tiistaina, toukokuuta 13, 2008

Juustoa moneen makuun

**
Juusto on trendikäs tuote
ja sitä on helppo tarjota. Cheddar, homejuustot, brie, tuorejuusto… Monenlaiset juustot ovat jo tulleet tutuiksi suomalaisille, ja ruokapöytiin päätyy yhä useammin muutakin kuin arkijuustoja. Juustolayrittäjä Janne Tolvi neuvoo tässä kirjoituksessa, miten juustosta saa nopeasti ja helposti erilaista tarjottavaa esimerkiksi kesän juhliin.

Suomalaiset ovat jo oppineet syömään juustoa muutenkin kuin leivän päällä. Ruisleivälle asetellut edamsiivut maistuvat yhä, mutta sen lisäksi juustoja maistellaan myös makupaloina. Juusto- ja viinimaistajaiset ovat nykyään suosiossa. Lisäksi juustoa käytetään myös ruoanlaitossa nykyään enemmän kuin ennen. Monissa ruokaohjeissa neuvotaan käyttämään erityisesti vuohenjuustoa, sanoo Kolatun Vuohijuustolan yrittäjä Janne Tolvi.

Kasvavaa kiinnostusta erikoisjuustoihin Tolvi selittää yksinkertaisesti sillä, että niitä on nykyään saatavilla aikaisempaa paremmin. Tarjonta ja kysyntä alkavat vähitellen kohdata. Etenkin EU:hun liittymisen jälkeen erikoisjuustoja on tuotu Suomeen enemmän. Kun tarjontaa on tullut, juustoja on ryhdytty kokeilemaan, ja sitä kautta on innostuttu muistakin kuin arkijuustoista.

Janne Tolvi suosittelee juustoisia tarjottavia myös kevään ja kesän juhliin, esimerkiksi valmistujaisiin. Etenkin useammissa juhlissa saman päivän aikana kiertäville vieraille suolaiset suupalat ovat tervetullutta vaihtelua, sillä monet juhlapöydät on katettu makeilla herkuilla. Juustoista saa helposti vähän erilaista tarjottavaa. Niitä voisi tarjota enemmän keskieurooppalaiseen tapaan, esimerkiksi salaatissa, aterian alkupalana tai jälkiruokana. Erilaisista juustoista voi myös koota juustotarjottimen.

Juustoiset salaatit ja juustotarjottimet kokoaa nopeasti, ja aikaa jää myös vieraiden kanssa seurusteluun. Tarjoilun hoitamisen ei tarvitse jäädä vain aikuisten harteille, sillä myös lapset pystyvät auttamaan keittiöpuuhissa. Yhdessä lasten kanssa on hauska touhuta ja laittaa ruokaa. Yksi voi vaikka raastaa juustoa ja toinen pilkkoa tomaatteja ja kurkkuja salaattiin, Janne Tolvi sanoo.

Kolatun Vuohijuustola sijaitsee Varsinais-Suomessa Somerolla. Yritys on perustettu 1996.

Lähde: Deskin uutistiedote toimittajille, 13.5.2008

1 kommentti:

  1. Meillä tykätään Kariniemen kuttujen maidosta tehdystä jogurtista ja Luolamaan luomuvuohien maidosta tehdystä leipäjuustosta, mikä on mahdottoman hyvää. Tuorejuustoa (sitä luomua) laitan lasagneen ja salaatteihin sekä gratiineihin ja kuorrutteisiin. Nuo juustot eivät ole kovin suolaisia, kuten fetajuustot.

    VastaaPoista