lauantaina, toukokuuta 10, 2008

Margariinia vai voita?


*
Kirjoitettu alunperin 28.4.2008 ja päivityksiä tullut 29.4.-7.5.2008 ja 9.5.2008. Tämän kirjoituksen perusteella näyttää pahalta margariinin kannalta: voi johtaa ylivoimaisesti. Tarkistakaa tilanne alla näkyvästä taulukosta. Hyvin harva enää syö margariinia (onneksi!)? Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsissa margariinin kulutus on lähtenyt laskuun. Arvaa mikä myös laskee? Sydänkohtausten määrä!

Yleisradion Elävästä arkistosta
löysin äsken 1970-luvun rasvasodasta kertovan ajankohtaisohjelman: Urpo Martikainen kertoo rasvasodasta

Minä syön voita. Mitä sinä syöt?

Kommentteja?

Tilanne juuri nyt:


VOI
MARGARIINI
53
5
veteraaniurheilija
_t_
henkka
tapsa
aino
patu
seija
mökkihöperö
pampelmuse + mies ja lapsi
jape + tyttöystävä
sami uusitalo
tuula
anonyymi
kristina perälä
tuija
ville
anonyymi
leena
katri
kj.mattila
anonyymi
olavi
juuston ystävä
rafaelin enkeli
anonyymi
mari kouvolasta
DI & FM
ironmistress
anonyymi ammattilainen
anonyymi tottakai
lehtisen perhe
haagalaisperhe
napsi + mies
kilonpoliisitar (tosi äänekäs)
anonyymi tietysti!
anonyymi voin syöjä

tiedemies + perhe
ville
voin vihaaja


42 kommenttia:

 1. Tulin tänne laittamaan vinkin, että tuommoinen kiinnostava pätkä lähes 30 vuoden takaa on nyt YLE:n Elävässä arkistossa, mutta ehditkin itse ensin!

  Minä syön voita - säästeliäästi - ja välttelen margariineja ja muita kevytlevitteitä kuin ruttoa.

  VastaaPoista
 2. Tässä vielä vanhempaa rasva-asiaa vuodelta 1957: Voi syntipukkiko?

  http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=86&t=57&a=2724

  Voita syön minäkin, kevytmuoveja en.

  VastaaPoista
 3. Voi miten mukavaa! Voi on ylivoimaisessa johtoasemassa toistaiseksi. Eikö kukaan kannata margariinia?

  VastaaPoista
 4. Panin reilu puolivuotta sitten riidan puoliksi ja sivelen leivälle oliiviöljyä, samalla kurkun ja tomaatin kulutus on lisääntynyt reilusti: tomaattia puolitoista kiloa viikossa ja kurkkuakin lähes kilo. Puuron silmäksi panen voi-nokareen ja vaihdos margariinista voiksi on paljolti veteraaniurheilijan syytä. Asun seudulla, missä sydänkuolleisuus oli aikanaan maailman suurinta ja täällä kyllä rasvoilla ja voilla mässäiltiin. Puskan opit sitten ajoi isännät ja emännät luopumaan voista sitä mukaa kun karjanpidosta luovuttiin - oli nimittäin melkoinen petturi-isäntä se, joka tuotti maitoa ja ilkesi itse syömään margariinia! Viimeisimmän Finnriski tutkimuksen mukaan itäisin Suomi on kirinyt muun maan kiinni ja sydänkuolleisuus siellä on korkeintaan keskitasoa ja voiskohan jo tuosta saavutuksesta nostaa hattua Pekka Puskalle!?

  Näiden öljyjenkin suhteen käydään kiivasta kilpailua rypsi- ja oliiviöljyn kesken. Itse vaihdoin oliiviöljyyn kun luin eräältä saitilta Matti Tolosen oliiviöljyä puoltavan jutun. Saa nähdä, miten tämä vaihdos oliiviöljyyn näkyy sitten esimerkiksi rasva-arvoissa kunhan verikokeilla joskus käydään. Joka tapauksessani kaksi veljeäni ja isäni kuolivat jo nuorina lähes seisovilta jaloilta sydänkohtaukseen.

  VastaaPoista
 5. Tapsa ja Aino lisäsivät Voin johtoasemaa. Hienoa pohdintaa Tapsalta!

  VastaaPoista
 6. En käytä leivän päällä, enkä missään muuallakaan margariinia tai voita. Rasvani on viimeiset viisi vuotta ollut oliiviöljy. Jos öljyä ei olisi saatavilla ottaisin voita.

  VastaaPoista
 7. Haluan olla edistämässä omaa terveyttäni joten syön voita leivän päällä ja voita käytän ruoanlaitossa. Rypsiöljyä ripottelen salaatin joukkoon.

  Seija

  VastaaPoista
 8. Lisätään margariinin ahdinkoa. Minäkin olen voin ystävä.

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 9. Täällä koko perhe (3 henkilöä) käyttää rasvana voita. Ja erittäin terveitä ollaan oltu.
  Margariinia... hyi olkoon!

  Pampelmuse (+ mies ja lapsi)

  VastaaPoista
 10. Voita, Koskenlaskijaa, kinkkua ja tavallisia juustoja ruisleivän (1 pala / päivä), oliiviöljyä paistamiseen, ei missään tapauksessa kissanrasvoja sisuksiini tungeta.
  Rakkaan tyttöystäväni mielestä kaikkea normaaliruokaa voi syödä, kyse on vain määristä.

  Kevyttuotteita meillä on joskus votkan blandiksena, siihen se kelpaa.

  Jape

  VastaaPoista
 11. Vaihdoin takaisin voihin viime kesäkuussa. HDL, LDL ja triglyseridit parantuneet. Paino pudonnut 15 kg. Suosittelen kohtuumääriä voita isoille ja pienille.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 12. VOOOIIITTTAAAAA!!!!
  Punaista maitoa ja täysrasvaista juustoa.

  mm

  VastaaPoista
 13. Meidänkään jääkaapista ei löydy minkään sortin margariinejä, eikä "kevytkermoja" - enää. Kadun suuresti sitä, että syötin kahdelle pojallemme Keiju-levitettä lähes koko heidän lapsuutensa!!! Olin niin hyväoppinen ja kuuliainen vallitsevalle propagandalle. Kun sitten aloin kuulla Heikkilästä ja hänen rasvakäsityksistään, pidin tyyppiä outona ja harhaoppisena.

  Vielä toissa vuona kävin kansalaisopiston painonhallintakurssilla koko talven. Olin pudottanut painon takaisin lukemiin, joissa se on ollut lähe koko ikäni (painoindeksi noin 25), ja tarvitsin uskonvahvistusta. Kurssi perustui Sydäntautiliiton ja Diabetesliiton materiaaliin; kevytlevitettä, kevytkermaa, kevytjuustoa jopa makeutusaineita sokerin sijaan... Kurssin alussa oli mukana yli 30 ihmistä, mutta joukko hupeni kun painonpudotusta olisi pitänyt alkaa tapahtumaan. Keväällä oli mukana vain ne, jotka itse asiassa olivat hallinneet painonsa jo kaiken aikaa. Tässä ymmärryksessä nään lihavien joukkopaon kurssilta nyt hieman toisessa valossa kuin silloin...

  Jossain guuglauksessa eksyin tänne veteraaniurheilijan sivuille, ja "suomukset ovat pudonneet silmistäni". Ravitsemusopit on arvioitu uudestaan. Käytän voita leivontaankin (sitä ei ole vara harjoittaa usein!), teen levitteen itse (kolmasosa kutakin: voita, rypsiöljyä ja vettä,ripaus ruususuolaa ja itse kuivattua nokkosta. Luomukermasta saa kevytkermaa vedellä / maidolla jatkamalla. Ne kaupan jugurtitkin ovat kauheita. Niitä on kymmenen metrin verran tiskissä, ja ihmiset kantaa niitä hyvässä uskossa ja kalliilla hinnalla muka terveellisenä, kevyenä (!) ruokana jääkaappiinsa. Valio ja muut nappaavat itselleen hyvän "jalostusarvon".

  Kunpa sais vielä jälkikasvunsakin käännytettyä virallisesta harhaopista uskomaan, että mahdollisimman vähän käsitelty perusruoka oikeassa suhteessa ja määrässä nautittuna on terveellisin vaihtoehto.

  Mutta siinä pilleri/lisäravinneasiassa en kyllä ole veteraaniurheilijan kanssa ihan samaa mieltä, mutta palataan siihen ehkä toiste.

  Tuula

  VastaaPoista
 14. Hieno juttu Tuula! Tuntuu välillä hassulta kun joutuu luennoilla ja näissä kirjoituksissa puolustelemaan voin asemaa margariiniin nähden. Terveydellisesti ajatellen tilanteen pitäisi olla yhtä selvä kuin tämän kyselyn tuloksessa: murskavoitto voille! Kohtuus kuitenkin voinkin käytössä.

  Facebookin puolelta tuli äsken yksi lisä-ääni voille (Kristina Perälä).

  VastaaPoista
 15. Meillä syödään margariinia. Tarkastan aina kaksi asiaa: Ei kovetettua kasvisrasvaa ja omega-3/6- suhde mahdollisimman tarkkaan 1. Jos sitä ei mainita, en osta. Taitaa olla vain yksi merkki markkinoilla, jossa tämä toteutuu.

  VastaaPoista
 16. Tiedemies pelastaa tämän voi - margariini -kisan. Pistän kolme pistettä margariinille. Sen suuruinen Tiedemiehen perhe on muistaakseni. Terveystietoisena Tiedemies tietää varoa ostella ihan summanmutikassa noita margariinihirvityksiä. Hän on löytänyt yhden margariinimerkin, joka kelpaa.

  VastaaPoista
 17. Voita syön ja hyvältä maistuu! Tuija

  VastaaPoista
 18. yleensä syön sitä voin ja kasvisöljyn seosta, jota on helppo levittää. Christerhän aiemmin antoi tälle synninpäästön.

  Joskus menee margariiniakin.

  VastaaPoista
 19. Meillä syödään voita, voin ja yljön seosta, olivi- ja rypsiöljyöä, mutta ei margariinia.

  VastaaPoista
 20. Voita! Onhan tuossa rasiassa pehmikkeenä öljyäkin...

  VastaaPoista
 21. Syön voimakassuolaista voita ja se on hyvää. Katri

  VastaaPoista
 22. Voi kasviöjysekoitus,jolla synninpäästö

  VastaaPoista
 23. Voita tietenkin!
  Meidän perhe on nyt kahdeksan vuotta laittanut leivän päälle voita samoin puuron silmaksi.
  Paistamiseen käytetään voita tai oliiviöljyä.
  Rypsi-ja Rapsi öljylle olen allerginen.
  Syön leivän mieluummin vaikka ilman rasvaa jos voita ei ole tarjolla.
  Kolesteroliarvot ovat loistavat ne on ihan mielenkiinnosta mitattu säännöllisesti.

  VastaaPoista
 24. Leivälle oikeata voita!
  Kohtuudella.

  Margariini on liikajalostettu/käsitelty ihmisravinnoksi kelpaamattomaksi. Sen sanoo jo talonpoikaisjärki.

  Ruoanlaittoon käytän rypsiöljyä. Ja se mieluiten kylmäpuristettua ja luomua.

  Kaikki muutkin peruselintarpeet hankin mahdollisimman käsittelemättömässä muodossa.

  Suosin lähiruokaa.

  Mari Kouvolasta

  VastaaPoista
 25. Voita syödään meillä. Terv. DI & FM

  VastaaPoista
 26. Oivariinia. Levittyy voita helpommin.

  Sensijaan ruoanlaittoon ehdottomasti joko voita tai neitsytoliiviöljyä. Elämä on liian lyhyt haaskattavaksi huonoon ruokaan.

  Ei missään tapauksessa mitään kevyttuotteita! Ne ovat pahanmakuisia ja niistä tulee vain huono mieli.

