sunnuntaina, helmikuuta 07, 2010

Kilpailu: Etsi vääriä terveysväitteitä!

**
Osallistu kilpailuun: Etsi vääriä terveysväitteitä!

LISTA on PÄIVITTYNYT 7.2.2010 klo 19:50
Minä ylläpidän listaa lähetetyistä kilpailuvastauksista tämän blogikirjoitukseni yhteydessä:
  1. Macajauhe, http://ravintojaterveys.kotisivukone.com/blogi/2010/02/02/23 (valokuva), väitteet: parantaa hedelmällisyyttä, unenlaatua ja lisää vastustuskykyä, lähetti: Reijo Laatikainen
  2. XTRASIZE: suurentaa luonnollisesti penistäsi jopa 3 tuumalla (mainos havaittu sivun alalaidassa ainakin vielä 5.2.2010 klo 15:00 ; kilpailija lähettänyt ruutukaappauksen 4.2.2010), lähetti: Reijo Laatikainen
  3. Immolina: markkinoiden tehokkain immuunipuolustusta aktivoiva valmiste (havaittu sivulla ainakin vielä 5.2.2010 klo 15:00), väitettä ei löydy hyväksyttyjen terveysväitteiden luettelosta, lähetti: N.N. (lähettäjä ei halua paljastaa henkilöllisyyttään)
  4. Virilo neitsytkookosöljy: kookosöljy auttaa ylipainon pudottamisessa ja sen pitämisessä poissa (havaittu sivulla ainakin vielä 7.2.2010 klo 15:00), väitettä ei löydy hyväksyttyjen terveysväitteiden luettelosta, lähetti: N.N. (lähettäjä haluaa olla anonyymi, nimi on bloginpitäjällä tiedossa)
  5. 10 päivän laihdutuskuuri: (havaittu sivulla ainakin vielä 7.2.2010 klo 19:30), luonnollisestikaan sivulla esitetyt terveysväitteet eivät ole hyväksyttyjä (esim. maitohappobakteereja koskevia väitteitä pidetään epävarmoina/kyseenalaisina, kromipikolinaatin suhteen näyttö on riittämätöntä, sillä kromista on ristiriitaisia tutkimuksia, järkyttävä on väite: vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja polttaa kaloreita), lähetti N.N. (lähettäjä on anonyymi, pyydetään ilmoittautumaan virallisesti yksityisviestillä)






Pyydän kiinnittämään
huomiotanne ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen ajankohtaiseen ja perusteltuun kirjoitukseen "Siirtymä on ohi terveysväittämien maailmassa".Tässä lyhennelmäni Reijo Laatikaisen kirjoituksesta. European Food Safety Authority (EFSA) ja sen suomalainen sisarjärjestö Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ovat ilmoittaneet, että 31.1.2010 oli erityisen tärkeä päivämäärä ruoan ja ravintolisien valmistajille. Silloin päättyi nimittäin elintarvikkeita markkinoivien yritysten siirtymäaika ravitsemus-, terveys- ja lääkkeellisten väittämien käytön osalta. Tämä tarkoittaa, että tästä eteenpäin Euroopan Unionin (EU) alueella saa käyttää terveysväittämiä elintarvikkeiden, ravintolisien ja luontaistuotteiden markkinoinnissa, vain jos väittämillä on EFSA:n etukäteishyväksyntä.

Etukäteishyväksynnän tarkoituksena on helpottaa kuluttajia arvioimaan onko väitetyillä terveyshyödyillä mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Terveysväittämän takana pitää olla tieteellinen näyttö toimivuudesta. Tämä on EFSA:ssa punnittu mahdollisimman huolellisesti.

Reijo Laatikainen on löytänyt Metro-lehdestä 1.2.2010 Maca-jauhetta koskevan terveysväittämän (esim. parantaa hedelmällisyyttä, unenlaatua ja lisää vastustuskykyä). Näillä väitteillä ei ole EFSA:n hyväksyntää, sillä yhtään hyväksyttyä terveysväittämää ei löydy Macalle. EFSA:n hyväksymiä väitteitä voi tutkia EFSA:n ylläpitämästä tietokannasta.

Minä pidän kilpailuista!
Julistan nyt alkaneeksi kilpailun, joka päättyy 30.4.2010. Lähettäkää minulle ehdotuksia ruokien, ravintolisien ja luontaistuotteiden terveysväitteistä, joita ei löydy EFSA:n tietokannasta. Kilpailussa palkitaan a) eniten ehdotuksia lähettänyt henkilö, ja b) arvalla ratkaistaan ne kaksi kilpailijaa, jotka saavat arvokkaan kirjapalkinnon. Kilpailuehdotukset pitää varustaa sopivalla todistemateriaalilla (valokuva, nettilinkki tai muu tarkka varmennettavissa oleva havainto) ja lähettää määräpäivään mennessä minulle (christer.sundqvist@ravintokirja.fi, Christer Sundqvist, Neptunuksenkatu 3, 21600 Parainen). Kertokaa lyhyesti mikä on tuotteesta esitetty terveysväite (-väitteet). Sama terveysväite saa esiintyä vain kerran listallani. Nopein pääsee listalle. Älkää ottako kilpailua liian vakavasti! Rennolla otteella selviämme tästäkin, eikö niin? Lukekaa Eviran sivuilta lisää tietoa!


Muita kilpailujani:

20 kommenttia:

  1. Jugurtista lapsi saa riittävästi D-vitamiinia? Ehkä näin ei suoraan väitetä mainoksissa, mutta annetaan ymmärtää. Kalsium on pääartikkeli mainoksen terveysväittämässä, sekään ei välttämättä ole linjassa todellisuuden kanssa.
    Silakasta saa kalsiumia ja D-vitamiinia, ilman sokeria. Väitän että silakka on terveellistä!

    VastaaPoista
  2. Lasketaanko väittämäksi, jos purkin kyljessä sanotaan että tämä saattaa vaikuttaa siihen ja siihen? Tällaista olen silloin tällöin nähnyt.

    VastaaPoista
  3. Mites kun mulla lukee blogin sivupalkissa seuraavaa:

    "Hyvä D-vitamiini lienee edullisin, helpoin ja samalla tehokkain tapa nostaa terveyttä ja vastustuskykyä etenkin pimeään talviaikaan."

    Tuleeko poliisisedät ovelle?

    VastaaPoista
  4. Tuota noin, Janne K, nyt minun täytyy myöntää, että en tiedä miten tuota jugurttiasiaa pitäisi tulkita. "Jugurtista lapsi saa riittävästi D-vitamiinia", ei varsinaisesti ole mikään suora terveysväite. Todennäköisesti tuo sana "riittävästi" on ongelmallinen. Terveysväitteenä D-vitamiinin suhteen on hyväksytty sanamuoto "D-vitamiini tehostaa
    kalsiumin imeytymistä". Sen sijaan väite "Lisätty D-vitamiini auttaa
    kehoasi hyödyntämään kalsiumia" ei saanut hyväksyntää. Väite on liian ylimalkainen, eikä vastaa tutkittua tietoa. Sinun pitää löytää jugurttituote, jossa on tuo väite ja ilmoittaa se minulle. Kysyn sitten eräältä kollegalta Evirassa miten asian kanssa pitäisi menetellä.

    VastaaPoista
  5. Villelle tiedoksi, että "saattaa" sanaa saa käyttää, mutta sekin väite pitää hyväksyttää EFSA:ssa. Tällainen väite on mennyt läpi eräästä soijavalmisteesta: "Suoliston mikrobiflooran määrä ja laatu saattaa vaikuttaa isoflavonien hyväksikäytettävyyteen."

    VastaaPoista
  6. Olli Postin ovelle poliisisedät eivät tule, mutta väite on väärä. Ei muuta kuin ruutukaappaus tuosta väitteestä ja pääset listalle.

    VastaaPoista
  7. Entäs kun käyttää "lienee"-sanaa väite-sanan sijaan, niin onko se silloin lain mukaan väite (vai valistunut arvaus)?

    Mihin tämä maailma on menossa....
    Orwell kääntyy haudassaan. Tai ehkä nauraa, tälle komedialle mikä alkaa jo ylittää jopa itse Orwellin villeimmät kuvitelmat.

    VastaaPoista
  8. Loistava juttu. Jo tätä on odotettukin!

    VastaaPoista
  9. Jep Jerik, ihan kivoja kilpailuehdotuksia on tullut jo ensimmäisenä päivänä.

    VastaaPoista
  10. Itse en viitsi kisaan osallistua, mutta hyvän vinkin voin antaa:

    Katsokaapa näitä terveyskatalogeja joita säännöllisin väliajoin postiluukusta tupsahtaa. Välillä on tullut niitä luettua kun on oikein tylsää ollut. Saa lukiessa hyvät naurut. Yhdestä mainoslehtisestä löytyy helposti 20 tuotetta kisaan mukaan.

    VastaaPoista
  11. No niin, saitte Anonyymiltä vinkin mistä näitä totuuden valolle herkkiä tuotteita löytyy. Tuo kisassa jo mukana oleva peniksenkasvatuspilleri on kyllä aika hurja tuote...

    VastaaPoista
  12. Onko terveysvalistus ylipäätään muutakin kuin vain vääriä väitteitä?

    VastaaPoista
  13. Mitenkäs Sydänmerkki suhtautuu uuteen EFSA:n sääntöön?

    Sydänmerkkihän voidaan myöntää tuottelle esim. siksi, että siinä on suuri "pehmeiden" rasvojen osuus - eli tuottelle joka suuren linolihappopitoisuutensa vuoksi on sydänterveydelle ehdottoman haitallinen.

    Sydänmerkki voidaan myöntää myös tuotteen alhaisen kolesterolipitoisuuden vuoksi, vaikka iät ajat on jo tiedetty, ettei ravinnon kolesterolin määrällä ole tuon taivaallista merkitystä veren kolesteroliarvoille tai sydänterveydelle.

    En nää muuta johdonmukaista vaihtoehtoa kuin sen, että sydänmerkin kaltaiset merkinnät pitää lopettaa kokonaan. Näin ei tietenkään tapahdu. EFSA:n periaatteessa kaunis ajatus taitaa olla kuolleena syntynyt idea.

    VastaaPoista
  14. Sami Uusitalo voi kovasti pinnistellen ehkä löytää nykylinjauksesta jotain myönteistäkin.

    Hanukka, näin sanoo Evira Sydänmerkistä: "Sydänmerkki katsotaan ravitsemusväitteeksi, ja sille ollaan hakemassa ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen mukaista lupaa."

    CS: en tiedä onko tuota lupaa myönnetty Sydänmerkille. Toivottavasti ei kaikessa laajuudessaan, sillä joukossa on todella kyseenalaisia Sydänmerkkituotteita.

    VastaaPoista
  15. Ovatkohan nämä Tolosen mömmöjen aika hurjat terveysväittämät kaikin osin kunnossa, esimerkiksi:

    https://www.hyvinvoinnin.fi/tuote/1372/10-paivan-laihdutuskuuri

    Näin valmiste vaikuttaa:
    - hidastaa hiilihydraattien imeytymistä vereen
    - ehkäisee verensokerin nopeaa nousua
    - hillitsee liiallista insuliinin tuotantoa haimasta
    - vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja polttaa kaloreita
    - edistää ja tasapainottaa vatsan ja suolen toimintaa
    - poistaa ylimääräistä nestettä
    - vähentää nälän tunnetta
    - vähentää nälkähormoni greliinin eritystä mahassa
    - alentaa lihottavan leptiinin pitoisuutta veressä
    - kohentaa yleiskuntoa ja yleistä vastustuskykyä
    - alentaa kohonneita veren rasvoja
    - suojaa sydäntä ja verisuonia

