tiistaina, toukokuuta 27, 2008

Sydän vaivaa - tunnetko oireet?

**
Sydänkohtauksen oireita ei tunneta
, väitetään tuoreessa tutkimustyössä. Amerikkalaistutkijoiden mukaan sydänvaivoista kärsivät ihmiset ovat 5-7 kertaa paremmassa asemassa jos tunnistavat ajoissa nämä oireet: pahoinvointia, kipua rinnassa, leuassa ja vasemmassa kädessä.

Tohtori Kathleen Dracup pitää syynä tähän epätietoisuuteen sairaalarutiinien muutosta sillä tavalla, että potilaat ovat sairaalassa niin lyhyitä aikoja. Siinä ajassa eivät lääkärit ja sairaanhoitajat ehdi valistamaan potilasta tyypillisistä oireista. Todettiin, että lähes puolella potilaista (44 %) oli hyvin heikot tiedot sydänoireista. Parhaimmat tiedot oli naisilla yleensä ja niillä potilailla, joilla oli ollut mahdollisuus viipyä pitempään sydäntautien osastolla sydänlääkärien hoidettavana.

Vuosikymmenien ajan potilaita hoidettiin huolella. Nyt erityisen paljon epätietoisuutta sydänoireista on esiintynyt erityisesti niillä potilailla, jotka ovat olleet vain omalääkärisysteemin varassa, eivätkä voineet viipyä sydäntautiosastoilla joko ollenkaan tai sitten ei riittävän pitkään.

Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä Archives of Internal Medicine.

Lähde: Reuters Health News, 26.5.2008

2 kommenttia:

  1. Kokemukseni pohjalta voin todeta, etten itsekkään tunnistanut, että minulla oli sepelvaltimotauti.Verenpaineeni oli korkealla ja siihen sain lisää lääkettä.Sen jälkeen ilmaantuivat eteisvärinäkohtaukset ja hakeuduin lääkäriin.Monen päivystyskäynnin jälkeen yksi lääkäreistä ohjasi minut rasitustestiin ja asia oli selvä.Siitä seurasi pallolaajennus ja kahden vuoden päästä työkyvyttömyyseläke.

    VastaaPoista
  2. Tietojeni mukaan meillä on Suomessa erittäin korkeatasoisia sydänlääkäreitä, tietoa on jaossa yllin kyllin sydän- ja verisuonitaudeista.

    Meillä on vain yksi sydän. Siitä on hyvä pitää huolta mahdollisimman hyvin.

    Tsemppiä teille, toivoo christer

    VastaaPoista