Harvinaisen mukava oli luennoida ja keskustella sokeritaudista (diabetes) 14.5.2008 Pihtiputaalla. Sain käydä pitämässä avoimessa yleisötilaisuudessa ravintoluennon diabetespotilaille ilman peruutusuhkaa. Varmistui nimittäin jo viikkoja etukäteen, että tilaisuus varmuudella pidetään. Minulta on nimittäin yllättäen peruuntunut kolme diabetesluentoa ja yhden luennon (Hämeenlinnassa) jälkeen 1 ylilääkäri, 1 sairaanhoitaja ja 7 ravitsemusterapeuttia tekivät virallisen valituksen koulutusillan järjestäjälle (rehtori parka!). En ollut valittajien mukaan pitäytynyt riittävästi vakiintuneissa ravitsemusohjeistuksissa. Tällaista se on Suomessa!
Olin siis kaukana Pihtiputaalla esittelemässä luennon merkeissä diabeetikon virallisia ja epävirallisia ravitsemussuosituksia. Luentoni on täysin uudistettu heijastamaan viimeaikaisia tutkimus- ja ohjeistuskäänteitä sekä USA:ssa että Ruotsissa. Pääpainon sai, ei niinkään virallinen Diabetesliiton tarjoama ohjeistus, vaan hiilihydraattitietoinen (VHH) ruokavalio. Siitä paikalla ollut runsaslukuinen (!) yleisö nimenomaan halusi kuulla. Minulla on tapana kommunikoida vilkkaasti yleisön kanssa. Se mikä yleisöä kiinnostaa siitä puhun. Joillakin paikkakunnilla voi "virallisterveellinen" linjaus ehkä olla enemmän esillä kuin "käytännöllisterveellinen" linjaus. Siitä päättää paikalla oleva yleisö.
Voitte tiedustella illan sisältöä Pihtiputaan diabetesyhdistyksen puheenjohtajalta (nimi ei jäänyt muistiin) tai sihteeriltä (Anneli Sadinmaa) ja Viitaseudun opiston rehtorilta (tilaisuuden järjestäjä) Shaukat Anjam (puhuu sujuvaa suomea!) Puh. 044 459 6828; shaukat.anjam@pihtipudas.fi
En minä tässä ala itseäni kehumaan, ei siitä saa muuta kuin ikävää palautetta. Hyvä se luentoni on (piste). Terveellä itsetunnolla varustautunut puheammattilainen voi näin sanoa olematta tahditon. Ja rohkeampi se luento on kuin kukaan täällä ehkä tajuaa. Siinä on liossa koko tieteellinen uskottavuuteni. Sen muutoksen minkä olen omissa asiakkaissani nähnyt, miksi siitä vaikenisin? Edes lääkärikunnan, diabeteshoitajien tai ravitsemusterapeuttien edessä. Päinvastoin, juuri näiden soisin runsaasti kommentoivan, kyseenalaistavan ja kritisoivan luentoani. Siinä hetkessä, siinä tilanteessa, eikä raukkamaisesti jälkeenpäin kuten Hämeenlinnassa. Saattaa olla, että hiilihydraattitietoisuuden kyseenalaistaminen johtuu väärinymmärryksestä. Tämän hiilihydraattien rajoittamisen valitseva diabeetikko ei tosiaankaan korvaa poisjätetyt hiilihydraatit runsailla proteiineilla vaan eläinrasvalla. Tästä on epätietoisuutta liikkeellä.
Joskushan muutosten tuulien pitää diabeteksen omahoidossa pyyhkiä Suomen yli. Jos ne tulevat minun luentojeni ja kirjoitusteni kautta, se on hienoa, mutta ei tärkeintä. Tärkeää on, että muutos suhtautumisessa hiilihydraattitietoisuuteen tapahtuu. Tärkeää työtä tehdään Ruotsissa. Tänään (22.5.2008) julkaistiin Karlshamnin sairaalan pitkäaikaistutkimus (44 kk seuranta!). Tutkimuksen mukaan diabeetikoille voi turvallisesti suositella hiilihydraattitietoista ruokavaliota, jossa 20% energiasta otetaan hiilihydraateista (Suomen diabetesliitto suosittelee 55-60% hiilihydraatteja). Lukekaa tuore tutkimus tästä! Kiitos Anssi vinkistä! Tässä tuoreet johtopäätökset Lontoon murteella:
A summary of the implications of the current work:
- This year, for the first time, the ADA accepted the value of carbohydrate-restricted diet for weight loss. The text of their guidelines, however, continues previous guidelines in finding fault with such diets and, in fact, does not cite most of the recent publications supporting their use. Other health agencies have similarly insisted on low fat approaches. There is reason to believe that these guidelines are not followed in practice. A perusal of internet diabetes sites suggests that the major dietary emphasis is on carbohydrate control.
- The major barrier to official acceptance is the stated lack of long term trials although it has never been stated what the features of successes in short term trials suggest that they would not be maintained.
- The work presented here suggests the importance of funding large scale long term trials as well as the benefits and limited risk in using low carbohydrate diets now.
- Several studies have shown that low fat diets can be successful but overall, it would be difficult to say they are inherently reliable.
- In the studies reported here, patients in the two groups had, despite all possible support, failed in achieving an acceptable control of bodyweight and hyperglycemia on traditional low fat diets.
- An important issue is the fact that some patients do become completely free of disease as soon as they are presented with a low-carbohydrate option. It is unknown what factors make these persons succeed now despite complete failure in the past.
Olen pyytänyt Suomen diabetesliiton ravitsemustoimikuntaa kommentoimaan tutkimusta. Vielä en ole saanut vastausta (22.5.2008).
Minulla on siis toimiva luento diabeetikoille missä on sopivasti sitä virallista oppia ja sopivasti sitä epävirallista. Asiatietoa annetaan huumorin kera, luento kestää 2 tuntia. Koko lailla toimiva paketti, jossa suotavaa on, että paikalla on lääkäreitä, diabeteshoitajia, ravitsemusterapeutteja ja tietenkin runsaasti diabeetikkoja. Muistakaa ahdistaa minut nurkkaan, sillä sieltä löydän parhaimmat ideani! Margariinia "haukutaan" jopa virallisessa ruokavalio-osuudessa ja se voi aiheuttaa heikotuskohtauksia joillekin lääkäreille ja ravitsemusterapeuteille. Ihan tahallani käytän propaganda-aseena myös kananmunaan kohdistuvaa terveysterrorismia ja sitten tietenkin arvuuttelen sopivan kitkerään sävyyn miksi ravintoluentojani diabetesyhdistyksissä (Diabetesliitto!!) on peruuntunut.
Luennoillani en täysin tyrmää virallista Diabetesliiton ravitsemussuositusta, mutta silloin pitää lääkehoidon olla ykkösvaihtoehtona. Joka haluaa hoitaa terveytensä oman ruokapöydän äärellä, tekee toisin kuin virallisissa ravitsemussuosituksissa neuvotaan tekemään.
Koska minä elän ja tulen vaatimattomasti toimeen tällä luento-, kirja- ja blogivaikuttamisella en voi luovuttaa luentomateriaaliani yleiseen jakeluun (tätä minulta kysytään usein). Luentomateriaalissani ei ole mitään salaisuuksia, mutta sitä ei voi ymmärtää ilman autenttista luentokokemusta. Teidän pitää ottaa riski ja kutsua minut paikalle ja kokea ravitsemuksen ilot ja surut. Varmempi leipä löytyisi tutkijan kammiosta, mutta kokeillaan nyt tätä vapaampaakin valistustyötä vielä joitakin vuosia. Luento maksaa 50 euroa + matka- ja mahdolliset yöpymiskulut.
Löydätte yhteystietoni tästä:
Christer Sundqvist
Turun Fimex Oy
Voimakatu 2
21600 Parainen
040-7529274
christer.sundqvist (at) ravintokirja.fi
Oli se merkillinen juttu siellä Hämeenlinnassa. Nämä valittajat, jotka saivat luennon peruutetuksi ja joiden pitäisi olla diabetikon ravitsemuksesta hyvin perillä osoittivat, etteivät ole lainkaan perillä koko asiasta.
VastaaPoistaHeikki