maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Luolapäällikkö Wändell suosittelee luolamiehen pöperöitä

*
Karolinska Institutetin oma luolapäällikkö
tohtori Per Wändell suosittelee luolamiehen ruokavaliota (paleoruokavalio). Se ehkäisee mm. sydänsairauksia.

Luolamieheksi ryhtyminen ainoastaan kolmen viikon (!) ajaksi, alentaa sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Luolamiehen pöperöt laskevat painoa, alentaa verenpainetta ja vähentää veritulpan riskitekijöiden määrää.

Tällaisen jutun julkaisi The European Journal of Clinical Nutrition -lehti. Näitä Retu Kivisiä ja Tahvo Sorasia ehkä Vilmojakin kerättiin kokoon 20 kpl. Kolme viikkoa he söivät runsaasti vähärasvaista lihaa, vihanneksia, marjoja ja pähkinöitä. Tänä aikana heidän ruokavaliostaan kiellettiin pavut, suola, maapähkinät, maitotuotteet, pasta ja riisi, makkarat, alkoholi, sokeri sekä hedelmämehut.

Ilmeisen tosissaan luolapäällikkö Wändell väittää, että nykyihmisen elimistö muistuttaisi vieläkin niin paljon luolamiestä, että meidän pitäisi syödä sen aikaista pöperöä. Uskokoon ken tahtoo. Hyödyllisenä pidän tätä ruokavaliota jos sitä oikeaoppisesti noudatetaan, eli ravinto hankitaan keihästämällä antilooppeja tai poimitaan pähkinöitä puista ja kerätään itse marjat metsästä. Olen aiemmin kirjoittanut, miten liiemmin provosoimatta professori Strandberg loihti ilmoille minunkin käyttämän lausahduksen: "Ruoka pitäisi juosta kiinni!" Näin tekevät luonnonkansat esim. Afrikassa ja heillä ei ole juurikaan sydän- ja verisuonitauteja. Ruoka pitäisi juosta kiinni! Haluan nähdä sen nykymiehen joka juoksee antiloopin tai edes hidasliikkeisen hirven kiinni.

Luolamiehelle koittaa mielenkiintoiset ajat. Ei saa syödä Kelloggsin muroja, Moilasen leipää, Valion punaista maitoa, Ingmannin mustaleima juustoa, meijerivoita eikä tanskalaista sokeria. On pärjättävä vähärasvaisella lihalla, kalalla, hedelmillä, marjoilla, vihanneksilla ja pähkinöillä.

Olisi mielenkiintoista tietää, onko lukijoiden joukossa luolamiehen (-naisen) ruokavalion noudattajia? Älkää pelästykö sarkasmiani. Voi tässä olla ihan oikeastikin jotain järkeäkin. Hetken mielijohteesta saatan jopa vakavoitua ja miettiä sanomaanne ihan oikeasti.

Lähde: Tohtori.fi, 12.5.2008

2 kommenttia:

 1. Hei Christer, nyt mieli avoinna!

  Eräälle foorumille kirjoitteli aikoinaan heppu, joka väitti eläneensä 47 (nyt kait jo 50) vuotta pelkällä rasvalla ja proteiinilla. Käytännössä hän ei siis syönyt päivässä yli 5g hiilihydraatteja. Yksinkertaisesti tähän ruokavalioon kuului kaikki vähä tai 0-hiilihydraattiset eläinkunnan tuotteet. Liha (nauta), eläimen tietyt elimet (ei kaikki), voit/juustot/kermat jne. Liha nautittiin mieluiten raakana tai hyvin vähän kypsennettynä, jolloin se säilyy mahdollisimman ravinteikkaana ja estää keripukin ilman C-vitamiinilisiä.

  Hän sanoo, että emme tiedä kivikauden ruokavaliosta mitään hirveän varmaa, mutta todisteita kasvisten syömisestä ei ole löytynyt. Hän perustelee myös syömisiään inuiittien ruokavaliolla. Ihminen pystyy syömään kasviksia, mutta hänen mielestään se on lähinnä selviytymiskeino eikä oikeaa ruokaa.

  Ja miten tämä ruokavalio on sitten vaikuttanut häneen? Ilmeisesti hän näyttää huomattavasti ikäistään nuoremmalta, kuulemma ihmiset arvailee hänen olevan 40-50 (oikeasti yli 70). Kehon rasvaprosentti on säilynyt alle 12 prosentissa, mikä on ihmisen luonnollisia prosentteja hänen mukaan. Ymmärtääkseni hän arvailee insuliinin olevan hyvinkin vahingollista keholle. Se vanhentaa, rappeuttaa ja aiheuttaa sydänsairauksia hänen mielestään. Hänellä on sanojensa mukaan vahvat luut ja erittäin nuorekas vartalo/kunto.

  Pelkän ruokavalion lisäksi hän sanoo ihmisen tarvitsevan huomattavan määrän liikuntaa, jota hänkin harrastaa. Viisikymppisenä hän pystyi kasvattamaan lihasmassaansa yli 10 kilolla nopeastikin.

  Tälle 0-hiilariselle dieetille on jo oma tukifooruminsakin. Jos innostaa niin pistä lukien seuraavat jutut:

  Linkki hänen kirjoituksiinsa (kootut palat eräästä erittäin pitkästä ketjusta), samalla linkki zerocarb foorumille: http://activenocarber.myfreeforum.org/Bear_s_Words_Of_Wisdom_about22.html

  Ja linkki hänen omille sivuille, joissa on lyhyt essee hänen ajatuksistaan ihmisen ravinnosta ja liikunnasta: http://www.thebear.org/essays1.html#anchor496162

  Ja en ole vielä itse kokeillut moista, vaikka hiilaritietoisesti (tai hys hys-meiningil heh) jo syönkin.

  VastaaPoista
 2. onhan niitä, miehiä ja naisia, vaikka kuinka paljon. Ekan kerran vuosikausia sitten muuan oli niin ystävällinen, että valisti minua hölmöä, kun en asiaa itse hoksannut, mistä ne muut puhuu... Siis se SCD on luolamiehen ruokavalio, mut saahan siitäkin hirvittävän huonoa, jos pelkkiä hiilareita syö eikä raaski ostaa edes luomumaitoa? Siis Pepe oli ollut 20 kokonaan ilman maitotuotteita, kunnes kerran kokeili sitä ja se sopi oikein hyvin mahalle:-D

  Milloin D-vitaminointi aloitettiin? Antibioottijäämiä ja glyfosaattijäämiä maidossa on ollut aina tietty, sallittu määrä - joku raja jossakin tarkoittaa sitä;-)

  No, linkkiin laitan sen, monille niin tärkeän tarinan. Eihän parantuneet kokeen ääressä istu, eikä muuten hirveen sairaatkaan jaksa viimeisillä voimillaan. Miksi pitäisikään?

  VastaaPoista