    VastaaPoista
  16. Bio-Vitan sivuilla esitellään 10 ja 24 päivän laihdutuskuurit näin:

    10 päivän ja 20+4 päivän laihdutuskuurit

    Helli vatsaasi ja laihdu! Suosittu, hyvänmakuinen ja helppokäyttöinen valmiste laihduttajan avuksi.
    Tuote on jauheena kätevissä annospusseissa, jotka sisältävät:

    * 5 eri maitohappobakteerikantaa (10 miljardia elävää bakteeria/pussi)
    * frukto-oligosakkarideja (FOS) bakteerien elatusaineeksi suolistossa
    * 5 eri hedelmäkuitua (ananas, appelsiini, omena, papaija, sitruuna)
    * kromia pikolinaattina (100 mikrogrammaa)


    Näillä aineilla on synerginen, toisiaan tehostava vaikutus. Vaikka valmiste maistuu erittäin hyvältä, sinä ei ole lainkaan vereen imeytyviä sokereita! Sopii hyvin myös diabeetikoille.

    Tuote vähentää ravinnon glykeemistä kuormaa. Kuitujen nauttiminen ruoan yhteydessä hidastaa korkean glykemiakuorman hiilihydraattien imeytymistä vereen, ehkäisee verensokerin nopeaa nousua ja liiallista insuliinin eritystä. Se on erittäin tärkeää laihdutuksessa ja painonhallinnassa.

    Käyttöohje: 1 annospussillinen päivässä. Jauhe sekoitetaan veteen, mehuun tai jogurttiin, muroihin tms. ja nautitaan mieluiten kevyen
    aamiaisen kera. Valmistetta otettaessa tulee nauttia ison lasillisen verran nestettä sillä hedelmäkuidut turpoavat mahassa ja suolessa.

    Kuuri voidaan toistaa, kunnes tavoitepaino on saavutettu. Tuotetta voi käyttää joko kuureina tai jatkuvasti. Valmisteella on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

    Muista: Mikään valmiste ei yksin laihduta, vaan laihduttajan
    on myös vähennettävä kalorien saantia ja lisättävä niiden kulutusta liikkumalla. Laihduttajan on syytä keventää ruokavaliota välttämällä leivonnaisia ja muita tärkkelystä sisältäviä ravintoaineita, kuten sokeroituja virvoitusjuomia, makeutettuja jugurtteja sekä alkoholia ja harrastaa säännöllistä kuntoliikuntaa.

    HUOM! Jo 5-10 prosentin painonpudotus suojaa sydäntä ja verisuonia. Ylipainoiselle pienikin laihdutustulos ja rasvaprosentin
    väheneminen on eduksi terveydelle.

    Kyllä näistä on vaikea löytää mitään vääriä väitteitä. Jos joku muu kuin tuotteen markkinoija esittää lisäksi omia väitteitään, sitä ei voida lukea markkinoijan tai maahantuojan syyksi.

    VastaaPoista
  17. Kas kummaa, mitä Orion Pharma esittää Devisol-nimisen D-vitamiinivalmisteestaan
    http://www.devisol.fi/#/D-vitamiini/

    Terveysväitteitä ovat mm. osteomalasia eli luuston pehmenemine, osteoporoosin eli luukato. rinta-, munasarja-, eturauhas ja suolistosyövät, nivelreuma, I-tyypin diabetes, MS-tauti ja verenpainetauti.

    Outoa, että Evira sallii suuryrityksen esittää tällaisia väiteitä.

    VastaaPoista
  18. Muistankohan oikein, televisio oli taustalla auki, mainoksessa kehuttiin kasvistanoleja vai steroleja, verenkiertoa esittävän grafiikan kera väitettiin 'kolesterolin ihan oikeesti kerääntyvän suonistoon'?

    Olenkohan uneksinut...

    VastaaPoista
  19. Kuuluvatko pikkuhousumagneetit luontaistuotteisiin?

    Jos ei muuta, niin tämänkaltaiset huijaustuotteet asettavat kaiken Tolosen mömmöistä väitetyt asiat aika kyseenalaiseen valoon...:

    http://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/2010/10/magneetti-pikkuhousuihin.html


    N.N.

    VastaaPoista
  20. Vaikka kilpailu on jo päättynyt, tämä on niin riemastuttava kilpailu, että osallistun silti.

    Tässä eräs VHH-ruokavalioon liittyvä mainos, joka nähdäkseni sisältää vääriä terveysväitteitä:

    https://www.terveysmarket.fi/product_details.php?p=84

    "Tri Tolosen Kilo-Stop
    Kilo-Stop on hiilihydraattien estäjä (carbo blocker), joka sisältää kahta vaikuttavaa ainesosaa, markkinoiden vahvinta tarhapapu-uutetta Fabenol-Maxia ja orgaanista kromia. Niillä on synerginen yhteisvaikutus.

    Kilo-Stop estää ravinnon nopeiden hiilihydraattien kaloreita imeytymästä vereen ja muuttumasta rasvaksi maksassa ja kertymästä rasvaksi vyötärölle ja muualle elimistöön.
    Näin Kilo-Stop auttaa noudattamaan vähähiilihydraattista (VHH) ruokavaliota.

    Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat jo laihduttaneet Kilo-Stopin avulla.

    Yhteisvaikutus;
    Kromin ja tarhapapu-uutteen yhdistelmä antaa paremman tuloksen kuin kumpikaan yksinään.
    "

    Ensimmäinen kysymys: laiduttaako tuote? Onko alkeellisintakaan näyttöä, että tuote todella laihduttaa? (Nämä muut vaikutukset, kuten väite että valmiste estää ravinnon nopeiden hiilihydraattien kaloreita imeytymästä vereen, ovat merkityksettömiä, jos valmiste ei laihduta.)

    Väite, että valmiste auttaa noudattamaan vähähiilihydraattista (VHH) ruokavaliota, on perin hullunkurinen, koska asiakastahan tavallan opastetaan mättämään huoletta mitä hiilaripitoista ruokaa tahansa, koska tämä Kilo-Stopinhan pitäisi sitten estää liikojen hiilareiden imeytymisen, jos mainosta on uskominen. Parempi olisi opastaa asiakasta olla mättämättä niitä ylimääräisiä hiilareita alunperinkään, jos se hiilareiden vähyys nyt sitten on se laihttava tekijä. (Rasvasieppari-valmisteita voi kritisoida vastaavanlaisesta ajatusvirheestä.)

    Vaikka asiakas laihtuisikin (mitä epäilen) tilapäisesti, yksi ongelma jää. Sen jälkeen kun asiakas lopettaa valmisteen käytön, ja jatkaa samanlaisella ruokavaliolla, painonnousu on vääjäämätöntä. Eli asiakkaan pitäisi syödä valmistetta koko loppuelämä, jotta tämä (hypoteettinen) painonlasku olisi pysyvää.


    Painonlasku ei mielestäni voi perustua pillereihin, vaan pysyviin muutoksiin ruokavaliossa.


    (Sivuhuomautus. Eikös ainakin tuon mainittu kromin vaikutuksesta ole saatu aika vaihtelevia tuloksia tieteellisissä tutkimuksissa?)

    Onkohan yksikään markkinoilla olevista reseptivapaista laihdutusvalmisteista oikeasti toimiva?

    NN.

    VastaaPoista