sunnuntaina, helmikuuta 21, 2010

Sinun ruumiisi on Pyhän Hengen temppeli

**
Ravintovalmentaja Christer Sundqvistin puhe
Paraisten vapaaseurakunnassa 21.2.2010

En ole ensimmäistä kertaa saarnatuolissa. Ennakkoluulottomat pastorit ja muut hengenmiehet ovat ennenkin uskaltaneet päästää minut näin arvokkaaseen käsien ja papereiden lepuutuspaikkaan. Ennen kuin tohdin tulla tähän saarnastuoliin, pohdin useita päiviä etukäteen, onko minulla mitään järkevää sanottavaa teille juuri tänään? Kädet menivät ristiin tavallista useammin ihmetellessäni saarna-aihettani "Sinun ruumiisi on Pyhän Hengen temppeli". Pistän mielelläni nytkin kädet ristiin ja rukoilen kanssanne ennen kuin varsinaisesti sanon mitään tästä asiasta. Rukoilkaamme:

"Nöyrästi ristimme kätemme ja toivomme tälle iltapäivän puheelle siunausta. Auta tällaista yksinkertaista ravintovalmentajaa ja biologia tuomaan esille jotain tärkeää tietoa tänne kokoontuneelle seurakunnalle. Jeesuksen nimessä, aamen."

Kun Petri Huovila vähän yli viikko sitten kysyi minulta, voisinko tulla puhumaan Paraisten Vapaasatamaan, sovimme aiheesta sen kummemmin miettimättä. Lähinnä toimimme kymmenen minuutin yhteisen kävelymatkan suoman hetken inspiraation varassa. Aika vähän tajusin siinä hetkessä millaisia syviäkin teologisia, eettisiä ja filosofisia ulottuvuuksia sisälsi tuo 1. Korinttolaiskirjeen jae: "Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli?" Päädyin valmisteluissani pysyttelemään omalla sarallani, eli luonnontieteissä.

Saarnastuolia useammin olen lepuuttanut papereitani ja tuonut esille ajatuksiani eri oppilaitosten kateedereilla, käynyt erilaisissa potilasilloissa kertomassa terveydestä, näyttänyt terveysmessuilla powerpoint esityksiäni, innostanut urheilijoita syömään terveellisemmin, toiminut puheenjohtajana erilaisissa tiedekeskusteluissa ja itsekritiikin pettäessä jopa esiintynyt televisiossa. Kirjoittanut siinä sivussa muutaman kirjan ja saanut todeta internetissä olevan terveysblogini tulleen valituksi Suomen suosituimmaksi.

Luen teille nyt muutaman jakeen Paavalin kirjeestä korinttolaisille (1. Kor. 6: 13-20):

Ruumis on Pyhän Hengen temppeli
Ruoka on vatsaa ja vatsa ruokaa varten, ja Jumala on tekevä molemmat tarpeettomiksi. Mutta ruumis ei ole siveettömyyttä vaan Herraa varten, ja Herra on ruumiinkin valtias. Jumala on herättänyt kuolleista Herran ja on voimallaan herättävä meidätkin. Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne ovat Kristuksen ruumiin jäseniä? Ryhtyisinkö siis tekemään Kristuksen jäsenistä porton jäseniä? En ikinä!

Ettekö tiedä, että joka yhtyy porttoon, on samaa ruumista hänen kanssaan? Onhan sanottu: "Nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Mutta joka liittyy Herraan, on samaa henkeä hänen kanssaan. Pysykää erossa haureudesta! Kaikki muut synnit, joita ihminen tekee, kohdistuvat muualle kuin hänen ruumiiseensa, mutta siveetön teko osuu ihmisen omaan ruumiiseen. Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa!

Teologi puhuisi mahdollisesti sovituksen ja anteeksiantamuksen ulottuvuuksista. Puhuisi siitä miten elämässämme kohtaamme sellaisia ikäviä tilanteita, jotka tekevät ruumiillemme vahinkoa. Teologi puhuisi synnistä ja miten siitä voi vapautua. Ehkä hän uskaltaisi jopa muutaman sanan sanoa tilapäisistä seksisuhteista. Itsekkäästä nautinnosta.

Minä puhun teille nyt terveydestä, parhaasta mahdollisesta terveydestä. Suorasukaisesti.

Terveydestä huolestuu yleensä vasta sitten kun terveytensä menettää. Jos meillä on hyvät geenit, huolehdimme terveydestämme, liikumme paljon ja syömme terveellistä sapuskaa, silloin pysymme mahdollisesti terveempinä pitempään.

Jotkut luonnonkansat uskovat vielä tänäänkin, että terveytensä voi suojata tatuoimalla viivoja kasvoihinsa. Jotkut uskovat horoskooppeihin, homeopaattisiin valmisteisiin, ehkä jopa naistenlehtien terveysvalistukseen. Suomessa uskoi eräs nuori lääkäri 1970-luvulla, että jättämällä voirasian pois ruokapöydästä, voidaan suomalaisten sydänterveyttä parantaa. Vähemmän huomiota sai hänen valistukseensa kuulunut tupakanvastaisuus, liikunnan terveyshyötyjen korostaminen ja vihannesten runsaampi nauttiminen. Voin vaihtaminen margariiniin oli silloista terveyspropagandaa. Sellaista onnettoman hapuilevaa ”backside tail-gräbiä” kun olisi parempi tehdä kunnon ”Misty-7”. Edellä mainitut vierasperäiset sanat olivat lumilautailuun liittyviä termejä.

Tämän silloisen nuoren lääkärin olen tavannut monta kertaa. Pääjohtaja Pekka Puskan kanssa minulla on ihan toimiva keskusteluyhteys. Pidän Pekasta vaikka en missään nimessä ole kaikilta osin samaa mieltä hänen kanssaan. Privaatit keskusteluhetket ja yhteiset lehtihaastattelut esimerkiksi apteekkilehdessä ”Terveydeksi!” ovat opettaneet mikä olisi sellainen ruoka, joka pitää meidät terveenä:

Terveysruoan kunniataulukko

 • vihannekset ja juurekset (sipuli, kaali, punajuuri, lanttu). Sano juu juureksille, ei eineksille!
 • hedelmät (appelsiini, omena, persikka, avokado)
 • metsämarjat (mustikka, puolukka, karpalo, lakka). Näistä löytyy se terveellisin drinkkiohje!
 • luomu- ja riistaliha (sianliha, poron ja hirven liha)
 • ruisleipä (100% ruista)
 • kala (syö isoja ja pieniä kaloja vuorotellen 2-4 kertaa viikossa, viljeltyä ja villiä meri- ja järvikalaa, mitä rasvaisempaa kalaa sen parempi). Me ravintovalistajat kinastelemme lähes kaikesta, mutta kalan suhteen emme kinastele. Se on niin terveellistä
 • luomu kananmunat (paras proteiinilähde, terveellistä ja pehmeää rasvaa runsaasti sekä tärkeimpiä vitamiinejamme hyvin säilyvässä luonnon paketissa)
Liikunta pitää Pyhän Hengen temppelisi sellaisessa kunnossa, että se on Jumalalle kunniaksi. Lukuisissa terveystapahtumissa olen houkutellut ihmisten liikuntaviettiä esiin omalla omintakeisella tyylilläni. Tässä muutama esimerkki:

 • Mainoskirmaisu. Kun telkkarissa näytetään mainoksia, nouse nojatuolista, kierrä tuoli viisi kertaa ja käy keittiössä vetämässä viiva jääkaapin ovessa olevaan paperiin. Palaa sen jälkeen takaisin telkkarin ääreen. Jos mainokset edelleen jatkuvat, toista mainoskirmaisu niin kauan kunnes mainokset loppuvat. Jos et saa vähintään viisi viivaa paperille, soita mainostelevisioon ja pyydä pitempiä mainostaukoja.
 • Pyöräretki. Uutislähetyksen ajaksi ojenna jalat eteesi ja tee niillä pyöritysliikkeitä ilmassa, aivan kuten olisit pyöräretkellä. Aluksi et ehkä jaksa pyöräillä koko uutisten ajan, mutta jatka vain sinnikkäästi päivästä toiseen, viikosta viikkoon. Tulee vielä se päivä, jolloin jaksat pyöräillä koko uutislähetyksen ajan. Palkitse itsesi silloin lähtemällä lentoon, eli pyöritä käsiäsi samalla kun pyöräilet esimerkiksi urheilulähetyksen ajan.
 • Etunojapunerrukset. Mene noin 50 cm päähän olohuoneen pöydästä. Laske kätesi pöydälle ja tee 20 etunojapunnerrusta. Jatka näin yhden viikon ajan. Seuraavalla viikolla siirry 10 cm kauemmaksi pöydästä ja tee etunojapunnerrukset. Tulee parin kuukauden kuluttua vastaan se ongelma, että kädet eivät enää ylety pöytään. Laskeudu silloin lattian varaan ja tee 20 etunojapunnerrusta lattian varassa. Jatka punnerruksia lattiatasolta, lisäten joka viikko yhden punnerruksen verran lisää. Tutustu jossakin vaiheessa esimerkiksi projektiin 100 etunojapunnerrusta. Kun olet päässyt 200 etunojapunnerrukseen, ota yhteyttä televisioon ja pyydä päästä esittelemään voimiasi.
 • Harjaa hampaat oikein. Hampaita harjatessa, nouse varpaille aina kun harja menee oikealle ja kantapäiden varaan aina kun harja menee vasemmalle. Vuorotellen varpaille ja kantapäille nousten harjaa hampaita noin kolme minuuttia.
Luen teille lopuksi terveysasetelmia ravistelevasta uudesta kirjastani ”Sietämätön leveys” pienen pätkän…

Lopuksi haluan vielä sanoa, että hoida terveyttäsi mahdollisimman hyvin. Teet silloin kunniaa Jumalalle.

Muuta kirjoittelua luennoistani:

26 kommenttia:

 1. On vastenmielistä että kävit kehumassa itseäsi kirkossa, saarnasit itsestäsi ja markkinoit itseäsi Jeesuksen nimeen. Häpeäisit.

  Saarnana teksti oli tuttua alakoululaisen tasoasi, jossa mahtipontisuuden katkaisi vain virheellinen sanajärjestys.

  Jeesus puhui anteeksiannosta, ei nimitellyt tai luokitellut ketään saastaiseksi.

  VastaaPoista
 2. "saarnasit itsestäsi ja markkinoit itseäsi Jeesuksen nimeen. Häpeäisit."

  Jospa Ihmisen Poikakin hyväksyisi huumorin, kun kyseessä on työ ihmisten terveyden parantamiseksi.

  VastaaPoista
 3. Nyt kun Christerkin on alkanut saarnata, lienee paikallaan postata tänne tämä pikku tarina:

  - In the beginning God covered the earth with broccoli, cauliflower and spinach, with green, yellow and red vegetables of all kinds so Man and Woman would live long and healthy lives.
  - Then using God's bountiful gifts, Satan created Dairy Ice Cream and Magnums. And Satan said, 'You want hot fudge with that? And Man said, 'Yes!' And Woman said, 'I'll have one too with chocolate chips'. And so they gained 10 pounds.
  - And God created the healthy yoghurt that woman might keep the figure that man found so fair.
  - And Satan brought forth white flour from the wheat and sugar from the cane and combined them. And Woman went from size 12 to size 14.
  - So God said, 'Try my fresh green salad'. And Satan presented Blue Cheese dressing and garlic croutons on the side. And Man and Woman unfastened their belts following the repast.
  - God then said 'I have sent you healthy vegetables and olive oil in which to cook them'.
  - And Satan brought forth deep fried coconut king prawns, butter-dipped lobster chunks and chicken fried steak, so big it needed its own platter, and Man's cholesterol went through the roof.
  - Then God brought forth the potato; naturally low in fat and brimming with potassium and good nutrition.
  - Then Satan peeled off the healthy skin and sliced the starchy centre into chips and deep-fried them in animal fats adding copious quantities of salt. And Man put on more pounds.
  - God then brought forth running shoes so that his Children might lose those extra pounds.
  - And Satan came forth with a cable TV with remote control so Man would not have to toil changing the channels. And Man and Woman laughed and cried before the flickering light and started wearing stretch jogging suits.
  - Then God gave lean beef so that Man might consume fewer calories and still satisfy his appetite.
  - And Satan created McDonalds and the 99p double cheeseburger. Then Satan said 'You want fries with that?' and Man replied, 'Yes, and super size 'em'. And Satan said, 'It is good.' And Man and Woman went into cardiac arrest.
  - God sighed ... and created quadruple by-pass surgery.
  - And then ... Satan chuckled and created the National Health Service.

  THE FINAL WORD ON NUTRITION
  After an exhaustive review of the research literature, here's the final word on nutrition and health:
  1. Japanese eat very little fat and suffer fewer heart attacks than us.
  2. Mexicans eat a lot of fat and suffer fewer heart attacks than us.
  3. Chinese drink very little red wine and suffer fewer heart attacks than us.
  4. Italians drink excessive amounts of red wine and suffer fewer heart attacks than us.
  5. Germans drink beer and eat lots of sausages and fats and suffer fewer heart attacks than us.
  6. The French eat foie-gras, full fat cheese and drink red wine and suffer fewer heart attacks than us

  CONCLUSION: Eat and drink what you like. Speaking English is apparently what kills you.

  VastaaPoista
 4. "1. Japanese eat very little fat and suffer fewer heart attacks than us.
  2. Mexicans eat a lot of fat and suffer fewer heart attacks than us.
  3. Chinese drink very little red wine and suffer fewer heart attacks than us.
  4. Italians drink excessive amounts of red wine and suffer fewer heart attacks than us.
  5. Germans drink beer and eat lots of sausages and fats and suffer fewer heart attacks than us.
  6. The French eat foie-gras, full fat cheese and drink red wine and suffer fewer heart attacks than us "

  Tähän voisi lisätä, että Kaspianmeren maissa syödään vähemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin täällä ja siellä on enemmän sydänkohtauksia kuin täällä.

  Aina vaan paranee.

  VastaaPoista
 5. Satan "...deep-fried them in animal fats adding copious quantities of salt. And Man put on more pounds."

  Aidot belgialaiset ranskanperunat paistetaan ankan- tai hanhenrasvassa, mcdonaldsissa tuskin.
  Pikaisella googlauksella,v. 2007

  'McDonald's had tested over 50 blends before settling on a canola-based, corn and soy oil mixture. Obviously, one of their largest concerns was finding a product that maintained the same flavor in the cooked fries. Eventually all of the 13,500+ locations across the U.S. will use the new oil, but a date has not yet been specified.'

  Jostain nämä rasvat aina livahtaa joka juttuun:)

  VastaaPoista
 6. Ankan- ja hanhenrasva on muutenkin oivallisen makuista ja käsittääkseni koostumuskin on melko terveellinen. Ranskassa niihin on aikoinaan säilötty esim. kyseisten lintujen koipia. Nykyisin samaa asiaa saa ravintoloista ja myös ruokakauppojen hyllyiltä.

  Saako Suomessa mistään ostettua ankan- tai hanhenrasvaa purkissa? Itse ottaisin sen mielelläni oliiviöljyn ja voin kaveriksi.

  VastaaPoista
 7. Hakaniemen hallissa on DeliDeli-niminen kauppa, nettisivujen mukaan.
  Netitsekin voi tilata.Ankanrasva 350g 4.40€
  http://www.delideli.fi/?sivu=tuote&id=543

  Meni mainostamiseksi ja ohi aiheen, mutta minkäs teet kun kysytään.

  VastaaPoista
 8. Halleluja ! Hengellisen kasvuni myötä olen juurikin ajatellut, palvelen Herraa, pitämällä huolta sieluni temppelistä.

  VastaaPoista
 9. "He tulivat yhdeksi lihaksi"...

  Kasvissyöjät tulevat lihaksi, niin myös lihansyöjät... Omien prosessiensa kautta, tätä voi ihminen pohtia, kuten niin montaa muutakin ihmeellistä asiaa.

  Hallelujaa insinööri, sekä myös vihertävä sohvaperuna! :)

  P.S Jätin pois jälkikasvuun ja sen tuottamiseen viittaavan ajatuskulun, vaikkakoska se on olennainen pointti em. raamatunlauseessa... Erinäisistä kulmista voipi katsella elämää ja sen ilmentymiä...

  Jumala on kai sen verta suuri, että kestää pikkaisen pilkkaakin?

  Terveysvalistus, kuten muukin propaganda vaatii keinonsa, ja kun ne eivät riitä, on otettava konstit käyttöön! :)

  Get on, by Hurriganes, kerta vuoteen kestää kuunnella vaikka liperit kaulassa!

  VastaaPoista
 10. Kai te osaatte suomeakin?Kaikki ei osaa
  englantia.

  VastaaPoista
 11. Etkö voisi tutkiskella sairautta nimeltä psoriasis?hyvin harvoin kukaan ottaa tuota puheeksi,sehän on luokiteltu parantumattomaksi ihosairaudeksi,Ihoon tulee punoittavaa laikkua joka sitten hilseilee.
  Itse olen huomannut ruokavalion vaikuttavan tähänkin,mitä vähempi syön perunaa,vehnästä ja sokeria sen parempi ihon kunto on,happoiset juomatkaan eivät sovi.

  VastaaPoista
 12. Mikä tätä suomalaista viljaa "vaivaa"Se ei ole mun mielestä tervettä,heti kun vähennän sen käyttöä vatsani ei porise eikä turpoa niin paljon,lannoitteetko sen on pilannu vai mikä?tattaripuurosta olen oppinut pitämään,voisilmän kans.Mutta sehän ei olekkaan vilja.

  VastaaPoista
 13. vielä edelliseen.keliakiaa minulla ei ole.

  VastaaPoista
 14. Psoriasis: Tätä autoimmuunitautia on toki käsitelty tällä foorumilla D-vitamiinin yhteydessä. Ainakin pari psoriaatikkoa (mm. Aarne Paukku) on kirjoittanut tänne hyvistä kokemuksistaan, kun he syövät D-vitamiinia yli 100 mikrogrammaa päivässä. Se on nostanut D-vitamiinin pitoisuuden seerumissa (S-D-25) noin 100 nanomoliin litrassa (nmol/l). Ellei tätä laboratoriokoetta ole tehty, siitä pitäisi aloittaa, jotta selviää onko puutetta ja kuinka suurta se on. Kaupasta saa 50 mikrogramman D-vitamiinikapseleita.

  VastaaPoista
 15. Itsellä annostus on 250mikrogrammaa päivässä. Ei tarvitse kuin ottaa yksi kapseli sen sijaan että söisi kymmenen 10mikrogramman. Halvimmat ja jopa 250mikrog (10000IU) D3-kapselit saa www.iherb.com :ista. Koodilla IRA505 saa 5 dollaria alennusta. Paketit tulevat Suomeen noin 8 päivässä ja postikulut ovat vain 3 dollaria. Erittäin hyvää palvelua ja olenkin itse tilannut kyseisestä paikasta monet monet pillerit. Suosittelen muillekin.

  VastaaPoista
 16. Mutta miten uskallat syödä noin kauhean suurta annosta?!

  Itse söin noin 100 mg., niin että sain veriarvoksi vähän yli 100 millimoolia. Nyt olen perääntynyt, ja syön noin 50 mg. / vrk.

  Syynä se, että nyt virinneessä D-vitamiinikeskustelussa äänessä mediassa ovat ollleet ne, jotka pitävät jopa 20 MG:n päiväannosta arveluttavamna. Perusteluna, että D on eräänlainen hormoni, ja sen yliannostuksen sauraamuksia ja haittavaikutuksia ei ole tutkittu.

  Andante

  VastaaPoista
 17. Onhan niitä tutkittu, mutta niin kuin kaiken kanssa vain vallitsevaa mielipidettävä tukeva tieto julkaistaan ja kaikki muu lakaistaan maton alle. Elimistö pystyy tuottamaan paljon enemmän kuin 250mikrog d-vitamiinia auringosta.

  VastaaPoista
 18. Tarkistakaa nyt hyvät ihmiset ne yksiköt ennen kuin lähetätte kommenttinne! mg tarkoittaa milligrammaa, eli 1000-kertainen määrä mikrogrammaan verrattuna. Ja veikkaanpa, että koko ajan on ollut puhe mikrogrammoista.

  VastaaPoista
 19. MG tarkoittaa megagrammaa, eikä milligrammaa, eli miljoona grammaa (eli 100 000 kiloa?) :-)

  VastaaPoista
 20. D-vitamiinista näyttää vallitsevan täällä niin paljon virheellisiä käsityksiä (muun muassa turvallisuudesta), että on syytä laittaa tähän linkki päivitettyyn ajantasaiseen katsaukseen.

  VastaaPoista
 21. Ei ihme, että D-vitamiiniin liittyy väärinkäsityksiä, jo pelkästään eri termit 'käyttösuositus' ja 'saantisuositus' sekoittuvat arkipuheessa, puhumattakaan tavoista merkata pitoisuuksia kolmella eri tavalla.

  Helsingin Sanomissa 14.1.2011 olleeseen Pentti Tuohimaan kirjoitukseen olisi hyvä kuulla kommentteja, koska esittää kuitenkin vakavia väitteitä mm. Norjasta ja onko niin, että "korkea pitoisuus aiheuttaa elimistössä D-vitamiinin tuhoutumisen". Vastaukset pelkästään noihinkin voisivat myöskin hälventää virheellisiä käsityksiä.

  -xx

  D-vitamiiniannokset epäilyttävät


  Uudet suositukset D-vitamiinin päiväannoksesta suomalaisille herättävät useita kysymyksiä.

  Miksi ympärivuotista käyttöä suositellaan? Kaikki suomalaiset väestötutkimukset osoittavat, että ainakin puolet aikuisista suomalaisista kärsii talvikaudella (marras-toukokuussa) D-vitamiinin vajauksessa ja pieni osa jopa puutoksessa. Tämän vuoksi koko aikuisväestön kohtuullinen D-vitamiinilisä on talvikaudella perusteltua.

  Toisin on kesäaikana. Kesälläkin esiintyy D-vitamiinin vajausta, mutta se on niin harvinaista, että koko väestön pillerihoito tai vitamiinin lisääminen ravintoon kesällä ei ole lääketieteellisesti perusteltua.

  Onko yliannostuksen vaaraa? THL:n pääjohtaja Pekka Puska toteaa, että suosituksia noudatettaessa ei ole yliannostuksen vaaraa. Tämä pitää paikkansa vain myrkytysoireiden suhteen. On hyvä muistaa, että Norjassa esiintyi jopa myrkytysoireita, kun D-vitamiinia lisättiin EU-ohjeiden mukaan liian moniin ruokatarvikkeisiin.

  Keskeisin huoli eivät ole myrkytysoireet vaan muut terveysvaikutukset. D-vitamiini on muiden hormonien tavoin sekä liian vähäisinä että korkeina pitoisuuksissa terveydelle vaarallinen. Tästä on kiistatonta näyttöä luuston haurastumisen, kokonaiskuolleisuuden ja sydänkuolleisuuden osalta.

  Samansuuntaisia tuloksia on eräiden syöpien kuten eturauhas- ja haimasyövän osalta. Näiden tutkimusten perusteella D-vitamiinin suotuisin pitoisuus on melko kapea (40-70 nanomoolia litrassa). Sen ylittäviin pitoisuuksiin on uusilla suosituksilla helppo päästä.

  Poistetaanko ruokatuotteiden D-vitamiinilisä? Miten on mahdollista, että maito- ja muihin tuotteisiin lisätään hormonin esiastetta, joka muuttuu elimistössä suoraan hormoniksi? En hyväksy sitä, että saan ravinnostani minulle tuntemattoman määrän hormonia. Toivon, että ravinnon D-vitamiinilisäys kiellettäisiin ja tilanne ratkaistaisiin siten, että käyttäjä tietää, mitä ottaa elimistöönsä.

  Miksi lapsille annetaan jättiannoksia? Suosituksissa pahin epäloogisuus on lasten päiväannos. Alle 2-vuotiaille suositellaan kymmenen mikrogrammaa päivässä, nuorille ja aikuisille 7,5. Viisi kiloa painavan lapsen annos vastaa sadan mikrogramman päiväannosta 50-kiloiselle aikuiselle. Korkea pitoisuus aiheuttaa elimistössä D-vitamiinin tuhoutumisen, mikä huonontaa D-vitamiinin vaikutusta (resistenssi). Annosteluvirheet ovat todennäköisiä, kun D-vitamiinilisiä on useita.

  Lasten annostuksen historia on murheellinen. Toisen maailmansodan aikoihin Euroopassa arveltiin, että mitä enemmän D-vitamiinia, sitä parempi se on luustolle. Paljon lapsia kuoli myrkytysoireisiin ja myöhempiin ongelmiin, vielä useampi sai vakavia kehityshäiriöitä. Annosta pienennettiin, kunnes välittömät haitat hävisivät. Pitkäaikaisvaikutuksia ei tutkittu. Tämä annos on nykyinen suositus. Kysymyksiini saadaan toivottavasti vastaus, koska Suomessa tehdään paljon D-vitamiinitutkimusta. Kansanterveydellisesti olisi turvallisempaa, että suositukset olisivat matalat, mutta riittävät.
  PENTTI TUOHIMAA EMERITUSPROFESSORI
  TAMPERE

  VastaaPoista
 22. A-talk YLE TV1 21.05 - 21.50
  Aiheena: Rutkasti lisää D-vitamiinia!
  Vieraina lääkäri Erkki Antila, professorit Suvi Virtanen, Christel Lamberg-Allardt ja Ilari Paakkari.

  VastaaPoista
 23. Nään on nää emeritusprofessoritkin aivan pihalla. Ihmekkään kun Suomessa ravitsemusvalistus on nykytilassaan. Olisi kiva nähdä jotain todistusaineistoa näistä lukemattomista D-vitamiinin yliannostuskuolemista. Toisen maailmansodan aikaan kaikenlainen terveydenhuolto oli hieman eri tasossa kuin nykyään ja lapsille on voinut käydä paljon muutakin kuin että olisivat saaneet d-vitamiinin yliannostuksen. Lisäksi kyseessä on voinut olla D2, joka on ilmeisesti paljon toksisempi kuin D3.

  Sitten ihan knoppitietona D-vitamiinin myrkyllisyydestä sen verran että yksi 56 vuotias nainen oli saanut D2-vitamiinia 28 vuoden ajan 150.000IU päivässä ilman mitään ongelmia.

  VastaaPoista
 24. Kärsitkö psoriasiksesta? Kerro tarinasi.

  Etsimme psoriasiksesta kärsiviä henkilöitä haastateltaviksi erilaisiin artikkeleihin. Kerro, miten psoriasis on haitannut Sinun elämääsi ja oletko saanut siihen apua?

  Tarinat julkaistaan nimellä. Korvaamme haastattelusta 50 euron lahjakortin.

  Jätä yhteystietosi ja kerro hieman itsestäsi:
  Projektipäällikkö Marika Hiltunen, Kaufmann Agency Helsinki Oy,
  marika.hiltunen@kaufmann.fi tai puh. 050 34 97 405.

  VastaaPoista