  VastaaPoista
 27. Voita menee, tai no Oivariinia (ent. Voimariini). Ruoanlaitossa (ja leivonnassa) voita ja/tai öljyä (rypsi/rapsi/oliivi). Ammattilais vinkkinä voin sanoa että jos paistaa niin ei tarvitse koko määrä olla voita, vaan öljyä ja nokare voita maunvuoksi.

  VastaaPoista
 28. Voita tottakai!! ..Voita ja kermaa ruuassa pitää olla eikä mitään teollisia mössöjä.

  VastaaPoista
 29. Tottakai voita sanoo Lehtisen perhe! Meitä on 6 kpl. Teet ihan tavattoman upeaa työtä!

  VastaaPoista
 30. Haagalaisperhe (meitä on neljä) syö voita. Margariinin aika on ohi ainakin Ruotsissa. Bregott ekologisk myy siellä tosi hyvin. Saisipa sitä Suomestakin!!!

  VastaaPoista
 31. Oivariinia syödään meidän taloudessa! Eli minä ja mies.

  Ruoanlaitossa sitten lisäksi oliivi- ja rypsiöljyä.

  Olen itse koko ikäni syönyt Voimariinia/Oivariinia, sillä omat vanhempanikaan eivät ole koskaan suostuneet syömään mitään margariineja.

  VastaaPoista
 32. Voille kaksi ääntä Kilosta ja Kolme ääntä Olarista, Espoosta. Kevyttuotteet on jätetty tyhmempien saaliiksi tykkänään!

  Ihmettelen muuten tuota tiedemiehen kommenttia. Miten kiinteää kasvirasvaa voi valmistaa öljystä ilman että sen kovettaa? Vai onko noissa nykyään sitä iik-niin-kovaa kookosrasvaa antamassa kiinteän olemuksen?

  VastaaPoista
 33. Voita tietysti!! Ja runsasrasvaisia juustoja, ei siis mitään juustokkeita...ja kuohukermaa..

  VastaaPoista
 34. Voita, oliiviöljyä, ja kookosöljyä.

  VastaaPoista
 35. Minäpä käytän margariinia, jossa on korkeintaan 30% rasvaa. Ruuanlaitossa käytän aina suomalaista rypsiöljyä, joskus myös oliiviöljyä.

  Voita en leivälleni/ruokaani pistäisi, sillä voin maku (sekä jo pelkkä haju!) saa minut voimaan pahoin. Jos kevytmargariinia ei olisi, niin jättäisin joko leivänsyönnin tai kehittelisin jotain muuta päälle.

  Käytän myös ainoastaan rasvatonta jugurttia, maitoa yms.

  Olen muuten erittäin terve, en ole kymmeneen vuoteen sairastanut, verenpaine ja kolesteroli ovat huippuluokkaa, ja olen ihannepainossani.

  Nuo tutkimukset joihin viitataan taitavat valitettavasti olla huuhaata. Harmi kyllä tulette takuulla karvaasti kokemaan, että olisi sittenkin kannattanut välttää kovaa rasvaa!

  VastaaPoista
 36. "Nuo tutkimukset joihin viitataan taitavat valitettavasti olla huuhaata. Harmi kyllä tulette takuulla karvaasti kokemaan, että olisi sittenkin kannattanut välttää kovaa rasvaa!"

  Syön leipää niin vähän, että elimistöni tuskin prakaa jos tuolloin levittelen sille voita tai Oivariinia. Ruuan valmistuksessa käytän sitten taas joko ruokaäöljyä tai voita tai niiden seosta siitä riippuen kumpi sopii käyttötarkoitukseen. Eli en usko kovien rasvojen nousevan kohtuuttomuuksiin kohdallani, etenkin kun koetan syödä eineksiä ja roskaruokaa niin harvoin kuin mahdollista.

  Olen aina vihannut margariineja, maistuvat pahalta ja tarttuvat kiinni kitalakeen.

  VastaaPoista
 37. Margariinia, kun tällä hetkellä olen epävarma rasva-propagandan laadusta

  VastaaPoista