keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Pitkäsääriset naiset eivät antaudu Alzheimerille

#
Pitkäsäärisille naisille
(ja honteloille ei-ketään kiinnostaville miehille) kehittyy epätodennäköisemmin Alzheimerin tauti kuin muille ihmisille. Näin väitetään Neurology-lehdessä. Tutkijat mittasivat lähes 3000:n noin 72-vuotiaan miehen ja naisen raajat. Sitten heidän terveydentilaansa seurattiin viiden vuoden ajan.

Tutkimuksen lopussa 480:lle henkilölle oli kehittynyt Alzheimerin tauti tai muun tyyppinen dementia. Pitkäsäärisillä naisilla oli huomattavasti pienempi dementiariski. Jokainen säären lisätuuma vähensi sairastumisen riskiä 16 prosentilla.

Jos sinulla on lyhyet kädet ja olet nainen, ala jo nyt syömään runsaasti kalaa, ala lenkkeilemään ja hanki jokin aivotoimintaa virkistävä harrastus (shakinpeluu, sudoku, bloginkirjoittelu). Tutkimuksessa selvisi nimittäin, että lyhytkätisimmillä naisilla oli 50 prosenttia korkeampi todennäköisyys sairastua dementiaan kuin pitkäkätisimmillä naisilla.

Miehistä ei ollut tutkijoille mitään hyötyä. Miehillä ainoastaan käden pituudella oli jonkinlainen yhteys Alzheimerin tautiin. Jokainen käden lisätuuma alensi sairastumisriskiä kuusi prosenttia.

Tutkijat epäilevät, että sairastumisen ja raajojen pituuden yhteys saattaa olla selitettävissä varhaisiän heikolla ravitsemuksella.

Lähde: Verkkouutiset, 7.5.2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti