maanantaina, toukokuuta 19, 2008

Lapset antavat tukkapöllyä toimittajille Jokelan tapauksesta

**
Toimittajat saavat silloin tällöin haltuunsa
materiaalia, jonka julkaisemisessa ei pitäisi kiirehtiä. Pitäisi jättää juttu lepäämään. Pitäisi tarkistaa taustat. Pitäisi pyytää kuvauslupa. Pitäisi kysyä itseltään onko juttu valmis.

Professori Jukka Kemppisellä on ollut hallussaan Jokelan koulusurmia koskevaa arkaluonteista aineistoa. Kun ilmeisesti on vaara, että jokin sensaatiolehti saa aineiston haltuunsa ja tekee sitä "myyvän" jutun, Kemppinen päättää julkaista koko aineiston blogissaan. Aineistossa Jokelan koulun oppilaat ottavat kantaa toimittajien tapaan tehdä työtään Jokelan tapahtumien tiimellyksessä. Aika raadollista tekstiä: Lukekaa!

Ehdottaisin, että jutussa nimeltä mainitut nimekkäät mediatalot, anteeksipyynnön kera luovuttaisivat (symbolisena eleenä) Jokelan koulusurmista saadun taloudellisen hyötynsä Suomen koululaitokselle.

Otteita järkyttävistä toimittajien ylilyönneistä:

***** *******, 18; oli torstaina keskustelemassa nuorisotyöntekijän kanssa Jokela-talolla. Helsingin Sanomien toimittaja oli kuuntelemassa, ja seuraavana päivänä keskustelu julkaistiin lehdessä. (HS pe 9.11. sivu A7). Toimittajan mukaan kaikki tiesivät hänen olevan toimittaja, ja että puheet päätyvät lehteen. Nuori kiistää tienneensä toimittajan läsnäolosta ja keskustelun päätymisestä lehteen. Myöskään keskustelun toinen osapuoli, nuoriso-ohjaaja, ei tiennyt toimittajan käyttävän kuulemaansa lehtijutun materiaalina.


**** *****, 18. Joku oli keskiviikkona 7.11. esittäytynyt papiksi ja yrittänyt hankkia tietoa Auvisten kotiosoitteesta. Henkilöllä ei ollut kaulassaan papin lipereitä. Hakiessaan tavaroita koululta kaverinsa kanssa lauantaina oli kieltänyt toimittajia kuvaamasta, siitä huolimatta oli kuvattu. Eräs osittainen kuva löytyi esimerkiksi Helsingin Sanomien kotisivuilta.


***** *****, 19, koulun entinen oppilas, sai soiton Ilta-Sanomista keskiviikkona 7.11. iltapäivällä noin klo 15-16 välillä. Soittaja oletti ***** olevan töissä koululla, häneltä yritettiin saada tietoja rehtorin elämästä ja siitä, minkälainen hän on työtoverina ja ihmisenä. Tiedusteltiin myös, millainen maine tällä on oppilaiden keskuudessa. Tässä vaiheessa rehtorin tilasta ei ollut olemassa virallista tietoa.


Terveydenhoitajan perhe, 7 päivää -lehden toimittaja oli soittanut torstaina 8.11. aamupäivällä terveydenhoitajan alaikäisen lapsen matkapuhelimeen ja yrittänyt saada tätä kertomaan äidistään. Lapsi oli vasta muutamia tunteja aiemmin kuullut äitinsä kuolemasta.


Koululla menehtyneen pojan perhe. 7 päivää -lehden toimittaja oli yrittänyt keskiviikko-iltana päästä sisään asuntoon, oli tuonut kukkapuskan mukanaan ja ”tuonut surunvalittelut”, vyöllä oli näkynyt käynnissä oleva nauhuri. Perheen isä oli heittänyt ulos.


Lähde: Kemppisen blogi, 19.5.2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti