torstaina, toukokuuta 29, 2008

Kauheaa tietoa ravitsemussuosituksistamme!

##
Lukekaa tämä kirjoitus huolellisesti! Media ei enää Suomessa vaikene kokonaan tästä asiasta!

Kirjoitettu 20.5.2008. Sivulle on 26.5.2008, 28.5.2008 ja 29.5.2008 ilmestynyt päivityksiä.


Yleisradion ruotsinkielinen uutistoimitus soitti minulle tänään 29.5.2008 ja pyysi kommenttia tähän alla kuvattuun lobbausaiheeseen. Ilmeisesti aiheesta tehdään syksyllä hieman laajempi katsaus jossakin ajankohtaisohjelmassa. Lupasin auttaa jatkossakin tiedonhankinnassa ja edelleen pitää asiaa esillä vaatimattomassa blogissani. Hyvä juttu!

Voitte jonkin aikaa kuulla tästä linkistä YLE Radio Vega - Aktuellt 29.5.2008. ILSI Europe ja Eurreca ovat käsittelyssä 13.00 - 25.20 ja siinä haastatellaan mm. Satu Hassia, Åsa Westmania ja Henrik Ennartia.

Sain tietää 28.5.2008, että Aamulehti on yllättäen 23.5.2008 julkaissut mahdollisesti juttuvihjeeni perusteella tietoa siitä, että elintarviketeollisuuden EU-lobbarit valmistelevat uusia ravitsemussuosituksiamme. Suomalaisfirmat Valio ja Raisio kuuluvat tähän lobbariyhteisöön. Tässä lista ILSI Europen (lue alhaalla tästä organisaatiosta) jäsenyrityksistä:
Nyt tulee todella ikävää tietoa valmisteluvaiheessa olevien uusien ravitsemussuositustemme johdosta. Asia on tärkeä ja toivoisin tämän asian ylittävän uutiskynnyksen myös Suomessa. Siksi pyydän blogissani vierailevia toimittajia välittämään tästä asiasta tietoa. Onhan ensiarvoisen tärkeää, että viralliset Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan ohjeet perustuvat tutkittuun ja puolueettomaan tietoon.

Toimittaja Carl Öström Ruotsista on tutustunut uudistettavien Euroopan unionin (EU) ravitsemussuositusten valmistelutyöhön. Näillä valmisteluilla on keskeinen rooli ensiksi pohjoismaisten ravitsemussuositusten muokkaamisessa ja sitten omien kotikutoisten ravitsemussuositustemme painotuksissa.

Nyt ei näytä hyvältä! Toive siitä, että hiilihydraattien tuputukseen (Dietary Carbohydrates Task Force kuulostaa melkein sodanjulistukselta terveellistä ruokaa vastaan!) tulisi loppu ja kotona valmistettu ruoka nousisi kunniaan, lopahtaa jo alkumetreillä. Syynä tähän toivomme menetykseen löytyy teollisuusyritysten lobbausjärjestöstä vailla vertaa: Eurreca! Heureka huusi Arkimedes aikoinaan, herätkää huudan minä luettuani toimittaja Öströmin selvityksen!

Eurrecalle on annettu tehtäväksi valmistella EU:n uusia ravitsemussuosituksia. Kuvittelin työn olevan niin vaativaa, että siihen valjastetaan maanosamme huippu-asiantuntijoita ja tiedemiehiä. Kattia kanssa! Eurreca on elintarvikeyritysten suuri lobbausorganisaatio, joka vuonna 2002 kyseenalaisti WHO:n suositukset sokerin ja virvoitusjuomien kulutuksen pienentämistarpeesta. Lobbausorganisaatiota on nyt palkittu tuosta "ansiokkaasta" taistelustaan suomalla sille keskeinen rooli uusien ravitsemussuositustemme valmistelutyössä. Lobbausorganisaatio Eurreca on saanut EU:lta 123 miljoonaa kruunua (13,2 miljoonaa euroa) työnsä tukemiseen. Tämä on skandaali!

Ruotsalainen EU-parlamentaarikko Åsa Westlund (sos) on tyrmistynyt kuultuaan tästä. Ei voi olla niin, että ravitsemussuositusten valmistelija voisi itse hyötyä antamistaan ohjeista, Westlund toteaa. Kuunnelkaa Westlundia: Voi miten väärin tässä ajatellaan. Jos ravitsemussuosituksilla haetaan menestystä pitäisi suosituksilla hakea suuren yleisön luottamusta. Muuten tämä työ menee hukkaan. Westlund on tässä aivan oikeassa. Suurin syy siihen miksi suomalaiset eivät syö suositusten mukaisesti on se, että Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tuotoksia ei oteta vakavasti. Tällä laajamittaisella lobbaustoiminnalla tuhotaan uudistustyö jo ennen kuin se on alkanutkaan. Parlamentaarikoille ei ole koko totuutta kerrottu. Heille on annettu tietoa siitä, että ravitsemussuositusten valmistelutyö on aikaa vievää ja kallista. Heille ei ole kerrottu tätä olennaista tietoa:

Eurreca käynnistyi vuonna 1978 International life sciences instituten (ILSI, kansainvälinen luonnontieteitten instituutti) aloitteesta. Instituutin perustajajäseninä oli Coca-Cola, General Foods, Heinz, Kraft ja Procter & Gamble. Tänä päivänä ILSI on satojen elintarvike-, kemian- ja lääketieteellisten yritysten katto-organisaatio, joka valvoo omia intressejään.

Lukekaa lisää tästä asiasta alle kokoamistani linkeistä ja ottakaa välittömästi yhteyttä EU-parlamentaarikkoihimme! Informoikaa heitä tästä skandaalista. Jos me annamme Eurrecan ja ILSI:n määritellä mitä meidän pitäisi syödä niin, suomeksi sanottuna, pieleen menee!

Eurrecan ja ILSI:n välinen yhteys
Kuvaus Eurrecan valmistelutyöstä (PDF-kopio kirjoituksesta lehdessä Eur J Nutr 47 (Suppl 1): 2–16, 2008)
ILSI:n historia
EU låter lobbyister förbereda kostråd (Svenska Dagbladet, 20.5.2008)
Målet är att främja ägarna (Svenska Dagbladet, 20.5.2008)
EU-kommissionen tvingas svara om kostråd (Henrik Ennarts blogg i Svenska Dagbladet, 20.5.2008)
Livsmedelsindustrin påverkar kostråd (Dagens Nyheter, 20.5.2008)
Kan vi lita på EU:s kostråd? (carls konsumentblogg, 20.5.2008)
EU låter industrins lobbyister förbereda kostråd (Annika Dahlqvists blogg, 20.5.2008)
Kostråd och lobbyism (Kostdoktorn, 20.5.2008)
Lobbyister styr EU:s kostråd (Dumheterna, 20.5.2008)
Korruptionen blottläggs och svenskarna är med (Toxiska epistlar, 20.5.2008)
Inte trovärdigt när industrin... (Åsa Westlunds blogg, 20.5.2008)
Livsmedelsindustrin leder arbetet med EU:s nya kostråd (Dagens Medicin, 20.5.2008)
Varför man ska misstro kostråden (Kost och hälsa, 21.5.2008)

Kommentteja otan mielelläni vastaan tästä! Kertokaa heti jos näette jutusta tietoa suomalaismediassa!

Suomessa tästä asiasta kirjoittaa minun lisäkseni:

Hiilaritietoiset foorumi (nimimerkki San Martino, 20.5.2008)
Aamulehti (23.5.2008)
Kauppalehden keskustelua, Kahvihuone (nimimerkki OyAb, 27.5.2008)
Kauppalehden keskustelua, Kehitysehdotukset (nimimerkki hexbull, 28.5.2008)
YLE Radio Vega - Aktuellt kl. 17 (29.5.2008, asiasta puhutaan 13.00 - 25.20)

Aamulehti kirjoittaa mm.:
Virvoitusjuomayhtiö Coca-Colan, ketsuppijätti Heinzin ja perunalastuja valmistavan General Foodsin edustajat ovat saaneet EU-komissiolta tehtäväkseen valmistella EU:n uusia ravintosuosituksia. Kyseiset elintarvikeyritykset ovat mukana Eurreca-verkostossa, jolle on luvassa työtä varten 13,2 miljoonan euron avustus EU-komissiolta. Eurreca perustettiin International Life Sciences Instituten, ILSI:n, aloitteesta. ILSI:n jäseniä ovat useat maailman suurimmista elintarvike-, kemian- ja lääketeollisuusyrityksistä. Sen tavoitteena on vaikuttaa maailmanlaajuisesti, että lait ja säännökset kehittyvät siihen suuntaan, joka edesauttaa omistajayritysten liiketoimintaa. Ruotsalainen EU-parlamentaarikko Åsa Westlund on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle. Hän kysyy, eikö komission mielestä ole riskialtista jättää EU:n ravintosuositusten muotoilu organisaatiolle, jolla on niin voimakkaat kytkökset teollisuuteen. - Suositusten ei pidä olla niiden laatimia, jotka voivat tienata rahaa niiden avulla, sanoo Westlund Svenska Dagbladetissa.
Kiistanalainen ILSI tuli tunnetuksi jo vuonna 2002, jolloin se kyseenalaisti Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen alentaa sokerin kulutusta alle kymmeneen prosenttiin päivittäisestä kalorimäärästä ylipainon ja liikalihavuuden vähentämiseksi. EU:n uusien ravintosuositusten laatimisella tähdätään muun muassa hiilihydraattien nauttimisen vähentämiseen. Koska elintarvikealan tutkimusten läpikäynti on isotöistä ja kallista, odotetaan EU:n valmistelutyön luovan pohjan myös pohjoismaisille ravintosuosituksille. Luvassa on "täydellinen työkalulaatikko kaikista mikroravintoaineista". Työhön on määrä ryhtyä noin puolentoista vuoden kuluttua. Eurreca-verkostoon kuuluu myös viitisentoista yliopistoa sekä yksityisiä konsultteja, joista useilla on aiempia kytköksiä ILSI:iin. Ruotsin elintarvikevirasto ja Ranskan kansanterveyslaitos ovat ainoat kansalliset viranomaiset, jotka ovat edustettuina Eurreca-ohjausryhmän 23 jäsenen joukossa.
Coca-Cola, General Foods, Heinz, Kraft ja Procter & Gamble perustivat International Life Sciences Instituten ILSI:n vuonna 1978. Tavoitteena on, että organisaation työ perustuu tieteellisesti pitäviin todisteisiin. ILSI on yhdistetty aiemmin myös tupakkateollisuuteen. ILSI esiintyy mielellään lähinnä aatteellisena organisaationa, joka on tutkimuksen ja yhteiskunnan palveluksessa. Sen mielestä Maailman terveysjärjestö WHO on keskittynyt liikaa huonon ravinnon vaaroihin taistelussa ylipainoa vastaan. Vuonna 2006 WHO päätti rajoittaa ILSI:n asemaa yhteistyökumppanina yhdysvaltalaisten ammattijärjestöjen protestien jälkeen.
Teija Martinsson TukholmaLisää kysymyksiä joita media voisi pohtia:

Koko ajanko tällainen teollisuuden lobbaustoiminta on ollut käynnissä kun ravitsemussuosituksiamme vuosien varrella on uudistettu?
Onko tässä lobbaustaktiikan menestyksessä löydettävissä myös margariinin menestystarinan juoni?
Markkinatko meidän ravitsemussuosituksia ohjaavat?
Kuka ottaa vastuun vääristä ravitsemusohjeista?
Kuka kiirehtii ravitsemussuositusten laatimista eri sairausryhmille?

22 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon! Olit taas ensimmäisenä täällä Suomessa raportoimassa näistä ikävistä ravitsemustouhuista. Hiilaritietoiset kirjoittaa myös asiasta huomaan. Joku San Martino siellä kopioi sinun sanomaasi. Miksi muuten sinä et enää kirjota siinä foorumissa?

  Ravitsemussuosituksissamme ei pitkään ole ollut minkäänlaista terveys näkökulmaa. Se mikä suosituksissa on jotain merkinnyt on se miten hyvin elintarviketeollisuus on onnistunut etujaan valvomaan. Eniten minua harmittaa tässä EU:n lobbausjutussa tosiaan se, että virallinen Suomi on edelleen ihan hiljaa koko asiasta! Ei täällä Suomessa mitään tapahdu mediakentässä. Ovatko kaikki toimittajat tosiaankin rähmällään sinne Kansanterveyslaitokseen suuntaan???? Mitään ei tapahdu myöskään ravitsemusopetuksessa, tutkimuksessa ja tiedottamisessa. Samat vanhat jäärät siellä antaa lausuntojaan ja rasva on pahaa, hiilarit rulettaa. Sokeria meidän pitää syödä eri muodoissa ja kuluttaa lääkkeitä. Voi että minua kiukuttaa!!

  Sinun kaltaisia pitäisi olla paljon enemmän. Jo nyt me keskustelemme päivittäin sinun blogistasi täällä työpaikalla. On sellaisia jotka ovat jättäneet margariinin syönnin ja siirtyneet voihin, on sellaisia jotka syövät vähemmän perunaa, makaronia ja riisiä. Jopa paikallisessa K-kaupassa oli lihakauppias ihmeissään kun kyselin lihanvalmistuskikkoja ja kysyin mielipidettä voista. Moni muukin oli viime viikkoina samaa asiaa tiedustellut. Lihakauppias myönsi käyttävänsä voita.

  Luin eräästä toisesta blogista (Manninen nutriceutical), että sinua pidetään "vittumaisena" miehenä, ihan positiivisessa mielessä tosin. Et jätä hetkeksikään rauhaan viranomaisiamme ja haluat luoda uutta terveysajattelua Suomeen. Olen kuullut esitelmäsi ravitsemuksen iloista ja suruista. Se ei kyllä jätä ketään kylmäksi!

  VastaaPoista
 2. Nyt menin kyllä ihan sanattomaksi...

  Hiilaritietoiset -foorumiin minua ei ole päästetty viime aikoina kirjoittamaan. Syytä ei ole minulle kerrottu ja ylläpito ei vastaa tiedusteluihin. Harmittaa jonkin verran, koska minulla oli siellä omassa osiossani aika paljon materiaalia, jota en ajoissa älynnyt ottaa talteen. Kummallista toimintaa lopettaa yhteistyö tuolla tavalla. Ehkä minun tyylistäni ei pidetty. Onhan siellä nyt ystäväni LKT Timo Kuuselan osasto. Lukekaa sitä. Minulle saa riittää tämä blogi, kirjat, luennot ja lehtikirjoitukset.

  Se se vaan on sillä lailla
  että tässäki maassa on
  sitä on paljon mälsää
  ei sitä tartte edes paljon kavereilta kysellä
  kun vaan viittii vähänkin tsiikata ympärilleen
  kaiken maailman törpötkin ne luulee olevansa vaikka mitä
  mut ei ne oo ku hemmetin moisia sössöjä vaan
  on sitä ollu ennenkski nuijasotia tässä maassa
  mut olispa täs nuijalla töitä

  Rotestilaulu / Simo Salminen

  VastaaPoista
 3. Anonyymi! Ei pidä paikkaansa. San Martino ei kopioi Christerin sanomaa. Se voi helposti tarkistaa laskimesta...San Martinon juttu samasta aiheesta on kirjoitettu 10 minuuttia aikaisemmin.

  Veteraaniurheilija Christer tekee hyvää työtä ravitsemuksen alalla, kuten me muutkin.
  Luen päivittäin Christerin hienoa blogia ja suosittelen sitä kaikille muillekin.

  Yhteistyö on voimaa tälläkin alueella...katsokaapa vaikka miten toimitaan Ruotsissa, jossa on koottu kaikki VHH-blogit yhteen nippuun LowCarbKost-blogiksi.

  http://www.lowcarbkost.com/

  VastaaPoista
 4. San Martino, meillä ei ymmärtääkseni ole käynnissä mitään kilpailua siitä kuka ehtii ensin raportoida näistä ravitsemukseen ja terveyteen liittyvistä asioista. Kirjoitin omaa juttuani niin kovalla hartaudella ja niin kauan (monta tuntia!), että en huomannut sinun juttusi ilmestymistä Hiilaritietoiset foorumiin.

  Pistin eräälle tutulle toimittajalle juttuvinkin. Saa nähdä uskalletaanko juttu julkaista. Etkö sinäkin ihmettele tätä median hiljaisuutta ja varovaisuutta näissä ravintoasioissa?

  VastaaPoista
 5. Kauheaa. Olen snaton. ja eduskunnassa jänkätään vain vaalirahoituksista ja ministerien nais/mieshuolista!

  VastaaPoista
 6. Meidän hiilaritietoisten on hyökättävä vakaumuksellista "vähän rasvaa" linjaa vastaan omalla (perustellulla) vakaumuksellamme. Lainasin tässä kansan syvistä riveistä kautta teollisuusmailman levinnyttä laulua, tunteita tietty herättää. No huumoria peliin, ja tunnetta myös. Nyt on kansan terveys kyseessä. Meniskö meidän julistuksemme jokseenkin näin.. :)

  Hiilarin-orjat! Sorron yöstä nouskaa! –
  maan äärin kuuluu kutsumus.
  Nyt ryskyin murtuu hiilarivalta,
  tää on viime ponnistus.
  Pohja vanhan järjestyksen horjuu.
  Rasvajoukko taistohon!
  Alas lyökää koko hiilari mailma,
  ja valta teidän silloin on!
  :,: Tää on viimeinen taisto!
  Rintamaamme yhtykää,
  niin huomispäivänä läskit
  on hoikat konsanaan! :,:

  Ei muuta johtajaa, ei luojaa,
  kuin kansa kaikkivaltias.
  Se yhteis-onnen säätää, suojaa,
  se on turva tarmokas.
  Eestä Protskun, rasvan, kananmunan,
  yössä sorron, turmion,
  kukin painakaamme palkeitamme,
  kun käymme työhön, taistohon!
  :,: Tää on viimeinen taisto!
  Rintamaamme yhtykää,
  niin huomispäivänä läskit
  on hoikat konsanaan! :,:

  Lait pettää, ravitsemusterapeutit sortaa,
  verot köyhälistön verta juo
  ja köyhän ihmisoikeuskin
  on vain tyhjä lause tuo!
  Pois jo kansat holhouksen alta!
  Veljeyden sääntö on:
  kellä velvotusta, sillä valtaa
  ja oikeutta olkohonl
  :,: Tää on viimeinen taisto!
  Rintamaamme yhtykää,
  niin huomispäivänä läskit
  on hoikat konsanaan! :,:

  On kurjan kurjat kunniassa,
  raharuhtinaat nuo röyhkeät;
  ei koskaan hiilareita ne itse syö,
  vaan korruptoijan vuohenjuustoa.
  Varat kansan hankkimat on menneet
  kaikki konnain kukkaroon.
  Pois kansa velkansa jo vaatii, –
  nyt ryöstösaalis tuotakoon!
  :,: Tää on viimeinen taisto!
  Rintamaamme yhtykää,
  niin huomispäivänä läskit
  on hoikat konsanaan! :,:

  Työmiehet, kyntäjät ja kaikki
  työkansan joukko nälkäinen:
  maa meidän on ja olla täytyy,
  vaan ei laiskain lurjusten.
  Nälkä meill' on aina vieraanamme; –
  vaan kuin liiat hiilarit
  me kerran kaikki karkotamme, –
  niin päivä pääsee paistamaan.
  :,: Tää on viimeinen taisto!
  Rintamaamme yhtykää,
  niin huomispäivänä läskit
  on konsanaan! :,:

  Loppusävelen sanat

  Jo nouskaa, –
  jo nouskaa!
  Rintamaamme rientäkää!

  Juu... sanat vapaasti muokattavissa.

  VastaaPoista
 7. Sami Uusitalo on tehnyt meille hienon taistelulaulun.

  VastaaPoista
 8. No oisko se, että Kuusela on Tolosen kaveri,jotakin tekemistä,että veteraaniurheilija ei pääse kirjoittamaan hiilarifoorumille?

  VastaaPoista
 9. Hiilaritietoisten moderaattorin ominaisuudessa voi kertoa, että Christerin pääsyä forumille ei ole missään vaiheessa estetty. Hänellä on vapaa pääsy kirjoittamaan näkeymyksiään. Valinta on täysin hänen omansa.

  Ystävällisin terveisin Anja

  VastaaPoista
 10. Nyt mennään vähän pois aiheesta, mutta selvennän kuitenkin noita asetelmia tuolla Hiilaritietoiset -foorumissa.

  Tuo kyseinen foorumi ei ole niin puhdas pulmunen kuin annetaan olettaa. En viitsi mennä yksityiskohtiin, koska se episodi mikä Anjan ja muiden moderaattoreiden taholta näyteltiin (viestejäni sensuroitiin ja niitä siirreltiin paikasta toiseen) ei todellakaan ollut mikään mukava juttu. Suorapuheisuuteni oli ehkä liikaa. Viimeinen niitti oli sitten kun tekosyyhyn vedoten poistettiin yllättäen koko Veteraaniurheilijan osio! Harmittelin tietenkin valtavan työpanoksen valumista hukkaan ja tallentamattoman materiaalin tuhoutumista. Tähän päivään mennessä en ole saanut vastausta, onko materiaali kokonaan menetetty. Sittemmin pyysin eikö blogiani voisi edes mainita muiden hyvien ravintoaiheisten blogien kanssa tuossa Linkit -osiossa. Sekään ei ole ollut mahdollista. Ei tuommoinen kiusanteko ole kivaa.

  Hiilaritietoiset foorumi elää omaa elämäänsä. Siellä on erittäin paljon hyvää asiaa siitä ruokavaliolinjauksesta jota minäkin pidän oikeana. Minä kirjoittelen nyt pääosin täällä blogissani ja sitten ilmestyy noita juttujani alan lehdissä.

  Asia on loppuunkäsitelty.

  VastaaPoista
 11. Siis kyllähän tämä on ihan elävää elämää ja totta - eikä sananvapautta ainakaan enää tunneta...

  VastaaPoista
 12. Hyvä tavaton sentään mitä tietoja meiltä pimitetään! Tulin tänne Kauppalehden keskusteluista. Täällä on kova meininki päällä!!!

  Ravitsemustiedon ammattilainen kyseenalaistaa todella hienolla tavalla nykyisiä ravitsemussuosituksia. Täytyy tutustua muihinkin kirjoituksiisi. On meinaa vain hyvää asiaa ollut toistaiseksi tarjolla.

  Tuo ILSIn lista on paljastava. Kyllä menee tärkkelys, valmisruoka ja karkki kaupaksi tuollaisella joukolla!!!

  VastaaPoista
 13. Niin, kai se menee niin, että moni asia naamioidaan "vertaistueksi" ja niillä sairaimmilla, jotka ei kotoa muualle pääse, teetetään hommat, kuten moderointi - tietysti tiettyjen kriteerien mukaan. Niistä en mitään tiedäkään, mutta kuukauden bannit saa hyvin helposti ainakin kaks`plus- lehden pulinapalstalla. Hirvittävän huolestuttavaa, kun siellä neuvotaan antamaan jo vauvaikäisille sipsejä, yskänlääkettä jne...

  VastaaPoista
 14. Porttikielto foorumille nimimerkkiä myötäillen ihmettelen minne on kadonnut sananvapaus Suomesta. Tämä täällä jaossa oleva materiaali ILSI:n kierosta taktiikasta, nakertaa ravitsemussuositustemme tieteellistä uskottavuutta. Miksi tämän asian paljastumiselle on ylivoimaisen vaikeaa saada julkisuutta Suomessa? Parempi olisi käydä tästä asiasta avointa keskustelua ja pelastaa se osa suomalaisesta ravitsemustutkimuksesta joka vielä on pelastettavissa. Lääke- ja elintarviketeollisuudelle ostettu professori on minulle kauhistus. Heitä on olemassa. Olen sen asian ympärillä käydyn teatterin omin silmin nähnyt. Muistuttaa aika paljon poliitikkojen vaalirahoitusta ja siitä noussutta kohua. Niin kuin on poliitikon ääni ostettavissa, niin on myös ravitsemustieteilijän. Samaa leipää se ravitsemustieteilijä syö kuin Arkadianmäen vuokralainen. Kaikin keinoin tätä vääryyttä vastaan on kamppailtava, jotta nämä korruptoituneet mätäpaiseet eivät pääsisi vaikuttamaan lastemme, nuorisomme, sairaitten ja vanhusten laitos- ja kouluruokailuun. Suurin osa Suomen kansasta on fiksua ja osaa tehdä itsenäisiä ruokaan liittyviä valintoja. Kaikkein puolustuskyvyttömämpiä ovat laitosruoan varassa elävät, sillä laitoksissa noudatetaan viimeisen päälle oikeaoppista virallisterveellistä ruokavaliota. Nyt kun on olemassa tuo Sydänmerkki, niin meillä suomalaisilla valinta on entistä helpompaa. Sydänmerkillä varustettuja elintarvikkeita välttämällä voi tehdä merkittäviä parannuksia ravitsemukseensa! Voi reilusti jättää pois ruokavaliosta sokerikorput (!) ja kaikenlaiset kevyttuotteet.

  VastaaPoista
 15. Että osaat veteraaniurheilija sanoa asiat hyvin ja osuvasti. Lue, jos saat käsiisi viimeisin Kela-lehti. Siinä eräs tutkimusprofesori kertoo mm. kuinka kovasti lääketeollisuus kehittelee sitä uutta toimivaa laihdutuslääkettä...

  VastaaPoista
 16. Voi sentään Aino! Ei tuo KELAn tutkimusprofessori voi olla tosissaan tuon toimivan laihdutuslääkkeen suhteen. Minulla on luennoilla jaossa ilmaiseksi se ainoa toimiva laihdutuspilleri.

  VastaaPoista
 17. Tuo laihdutuspilleri taisi olla vielä niinkuin viimeinen niitti... "Sitoo ravinnon rasvan!" - JOTTA HIILARI PÄÄSISI MAHDOLLISIMMAN HYVIN VAIKUTTAMAAN !!
  aivan.

  luinko vinoon, vai sanottiinko tuossa aamulehden jutussa, että Eurecca ym EU:n ravitsemussuosituksia suunnittelevat meinaavat vähentä hiilareiden suositeltavaa määrää?
  Onko oikeasti näin?
  Tietääkö kukaan, mitä ne ovat ne uudet ravitsemussuositukset?

  VastaaPoista
 18. Ongelmahan on siinä, että nuorilla ei ole varaa ostaa kunnollista ruokaa. Kun tulee kipeäski, menee loputkin rahat lääkkeisiin - jotka kyllä KELA korvaa, mutta eihän niillä oikeaa ruokaa voi korvata ikinä.

  Kuka korvaa yhteiskunnalle ne turhan takia määrätyt lääkkeet - itselleni migreeninestolääkkeet on määrätty jopa 4 kertaa! Kuinka moni muu osti ne?

  VastaaPoista
 19. Butterfly, ei näistä tulevista ravitsemussuosituksista voi oikein mitään varmaa sanoa. Aikamoinen paine on väestötasolla vähentää hiilihydraattialtistusta. Mikael Fogelholm on maininnut keskusteluissa tarpeesta lisätä hiilihydraattien vaihteluväliä nykyisestä 55-60% tasosta ja nimenomaan alaspäin. Tästä asiasta ja sen terveellisyydestä on tutkimusnäyttöä. Toteutuuko se tuon ILSI:n porukan toimesta, se on sitten aivan eri juttu.

  Seurataan tilannetta.

  VastaaPoista
 20. ihmeparantumisia... puhuu asiaa. Nuorilla ei ole varaa ostaa laadukasta ruokaa. Tosin kun olen asiakkaiden kanssa katsonut hiilihydraattitietoisesta ruokailusta syntyviä ruokalaskuja, ei niissä niin valtavan suuria eroja ole virallisterveelliseen linjaukseen.

  Nuorison suosima makaronimössö + tonnikala -ruokavalio on kieltämättä perin ankea. Kananmunat ovat kuitenkin edullisia ja voilla saa riittoisaa ja maistuvaa ruokaa aikaiseksi. Edullista lihaa kekseliäs löytää kaupoista kunhan vain viitsii nähdä vaivaa. Silakoita suositteli aikoinaan eräs pääministerikin Suomessa. Torilta saa edullisesti silakoita.

  Kävin eilen katsastamassa sivustosi. Paljon asiaa!

  Kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 21. Silakoiden syöminen on jäänyt meiltäkin ajan myötä - pakastekala maistuu paremmin ja loimulohi, joista ei mene mitään hukkaan.

  Luulenpa, että ko ministeri itse tosiaan söi silakoita... En tiedä, kuinka asiatonta on laittaa juttu linkkiin, mutta kun muistutit... Ei pahjalla. Petokaloja ja leviä ei pidä syödä kenenkään enää nykyään - mun mielestä.

  VastaaPoista
 22. Mitään ihmeellistähän tässäkään jutussa ei ole: poliitikot ja monikansalliset vain valvovat toistensa etuja mahdollisimman suuressa muodossa, että 'pienille ihmisille' ei selviäisi, mitä oikein on tapahtumassa.

  Perusasia on se, että mitä enemmän annamme poliitikkojen ja suuryritysten ohjailla elämäämme, sitä varmemmin menetämme oman tahtomme. Joku viittasi siihen ettei nuorilla ole varaa syödä kunnolla: kyse on täysin kyllä valinnoista, ei mistään muusta. Enemmän kyse on vastuun ottamisesta omasta elämästä ja omista tekemisistä sen sijaan, että odottaa yhteiskunnan huolehtivan kaikesta.

  Ravitsemussuositusten suhteen on sama juttu: kun suositukset ovat olemassa, voi niihin tukeutua eikä tarvitse ajatella itse että 'mitenkähän minä söisin terveellisesti'. Sen sijaan voi hyvällä omallatunnolla tuntea syyllisyyttä siitä, etten sittenkään täyttänyt suositusta.

  Länsimaisen lääketieteen suurin ongelma on kautta aikojen ollut se, että hoidetaan oiretta, eikä syytä oireeseen. Ravitsemussuosituksilla on sama näkemys: hoidetaan ylipainoa, muttei kiinnitetä enempää huomiota siihen mikä sen aiheuttaa. Siksi laihdutuspilleri onkin niin hieno juttu...

  Rumasti sanoen, ihmiset ovat lammaslauma joita johdetaan täysin aivottomana massana. Oli sitten kyse terveydestä, liikunnasta, television katsomisesta tai lomailusta, kaikki on valmisteltu jossain muualla ja meidän on annettu vain ymmärtää tehneemme valintamme itse. Kuten markkinoinnin puolella sanotaan, selitykset ostoksen jälkeen ovat vain tunteella tai tuntemuksen pohjalta tehdyn päätöksen järkiperäistämistä.

  Ihmisille pitäisi opettaa omilla aivoilla ajattelemista ja omista päätöksistään vastuun ottamista, ennemmin kuin iskeä pöytään ravitsemussuosituksia tai ravitsemusterapeutti kieltämään kaiken.

  Vanha sanonta kuuluu, että miksi korjata jos ei ole rikki. Siirtäisin tämän ravitsemuspuolelle: miksi käyttää 'funktionaalisia' teollisesti valmistettuja elintarvikkeita, kun voi käyttää elintarvikkeita joihin ihmiskunta on luottanut vuosituhansia? Miksi margariini, kun voita on käytetty maailmansivu?

  Sitäpaitsi: kaikki ruoka on funktionaalista.

  Tätä tekstiä ei sitten kannata mieltää salaliittoteorioihin tai muuhun huuhaaseen liittyväksi. Tosiasia vain on, että ihmiset ovat luovuttaneet itsemääräämisoikeutensa valtiolle ja lopettaneet oman pään käytön ja omista teoistaan vastaamisen. Kyllä yhteiskunta suojelee, kun minä sössin...

  VastaaPoista