Norjalaisten mieshiihtäjien vauhti oli kohdallaan Kuusamon maailmancupin avauksessa viime viikonloppuna. Miesten 1,2 kilometrin sprinttihiihdon viisi ensimmäistä hiihtäjää tulivat Norjasta. Voiton otti Jens Arne Svartedal, palkintokorokkeella hänen seuranaan olivat Odd-Björn Hjelmeset toisena ja Tor Arne Hetland kolmantena. Kokemus oli valttia kilpailussa.
Norjalaiset huoltojoukot sen sijaan ovat mitä ilmeisemmin sählänneet. Verensiirtoon käytettäviä välineitä on löytynyt Kemijärven ja Kuusamon väliseltä tieltä. Tiehallinnon aliurakoitsijan työntekijä löysi välineet eilen 15 kilometrin päässä Kemijärveltä viitostien levähdyspaikan roskapöntöstä. Lapin uutisten saamien tietojen mukaan roskapöntöstä löytyi kirkkaita lasiampulleja, neuloja, letkuja sekä osin tyhjiä norjalaisen öljy-yhtiön pusseja. Välineitä oli roskapöntön pohjalla 5-10 sentin verran, kertoi löytäjä. Välineet on toimitettu Koillis-Lapin poliisille.
Lähde: YLE, 28.11.2006
tiistaina, marraskuuta 28, 2006
maanantaina, marraskuuta 27, 2006
Vitamiinit lautaselta - ei purkista
Muutaman viikon kuluttua ilmestyy Ruotsissa Susanna Larssonin väitöskirja Diet and gastrointestinal cancer : one-carbon metabolism and other aspects. Svenska Dagbladet hehkuttaa kirjan puolesta jo etukäteen.
Me tiedämme, että ravintomme on keskeisessä roolissa kun puhutaan ihmisen terveydestä. Luvataanhan jopa suojaa syöpää vastaan rohkeimmissa kirjoituksissa. Ravinto on kuitenkin niin monitahoinen käsite, että selvää linjausta ei voida antaa siitä mitä ihmisen pitää syödä pysyäkseen terveenä. Tähän pyrkii Karoliinisen instituutin väittelijä Larsson paneutumaan tarmokkaasti. Epidemiologisia tutkimuksia hän on käynyt läpi ja erityisesti keskittynyt siihen mitä meidän pitää syödä jotta välttäisimme maha- ja suolistosyöpiä.
Mikä on Susanna Larssonin johtopäätös? Mitä meidän pitää syödä? Tässä Larssonin lista:
Väitöskirjassa tulee esille korostetusti B-vitamiinien (erityisesti B6 ja B9) ja magnesiumin rooli. Nauttimalla sellaista ravintoa jossa näitä vitamiineja ja tätä hivenainetta on riittävästi, voidaan vähentää syöpäriskiä. Foolihappo (B9-vitamiini) on nykyään kaikkien huulilla. Pitäisikö rynnätä päätäpahkaa apteekkiin ja ostaa pilleripurkki? Larsson on sitä mieltä, että pilleripurkki jätetään ostamatta. Sen sijaan muutetaan ravintotottumuksia.
Lähde: Svenska Dagbladet, 27.11.2006
Me tiedämme, että ravintomme on keskeisessä roolissa kun puhutaan ihmisen terveydestä. Luvataanhan jopa suojaa syöpää vastaan rohkeimmissa kirjoituksissa. Ravinto on kuitenkin niin monitahoinen käsite, että selvää linjausta ei voida antaa siitä mitä ihmisen pitää syödä pysyäkseen terveenä. Tähän pyrkii Karoliinisen instituutin väittelijä Larsson paneutumaan tarmokkaasti. Epidemiologisia tutkimuksia hän on käynyt läpi ja erityisesti keskittynyt siihen mitä meidän pitää syödä jotta välttäisimme maha- ja suolistosyöpiä.
Mikä on Susanna Larssonin johtopäätös? Mitä meidän pitää syödä? Tässä Larssonin lista:
- syö vähemmän punaista lihaa (nauta, sika)
- vähennä lihaleikkeleiden kulutusta
- vähennä sokerinkulutusta
- juo vähemmän limsaa
- syö enemmän vihanneksia ja hedelmiä
- suosi täysjyvätuotteita
- nauti paljon maitotuotteita
- harrasta enemmän liikuntaa
- älä päästä itseäsi lihomaan
- lopeta tupakointi
Väitöskirjassa tulee esille korostetusti B-vitamiinien (erityisesti B6 ja B9) ja magnesiumin rooli. Nauttimalla sellaista ravintoa jossa näitä vitamiineja ja tätä hivenainetta on riittävästi, voidaan vähentää syöpäriskiä. Foolihappo (B9-vitamiini) on nykyään kaikkien huulilla. Pitäisikö rynnätä päätäpahkaa apteekkiin ja ostaa pilleripurkki? Larsson on sitä mieltä, että pilleripurkki jätetään ostamatta. Sen sijaan muutetaan ravintotottumuksia.
Lähde: Svenska Dagbladet, 27.11.2006
Nuorena on tuoppi tyhjennettävä
Ryyppääminen nuorena ennakoi aikuisiän alkoholiongelmia, sanoo Jyväskylän yliopistossa alkoholin käytön psykologiasta väittelevä VTL Tuuli Pitkänen. Pitkäsen mukaan varhainen alkoholinkäyttö ennakoi juomisongelmia myöhemmin elämässä. Aikaisemmin samanlaisia tuloksia on saatu monissa ulkomaisissa tutkimuksissa.
Professori Lea Pulkkisen saappaisiin astunutta Pitkästä ei käy kateeksi. Suomalaisten juomiskäyttäytymistä nuoruudesta keski-iän kynnykselle ei voi seurata saamatta itse vakavia traumoja. Tätä edustanee ilmoille loihdittu itsestäänselvyys: Erityisen tärkeäksi alkoholinkäytön tulevaisuuden ennustajaksi osoittautuu alkoholin käytön aloitusikä.
Pitäkää vanhemmat huolta jälkikasvustanne! Alle 18-vuotiaalle ei siideriä väkevämpi juoma ole sopivaa. Olen erittäin huolestunut suomalaisten viinahakuisuudesta.
Lähde: Keskisuomalainen, 27.11.2006
Professori Lea Pulkkisen saappaisiin astunutta Pitkästä ei käy kateeksi. Suomalaisten juomiskäyttäytymistä nuoruudesta keski-iän kynnykselle ei voi seurata saamatta itse vakavia traumoja. Tätä edustanee ilmoille loihdittu itsestäänselvyys: Erityisen tärkeäksi alkoholinkäytön tulevaisuuden ennustajaksi osoittautuu alkoholin käytön aloitusikä.
Pitäkää vanhemmat huolta jälkikasvustanne! Alle 18-vuotiaalle ei siideriä väkevämpi juoma ole sopivaa. Olen erittäin huolestunut suomalaisten viinahakuisuudesta.
Lähde: Keskisuomalainen, 27.11.2006
Kapakkaruusuparantolasta digiboksipähkinöihin
Pakko mainostaa erinomaista blogia. Keski-ikää lähestyvä ärtyisä naislääkäri, "Armi Paini", kirjoittaa päiväkirjaa sairaalaelämää ja muuta elämää koskettavista asioista. Tässä Armin TOP-10 kirjoitukset:
Kapakkaruusuparantola eli Armi-tädin korkeatasoinen pikkujoulumoraalisaarna
Armin digiboxipähkinät purtaviksi
Kunnallista kusetusta
Ahne lääkäri, taas
Kaupallisesta lääketieteestä on mahdollisuus on eheytyä -reseptiselibaatti kannattaa!
Lihava mato
Tack, svenska medborgade
Digiboxipähkinöitä purtavaksi, osa II
Armi-täti askartelukurssille eli potilassekoitusjärjestelmänhoitaja
Armin Miranda-arvoituksia
sunnuntai, marraskuuta 26, 2006
Ruokapäiväkirja valokuvaustekniikalla
Ruokapäiväkirjaa käytetään ruokavalion seikkaperäiseen arviointiin. Siihen merkitään mm. seuraavia tietoja: päivämäärä, kellonaika, paikka (kotona, ravintolassa, koulussa), mitä syötiin ja kuinka paljon syötiin. Ruokavalio vaihtelee päivittäin, joten ruokapäiväkirjaa kannattaa pitää ainakin kolmen päivän ajan, joista yksi päivä on sunnuntai (tai pyhäpäivä). Kokenut ravitsemusekspertti voi ruokapäiväkirjan pohjalta kertoa ruokailurytmistä, ruokavalion laadusta ja antaa suosituksia ravinnonkäytöstä.
Viime aikoina on paljon puhuttu perinteisiin ruokapäiväkirjoihin liittyvästä ali- tai yliraportoinnista. Tämä on varsin tuntuva riesa ravintotutkimuksissa.
Ehdotan seuraavaa lähestymistapaa:
1) Otetaan valokuva kaikesta minkä aikoo syödä. Mikäli jotain jäi yli, otetaan siitäkin valokuva. Tarvittaessa valokuvataan myös esim. ravintolan nimi
2) Nykyiset mobiilikamerat ovat erinomaisia tähän takoitukseen, sillä niihin saa ohjelmoitua mm. päivämäärän ja kellonajan
3) Kuvat lähetetään minulle analysoitavaksi. Katso hinnasto alla.
4) Uusi tekniikka saattaa pitää yli- ja aliraportoinnin vähäisempänä koska uusi tekniikka viehättää enemmän kuin vanha kirjaamiskäytäntö mikä johtaa realistisempaan tietoon ravitsemuksesta
5) On vain ajan kysymys milloin Nokia kehittää kännyköihin talousvaa'an, hivenaineanalysaattorin, energiaravintoainelaskurin, verensokerin mittaajan. Come on Nokia! Missä viipyy hiukkaskiihdytin?
Huomio!
Kymmenelle ensimmäiselle halukkaalle tarjoan ilmaiseksi valokuvien perusteella arvion ravinnonkäytöstä (arvo 20 euroa). Ottakaa yhteys ja sopikaa tarkemmin järjestelyistä.
Hinnasto:
Palvelu / Yksityishenkilöt / Yritykset / Kansanterveyslaitos
Yleisarvio ravinnonkäytöstä / 20 e / 50 e / 5000 e
Ruokavalion seikkaperäinen arviointi / 50 e / 100 e / 10000 e
Viime aikoina on paljon puhuttu perinteisiin ruokapäiväkirjoihin liittyvästä ali- tai yliraportoinnista. Tämä on varsin tuntuva riesa ravintotutkimuksissa.
Ehdotan seuraavaa lähestymistapaa:
1) Otetaan valokuva kaikesta minkä aikoo syödä. Mikäli jotain jäi yli, otetaan siitäkin valokuva. Tarvittaessa valokuvataan myös esim. ravintolan nimi
2) Nykyiset mobiilikamerat ovat erinomaisia tähän takoitukseen, sillä niihin saa ohjelmoitua mm. päivämäärän ja kellonajan
3) Kuvat lähetetään minulle analysoitavaksi. Katso hinnasto alla.
4) Uusi tekniikka saattaa pitää yli- ja aliraportoinnin vähäisempänä koska uusi tekniikka viehättää enemmän kuin vanha kirjaamiskäytäntö mikä johtaa realistisempaan tietoon ravitsemuksesta
5) On vain ajan kysymys milloin Nokia kehittää kännyköihin talousvaa'an, hivenaineanalysaattorin, energiaravintoainelaskurin, verensokerin mittaajan. Come on Nokia! Missä viipyy hiukkaskiihdytin?
Huomio!
Kymmenelle ensimmäiselle halukkaalle tarjoan ilmaiseksi valokuvien perusteella arvion ravinnonkäytöstä (arvo 20 euroa). Ottakaa yhteys ja sopikaa tarkemmin järjestelyistä.
Hinnasto:
Palvelu / Yksityishenkilöt / Yritykset / Kansanterveyslaitos
Yleisarvio ravinnonkäytöstä / 20 e / 50 e / 5000 e
Ruokavalion seikkaperäinen arviointi / 50 e / 100 e / 10000 e
Metallinen tuoksu
Tunnetko sen metallisen tuoksun mikä lähtee kolikoista, avaimista, metallisesta tangosta jne?
Siinä tapauksessa et ole yksin, sillä useimmat ihmiset ilmoittavat haistavansa metallin hajun mm. yllä mainituista metallituotteista. Yllättävänä tietona ilmoitetaan metallinhaistelijoille, että mitään metallimolekyylejä ei irtoa nenämme hajureseptoreiden haisteltavaksi.
Metallinen haju on yhdistelmä hikeä ja metallin pinnalla olevia kemikaaleja. Näin ovat tutkijat asian ymmärtäneet. Erityisen herkästi haistamme kemikaalin nimeltään oktenoni. Raha ei siis haise, hiki kylläkin.
Lähde: News from National Science Foundation, 20.11.2006
Siinä tapauksessa et ole yksin, sillä useimmat ihmiset ilmoittavat haistavansa metallin hajun mm. yllä mainituista metallituotteista. Yllättävänä tietona ilmoitetaan metallinhaistelijoille, että mitään metallimolekyylejä ei irtoa nenämme hajureseptoreiden haisteltavaksi.
Metallinen haju on yhdistelmä hikeä ja metallin pinnalla olevia kemikaaleja. Näin ovat tutkijat asian ymmärtäneet. Erityisen herkästi haistamme kemikaalin nimeltään oktenoni. Raha ei siis haise, hiki kylläkin.
Lähde: News from National Science Foundation, 20.11.2006
Pitäisikö naisten lopettaa polkupyöräily?
Silmiin sattui liikunta-aiheinen kirjoitus, joka saattaisi kiinnostaa vähän laajempaakin lukijajoukkoa. Yalen Yliopiston tutkijat ovat havainneet, että naisten ajaessa polkupyörää tapahtuu melkoista vibraatiota "siinä" paikassa. Voiko tämä kiinteä yhteys polkupyörän satulaan vaikuttaa millään tavalla naisen sukupuolielämään?
Tutkimusta varten 48 ahkeraa naisfillaristia tutkittiin sieltä alapäästä. Vibraatiot mitattiin Medoc Vibratory Sensation Analyzer 3000 -nimisellä laitteella. Sukupuolielämän vaiheet käytiin läpi kyselytutkimuksilla Dennerstein Personal Experience Questionnaire (SPEQ) ja Female Sexual Distress Scale (FSDS).
Korkeista vibraatiotasoista huolimatta tässä mainitsematta jättämissäni alapään seudun pienissä osissa, sukupuolielämä oli normaalia.
Pienenä poikana tuntemani huoli polkupyöräilyn sopivuudesta naisille oli aivan turha. Naisille sopii polkupyöräily.
Lähde: Marsha K. Guess, Kathleen Connell, Steven Schrader, Susan Reutman, Andrea Wang, Julie LaCombe, Christine Toennis, Brian Lowe, Arnold Melman and Magdy Mikhail. Genital Sensation and Sexual Function in Women Bicyclists and Runners: Are Your Feet Safer than Your Seat? Journal of Sexual Medicine 3: 1018, 2006 doi:10.1111/j.1743-6109.2006.00317.x
Tutkimusta varten 48 ahkeraa naisfillaristia tutkittiin sieltä alapäästä. Vibraatiot mitattiin Medoc Vibratory Sensation Analyzer 3000 -nimisellä laitteella. Sukupuolielämän vaiheet käytiin läpi kyselytutkimuksilla Dennerstein Personal Experience Questionnaire (SPEQ) ja Female Sexual Distress Scale (FSDS).
Korkeista vibraatiotasoista huolimatta tässä mainitsematta jättämissäni alapään seudun pienissä osissa, sukupuolielämä oli normaalia.
Pienenä poikana tuntemani huoli polkupyöräilyn sopivuudesta naisille oli aivan turha. Naisille sopii polkupyöräily.
Lähde: Marsha K. Guess, Kathleen Connell, Steven Schrader, Susan Reutman, Andrea Wang, Julie LaCombe, Christine Toennis, Brian Lowe, Arnold Melman and Magdy Mikhail. Genital Sensation and Sexual Function in Women Bicyclists and Runners: Are Your Feet Safer than Your Seat? Journal of Sexual Medicine 3: 1018, 2006 doi:10.1111/j.1743-6109.2006.00317.x
lauantaina, marraskuuta 25, 2006
Diabetes oli Juicenkin kohtalo
Taiteilija Juhani "Juice" Leskinen on kuollut. Näin otsikoi Keskisuomalainen äsken ilmestyneen uutisensa. Juice menehtyi 56-vuotiaana Tampereen yliopistosairaalassa 24.11.2006. Leskinen sairasti muun muassa munuaisten vajaatoimintaa, maksakirroosia ja diabetestä.
Juice syntyi vuonna 1950 Juankoskella. Hänet tunnettiin säveltäjänä, sanoittajana, runoilijana ja kirjailijana.
Lähde: Keskisuomalainen, 25.11.2005
Juice syntyi vuonna 1950 Juankoskella. Hänet tunnettiin säveltäjänä, sanoittajana, runoilijana ja kirjailijana.
Lähde: Keskisuomalainen, 25.11.2005
D-vitamiinia influenssaan
Joka haluaa tutkia lääketiedettä asianmukaisesti tekee näin: Ensin hän tarkistaa mikä vuodenaika on menossa... (Hippokrates, n. 400 EAA)
Näin alkaa Kalifornian lämmössä elävän tohtori Cannellin ja hänen työryhmänsä yhteenvetoartikkeli D-vitamiinin roolista flunssassa.
Vuonna 1981 tohtori Robert Edgar Hope-Simpson yritti löytää vuodenajasta riippuvaa tekijää, joka selittäisi influenssan vuosittaisen vaihtelun. Tätä tekijää on siitä lähtien etsitty. Vasta nyt on huomattu, että tuo tekijä voisi olla D-vitamiinin puute. Influenssa saapuu meitä pohjoisessa asuvia kiusaamaan talvisaikaan kun aurinko on matalalla. Tropiikissa räkä lentää puolestaan sadekausina kun ihmiset ovat enemmän sisätiloissa. Onpa eteläisellä pallonpuoliskolla toistuvaa El Nino -ilmiökin (sadekausi) liitetty influenssaan.
Rohkeasti tohtori Cannell ehdottaa syytettyjen penkille D-vitamiinin puutteen. Riittämätön D-vitamiinin tuotanto auringonvalon vaikutuksesta olisi tässä keskeisessä roolissa. Verenseerumista voidaan mitata alempia D-vitamiinin pitoisuuksia talvella pohjoisella pallonpuoliskolla ja eteläisellä pallonpuoliskolla sadekausina. Varsinkin tummaihoiset ovat esimerkiksi meilläpäin erityisessä vaaravyöhykkeessä, koska heidän ihonsa ei kykene täällä tuottamaan riittävästi D-vitamiinia.
Ihan pelkästä huuhaasta tässä työssä tuskin on kyse, sillä tiedossa on D-vitamiinin tärkeä rooli immuunijärjestelmässä. Se elvyttää vastustuskykyämme parantavia peptidejämme panemaan parastaan hengitysteiden limakalvoilla ja kudosnesteessä. Tämä suojaa keuhkoja tulehduksilta.
Aurinkoisena päivänä iho tuottaa puolessa tunnissa noin 250 mikrogrammaa D-vitamiinia. Jos käytämme aurinkovoiteita jo suojatekijä 8 vähentää tuotannon 15 mikrogrammaan.
Kommentoikaa ihmeessä jos tiedätte asiasta enemmän!
Lähde: Epidem Immunol (artikkeli on painossa) (koko teksti PDF:nä)
Näin alkaa Kalifornian lämmössä elävän tohtori Cannellin ja hänen työryhmänsä yhteenvetoartikkeli D-vitamiinin roolista flunssassa.
Vuonna 1981 tohtori Robert Edgar Hope-Simpson yritti löytää vuodenajasta riippuvaa tekijää, joka selittäisi influenssan vuosittaisen vaihtelun. Tätä tekijää on siitä lähtien etsitty. Vasta nyt on huomattu, että tuo tekijä voisi olla D-vitamiinin puute. Influenssa saapuu meitä pohjoisessa asuvia kiusaamaan talvisaikaan kun aurinko on matalalla. Tropiikissa räkä lentää puolestaan sadekausina kun ihmiset ovat enemmän sisätiloissa. Onpa eteläisellä pallonpuoliskolla toistuvaa El Nino -ilmiökin (sadekausi) liitetty influenssaan.
Rohkeasti tohtori Cannell ehdottaa syytettyjen penkille D-vitamiinin puutteen. Riittämätön D-vitamiinin tuotanto auringonvalon vaikutuksesta olisi tässä keskeisessä roolissa. Verenseerumista voidaan mitata alempia D-vitamiinin pitoisuuksia talvella pohjoisella pallonpuoliskolla ja eteläisellä pallonpuoliskolla sadekausina. Varsinkin tummaihoiset ovat esimerkiksi meilläpäin erityisessä vaaravyöhykkeessä, koska heidän ihonsa ei kykene täällä tuottamaan riittävästi D-vitamiinia.
Ihan pelkästä huuhaasta tässä työssä tuskin on kyse, sillä tiedossa on D-vitamiinin tärkeä rooli immuunijärjestelmässä. Se elvyttää vastustuskykyämme parantavia peptidejämme panemaan parastaan hengitysteiden limakalvoilla ja kudosnesteessä. Tämä suojaa keuhkoja tulehduksilta.
Aurinkoisena päivänä iho tuottaa puolessa tunnissa noin 250 mikrogrammaa D-vitamiinia. Jos käytämme aurinkovoiteita jo suojatekijä 8 vähentää tuotannon 15 mikrogrammaan.
Kommentoikaa ihmeessä jos tiedätte asiasta enemmän!
Lähde: Epidem Immunol (artikkeli on painossa) (koko teksti PDF:nä)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)