tiistaina, syyskuuta 14, 2010

Pekka Puska MOTissa

**
Yleisradio esitti 13.9.2010 hyvin valmistellun ajankohtaisohjelman MOT - Rasvainen kupla. Ohjelma näkyy Ylen Areenassa vielä muutaman päivän ajan. Suosittelen katsomaan.

Pääjohtaja Pekka Puska jäi ohjelmassa aika yksin puolustamaan omia näkökantojaan. Hyvä niin. Voisi se olla kupletin juoni jatkossakin. Ei Puskan hovin aina tarvitse tulla häntä puolustamaan.

Tunnen Pekka Puskan monien vuosien takaa. Me käymme keskustelua lehtien palstoilla, kokouksissa ja tapaamisisssa. Lähetän hänelle säännöllisesti luettavaa. Jotenkin säälittävää on se, että hänellä ei ole aikaa, viitseliäisyyttä, halua tai taitoa perehtyä uusimpiin ravitsemustutkimuksiin. Omista projekteistaan hänen on erityisen vaikea luopua. Ohjelmassa tohtori Uffe Ravnskov sanoi, että joillakin tutkijoilla on vaikeuksia luopua uskostaan omiin  tutkimustuloksiin, vaikka muuta näyttöä on runsaasti. Katsojat huomaavat kyllä tämän kauniisti ilmaistun kohdan tuossa ohjelmassa.

MOT -ohjelma ei mielestäni pyrkinyt luomaan mustavalkoista asetelmaa. Katsojille tarjottiin yksi näkökulma ravitsemukseen, joka on osattu vaientaa täällä Puskan oppien kyllästämässä maassa. Pahinta mitä voin kuvitella on se, että nyt tulevina päivinä nousee esiin Puskaa puolustelevia tutkijoita, ravitsemusterapeutteja, lääkäreitä jne. Ei Puskaa tarvitse puolustaa. Olkoon Puska kerrankin motissa. Taitavana politikkona hän kyllä osaa ulos motista.

Sen minä toivon ohjelmasta jäävän suomalaisille mieleen, että sanoo se Puska hoveineen mitä tahansa puolustuksekseen, niin yhtään pahaa sanaa ei enää saa sanoa voista, täysmaidosta ja rasvaisista juustoista. Maitorasvan ja eläinrasvan vaarattomuus oli ohjelman tärkein viesti. Sinä joka olet seurannut terveysblogiani jo pitkään, tiedät tämän. Margariiniteollisuutta ei enää yhtään tarvitse tukea lausunnoilla, joille löytyy ohuenlaisesti tukea tieteellisistä tutkimuksista.

Olkoon oikeus syödä eläinrasvaa jokaisen oma henkilökohtainen terveysvalinta. Jos eläinrasvat tuovat hyvää oloa, syökää niitä mieluusti muistaen kuitenkin samalla jättää vähemmälle sokerit ja valkoiset viljatuotteet. Sillä yksi asia on varma: Nopeasti sokeristuvien ruoka-aineiden ja eläinrasvojen samanaikainen runsas nauttiminen on hyvin epäterveellistä. Jommasta kummasta pitää luopua. Itse luopuisin sokerista.

Monelle saattoi jäädä ohjelmasta sellainen ajatus, että rasvaa voi ilman huolta lisätä ravintoon. Tämä ei pidä paikkaansa. Rasvan suhteen pitää puhua laadusta, eli rasva nautitaan mahdollisimman luonnollisessa muodossa. Teknokemian modernit kotkotukset (kevytlevitteet, margariinit, kermankorvikkeet) kierretään kaukaa.

Seurataan tilannetta. Internet on tietenkin täynnä keskustelua MOT -ohjelmasta:

Voi ja läski pois pannasta? No ei!
Rasvakeskustelu roihahti jälleen
Rasvateorian nousu ja...
MOT: Rasvainen kupla (Kauppalehti)
MOT: Rasvainen kupla (Iltalehti)
MOT: Rasvainen kupla! (Keskisuomalainen)
MOT Suuri rasvainen kupla (Agronet)
MOT Rasvainen kupla TV1 tänään klo 20 (Plazan keskustelut)
MOT Rasvainen kupla TV1 13.9.10 (Kiloklubi)

41 kommenttia:

 1. Tuntui kyllä aivan uskomattomalta, että Puska perusteli väitettään "Seitsemän maan tutkimukseen" viitaten. Olenko minä ymmärtänyt jotain pahasti väärin, vai eikö tuo "tutkimus" olisi lapsellinen jopa lukiolaisen tekeleeksi? Onko jossain uskottavasti kiistetty, ettei Keysillä olisi ollutkaan 22 maan aineistoa aikanaan saatavilla? Vai onko joku esittänyt jonkun uskottavan ja eettisesti kestävän perusteen Keysin 7 maan valinnalle? Eikö ravitsemusalan asiantuntija, joka viittaa tuohon "Seitsemän maan tutkimukseen", ole yhtä pihalla alastaan kuin fyysikko, joka tänä päivänä selittäisi esineen hohtamista pimeässä N-säteillä? (http://www.tiede.fi/artikkeli/826/n_sateet_olivat_ranskalainen_harhanaky)


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 2. Myös Hyperlipid-blogissa on hyvää graafista koostetta seitsemän maan tutkimuksesta: http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2009/02/cholesterol-presentation-between.html

  Olen jutellut erään THL:n keskeisen tieteilijän kanssa tuosta. Hänen mukaan tuo valikointi johtui siitä, että suurin osa noista luvuista oli virheellisiä, eli sairauksia oli diagnosoitu joissakin maissa joko liikaa tai liian vähän. Sama stoori tuon kummallisen MONICA-tutkimuksen käyrän kanssa.

  Kyseinen tutkija ilmeisesti uskoi THL:n teoriaan, kun heillä kotona syötiin vilja-, kasvis- ja margariinipainotteista ruokaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Valtsu tiedoista.

  "Hänen mukaan tuo valikointi johtui siitä, että suurin osa noista luvuista oli virheellisiä, eli sairauksia oli diagnosoitu joissakin maissa joko liikaa tai liian vähän."

  Eli luotettavaa dataa löytyi esim. Jugoslaviasta ja Kreikasta? Epäluotettavaa dataa mm. Norjasta, Saksasta, Ranskasta, Itävallasta ja Sveitsistä? En ole alan asiantuntija, eikä minulla ole riittävästi tietoa 1950-luvun sairaustilastojen luotettavuudesta eri maissa. Mutta ilman asiallisia perusteita noiden poisjätettyjen maiden datan epäluotettavuudesta, voi mielestäni turvallisesti todeta, että todella heikolla pohjalla on perusteet "Seitsemän maan tutkimukseen" viittaavilla.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 4. Vielä seuraa jatkoa

  Ensi maanantaina kakkososa MOT-rasvaan

  Jorma P

  VastaaPoista
 5. Mitäpä tuumitte tästä:Pieni pätkä kirjasta Atkinsin dieetti s. 198
  "Lainaan tutkimuksen monivuotisen johtajan, tohtori William Castellin toteamusta vuodelta 1992: »Massachusettsin Framinghamista puheen ollen - mitä enemmän tyydyttyneitä rasvoja, mitä enemmän kolesterolia, mitä enemmän energiaa tutkittavien ruoassa oli, sitä alhaisempia kolesteroliarvoja mittauksissa todettiin... Huomasimme, että ne, jotka söivät eniten kolesterolia, tyydyttyneitä rasvoja ja kaloreita, painoivat vähiten ja olivat fyysisesti aktiivisimpia.»

  VastaaPoista
 6. Puska on menneen talven lumia!

  Heikkilästä voi olla montaa mieltä, mutta häntäkin tituleerataan nykyisin huippulääkäriksi:

  http://www.iltalehti.fi/terveys/2010091312319997_tr.shtml

  VastaaPoista
 7. Mikael Fogelholm on puhunut järkeviä MTV 3 haastattelussa:

  "- Jos meidän ruokavaliossamme pitäisi muuttaa jotakin, niin meidän pitäisi saada alemmaksi huonojen hiilihydraattien määrää. Se on suomalaisen ruokavalion vielä eläinrasvojakin suurempi ongelma, Fogelholm arvioi.

  Vaikka eläinrasvat ja sepelvaltimotauti on niputettu Suomessa vuosikymmeniä tiukasti yhteen, Fogelholm myöntää, että niiden välisestä yhteydestä ei ole tieteellistä näyttöä. Hän selittää noloa tilannetta tutkintateknisillä syillä.

  - Niissä malleissa, joissa on etsitty yhden yksittäisen komponentin, kuten tyydyttyneen rasvan, itsenäistä vaikutusta, vakioidaan kaikki muut ravitsemuskomponentit. Eli oletetaan, että koko muu ruokavalio on sama, mutta erot ovat tyydyttyneen rasvan saannissa. Silloin yhteyden löytäminen on hyvin vaikeaa, Fogelholm selittää."

  VastaaPoista
 8. Riikka Söyring sanoo näin:

  "Minua säälitti Pekka Puska, vanha mies.

  Ymmärrettävästi on vaikeaa myöntää olleensa koko ikänsä väärässä, saaneensa paljon pahaa aikaa ja tehneensä hutiloitua tutkimustyötä.

  Kyllähän tuosta PK-projektista löytyy yli kymmenen vuoden takaisia artikkeleita lääkärilehdistä missä se lytätään täysin.

  Entäs jos Pekka Puskaa käytettiin?
  Nuori höperö huumassa lääkeyhtiöiden ja WHO:n kokkareilla jossa annetaan äijälle ideoita; seurauksena pöljä ajamassa sairastuttavaa agendaa itse älyämättä. Nyt joutaa pois viskattavaksi.

  Minulla on yhä enenevässä määrin sellainen tuntu, että takimmainen tarkoitus on horjuttaa ihmisten luottamusta omiin, kansallisiin auktoriteetteihin asiassa kuin asiassa.
  Sitten tilalle tyrkytetään maailmanvaluuttaa, YK:n tmv. hallintoa kun liian moni kansallinen "mahtimies" paljastuu korruptoituneeksi ja/tai pelleksi."

  VastaaPoista
 9. http://www.suomenmaa.fi/etusivu/pekka_puska_pyytänyt_supolta_apua_4847457.html


  Olisit nyt kaverille kertonut :D että sinä siellä osoittelet mieltäsi.

  VastaaPoista
 10. Aiheeseen liittyviä kommentteja:

  Sommppi suosittelee potilailleen kovia rasvoja: kalaöljyjä ja voita, täysmaitoa, kermaa, ja perinteisin tavoin valmistettuja juustoja.

  Margariinit ja kevyttuotteet ovat keinotekoisesti monimutkaisten prosessien kautta valmistettuja tuotteita eivätkä ne ole hyväksi, toteaa Somppi.

  "Ymmärrän kyllä, että tutkijan on vaikea tunnustaa olevansa väärässä. On kuitenkin paljon tutkimuksia, jotka todistavat vallitsevat käsitykset vääriksi" sanoo Somppi.

  Iltasanomista löytyi tämä juttu

  VastaaPoista
 11. ^ Juu, taisi MOT tuoda esille vähän lisää näitä rasvaskeptikoita ihan alalta. Taija Somppi on yleis- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri, ja kritisoi tuossa Ilta-Sanomien tekstissä aika kovin sanoin mm. Puskaa.

  "Ja jos hänen (Puskan) Pohjois-Karjala projektinsa ja ne tutkimukset eivät ole heppoisia, niin mitkä sitten ovat?"

  VastaaPoista
 12. Jeesust... ei kun keskustelu jatkuu:
  A-talk TV1 16.9.2010 klo 21.05
  Mukana Suomen Bush, Fogeli, Salminen ja Somppi!

  VastaaPoista
 13. Aika vähän muuten on blogin lukijoille kerrottu ylipäätään tuosta pelottavasta mielenosoituksesta. Miten meni?
  Oliko paikalla enempää kuin 3 ihmistä?

  VastaaPoista
 14. MOT:n kakkososa Kolesteroli ja Statiinit on 25.10, ei vielä syyskuussa.

  VastaaPoista
 15. Eräänlainen PK-projekti,

  "...Saksalaisen Handelsblatt-lehden mukaan esimerkiksi Indonesiassa Unilever on kouluttanut 25 000 naista myyntityöhön ja antanut mopedit naisten käyttöön. Yhtiö haluaa varmistaa, että Unileverin tavarat löytävät kuluttajat myös kaukaisimmissa pikkukylissä..."

  http://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/article120755.ece

  Ja samankaltaista vastaan tullutta,

  "...Samaan aikaan kun jättiyhtiöt Danone, Kraft tai Nestle pystyvät käyttämään tutkimukseen tuhansien henkilöiden panoksen ja kymmeniä kertoja enemmän varoja kuin suomalaisyhtiöt, kannattaa Suomessa osaamisen yhdistäminen ja verkottuminen. Suuret jätit osaavat tuotteiden markkinoinnin, mikä ei ole suomalaisten vahvuus..."

  http://www.tekniikkatalous.fi/kommentit/article34952.ece

  The Empire will strike back! :)

  P.S Jotenkin vertautuu Christerin ja Pekan dilemma juuri luvussa olevaan kirjaan;
  Tiedän uskovani, uskon tietäväni - keskustelukirjeitä.
  Emerituspiispa Juha Pihkala vs./pro tähtitieteen prof. Esko Valtaoja! Moralia ja etikkaa :)

  VastaaPoista
 16. sanasen tahtoisin lausua. . ,mutta pistetään linkki

  http://timoyla.wordpress.com/2009/10/27/laakarin-kirjoittama-kriittinen-katsaus/

  tuttu juttu, mutta kertaus on opintojen äiti.

  ps. toivottavasti kuukeli löytänee.

  jurpolukki

  VastaaPoista
 17. Pienen kommentin laitan, mitä mieleeni on tullut kun useamman palstan ja blogin kommentteja MOT -ohjelmaan liittyen olen lukenut. On laajasti puhuttu eläinrasvasta, tyydyttyneestä rasvasta, kasvirasvasta ja monityydyttymättömistä rasvasta... ja näistä aivan iloisesti sekaisin. Kuin eläinrasva olisi yhtä kuin tyydyttynyt rasva. Samoin ei kasvirasva ole synonyymi tyydyttymättömälle rasvalle. Reijo Laatikainenkin puhui vain, että tyydyttyneen rasvan korvaaminen monityydyttymättömällä vähentää sydän- ja verisuonitauteja. Niin, mihin niitä kasvirasvoja silti kukaan tarvitsee, ainakaan teollisia öljyjä ja margariineja. Koko hössäkästä kun tavallinen talliainen ei sitä varmasti tajua, että eläinperäiset tavalliset rasvalähteet (esim. kana, nauta, sika,kala), sisältävät hyvän kokoelman erilaisia rasvoja, myös niitä tyydyttymättömiä.

  VastaaPoista
 18. En ihan oikeasti tiedä, onko muualta lainaaminen sopivaa missä ja milloin, ja pitääkö lähde mainita. Syteen ja saveen,

  "xxxxxx kirjoitti:
  Hieno ohjelma. Kuinkakohan tavallinen katsoja onnistuu sulattamaan tuon voin ja eläinrasvan terveellisyyden?

  ______________________,


  Luultavasti aika huonosti; suomalaiset on kaikessa "mitä ylhäältä annetaan" (myös muut ku ravintoasiat) niin aivopestyjä että tällasestakin ohjelmasta ne noukkii sen mikä miellyttää aikasemmin opitun pohjalta.

  Äidilleni vinkkasin tästä ohjelmasta ja hän sano sen jälkeen että: Siinähän se Puska nimenomaan kerto kuinka on tehty tutkimuksia siitä kuinka sydänsairaudet on vähentyny kun etc....

  Eli valtava määrä ihmisiä "lukee" tällasta ohjelmaa niin että ne itseasiassa tulkitsee ne väitteet joiden mukaan eläinrasvat ei oo epäterveellisiä niin että ne ei edes kuuntele sitä viestiä, vaan kattoo kuvia - lisää siihen: eläinrasvat - tekee johtopäätöksen: eläinrasvat on epäterveellisiä + siihen Puskan kommentit => lopputulos: MOT-ohjelmassa taas todettiin kuinka tyydyttymättömät rasvat estää sydän- ja verisuonisairauksilta.
  Muun infon sulattaminen ei mee jakeluun.

  Olen kokenu tän ilmiön shokeeraavan monilla osa-alueilla, esim netissä ei lueta mitä toinen sanoo vaan noukitaan viestistä sana sieltä, toinen täältä. Myös arkielämässä ja kaikesta siitä mitä lehdissä kirjotetaan.

  Suomalaiset on näin tyhmiä.

  -------

  Mielenkiintonen yksityiskohta tossa ohjelmassa oli muuten se, että todettiin ettei pelkästään rasvan laatu vaikuttanu sydän+veris. sair. määrään vaan lisäks se kuinka paljon ihminen syö vihanneksia ja hedelmiä.

  Ja kyllä ohjelmassa muuten viitattiin siihen että kun esim Pohjois-Karjala-projektin aikaan alettiin ruuan rasvasuutta kritisoida niin samoihin aikoihin alettiin hehkuttaa hiilihydraattien tärkeyttää ravinnon perustana; se selitettiin sillä kohtaa mis oli mustavalkosta dokua jostain 70-luvun alun maalaiskylästä."

  Iki-Inhoittavien krappien palstaltahan tämä, laitanko linkin...(http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=48473&start=30, rauhaa ja rakkautta, synergiaa...)

  Jotain tuon suuntaista liikkui omassa mielosessa tänään.
  Älä viitti valistaa..., tuolla on bensa halvempaa kuin edellisessä, kato ku tolla on hieno porsse! Sukulaiset :)

  I know better, of course! I'm fine :)

  VastaaPoista
 19. En tiedä muistaako kukaan Mikko Niskasen dokumentteja 60-70 luvulta pienviljelijöistä.
  Heillä ei ollut edes varaa syödä omasta lehmästä saatua voita ja maitoa, koska kaikki piti myydä sen ainoan tulon saamiseksi.
  Itselle tehtiin sitten aidolla nimellä sanottuna margariinikastiketta, jossa voi oli korvattu teollisella margariinilla. Ei ihme, että sydänkuolemat olivat silloin huipussaan epäterveen ravinnon ja valtavan stressin vaikutuksesta.
  Samaan aikaan valtio (valio) myi voit pilkkahinnalla ulkomaille. Myös kananmunat valtavien tukiaisten turvin menivät ulkomaille. Tavallisella kansalaisella ei ollut varaa niitä syödä.
  Pekka Puska antoi ehkä toivoa paremmasta jonkinlaisilla ruokasuosituksilla. Margariinikin muuttui
  parempilaatuiseksi kun sitä ei enää tehty kissanraadoista.

  Ehkä sillä Puskan projektilla oli ainakin stressin suhteen parantava vaikutus.

  nimim. Jotain muistava

  VastaaPoista
 20. "hyvin valmistellun ajankohtaisohjelman".... Mutta kansa saa sellaiset tv-ohjelmat ja toimittajat kuin ansaitsee.

  Keskustelu on aina tärkeää ja mielestäni on hyvä että vanhat opit ja auktoriteetit kyseenalaistetaan. Mutta kun asialla on tällaiset MOT:in kaltaiset ohjelmat joiden tietosisältö on yksipuolista ja ehkä jopa tietoisesti vääristelevää, niin asia ei etene muuten kuin internet-palstoilla missä maallikot saavat sitten ilmaista "kun mustakin tuntuu".

  Rasvakeskustelua auttaisi osin jos siinä veren kolesterolia ja ravintoa ei aina käsiteltäisi samana asiana. Eli kolesterolin (laajassa merkityksessä) merkitystä sydän- ja verisuonitautien riskiin ei kukaan joka on tehnyt tai perehtynyt hyvälaatuisiin tieteellisiin tutkimuksiin pysty kiistämään (ja tästä johtuen esim Uffe Ravnskovia ei noteerata tieteellisissä piireissä ollenkaan).

  Sitä vastoin ravinnon merkitys veren kolesterolipitoisuuksiin on mahdollisesti pienempi kuin mitä aiemmin on luultu. Tästä tarvittaisiin enemmän tietoa ja tutkimusta (esim miten ravinnon käyttöä voidaan paremmin mitata, ja siten paremmin selvittää syy-seuraus suhteita), mutta kun keskusteluun sotketaan ajatus että "kolestorilla ei ole mitään merkitystä" niin kukaan tutkija ei halua sekaantua asiaan (ja jäljelle jää Ranskovit, Heikkilät ja muut hörhöt, sensaatiohakuiset toimittajat, ja Puska asemansa takia).

  Puskan ongelma on tietysti se että häneltä hänen roolissaan asioista kysytään, ja hän vastaa niin kuin itse parhaaksi näkee. Olisi hyvä että nämä "hyvin valmisteltuja ohjelmia" tekevät toimittajat ottaisivat selvää asioista, selvittäisivät ketkä asioista tietävät, ja kysyisivät myös muilta maan asiantuntijoilta mielipiteitä. Esimerkiksi tässä maassa on useita kv johtavia kolesterolitutkijoita joita ei näy näissä keskusteluissa ollenkaan. Ja nyt en tarkoitaa kv johtavilla mitään pyry-pekkoja ym joiden lausunnot "söin rasvaa ja kolesteroliarvoni paranivat" osoittaa että he kyllä osaavat popularisoida sanomansa, mutta itse asiasta heillä ei ole mitään käsitystä minkä näen suorastaan vaarallisena.

  VastaaPoista
 21. Eipä ne MOT:n lähteetkään aivan aukottomia ole. Alla hyvää asiaa MOT:n käyttämistä lähteistä.

  http://www.pronutritionist.net/muuttuuko-kasitys-rasvojen-terveellisyydesta/

  Yksi tärkeä asia näissä ravintoon liittyvissä keskusteluissa tuppaa unohtumaan aina, niin tälläkin kertaa. Liikunnan merkitys ruokavalioon ja aineenvaihduntaan on todella suuri. Valtion ravintosuositukset ovat varsin toimivat riittävästi liikkuvalle ihmiselle. Ravintosuositukset tulisikin mielestäni jaotella fyysisen aktiivisuuden ja mahdollisen ylipainon mukaan.

  VastaaPoista
 22. Yksi olennainen pointti on kun tuota tyydyttymätöntä rasvaa ruvetaan lisäämään onkin sitten vaikutus kokonaiskuolleisuuteen, ei ainoastaan sydän- ja verisuonitauteihin. Ihminen kun saattaa kuolla muihinkin tauteihin, kuten esimerkiksi syöpään...

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4100347

  VastaaPoista
 23. Muistan kyllä hyvin 60-luvun pienviljelijän elämän Pohjois-Karjalassa omakohtaisena kokemuksena. Isä vahti, ettei voita lotostettu liikaa leivän päälle, isä huolehti kauppaostoksista ja toi vain kastikelihaa kun se oli halvinta. Omia eläimiä ei ollut syötäväksi. Lehmänmaitoa ja piimää kyllä juotiin ja ruisleipää oli syödä tarpeeksi, äiti paistoi tarpeen mukaan, munia tuli talvella huonosti kanoilta. Kalaa pyydettiin järvestä itse, kesällä sitä syötiin kyllästymiseen asti ja talveksi riitti kuivattua kapakalaa.
  Ruokavalio muuten oli sitä mitä kasvatettiin itse, perunaa, sipulia, lanttua, punajuurta ja porkkanaa. Riippui kellarista kuinka hyvin ne säilyivät kevääseen asti. Ei ollut jääkaappia, eikä pakastinta.
  Aila Riissanen sanoi Ylen aamutv:ssä kyllä hyvin,että ruokavalio oli jotain aivan muuta ennen kuin nyt. Että siihen aikaan nähden se valistus oli ehkä sittenkin hyväksi.
  Liikuntaa tuli raskaan työn muodossa riittävästi, puut ja vedet piti kantaa sisään/ulos. Lehmät hoitaa ja niille ruoat hankkia. Jos jonnekin piti mennä, käveltiin tai hiihdettiin, esim koulumatkat. Linja-autolla pidemmät matkat kaupunkiin.Ei ollut autoa portaiden edessä. Talvella ei päässyt pihaankaan autolla, koska ei jaksettu kolata käsipelillä lumia tieltä.
  Tämä oli normaalia elämää kaikilla, ei ollut tietoa paremmasta. Minulle on jäänyt hyvät muistot lapsuudesta, vaikka ei ollut aina niin helppoakaan.
  Hyvä jos nykyihmiset katsoo tätä elokuvissa. Ep

  VastaaPoista
 24. Kiitos Ep kertomuksesta. Nuo ovat meille nuoremmille pätkiä telkkarissa joten on tosi kiva kuulla kuvauksia todellisesta sen ajan elämästä!

  Yllä Vilho laittoi PUFA ja syöpä aiheisen linkin. Jos jotain kiinnostaa niin ko. tutkimuksessa omega-6 linolihapon lisääminen 11g/päivä 41 g/päivä nosti interventioryhmän veteraanien syöpäkuolleisuuden karvan alle kaksinkertaiseksi kahdeksan vuoden aikana kontrolliryhmään verrattuna. Aika tiukkaa tavaraa siis.

  Niin että mitä pehmeitä ravsvoja meidän oikein pitäisi sitten syödä ja missä muodossa? Illalla kuullaan ehkä siitä lisää A-talkissa.

  VastaaPoista
 25. Saakos ihmetellä... 2 juttua

  1) Tuossa syöpätutkimuksessa, voiko se selittyä esim transseilla? Pidettiinkö silloista transsimargariinia n6-runsaana? Miten Fogelholm yms kumppanit tuohon saattaisivat vastata?

  2) Mistä Westie löysit tietoa tuosta Vilhon tutkimuksesta, kun PubMedistä ei ole enää linkkiä mihinkään kokotekstiin? On muuten vähän sama tilanne kuin siniä Anti-Coronary Clubin kuolleisuusjulkaisussa? ;)

  VastaaPoista
 26. "En tiedä muistaako kukaan Mikko Niskasen dokumentteja 60-70 luvulta pienviljelijöistä.
  Heillä ei ollut edes varaa syödä omasta lehmästä saatua voita ja maitoa, koska kaikki piti myydä sen ainoan tulon saamiseksi.
  Itselle tehtiin sitten aidolla nimellä sanottuna margariinikastiketta, jossa voi oli korvattu teollisella margariinilla. Ei ihme, että sydänkuolemat olivat silloin huipussaan epäterveen ravinnon ja valtavan stressin vaikutuksestaEhkä sillä Puskan projektilla oli ainakin stressin suhteen parantava vaikutus".

  Ei tuollaisella syyllistämisellä ainakaan pienviljelijän stressi parane,Itse koin parisen vuotta sitten huonoa omaa tuntoa maidontuottajana kun syyllistettiin kovien rasvojen tuottamisesta leipää söin suurella mielihalulla ja terkkarin kehoituksesta käytin pari rasiaa becelin pro activiaa en voinut syödä enempää niin mautonta moskaa kiloja tuli pikkuhiljaa lisää.viime vuonna "skarppasin" ja väittäisin vointini olevan parempi mutta terveyskeskus lääkäri jauhoi taas samaa tankkimaitoa et saa juoda osta kaupasta ja kolesteroli lääkityksen tarvitsen,olen viitannut sen puoskarin ohjeille enkä takuulla aloita kolestorolilääkitystä ja tankkimaitoa juon käsittelemättömänä.

  VastaaPoista
 27. Valtsu ei löydy tosiaan yliopistonkaan elektronisista kannoista kokotekstiä. Noita on jokunen muukin tehty joissa tyydyttymättömän rasvan edut ei olekaan olleet niin selkeät kun on vahdattu KOKONAISKUOLLEISUUTTA eikä pelkästään sydän- ja verisuonitauteja, toi nyt vaan osui ensimmäisenä haaviin...

  Kyllähän silloinen margariini on transseja sisältänyt enemmän kuin nykyinen, ihan validi pointti. Pitänee kaivella uudempia juttuja, tässä yks vuodelta 1999.

  http://carcin.oxfordjournals.org/content/20/12/2209.abstract

  "Studies in animal models and recent observations in humans, however, have provided evidence that a high intake of ω-polyunsaturated fatty acids (PUFAs), stimulates several stages in the development of mammary and colon cancer, from an increase in oxidative DNA damage to effects on cell proliferation, free estrogen levels to hormonal catabolism. In contrast, fish oil-derived ω-3 fatty acids seem to prevent cancer by influencing the activity of enzymes and proteins related to intracellular signalling and, ultimately, cell proliferation. In this commentary, current evidence from experimental and human studies is summarized that implicates a high intake of ω-6 PUFAs in cancer of the breast, colon and, possibly, prostate and which indicates that ω-3 PUFAs and monounsaturated fatty acids such as oleic acid (ω-9) are protective."

  VastaaPoista
 28. http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2796.2005.01520.x
  Michael Eades kommentoi blogissaan:

  Women in the fourth quartile of total fat intake (46.1% of daily energy from fat) had a significantly higher RR of dying from cancer (RR 1.46; CI 1.04 2.04, P = 0.029). This was mostly attributable to a high RR for women in the fourth quartile of monounsaturated fat intake (RR 1.47; CI 0.92 2.34, P = NS).

  Tutkimuksen loppuyhteenvedosta:
  "Current dietary guidelines concerning fat intake are thus generally not supported by our observational results."

  VastaaPoista
 29. Valtsu, hae googlella: "Incidence of cancer in men on a diet high in polyunsaturated fat."

  Käsittääkseni kyse on kasviöljykokeesta.

  VastaaPoista
 30. Ei kai se rasva pelkästään; jos ajattelette miten tehdään ns.kinuskia pannulla kun sokeri sulatetaan rasvan kanssa ja se kovettuu makeaksi sulamattomaksi "nekuksi". En tiedä kai se suolisto sulattaa tämänkin kovan ja tahmean möykyn. Kyllä sanoisin että tässä kovettajana verisuonissa toimii sokeri, ehkä myös kaikki nopeat hiilihydraatit kuten vehnäjauho pullassa.

  VastaaPoista
 31. Täällä on youtube-linkki mielenosoitukseen
  H1n1-rokotteiden suhteen harjoitettua salailua vastaan

  http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/43404-tieteen-papisto-ja-pakanat

  Pekka Puska ei ole tainnut oivaltaa että yksi ainoa tieteellisen hypoteesin joltain osin vääräksi todistanut tutkimustulos antaa aihetta kyseenalaistaa koko tutkimustuloksen.
  Samalla tavalla murhatutkimuksessa: jos jokin asia ei täsmää teoriaan, syyllistä tulee
  etsiä muualta :D

  terveisin Riikka Söyring

  VastaaPoista
 32. Riikka nimenomaan juuri näin, tiede ei ole mikään demokratia. Ongelmahan on nyt ravitsemusasioissa se ettei pyritäkään rakentamaan järkevää teoriaa johon kaikkien havaintojen pitäisi sopia (evolutiivinen paradigma muuten on allekirjoittaneen mielestä tällainen) vaan kyseessä on lähinnä huutoäänestys lähtökohtana tämänhetkinen totaalisen sairas (amerikkalaisessa ruokavaliossa 70% energiasta tulee neoliittisista, ihmisen aineenvaihdunnalle vieraista aineksista) ruokavalio.

  VastaaPoista
 33. Tulipa katsottua tuo MOT vielä uudelleen. Puskan puheista pisti tällä kerralla korvaan ruokavaliosuositusten noudattaminen. Kun puhe oli Pohjois-Karjala projektista ja verisuonitauteihin kuolleisuuden vähenemisestä, niin Puska sanoi: "Kaikki meni niin kuin toivottiin. Ruokavalio on muuttunut, kolesterolitaso laskenut. Ja siis sydäntautikuolleisuus on vähentynyt paljon enemmän kuin ikinä olisin voinut uskoa."

  Myöhemmin kun puhe oli ihmisten lihoamisesta, niin Puska sanoi: "Tässähän on vähän paradoksaalista se, että tähän ravintodebattiin on liittynyt se, että kritisoidaan ravintosuosituksia siitä että ihmiset lihovat. Jos suosituksia noudatettaisiin niin varmasti paino pysyisi kurissa."

  Tuli mieleeni vanha sanonta: "nyppiä rusinat pullasta". Ymmärtääkseni THL:nkin tutkimusten mukaan suomalaiset syövät kiitettävällä tarkkuudella THL:n suositusten mukaan.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 34. Miksi pääjohtaja pitää kiinni päätöksistään. Ketkä uhrataan seuraavaksi?

  Kuka on edunnauttija ja ketkä pitävät tiukimmin kiinni harhaisista ravintosuosituksista. Kuka hyötyy kansan sairastumisesta?

  Kuka kärsii eniten: ymmärrysvajeen koekenttänä on jo virheellisten kouluruokailusuositusten takia Suomen nuoret toivot. He sairastuvat yhä varhaisemmin.

  VastaaPoista
 35. Vähähiilihydrattiruokavalio pelittää !!! Nyt elämän- ja jaksamisentaso korkealla. Hyvillä fiiliksillä porskutellaan ja ihmetellään iloista elämää !!! ( joten oli helppo sanoa good bye lautasmalli ! )

  "Vitsin lautasmalli pilannut parhaimmat vuodet elämää" - kuinkahan paljon elämiä on jo pilaantumassa suosituslautasmallilla jää varmaankin tutkimusten varjoon.

  VastaaPoista
 36. Iäkäs 85-vuotia dementiaa poteva mies tarkkailussa sairaalan geriatrisella osastolla. Hoidettava alkoi toipumaan muutaman viikon sisään (siellä saa lihaa ja rasvaista ruokaa sekä lisäravinteita, kalaöljyä).

  Toinen 77-vuotias iäkäs dementikko nainen on terveyskeskuksen vuodeosastolla ja joutunut kävelevästä ihmisestä makuu- ja pitkäaikaispotilaaksi. Siellä on torjuttu omaisten tarjoamien lisäravinteiden antaminen sekä ohjenuorana on virallinen lautasmalli.
  - Potilas on sairaalan puolen vuoden hoidon jälkeen menettänyt kävelykykynsä ja ruokahalunsa sekä on joutunut tiputukseen.

  HUOMIOITAVAA: 1) Ruokahalusta on ollut hoitohenkilökunnan puolelta omaisille painostusta malliin, samoin kuin on lihaskuntoutuksen pyynnöstä puhetta avarrettu, että "kyllä se sairaus etenee!"
  2) Omaisten toimittama rasvainen kala-ateria on mennyt kuin häkä alas. Samoin rasvainen juusto-kana/kala munakokkeli - potilaan ruokahalu on herännyt kuin nälkäisellä hevosella ja aiemmin nielemishäiriöiseksi mainostettu onkin nielemisintoinen ja suu on avautunut kuin hai olisi jättiläistä tavoitellut.

  Surullista lautasmallia pahoitellaan - nuoriso menehtyy puutostauteihin pian. Koittakaa antaa edes toivoa kansallemme ja luopukaa hapatus-ruokalautasmallistanne. Edes hävetkää.

  VastaaPoista
 37. lisäksi . . . tulehdustiloja ja haavaumia nielussa sekä sisäelimissä ja ohutsuolessa kevytrasva- ja tärkkelyssokeriruokavaliolla.

  VastaaPoista
 38. viittaus refluksitaudin ja suositusruokalautasmallin pyhään yhteyteen

  Refluksitauti olikin suurin syy tervehtymiseen, ja nimenomaan VHH:lla. Tukehtumiskohtauksia ei ole ollut yhtään sen jälkeen kun aloitin vähähiilihydraattiruokavalion. Voin jopa syödäkin jotain iltaisin eikä refluksia silti tule.
  Hyvä juttu. Kolme ateriaa päivässä, ei välipaloja on hyväksi myös haponeritykselle. Ja kolmisen tuntia ennen maate menoa se viimeinen syöminen, niin sekin auttaa sen ruokatorven tervehtymiseen.
  Eikö ole kumma miten voikin yhtäkkiä syödä rasvaista ruokaa ja syödä illalla, juuri vastoin ohjeita joita jaetaan arvauskeskuksissa jokaiselle reflux taudin vuoksi....koostetta ja erinäisiä hartaita kokemuksista.

  Tähystyksen jälkeen sanottiin mulle että kun se häiritsee tarpeeksi niin leikataan se...mutta en mene leikkaukseen ellei ole pakko kun pelkään kuin pikkupoika niitä:D
  Parikin sukulaista miehen puolelta on mennyt mahaportin ja palleatyrän korjaukseen. Kumpikin syövät edelleen happosalpaajia (ja runsaasti hiilareita!). Ei auttanut leikkaukset heillä.
  Aivan, syy on edelleen sama, viljat ja hapokas ruoka ja juomat jne...ei se voikkaan parantua:(
  Olipa onni että löysin vhh sivut silloin joskus:) . . . Olemus ja ajatus kirkastuu ja lisäarvona täydellinen ih ja seksuaalinen vireys kuin nuorena ennen. Joo, ei tartte enää esittää ukollekaan mitään päänsärky-tekosyitä!!

  Niin sitten voi ja kerma voitelevat ihonkin, sisäisesti nautittuna! ... kasvot eivät ole enää kuin ryppyistä paperia. Että on hyvä tunne iholla! - Jatkuva väsymys kaikonnut, tilalle tullut pirteyttä ja energiaa ja vähemmillä yöunilla pärjääminen. VHH-on jees.

  VastaaPoista
 39. Sugary Sports Drinks Mistakenly Associated With Being Healthy, Say Researchers

  "Children and parents associate these drinks with a healthy lifestyle despite their increased amount of sugar and lack of nutritional value,"

  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100927141150.htm

  Penskat kantaa jatkuvasti välitunnilla ja koulupäivän päätteeksi palautusjuomia ja proteiinidrinkkejä, empiirinen havainto. Kolme euroa puolesta litrasta sokerilitkua! Mikä bisnes! Haloo, vanhemmat!

  Kaipa koulussa notkuminen tyhjänpanttina masentaa, sokeri lohduttaa. Mitä tänään koulussa opit, lautasmallin? Pikku-Pekalla on kolme omenaa, yhden hän antaa opettajalle, kuinka paljon jälki-istuntoa hän saa heitettyään loput kaksi matematiikan opettajan auton tuulilasiin?

  Coca-cola company, maailman arvostetuin brändi... Red bull gives you wings, varmaan joo yksityissuihkareita osakkeenomistajille!

  Eikä appelsiinitäysmehukaan ehkä ole paras janojuoma, katselin litran sisältävän 100-120 g sokeria(fruktoosia).
  Että ihmiset on tyhmiä, voi...

  Suosittele nyt näille jotain, iltapäivälehdet ja muut paskarätit suoltaa ’faktaa’ ja ’tutkimusta’, ja nämä uskoo.
  Puska ja muut dinosaurukset tuputtaa rypsiöljyä, äidit lätkii tehtaassa rasian kylkeen etikettejä – SISÄLTÄÄ RYPSIÖLJYÄ, JOKA ON OMEGA-3 LÄHDE!
  Syökää perkele rypsiä ja leipää! Juokaa rasvatonta maitoa!

  Muutenkin pilaavat lihat ja maitorasvat. (laiduntavien elukoiden maidon CLA-pitoisuudet ovat huomattavasti roskaruokittujen maitoa korkeammat, viljapossun omegat etc...)

  Tänään ei ole hyvä päivä. Vähän vastapainoa Christerin ikuiselle positiivisuudelle...

  Joku THL:n asiantuntija suositteli mielialalääkkeiden käytön lisäämistä, pitäiskö hakea resepti...

  Anteeksi, kai. :)

  VastaaPoista