maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Tomaatti on superruokaa!

***
Amerikassa on jo jonkin aikaa
kohistu superruoista. Muuhunkin maailmaan leviää tapa luetella ruoka-aineita, jotka ovat ylitse muiden terveyden vaalimisessa. Superruoka-tittelin ovat saaneet monet kasvikset, marjat ja hedelmät, myös tomaatti. Superruokiin perustuvasta dieetistä voi olla montaa mieltä, mutta jos ajatus superruoista innostaa lisäämään ruokavalioon kasviksia, se on hyvä asia. Tätä mieltä on viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen Kotimaiset Kasvikset ry:stä.

Toukokuu käynnistää tomaatin huippusesongin. Kesällä tomaatti maistuu aivan sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös grillattavaksi ja erilaisiin ruokiin. Tomaatti mehevöittää ja maustaa. Se saostaa ja antaa houkuttavaa väriä. Tomaatista saat raikasta juomaa ja kylmää tai kuumaa keittoa. Salaateissa, risotoissa ja kastikkeissa tomaatti on oleellinen aines.

Kokkaajan kannalta tomaatti on salliva. Tomaatin happoisuutta, makeutta ja aromiaineita on helppo täydentää ja tehostaa muilla ruoka-aineilla. Tomaatin kavereita ovat varsinkin yrtit ja mustapippuri. Yhdistä tomaattiruokiin myös erilaisia sipuleita. Sienet ja juustot seurustelevat tomaatin kanssa mielellään. Öljyt, balsamietikka ja hunaja toimivat aina.

Tutuin tomaatti on punainen ja pyöreä. Se painaa noin 80 grammaa ja poikkileikkauksessa näkyy, kuinka tomaatti jakautuu kahteen tai kolmeen lokeroon. Tomaatti on yksi annos puolen kilon eli kuuden kourallisen päivittäisestä kasvissuosituksesta. Saatavilla on myös useamman lokeron tomaatteja, joita suositaan viipaloituina. Isojen pihvitomaattien kysyntä on Suomessa nykyään melko vähäistä.

Punaisen lisäksi ilahduttavat keltaiset ja oranssit tomaatit. Jopa tummaa, lähes mustaa kumato-tomaattia ja raidallisia lajikkeita näkee jonkin verran. Tomaatin muoto voi pyöreän lisäksi olla soikean pitkulainen, uurteinen tai päärynämäinen. Kirsikkatomaatin nimi kertoo, että kyseessä on suunnilleen kirsikan kokoinen ja muotoinen tomaatti. Luumutomaatti muistuttaa muodoltaan ja kooltaan luumua.

Tomaatin punainen väri on peräisin lykopeeni-nimisestä yhdisteestä. Lykopeeniä on myös vesimelonissa ja verigreipissä, mutta parhaiten sitä saa nimenomaan tomaatista. Paitsi että lykopeeni antaa kasviksille väriä, se suojaa ihmisen soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumista.

Kuopion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tomaatin lykopeenillä on merkitystä sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä. Tämän hyödyn saadakseen suomalaisten kannattaisi syödä tomaatteja nykyistä runsaammin. Monissa ruokakulttuureissa tomaatteja käytetään nimenomaan ruoanvalmistukseen reippaammin kuin meillä. Paras hyöty lykopeenistä saadaan, kun tomaatteja lisätään keittoihin, grillataan, lohkotaan kastikkeisiin ja lisätään uuniruokiin. Lykopeeni imeytyy kypsennetyistä, öljytilkan sisältävistä ruoista paremmin kuin tuoreista vihanneksista. Lykopeeni säilyy hyvin myös keitettäessä ja soseutettaessa tomaatit. Lykopeeniä on jopa ketsupissa.

Lykopeenin lisäksi tomaatit sisältävät muitakin hyvää tekeviä aineita: esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä C- ja E-vitamiineja. Tomaateissa on niukasti natriumia ja paljon kaliumia, minkä takia ne sopivat hyvin tasoittamaan korkeaa verenpainetta.

Suomalainen syö tomaatteja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä kasvista, reilun 11 kg vuoden mittaan. Määrää on varaa kasvattaa, koska kulutus on kuitenkin vain kolme tomaattia viikkoa kohti. Tomaatteja kannattaa syödä joka päivä ja useitakin päivässä etenkin kesäkautena, jolloin tomaattien saatavuus ja laatu ovat parhaimmillaan ja hinta edullisimmillaan.

Tomaatteja kasvatetaan tällä hetkellä Suomessa noin 650 kasvihuonealan yrityksessä. Suosituin lajike on enkore. Myös axxion ja espero ovat tavallisia. Lämmin ja aikainen, valoisa kevät on kasvattamassa laadukasta satoa. Kirsikkatomaatit ovat tulleet jäädäkseen. Suosituin lajike on nimeltään favorita.

Tomaatti päivässä - kesällä paljon enemmänkin - pitää lääkärin poissa!

Lähde: Kotimaiset Kasvikset, 12.5.2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti