torstaina, joulukuuta 14, 2006

Imetys kunniaan

Panin tyytyväisyydellä merkille, että Kansanterveyslaitos on asettanut työryhmän tukemaan ja edistämään imetystä. Imetyksellä on runsaasti suotuisia terveysvaikutuksia, jotka ulottuvat pitkälle myöhempään lapsuuteen ja jopa aikuisikään.

Jonkinlaisena hienona eleenä näen asiantuntijaryhmässä myös edustajan Imetyksen Tuki ry:stä. Olen aiemmin kirjoittanut Imetyksen tuki ry:n kamppailusta ja valituksesta eräässä aika härskissä äidinmaitokorviketutkimuksessa, johon Kansanterveyslaitoksen tutkijat ovat sotkeutuneet.

Lähde: Kansanterveyslaitoksen tiedote, 12.12.2006

No pain - no gain

Huippu-urheilija ponnistelee suorituksensa aikana ihmiselimistön sallimien rajoitusten puitteissa. On kyse sitten pitkänmatkan juoksusta, hiihdosta, suunnistuksesta tai vaikkapa esimerkiksi soudusta niin tämä kivun läpi kulkeminen ja kivun sietäminen on asiaa tuntemattomalle ja kokeneelle lähes täydellinen mysteeri. Kuitenkin minä olen kokenut elämäni "ihanimmat" hetket kun olen pystynyt saamaan elimistöstäni "kaiken irti" ja suorituksen aiheuttaman kovan kivun jälkeen saanut palkinnoksi jonkun mitalin tai merkinnän tulosluettelon alkupäähän.

Kipua on tutkittu hyvin paljon. Kuitenkin kivun fysiologiasta tiedetään yllättävän vähän. Mikä aiheuttaa kivun? Haluaisin lukijoilleni tuoda mietintämyssyyn hyvin hämmentävän kipuartikkelin, joka sai minut muistelemaan urheilukokemuksia, jollekin muulle voi tulla jotain muuta mieleen.

Kipukokemus näyttää olevan yhden geenin aikaansaannosta. Asia paljastui, kun Geoffrey Woods Cambridgen yliopistosta kollegoineen otti DNA-näytteitä pakistanilaissuvun jäseniltä, jotka eivät ole koskaan tunteneet kipua. Yksi koehenkilöistä oli performanssitaiteilija, joka pystyi muun muassa pistämään puukon kätensä läpi ilman tuskia. Jokaiselta tutkitulta löytyi mutaatio SCN9A-geenissä, joka vaikuttaa ns. jänniteherkkään natriumkanavaan. Kudostutkimukset osoittivat, että kyseinen geenivirhe pysäyttää natriumkanavan toiminnan, mikä puolestaan näyttää estävän kivun tuntemisen.

Tutkijat toivovat, että löydön avulla voitaisiin kehittää sivuvaikutukseton puudutusmenetelmä. Tutkimuksen julkaisi arvostettu tiedelehti Nature.

Lähde: Mutaatio vie kivun. Tiede -lehti, 14.12.2006

keskiviikkona, joulukuuta 13, 2006

Reilu ABC

Tänä vuonna Reilun kaupan palkinto on myönnetty ABC-liikennemyymäläketjulle, joka kuuluu S-ryhmään. Kaikissa ketjun kahvila-ravintoloissa ryhdytään käyttämään Reilun kaupan kahvia tammikuun alkuun 2007 mennessä. Päätös parantaa merkittävästi kahvinviljelijöiden hyvinvointia kehitysmaissa. Viljelijät saavat ABC-ketjun ansiosta käyttöönsä ensi vuonna noin 17 000 euroa Reilun kaupan lisää perheidensä ja kyläyhteisöjensä elinolojen kehittämiseen. Viljelijät hyötyvät myös Reilun kaupan takuuhinnasta. ABC-ketjun päätöksen ansiosta Reilun kaupan kahvin kulutus tuplaantuu Suomessa tämähetkisestä tilanteesta.

Reilun kaupan edistämisyhdistys jakaa tämän Reilun kaupan palkinnon joka vuosi. Se myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan merkittävästi edistänyt eettisen kaupankäynnin tai reilun kaupan tunnettuutta Suomessa. Palkinnon saajan valitsee palkintoraati, jonka nimeää Reilun kaupan edistämisyhdistyksen hallitus. Tänä vuonna palkintoraatiin kuuluivat Doris Stockmann ja Reilun kaupan lähettiläs Erkki Toivanen. Reilun kaupan palkinto ja kunniamaininnat jaettiin tänä vuonna kuudetta kertaa.

Muistattehan sitten ABC-Essossa olla reiluja niille ostamillenne Esso huoltoasemille?

Aiempina vuosina Reilun kaupan palkinnon ovat saaneet:

2005: Siwa-kauppaketju
2004: Utajärven kunnan asukkaat
2003: Presidentti Tarja Halonen
2002: kirkkojen kansainvälinen vastuuviikko
2001: tamperelaisen Leinolan koulun Afrikan Helmi -yhdistys

Lähde: Deski -tiedote, 13.12.2006

tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Diabetes vuonna 2025


**
Ajattelemisen aihetta
antaa Uutispalvelu Duodecim. Diabeteksen maailmanlaajuinen yleistyminen on ollut nopeampaa kuin synkimmätkään ennustukset ovat ennakoineet. Uusimpien tietojen mukaan diabetesta sairastaa tällä hetkellä jo lähes 250 miljoonaa aikuista, mikä on noin 6 prosenttia kaikista maailman 20–79-vuotiaista. Heistä 80 prosenttia asuu kehitysmaissa.

Kansainvälisen diabetesliiton katsauksen mukaan vielä pahempaa on tulossa. Kuvassa näkyy ennuste vuoden 2025 tilanteesta. Tyypin 2 diabeteksen aikuispotilaiden määrän arvioidaan nousevan 380 miljoonaan. Tämä vastaa 7,1 prosenttia maapallon aikuisväestöstä.

Pakko kysyä: Mikä on johtanut tähän katastrofiin?

Miettikääpä sitä!
Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

maanantaina, joulukuuta 11, 2006

Lonkeroihin tartuttu jo vuodesta 1952


Lonkero on puhtaasti suomalainen juoma, kertoo minulle Hartwallin tuotepäällikkö Karla Frisk. Mistään muusta maasta ei vastaavaa löydy. Lonkeron (Long-drink) historia ulottuu Helsingin Olympialaisiin vuoteen 1952, jolloin lonkero lanseerattiin. Juoma sai loistavan vastaanoton ja se on säilyttänyt asemansa suomalaisten makumaailmassa.

Lonkeromyynti on käsittämättömän hurjassa vauhdissa. Tammi-syyskuussa lonkeromyynti kasvoi yhteensä 3,9 miljoonaa litraa, ja ylsi syyskuun loppuun mennessä 23 miljoonaan litraan (ETL). Kuluvasta vuodesta tulleekin kaikkien aikojen lonkerovuosi.

Olisikohan syytä kiemurrella eroon lonkeroista?

Lähde: Deski, 11.12.2006

Mitä seuraavaksi - nälkämittari?

Uusavuttomien ihmisten lisääntyminen poikii uusia yritysideoita. Nyt on USA:ssa eräs yritys keksinyt digitaalisen laitteen, jolla voi mitata onko ihmisellä jano. Laite mittaa natriumioneja verinäytteestä. Yritys haaveilee maailmanlaajuisista markkinoista.

Veteraaniurheilija ihmettelee nykyihmisen avuttomuutta. Kohta varmaan tarvitaan nälkämittari ohjaamaan ihmisten ravinnonottoa. Jo eräs sotamies Lahtinen (?) ihmetteli aikoinaan Väinö Linnan Tuntemattomassa Sotilaassa mahtaako hänellä olla nälkä. Vaikka sotilas oli jäänyt ilman ruokaa pitkiksi ajoiksi siellä rintamalla, hän tokaisi jotenkin tähän tyyliin: "Ei sinulla voi olla nälkä. Jos sinä niin kuvittelet, tulee joku herra lyömään sinulle kouraan sellaisen rätingin, että sinulla ei voi olla nälkä..." Väinö Linnan erinomaista tekstiä vapaasti maistellen.

Lähde: MIT Innovations, 2006

sunnuntai, joulukuuta 10, 2006

Christerin ravintouutiset

Olen lokakuusta 2005 lähtien kerran kuukaudessa julkaissut erityisiä ravintouutisia. Ravintouutiset löytyvät koottuna nettisivustoltani http://www.ravintokirja.fi/. Sieltä löytyy myös muuta luettavaa kuten esimerkiksi kirjani Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta suosittu nettiversio.

TIEDOKSI!

Ravinto-oppaani ”Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta” täydet lukuoikeudet internetissä sekä kerran kuukaudessa ilmestyvä Ravintotutkimuksen Uutiskirje vuodeksi 2007 voidaan hankkia seuraavasti:

1) maksa 10 euroa tilille 405582-21803, muista ilmoittaa nimesi!

2) ilmoita sähköposti-osoitteesi minulle (christer.sundqvist@wakkanet.fi)

3) saat viikon sisällä sähköpostilla ohjeita, henkilökohtaisen salasanasi ja ensimmäisen uutiskirjeen

Tervetuloa

Diabeteksen hoitoa Mary Vernonin tapaan

*
Otetaan vaihteeksi tiedeuutinen
, jonka luotettavuusmerkintä toistaiseksi on varsin vaatimaton. Epävarmuuteni merkitä tämä juttu luotettavammin, johtuu siitä, että luin tämän jutun eräästä amerikkalaisesta miesten lehdestä (!). En ylipäänsä olisi tästä asiasta kirjoitellut jos lääkäri Annika Dahlqvist ei myöskin olisi eilen asiasta innostunut. Olen tullut niin varovaiseksi viime aikoina tuomaan näitä omia ajatuksia pönkittäviä uutisia esille. Lisäksi tämä on uutinen, josta virallinen tutkijataho on kovasti eri mieltä.

Lunta on tullut tupaan oikein kunnolla kritisoituani vast'ikään Pohjois-Karjala tutkimusta ja siinä tutkimuksessa olleita pieniä puutteita. Päällisin puolinhan Pohjois-Karjala-tutkimus oli loistava näyttö pääjohtaja Pekka Puskan energisyydestä ja terveysajattelun ankkuroimisesta Suomeen. Tupakoinnin väheneminen, liikunnan lisääntyminen ja suomalaisten miesten innostaminen syömään vihanneksia ja hedelmiä ovat loistavia terveysvalistuksen riemuvoittoja. Pohjois-Karjala-tutkimus meni kuitenkin yhden asian suhteen totaalisesti pieleen. Suomalaiset opetettiin syömään margariinia terveellisemmän meijerivoin sijaan ja koko tieteellinen todistuskoneisto valjastettiin pönkittämään ajatusta kaikkien eläinrasvojen vaarallisuudesta.

Tämä diabetesjuttu haiskahtaa Atkinsilta. Tyrmätäänkö se heti? Ei annetaan Mary Vernonille mahdollisuus sanoa sanottavansa myös minun kauttani monen mutkan kautta.

Amerikkalaiset (ja suomalaiset) diabetesjärjestöt neuvovat aikuisiän diabeetikkoja noudattamaan normaaliväestön ravitsemussuosituksia, eli syömään lusikkakaupalla sokeria.

Kuin huutavan äänenä korvessa ja piikkinä diabetesjärjestöjen lihassa on lääkäri Mary Vernon. Vuodesta 1999 lähtien hän on hoitanut aikuisiän sokeritautia (tyypin 2 diabetes) Lawrencen klinikallaan Kansasissa, USA:ssa, menetelmällä josta luovuttiin lähes kaikkien lääkäreiden toimesta jo 1930-luvulla.

Lääkäri Vernon alkaa muodostumaan ongelmaksi. Ei potilailleen jotka parantuvat, ei itselleen jolla on töitä, mutta kylläkin Amerikan Diabetesjärjestölle (ADA), jonka menetelmät ovat aivan päinvastaiset kuin Vernonin.

Miten lääkäri Vernon hoitaa diabetestä? Jättämällä diabeetikon ravinnosta pois hiilihydraatit. Useimmille potilaille tämä riittää. Potilaat eivät enää tarvitse lääkkeitä sokeritautiinsa jos jättävät pois hiilihydraatit ravinnosta.

Lääkäri Vernon saa tukea ajatuksilleen useilta tunnetuilta tiedemiehiltä.

Jos osoittautuu, että Diabetestutkimus ja diabeteksen hoito-ohjeet ovat olleet pielessä jo yli 70 vuotta, minusta tässä on aika vakava paikka edessä myös Suomen Diabetesliitossa. Pistän tähän muutamia poimintoja lääkäri Dahlqvistin blogista Tukholman murteella:

Så exakt vad är diabetes? Det är en sjukdom som handlar om hormonet Insulin. Utsöndrat från bukspottkörteln, transporterar insulinet blodsocker, glukos - den sockerart som kroppen använder för energi - från blodbanan in i cellerna. Problem uppstår emellertid när, ofta pga uttalad övervikt, cellerna börjar bli resistenta, oemottagliga, för insulinets effekt. (Det knackar men ingen öppnar) Som resultat krävs mer insulin för att transportera samma mängd blodsocker in i cellerna. (Knackandet blir ett högt bankande) Detta tillstånd, kallat insulinresistens, är det första stadiet i typ-2-diabetes. Eftersom insulinresistens förvärras över tiden måste bukspottkörteln, pankreas, pumpa ut enorma mängder insulin för att tvinga glukoset in i cellerna (låt oss använda en slägga!). Till slut får pankreas svårt att orka ikapp, och man får kroniskt förhöjt blodsocker, hyperglykemi. Man har då fått etablerad diabetes, med risk för alla dess följdsjukdomar. Tyvärr, från och med nu blir allting bara värre. De insulinproducerande cellerna, betacellerna, blir med tiden utmattade och deras insulinproduktion minskar. (Vid typ-1-diabetes har en autoimmun sjukdom förstört betacellerna) När en gång betacellerna ät utbrända, ser man fram emot dagliga insulininjektioner resten av livet. Eller inte, om man får tro dr Vernon. Till skillnad från protein, fett och fibrer, som har liten eller ingen påverkan på blodsockret, bryts kolhydrater som rörsocker och stärkelse snabbt ner till glukos i magtarmkanalen. Sockret går sedan ut i blodbanan. Ju mer kolhydrater man äter desto fortare och högre stiger blodsockret. Därför, om du har diabetes, är det förståndigt att begränsa blodsockerhöjningen genom att begränsa kolhydratintaget. En annan fördel av att begränsa kolhydratintaget är att man då minskar kaloriintaget, vilket kan göra att man minskar i vikt, vilket i sin tur minskar insulinresistensen.

När Brian Long vaknade täckt av sitt eget blod, visste han att det var dags att söka läkare. Bölden som hade varat sig på hans lår i två månader hade slutligen brustit. På rekommendation från en vän sökte den 30-årige affärsinnehavaren dr Vernon. "Direkt när jag såg bölden Brian hade, var det uppenbart för mig att han hade diabetes." påminner sig dr Vernon, och förklarar att långdragna bölder, liksom svårläkta sårskador, är ett av de yttre tecknen på diabetes. Ett blodprov bekräftade diagnosen, blodsockret var 36 (?), fyra gånger så högt som normalt. Dr Vernon instruerade Long att inta en lågkolhydrat-högfett-kost i sätllet för ADA:s väletablerade kostråd. Hans tillstånd vände - och det snabbt. Inom bara tre månader var han inte längre diabetiker. Och detta helt utan Metformin eller insulininjektioner. "Min behandling var inte alls som någon behandling," sa Long, "allt jag behövde göra var att ändra mina matvanor." Denna förändring förvånade Long, men dr Vernon är mera resolut om behandlingen och resultatet: "Jag tror på att rikta sig mot orsaken, inte symtomen" säger hon, "Det är därför jag börjar med att eliminera maten som höjer blodsockret. Det är bara logiskt." Så logiskt faktiskt att Elliot Proctor Joslin, en läkare utbildad vid Harvard och Yale, använde det för mer än hundra år sen. Enligt noggrant förda patientjournaler från 1893 till 1916 behandlade han framgångsrikt dussintals diabetiker - inklusive sin egen mor - med en diet bestående av 70% fett och bara 10% kolhydrater. Sedan, 1921, upptäckte en kanadensisk vetenskapsman att genom att injicera insulin i diabetiska hundar, kunde deras blodsocker återgå till normal nivå. Snart därefter började insulin användas till människor. 1940 hade insulinet fått utbredd användning, och lågkolhydratkosten minskade alltmer i användning. Dr Joslin betecknades senare som medicinskt reaktionär.

Naturligtvis, i medicinens värld, har erfarenheten hos en enskild läkare ett litet vetenskapligt värde, jämfört med kontrollerade studier. Därför, år 2003, startade forskare vid Duke universitet en studie för att pröva dr Vernons fynd. Resultaten efter 16 veckor blev att 17 av 21 diabetiker kunde signifikant minska sina mediciner, eller sluta med dem helt. "När man utesluter kolhydrater är en minskning av insulindos eller andra mediciner inte bara en fördel, det är en nödvändighet" säger William Yancy, huvudförfattare till Duke-studien. "Annars blir blodsocker-nivån för låg"

Mera bisarrt än ADA:s allmänna rekommendationer för kolhydratkonsumtion, är emellertid organisationens ställningstagande till socker. Enligt ADA finns det ingen anledning för personer med diabetes att begränsa sitt intag av socker. Organisationens publicerade förklaring: När det gäller att höja blodsockret så är socker inte värre än stärkelse. "Det är ett missledande rättfärdigande", säger Feinman. "Stärkelse kan vara det värsta födoämnet man kan äta när det gäller att kontrollera blodsockret"

Den mest uppenbara invändningen mot att behandla diabetes med en lågkolhydrat-högfettkost är att den är just hög i fett. När allt kommer omkring så är mättat fett som kryptonit för hjärtat, eller hur? "Fel", säger Jeff Volek, näringsforskare vid Universitetet i Connecticut. "Vår forskning visar på att ersätta kolhydrater med mättat fett har en fördelaktig effekt på hjärtkärlhälsan", förklarar han. "En lågkolhydratkost minskar kroppens produktion av mättat fett, och ökar dess förmåga att förbränna det inkommande dietära fettet.". "Faktum är", säger Volek, " att mer än ett dussin expertgranskade studier, publicerade sedan 2003, visar att en lågkolhydrat-högfett-diet är mer effektiv i att reducera all hjärtsjukdomsrisk än en högkolhydrat-lågfett-diet". Och, precis som den diet som dr Vernon beskriver, innehåller dessa dieter mellan 50% och 70% av kalorierna från fett.
"Vilket tror du att folk finner mer praktiskt?" frågar dr Vernon. "Att undvika bröd och socker, eller ta insulinsprutor varje dag?" Innan du svarar, betänk att ADA, Amerikas ledande auktoritet på diabetes, vägrar att ens ställa denna fråga till miljoner av personer som lider av diabetes, och lämnar dem ovetande om att det kanske finns ett alternativ till att leva ett liv med medikamenter. "Man kanske föredrar att ta insulinet, och det är det val man har", säger dr Vernon. "Men enligt min erfarenhet är patienterna mycket gladare och friskare utan insulin" Hon är tyst en minut. "Och är inte det som är hela poängen?"

Lukekaa lisää aiheesta lähteistäni:

Campbell Adam. The cure for diabetes. Men's Health, 2006
Dahlqvist Annika. Boten mot diabetes. Doktor Dahlqvist's blogg, 9.12.2006

Kommentoikaa.

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

Vahva näyttö liikunnan merkityksestä painonhallinnassa

***
Hammersmithin sairaalan tutkijat
Englannissa ovat MRI-laitteella (eräänlainen paremman luokan röntgenlaite) tiirailleet useiden henkilöiden vatsaonteloita. Kun vatsaontelon rasvamäärä normaalisti on noin yksi litra, löydetään vyötärölihavuudesta kärsivillä kymmenkertaisia määriä rasvaa. Rasva näkyy MRI-kuvissa vaaleina alueina. Vatsaontelon sisällä oleva rasva on aineenvaihdunnallisesti ongelmallista ja oletetaan, että se aiheuttaa tyypin 2 diabetesta ja sydänsairauksia.

Tutkijat suhtautuvat kriittisesti esimerkiksi painoindeksiin (BMI). Professori Jimmy Bell sanoo: "On ihmisiä, jotka näyttävät tosi hoikilta ja heillä on normaali BMI, mutta kuitenkin vatsaontelon normaalin yhden rasvalitran sijaan heillä voi olla jopa 7 litraa rasvaa. Olennaista on se missä rasvamme sijaitsee. Elimistön rasva on yleensä hyödyllistä, mutta kun rasvaa on liikaa väärässä paikassa, silloin tilanne muuttuu hankalaksi".

Näyttää siltä, että monet laihdutusdieetit laihduttavat rasvaa "vääristä paikoista". Rasva lähtee varsin nopeasti ihonalaisista kerroksista, mutta vatsaontelon sisäinen rasva lähtee tehokkaasti vain pitkäkestoisella, kuormittavalla liikunnalla yhdistettynä järkevään ravitsemukseen.

Lähde: BBC Health News, 10.12.2006

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka