterolia. Macassa on valtava määrä kehollemme tärkeitä vitamiineja, kuten B-ryhmän vitamiineja.

Maca ei ole urheilussa kielletty aine. Maailman antidoping-toimikunnan (WADA) vuonna 2009 julkaisemalla listalla ei ollut yhtään adaptogeeniä, joten macaa voi huoletta nauttia myös ilman dopingkäryn pelkoa.

Suuret määrät macaa saattavat aiheuttaa suolistokaasujen muodostumista, ja tämän vuoksi isoja määriä nautittaessa, macan kanssa olisi hyvä yhdistellä ruuansulatusta tehostavia ruoka-aineita (esim. probiootit, entsyymit, goji-marja).

Suositeltava macan käyttömäärä on 2-4 rkl (10-20 g) päivässä. Macan käyttö kannattaa aloittaa nostamalla käyttömäärää vähitellen korkeammaksi, jotta kehomme ehtii "tutustua" uuteen ruoka-aineeseen.

Kaikkien adaptogeenien kohdalla on hyvä pitää välillä taukoa. Macan kanssa viikon tauko kerran kuukaudessa on mainio nyrkkisääntö. Toinen tapa voi olla pitää kuukauden tauko kolmen kuukauden välein.

Tässä Viisi minuuttia -sarjassani on aiemmin ilmestynyt:

7 kommenttia:

  1. Macassa ja Lucumassa (sunfood) on muuten sama ravintosisältö paketin tekstin mukaan. Onkohan kyseessä painovirhe vai ihan oikeat lukemat. Itse olen vaihtanut macan lucumaan kun se maistuu paremmalta. :)

    VastaaPoista
  2. Maca ja Lucuma ovat ihan eri kasveja. Olisikohan tapahtunut jokin sekaannus etiketeissä?

    Lucuma
    Ravintoaineet (/100g)

    Energia: 327 kcal
    Proteiinit: 10.7 %
    Hiilihydraatit: 77.3 %
    Rasvat: 0.7 %

    B1-vitamiini 0.01mg
    B2-vitamiini 0.3mg
    C-vitamiini 11.6mg
    Natrium 12.8mg
    Sinkki 27.3mg
    Rauta 4.6mg
    Fosfori 186mg
    Kalsium 92mg

    Maca
    Ravintoaineet (/100g)

    Energia: 368 kcal
    Proteiinit 10,2 %
    Hiilihydraatit 59 %
    Rasvat 2,2 %

    B1-vitamiini 5,6 mg
    B2-vitamiini 0,390 mg
    C-vitamiini 286 mg
    Natrium 2005 mg
    Sinkki 0,380 mg
    Rauta 15 mg
    Fosfori 300-350 mg
    Kalsium 300-350 mg

    Jaakko Halmetoja tietää enemmän.

    VastaaPoista
  3. Minäkin ostin macaa ja lucumaa ja samat ravintoarvot oli pussien kyljissä!Eivät olleet sunfoodin mut en muista enää merkkiä.Tuntui jotenkin huijaukselta koko homma...

    VastaaPoista
  4. Dragofix, tietolähteenä on ollut erään alalla toimivan asiantuntijan (Jaakko Halmetojan) materiaali. On niin paljon parempi, että kysyt häneltä suoraan lisätietoja: http://www.superfoodit.com/yhteys.html

    VastaaPoista
  5. Kovin mielelläni olisin nähnyt linkkejä tutkimuksiin joista olet tiedot hankkinut. PubMedista löytyy jotain mutta tutkimukset ovat olleet suppeita ja tutkimuskohteet rajoittuneita (esim. potenssihäiriöiset miehet tai menopaussin ylittäneet naiset) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20691074/?i=2&from=/19260845/related
    Haluaisin uskoa koska tarvetta tällaiselle avuntuojalle olisi mutta asia on saanut vain vähäisesti tutkittuja hyötytuloksia :/

    VastaaPoista