perjantaina, helmikuuta 26, 2010

Ajatuksia kirjoittamisen tärkeydestä

*
Erittäin moni teistä
on viime päivinä kommentoinut terveysblogiini tai sähköpostiini sen johdosta, että julkaisin blogissani dosentti Matti Tolosen vieraskirjoituksen ravintolisistä. Tolosen kirjoituksesta on pidetty. Sitä on luettu ja kommentoitu vilkkaasti.

Matti Tolosella on ilmiömäinen kyky ja tarmo tuottaa tekstiä, jota mieluusti lukee ja pohtii. Kun vertaa Tolosen kirjoituksia kolleegansa ortopedi A***** H*******n kirjoituksiin, huomaa selkeän eron. Siinä missä Tolonen tuo lukijan eteen parhaimmat palat laajoista tietokannoistaan, H******* purkaa pahaa oloaan raivokkaisiin hyökkäyksiin itsensä pahoiksi kokemiin epäkohtiin elämässä.

Minä kerron nyt teille miksi Tolosen kirjoitus on niin hyvä:

 • sovimme Matti Tolosen kanssa, että hän tuottaa tekstin, jonka lukee yhdessä iltapäivässä, mutta jonka sanomaa jää miettimään koko loppuelämäksi. Kirjoita sinäkin pelkästään tällaisia tekstejä!
Muita hyvän kirjoituksen tunnusmerkkejä:
 • sinulla on omintakeinen tapa kirjoittaa, mutta kirjoitustyylisi oppimiseen ja sietämiseen ei sentään mene koko loppuelämä
 • luet ahkerasti muiden hyvien kirjoittajien tuotoksia, et jäljitelläksesi kirjoitustapaa, vaan havainnoidaksesi miten taitavasti kirjoittaja tuo ajatuksensa kirjalliseen muotoon
 • kaikki kirjailijat ovat suuria narsisteja (itserakkaita tyyppejä), joten haasteeksi jää, miten välttää tämän narsismin näkymistä liian selvästi teksteissäsi. Itserakkaan tyypin tekstejä on kiusallista lukea, mutta itsevarman kirjailijan tuottamilla riveillä viihtyy
 • teksti on selkeää. Mitä vaikeammasta asiasta on kyse, sitä tärkeämpää on, että teksti on selkeää
 • teksti on tiivistä. Todennäköisesti on eduksi lukijoillesi, että jätät turhat rönsyilyt pois teksteistäsi. Ei sinusta kuitenkaan tule uutta Kalle Päätaloa. Rönsyilevän tekstin tuottaminen on suuren luokan taidetta ja harvoille taitajille suotu synnyinlahja. Todennäköisesti sinulla ei ole sitä lahjaa!
 • teksti on havainnollista. Lue vielä uudestaan dosentti Matti Tolosen teksti ravintolisistä! Ymmärrät sitten paremmin mitä tarkoitan tekstillä, joka on havainnollista. Havainnollistamiseen kätkeytyy kaikki se salaisuus millä tavalla vaikea (tässä tapauksessa) tieteellinen sanoma muuttuu helposti ymmärrettävään muotoon
Tällaisia ajatuksia minulla oli tänään. Mitähän huomenna on tarjolla? Joko olet lukenut uusimman kirjani Sietämätön leveys?

Muita ajatuksiani:

3 kommenttia:

 1. Häpeäisin, jos ymmärtäisin! Kalahti nilkkaan. Lisäisin tuohon listaan; Laiskuus - älä päästä raakiletta julkisuuteen. Poikkeuksena harvinainen mahdollisuus, että raakileen kypsyttämisestä hyötyy kokonaisuus. :)

  Narsistista minuuttani tyydyttää suuresti saadessani olla ensimmäinen kommentoija.

  VastaaPoista
 2. Olisinko voinut olla itseäni huonompi?

  Kaikesta huolimatta?

  VastaaPoista