**
Olin viime viikonloppuna Oulussa Terwahölkkä ja -maratontapahtumassa puhumassa kestävyysurheilijan ravinnosta. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin pienet liikuntamessut. Panin merkille miten hyvin urheilijoille tarkoitetut energiageelit tekivät kauppaansa. Hyvin moni maratoonari hankki useita geelipakkauksia antamaan lisäenergiaa juoksusuorituksensa aikana.
Tavattoman käteviä (mutta kalliita!) nuo geelipakkaukset ovat. Itse olen kokeillut rusinoiden käyttöä geelien sijaan hyvällä menestyksellä. Kokeile seuraavalla kerralla ennen pitkää lenkkiä tai kilpailua miten pieni kourallinen rusinoita voisi toimia yhtä hyvin kuin geeli. Juoksun aikana voit pitää rusinoita mukana pienessä muovipussissa. Rusinat ovat niin edullisia, että niistä riittää tarjottavaa energialisäkauppiaallekin!
Tämä rusinamenetelmä on muuten testattu San Diegon yliopistossa USA:ssa. Kahdeksalle noin 30 -vuotiaalle kestävyysurheilijalle (puolet miehiä, puolet naisia) suoritettiin koe. He saivat umpimähkään syödäkseen 1 g/kg hiilihydraattia joko energiageelin tai rusinoiden muodossa. Sitten he hyppäsivät polkupyörän satulaan ja alkoi 45 min lähes täydellä teholla suoritettu treeni. Sen jälkeen suoritettiin vielä 15 min tehotreeni ja mitattiin veriarvot sekä muut suorituskykyä arvioivat testit otettiin heidän osaltaan myös käyttöön.
Osoittautui, että rusinat toimivat yhtä hyvin kuin energiageeli. Aika hyvä imitaatio luonnontuotteesta tuo energiageeli taitaa olla, sillä huonompaa se ei ollut kuin aito luonnontuote!
Sellainen pienen pieni ero rusinoiden ja geelin välille saatiin, että geeli kohotti enemmän insuliinin määrää ennen treeniä. Mutta treenin jälkeen insuliinin määrässä ei ollut eroja. Tämä johtuu mahdollisesti siitä, että energiageeli luovuttaa nopeammin hiilihydraatteja elimistön käyttöön kuin rusina. Verenglukoosi, laktaatti, vapaat rasvahapot (FFA), triglyseridit ja betahydroksibutyraatti myös mitattiin, mutta niissä arvoissa ei ollut eroja. Mitään eroja ei myöskään saatu suorituskyvyssä. Rusinat näyttäisivät tämän tieteellisen kokeen perusteella yhtä hyvältä vaihtoehdolta kuin energiageelit.
Lähde: Kern M, Heslin CJ, Rezende RS. Metabolic and performance effects of raisins versus sports gel as pre-exercise feedings in cyclists. J Strength Cond Res 21 (4): 1204-1207, 2007
Rusinat voi turvotessaan nopeasti hotkittuna tukkia suoliston, sillä nehän ovat kuivattuja viinirypäleitä.
VastaaPoistaEn ole tuota Arvausleikkiä -nimimerkin kuvailemaa ilmiötä itse kokenut. On muita kuivattuja hedelmiä, joita voi kokeilla, esim. ananas tai papaya. Papayasta saan itse vatsan löysäksi ainakin jos nautin tuota herkkua liian paljon. Rusinat ovat minulla toimineet tosi hyvin.
VastaaPoistaHyvähyvä, Christer, että otit esille tämän rusina-asian. Olen nimittäin itsekin ihmetellyt geelien suosiota, kun vanhassa olisi vara parempi, eli siis rusinoissa. Minäkin otan aina mieluummin rusinoita kuin geelejä pitkillä lenkeillä ja maratoneilla sun muissa hiihtotapahtumissa. Toimivat paremmin ja maistuvatkin paremmin kuin geelit. Muita kuivattuja hedelmiä en ole uskaltanut kokeilla, kun vannon rusinoiden nimeen.
VastaaPoistaPampelmuse juuri lenkinjälkeisestä saunasta palanneena
Pampelmuse, samat metkut minullakin meneillään. Tulin äsken lenkiltä ja nyt saunaan!
VastaaPoistaSynteettisten geelien valtavan kova suosio on minulle mysteeri. Minunkin mielestäni ne maistuvat pahoilta.
Oma vatsani ei ota vastaan mitään kiinteää 6-7 tunnin suorituksen jälkeen eli esim Ironmanilla kun menee 12 tuntia niin pakko vetää geeliä...
VastaaPoista