maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Varo ruskeita elintarvikkeita!

**
Ruotsissa lääkärit varoittavat ruskeasta ruoasta
. Tummissa virvoitusjuomissa, paahtoleivässä, pikaruoissa, Balsamico-viinietikassa, lastenruoissa (!), jäätelössä, kiinalaisessa soijakastikkeessa ja heravoissa (ruots. messmör) piilee vaaroja AGE:n muodossa. Myös korkeassa lämpötilassa paistamalla, käristämällä ja grillaamalla valmistetut ruoat sisältävät runsaasti AGE:tä.

Nämä AGE:t (Advanced Glycation Endproducts) hajoavat hitaasti elimistössämme ja niillä on taipumusta kasaantua kudoksiin. Sydänlääkäri Gerhard Wikström näkee potilaissaan näitä muutoksia: lihakset jäykistyvät, jänteet heikentyvät ja silmässä oleva linssi voi menettää joustavuuttaan. Nämä AGE:t näkyvät ruumiinavauksissa sellaisena ikävän näköisenä ruskeana mössönä. Parkkiintuneen ylilääkäri Wikströminkin mielestä AGE näyttää ällöttävältä.

Minkälaisia sairauksia tällainen ällöttävä AGE aiheuttaa? Wikström luettelee: ateroskleroosi (valtimokovettumatauti), kystinen fibroosi (harvinainen aineenvaihduntasairaus), Alzheimer, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, Parkinson, maksakirroosi, krooniset hormonitoiminnan häiriöt ja ikääntyminen (engl. age tarkoittaa ikää!). Missään nimessä ei pidä kuumentaa (mikrossa tai keittolevyllä) ruokaa monia kertoja. Varsinkin ruskean ruoan lämmittäminen moneen kertaan on erityisen haitallista. Tylysti lääkäri Wikström tuomitsee elintarviketeollisuuden valmisruokapakkaukset. Nehän lämmitetään moneen kertaan ennen kuin ne lopulta syödään. Kotona perusraaka-aineista valmistettu ruoka on terveellistä.

Lääkärit painavat nyt siis hälytysnappulaa ja pitävät hälyttävänä ruskean ja makean ruoan lisääntymistä. Livsmedelsverket (meillä Suomessa tämä vastaa Kansanterveyslaitosta) on vielä odottavalla kannalla. Tarvitaan lisätutkimuksia ennen kuin sieltäpäin tulee mitään varoituksia.

Jos juot paljon kolajuomia ja syöt paljon paahtoleipää sekä teollisuuden tuottamia valmisruokia, sinun kannattaa nauttia paljon antioksidantteja sisältäviä hedelmiä ja kasviksia. Näillä voit mahdollisesti lieventää AGE:n tuhovaikutuksia.

Ottakaa tämä varoitus tosissanne!

Olen aiemmin kirjoittanut tästä aiheesta:

Älä juo Coca-Colaa - sairastut siitä!


Lähde
: Upsala Nya Tidning, 12.5.2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti