sunnuntai, toukokuuta 11, 2008

Syö ruokaa - ei lisäaineita

**
Juhannukseen asti on käynnissä kilpailuni
suomalaisista eniten lisäaineita (E-koodeja) sisältävistä elintarvikkeista. Jo nyt on tullut kymmeniä ehdotuksia ja listan kärkituotteissa on häkellyttävän paljon noita "moderneja E-vitamiineja".

Taina Rautio (Elintarvikeviraston ylitarkastaja): Romance-kakun suuri lisäaineitten määrä kertoo minulle sen, että siinä on käytetty hyvin pitkälle prosessoituja komponentteja. Tässäkin on 7-8 maidosta erotettua aineosaa, joista sitten on rakennettu keinotekoisesti uutta. (Iltalehti, 9.5.2008)

Villin lännen touhulta vaikuttaa elintarviketeollisuutemme nykylinjaus. Rasvat pois ja tilalle:
  • arominvahventeet (varokaa erityisesti glutamaatin eri muotoja E621, E622, E623, E624, E625)
  • emulgointi- ynnä täyteaineet (pöyristyttävän epäterveellisiä ja yleisiä ovat: synteettiset difosfaatit E450, jotain niin kauheata kuin karrageenit E407)
  • väriaineet (atsoväriaineiden tuoma silmän ilo saattaa olla teollisuuspöperöiden tarjoama ainoa ilon aihe, mutta itku tulee kun noiden väriaineiden terveysvaikutuksia arvuutellaan alan kirjallisuudessa! Itse välttäisin näitä numerosarjoja E102, E110, E122, E123, E124, E128, E129, E151, E154, E155)
Tehkää sen sijaan näin:
  • luopukaa kokonaan karkkipäivästä!
  • napostelukulttuurille sanotaan tomerasti EI!
  • luopukaa pitkälle prosessoiduista komponenteista ruuissa (Taina Rautio)
  • tehkää lisäaineettomien ruokien suosimisesta perushyve
  • valmistakaa ruoka kotona puhtaista raaka-aineista
  • käykää tarvittaessa kansanopistojen tms. kokkauskursseilla
  • syökää rasva- ja proteiinipitoinen sekä varsin hiilihydraattipitoinen (matala glykeeminen indeksi!) runsas aamupala, jolloin nälkä ei synnytä tarvetta epäterveelliseen naposteluun ennen lounasta
  • syökää reilusti rasvaa ja proteiinia sekä niukasti hiilihydraatteja sisältävä laadukas lounas, jolloin pysytte kauan kylläisinä
  • panostakaa laadukkaaseen päivälliseen siellä kotona. Tehkää kotona valmistettavasta ruoasta perheen yhteinen uusi harrastus
  • löytäkää uudestaan suomalainen perinneruoka. Virallinen ravintovalistus onnistui melkein poistamaan nämä ruoat käytöstämme, mutta löytäkää yhdessä ne uudestaan!
  • laiskuuttaan tai aikapulaansa valittava voi ehkä pärjätä ostamalla pakastetuotteita kaupasta
  • älkää enää kantako kotiin kaupasta kevyttuotteita. Ne tuotteet ovat pelkkää petkutusta. Ymmärsittekö? Petkutusta.
Hyvää äitienpäivää! Viekää äidille kukkia, kilo tomaatteja, korillinen sipuleita, pullo extra virgin oliiviöljyä, pari kiloa voita ja pyytäkää äiti kylään valmistamaan sitä suomalaista perinneruokaa!

lauantaina, toukokuuta 10, 2008

Margariinia vai voita?


*
Kirjoitettu alunperin 28.4.2008 ja päivityksiä tullut 29.4.-7.5.2008 ja 9.5.2008. Tämän kirjoituksen perusteella näyttää pahalta margariinin kannalta: voi johtaa ylivoimaisesti. Tarkistakaa tilanne alla näkyvästä taulukosta. Hyvin harva enää syö margariinia (onneksi!)? Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsissa margariinin kulutus on lähtenyt laskuun. Arvaa mikä myös laskee? Sydänkohtausten määrä!

Yleisradion Elävästä arkistosta
löysin äsken 1970-luvun rasvasodasta kertovan ajankohtaisohjelman: Urpo Martikainen kertoo rasvasodasta

Minä syön voita. Mitä sinä syöt?

Kommentteja?

Tilanne juuri nyt:


VOI
MARGARIINI
53
5
veteraaniurheilija
_t_
henkka
tapsa
aino
patu
seija
mökkihöperö
pampelmuse + mies ja lapsi
jape + tyttöystävä
sami uusitalo
tuula
anonyymi
kristina perälä
tuija
ville
anonyymi
leena
katri
kj.mattila
anonyymi
olavi
juuston ystävä
rafaelin enkeli
anonyymi
mari kouvolasta
DI & FM
ironmistress
anonyymi ammattilainen
anonyymi tottakai
lehtisen perhe
haagalaisperhe
napsi + mies
kilonpoliisitar (tosi äänekäs)
anonyymi tietysti!
anonyymi voin syöjä

tiedemies + perhe
ville
voin vihaaja






































Läs min blogg på "svenska"

*
Google har kommit ut
med ett tillsvidare mycket klumpigt översättningsverktyg. Hela sidor kan översättas till ett lämpligt språk med en lämplig länk. Google on julkistanut toistaiseksi aika kömpelön käännöstyökalun. Kokonaisia sivustoja voi kääntää halutulle kielelle erityisen linkin avulla.

Min blogg på svenska (tässä blogini ruotsin kielellä)

Det blir nog ganska tokigt ibland! (On ajoittain aika hassua tekstiä!)

Källa/Lähde: Doktor Dahlqvists blogg, 10.5.2008

perjantaina, toukokuuta 09, 2008

Miten Randy Pausch voi?

***
Muistatteko vielä
professori Randy Pauschin? Kirjoitin hänestä syyskuussa 2007.

Hänellä todettiin haimasyöpä syyskuussa 2006. Miten hän voi tänään? Syöpä on levinnyt. Toukokuun alussa 2008 otetut kuvat löytävät pieniä etäpesäkkeitä keuhkoista ja imusolmukkeista. Randyn mukaan tämä oli odotettavissa, mutta hän iloitsee siitä, että sairaus etenee yllättävän hitaasti. Hän on hitaasti palautumassa sydämen ja munuaisten vajaatoiminnasta.

Jos ymmärrätte englantia ja osaatte arvostaa hyvää luentoa, silloin teidän kannattaa varata muutama tunti elämästänne ja katsoa nämä Randy Pauschin esitykset:

Last lecture Tämä on yksi hänen "viimeisistä luennoista". Luento on tosi hyvä! Kesto: 1 tunti ja 44 minuuttia. 6 miljoonaa ihmistä on tämän nähnyt. Oletko sinä?

Lisää luentoja löytyy täältä.

torstaina, toukokuuta 08, 2008

Vahingossa liikkumisen riskiä pitäisi lisätä

**
UKK-instituutin johtaja
, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari, sanoo hauskasti, että vahingossa liikkumisen riskiä pitäisi lisätä. Olen täsmälleen samaa mieltä! Jäädään vahingossa pois linja-autosta pysäkkiä aikaisemmin, kävellään kotona ylimääräisiä askeleita, kuvitellaan että hissi on aina epäkunnossa jne. Vaarallisin asia, mitä ihmiselle voi tapahtua, on ehdottomasti liikkumattomuus.

Kansainvälistä aivohalvauspäivää vietetään lauantaina 10. toukokuuta ja siinä merkeissä Vasankari on näitä viisaita ajatuksia meille innostunut välittämään. Liikunta heijastuu merkittävästi aivojen terveyteen.

- Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöissä taustalla on monia itsenäisiä riskitekijöitä kuten ylipaino, kohonnut verenpaine, huonot rasva-arvot ja koholla olevat sokeriarvot, joihin kaikkiin voidaan vaikuttaa lisäämällä liikuntaa, tiivistää tohtori Vasankari.

Aivoystävällinen ravinto sisältää runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kalaa eri kalalajeja vaihdellen ainakin kahdesti viikossa. Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja ja kasviöljyjä, vähärasvaisia maitovalmisteita sekä vähäsuolaisuutta.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 8.5.2008

keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Pitkäsääriset naiset eivät antaudu Alzheimerille

#
Pitkäsäärisille naisille
(ja honteloille ei-ketään kiinnostaville miehille) kehittyy epätodennäköisemmin Alzheimerin tauti kuin muille ihmisille. Näin väitetään Neurology-lehdessä. Tutkijat mittasivat lähes 3000:n noin 72-vuotiaan miehen ja naisen raajat. Sitten heidän terveydentilaansa seurattiin viiden vuoden ajan.

Tutkimuksen lopussa 480:lle henkilölle oli kehittynyt Alzheimerin tauti tai muun tyyppinen dementia. Pitkäsäärisillä naisilla oli huomattavasti pienempi dementiariski. Jokainen säären lisätuuma vähensi sairastumisen riskiä 16 prosentilla.

Jos sinulla on lyhyet kädet ja olet nainen, ala jo nyt syömään runsaasti kalaa, ala lenkkeilemään ja hanki jokin aivotoimintaa virkistävä harrastus (shakinpeluu, sudoku, bloginkirjoittelu). Tutkimuksessa selvisi nimittäin, että lyhytkätisimmillä naisilla oli 50 prosenttia korkeampi todennäköisyys sairastua dementiaan kuin pitkäkätisimmillä naisilla.

Miehistä ei ollut tutkijoille mitään hyötyä. Miehillä ainoastaan käden pituudella oli jonkinlainen yhteys Alzheimerin tautiin. Jokainen käden lisätuuma alensi sairastumisriskiä kuusi prosenttia.

Tutkijat epäilevät, että sairastumisen ja raajojen pituuden yhteys saattaa olla selitettävissä varhaisiän heikolla ravitsemuksella.

Lähde: Verkkouutiset, 7.5.2008

Mielenkiintoinen havainto rasvakudoksesta

**
Joslinin diabeteskeskuksen tutkijat
ja Harvardin lääketieteen laitos (Boston, USA) järjestivät melkoisen yllätyksen. He raportoivat tänään (7.5.2008) arvostetussa tiedelehdessä Cell Metabolism todella mielenkiintoisista koesarjoista.

Ensiksi vähän taustatietoa. Vyötärölle kertyvää rasvaa pidetään aineenvaihdunnallisesti erittäin ongelmallisena. Se kuuluu itsenäisenä tekijänä metaboliseen oireyhtymään ja monien tutkijoiden mielestä on osaltaan pahentamassa insuliiniresistenssiä (vähentää insuliinin vaikutusta) vaikeuttaen näin tyypin 2 diabeetikon sairautta. Ihonalaista rasvaa ja varsinkin pakaroissa olevaa rasvaa taas pidetään aineenvaihdunnallisesti ongelmattomampana. Jokainen laihduttaja tietää, että vyötärön seudulta rasva vähenee nopeammin kuin pakaroista, lantion seudulta tai reisistä. Varsinkin sellainen laihduttaja, joka omaksuu liikunnalle myönteisen elämäntavan, huomaa vatsan seudun Michelinin kutistuvan.

Nyt sitten amerikkalaistutkijoiden kiinnostaviin havaintoihin. Koe-eläiminä käytetyille hiirille siirrettiin ihonalaista rasvakudosta vatsan alueelle ihan sinne sisäelinten väliin. Tämän seurauksena hiirten paino lähti laskemaan! Myös hiirten kokonaisrasvan määrä putosi vaikka hiiret söivät saman verran kuin ennenkin eivätkä liikkuneet aiempaa enemmän.

Homma ei toiminut toiseen suuntaan. Eli vyötärön seudulta kerätyn rasvan siirto toiseen paikkaan hiiressä ei vaikuttanut hiirten painoon ja kokonaisrasvaan mitenkään. Lisäksi tutkijoilla oli vertailuryhmänä hiiriä, joille tehtiin valeleikkaus, eli avattiin hiiri mutta rasvaa ei siirretty minnekään.

Tutkijoiden mielestä on siis olemassa "hyvää" ja "huonoa" rasvakudosta. Paras laihdutustulos saavutetaan (ainakin hiirellä) ottamalla hyvää ihonalaista rasvaa esimerkiksi alaselästä ja siirtämällä se rasva vatsaontelon sisään. Hyöty oli pienempi silloin kun hyvä rasvakudos siirrettiin jonnekin muualle elimistöön.

Kaukana ovat ne ajat, jolloin pidettiin rasvakudosta aineenvaihdunnallisesti täysin merkityksettömänä. Edessä ovat ajat, jolloin löydämme rasvakudoksesta avaintekijöitä ihmisen terveyteen. Voisiko esimerkiksi ihminen saada terveyshyötyjä syömällä enemmän rasvaista kinkkua (mistä sitä enää saa kun kaikki on nykyään niin rasvatonta?)? Leveästä takamuksesta ja runsaista lanteista voi siis olla jotain hyötyä. Varokaa olutmahaa!

Lähde: Thien T. Tran, Yuji Yamamoto, Stephane Gesta, C. Ronald Kahn. Beneficial Effects of Subcutaneous Fat Transplantation on Metabolism. Cell Metabolism 7 (5): 410-420, 2008

Asiasta kirjoittaa myös mm. YLE Tiedeuutiset (6.5.2008)

tiistaina, toukokuuta 06, 2008

Synteettiset vastaan luonnolliset vitamiinit

*
Asiakaskuntaani kuuluu miellyttävä laihduttava herrasmies
, joka on ammatiltaan kiropraktikko. Hän edustaa tuolla alalla sitä varsin kiistanalaista suuntausta nimeltään Applied Kinesiology (AK) tai suomeksi Soveltava kinesiologia. Et ehkä koskaan ole tällaisesta kuullutkaan. Älä huolestu, en ollut minäkään. Asiakkaani ja ystäväni on kertonut sekä demonstroinut minulle kiehtovia asioita meridiaaneista, vahvistuvista ja heikentyvistä lihaksista, erilaisista pisteistä kehossamme mitä voi painella sekä kertonut minulle ortomolekulaarisesta lääketieteestä. Tavattoman kiinnostunut hän oli tohtori Matti Tolosesta, joka myös kuuluu ystäväpiiriini. Ruotsiksi on juuri ilmestynyt yhteinen projektimme, eli ystävällisesti Toloselle kääntämäni kirja mielenterveydestä ja ravinnosta (Näring och mental hälsa) on nähnyt päivänvalon Ruotsissa.

Suhtaudun moniin asioihin hyvin epäilevästi ja kinesiologi ystäväni on saanut minulle kärsivällisesti vääntää rautalankaa kovastikin. Meillä on ollut ihania keskusteluja sellaisista hömpötyksistä kuin homeopatia ja vyöhyketerapia. Kiehtovinta on kuitenkin ollut tuo diagnoosin tekeminen sen perusteella, miten tehokkaasti tietty lihas tuntuu lukkiutuvan vastustamaan sille kohdistettua painoa. Se on eräänlainen totuudenpaljastin, jolla voidaan testata esimerkiksi henkilön vitamiininpuute tai mielentila tai terveydentila tai käytännössä mitä tahansa. Näin ilmiöstä niin vakuuttavan demonstraation, että lähes tulkoon innostuin menetelmästä, mutta ystävälleni, joka mahdollisesti myös lukee tätä kirjoitustani, joudun tuottamaan karvaan pettymyksen skeptisyyteni yhä jatkuessa. Ystävyytemme kuitenkin jatkuu.

Mutta minun ei nyt pitänyt kirjoittaa tästä kinesiologian lihaksiin liittyvästä erityispiirteestä vaan tavattoman kiehtovasta asiasta, johon todellakin uskon AK:n voivan tuoda lisävalaistusta: synteettiset vitamiinit ovat pahoja ja luonnolliset vitamiinit ovat hyviä. Tähän AK-juttuun liittyy mahdottoman kiehtovana ajatuksena se asia, että ihmisen pitäisi nauttia vitamiinit mahdollisimman luonnollisessa muodossa (puhtaana ruokana) ja vieläpä niin, että jos halutaan tilapäisesti nauttia vitamiinilisiä, ne nautitaan vitamiinien esiasteina, koentsyymeinä. Ei syödä siis suoraan sitä synteettistä vitamiinia vaan sitä esiastetta tai aktiivista osaa siitä vitamiinista, jota elimistömme sitten tarvitsee. Tähän liittyy vielä sellainen kiehtova ajatus, että vitamiinit ja energia (ATP) kuuluvat keskeisesti yhteen. Ei esimerkiksi ole järkevää ottaa niitä halpoja synteettisiä vitamiineja jos olet uupunut ja vailla energiaa. Olen saanut katsottavakseni aivan ihania videofilmejä missä tämä asia selvitetään. Palaan mahdollisesti näihin juttuihin myöhemmin.

Olen asiaa pitkään pohdittuani vakuuttunut siitä, että tohtori Tolonen on väärässä sen suhteen, että synteettisiä vitamiinipillereitä on turvallista syödä. Ongelmana Tolosen suhteen on se, että hän varjelee omia bisneskuvioitaan. Hän ei voi sellaista ajatusta päästää valloilleen, että vitamiineista yleensä voisi olla jotain haittaa. Kuuluisana esimerkkinä on tuo hänen ärähtämisensä siihen SETTI-tutkimukseen, jossa tiettyjä vitamiineja nauttineet tupakoijat sairastuivat kahta kauheammin syöpään. Itse SETTI-tutkimus on edelleen hyvin murheellinen ja huonosti toteutettu tutkimus, mutta suuressa raivossaan tohtori Tolonen löytää tutkimuksesta paljon sellaisia ongelmia mitä siinä ei ollut. Olen erittäin pettynyt Tolosen sokeuteen ja kuurouteen tässä asiassa. Tutkimuksessa tehtiin oikeita havaintoja: synteettinen on pahaa, luonnollinen hyvää. Synteettisillä vitamiineilla ei hoideta syöpää. Tolosessa on toki paljon hyvääkin, se pitää muistaa.

Tämä on minun blogini. Täällä esitellään omia ajatuksiani. Minulta on toivottu muutakin juttua kuin aina siitä hiilihydraattitietoisuudesta. Vitamiineista saatte luvan innostua, sillä niistä aion kirjoittaa jatkossa oikein paljon. Olen pitkällisen harkintani jälkeen päätynyt ajatukseen, että synteettisissä vitamiinipillereissä on vaaroja. Paras tapa on välttää vitamiinipillereitä kokonaan ja ottaa kaikki vitamiinit puhtaasta, monipuolisesta ruoasta (ja auringosta!). Jos välttämättä pitää vitamiineja nauttia, kannattaa mahdollisesti nauttia vitamiinit entsymaattisessa (kalliimmassa) muodossa. Saatan mahdollisesti jatkossa ottaa käsittelyyn joitakin yksittäisiä kiehtovia asioita AK:n maailmasta ja juuri tästä ortomolekulaarisesta lääketieteestä. Vitamiinien biokemia on kiehtovaa.

Tällä hetkellä pääviesti rakkaille lukijoilleni on välttää noita halpoja purkkivitamiineja ja keskittyä hankkimaan vitamiinit sen sijaan päivittäisestä ruoasta sekä viihtyä ulkona auringossa käsivarret paljaana vähintään 15 minuuttia.

Pitkäpiimäinen elämä

***
Iltalehdessä kerrotaan
maailman vanhimman ihmisen asuvan Pohjois-Kaukasiassa. Magomed Labazanov on hänen nimensä ja hän on saavuttanut kunnioitettavan 118-vuoden iän. Ei suinkaan syömällä 28 E-koodia sisältäviä Romance-kakkuja, vaan pitkän iän takeena on piimä ja valkosipuli.

Ehkä elämä vaan tuntuu niin paljon pidemmältä kun omaa näin terveet elämäntavat: ei alkoholia, ei tupakkaa, sen sijaan runsaasti hapanmaitotuotteita, viljaa ja valkosipulia.

Labazanov syntyi 1. toukokuuta vuonna 1890. Samana vuonna syntyivät sellaiset kauan kuolleina olleet suurmiehet kuin Stan Laurel (näyttelijä ja koomikko, kuoli 1965), Groucho Marx (näyttelijä, kuoli 1977), Charles de Gaulle (Ranskan presidentti, kuoli 1970) ja Rudolf Koivu (piirtäjä ja taidemaalari, kuoli jo 1946).

Labazanovilla on yli 20 lastenlasta ja lastenlastenlasta. Nykyisen Guinnessin ennätysten kirjan mukaan maailman vanhin ihminen on amerikkalainen nainen Edna Parker. Hänellä on ikää 115 vuotta. Viime kesänä juhlittiin maailman vanhimpana miehenä pidettyä japanilaismiestä Tomoji Tanabea, joka täytti tuolloin 112 vuotta.