keskiviikkona, tammikuuta 17, 2007

Köyhä syö epäterveellisemmin

**
Helsingin yliopiston
kansanterveystieteen laitoksella toimivan Helsinki Health Study -tutkijaryhmän äskettäin julkaistu tutkimus on mielenkiintoinen. Sen mukaan alhainen koulutus ja ammattiasema, alhaiset tulot ja erityisesti taloudelliset vaikeudet johtavat siihen, että henkilö valitsee harvemmin ruokansa suositusten mukaan. Suomeksi sanottuna, karusti ja suoraan, köyhä syö epäterveellisemmin.

Tutkimuksessa oli mukana 8960 Helsingin kaupungin palveluksessa työskentelevää naista ja miestä. Suositusten mukaisia ruokavalintoja oli yhteensä kuusi:
  1. tuoreita kasviksia päivittäin
  2. hedelmiä tai marjoja päivittäin
  3. tummaa leipää päivittäin
  4. kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa
  5. kasviöljyä ruoanvalmistusrasvana
  6. kasvimargariinia leivän päällä
Jos vastaaja ilmoitti vähintään viisi suositusten mukaista ruokavalintaa, ruokatottumuksia pidettiin terveellisinä. Tutkimukseen osallistuneista 40-60-vuotiaista naisista vain 28 prosentilla ja miehistä 17 prosentilla oli terveelliset ruokavalinnat. Onkohan hieman outo 6-kohta mahdollisesti vaikeuttanut pääsyä terveellisesti ruokailevien joukkoon?

Tuloksia voi soveltaa esimerkiksi terveyden edistämisessä. Jotta suositusten mukaisia ruokavalintoja voitaisiin tukea ja näin ehkäistä kroonisia tauteja, tarvitaan muutoksia myös poliittisessa päätöksenteossa. Kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä muiden suositusten mukaisten elintarvikkeiden verotuksen keventäminen voisi lisätä niiden käyttöä, ja näin tuettaisiin pienituloisten ja taloudellisissa vaikeuksissa elävien mahdollisuuksia syödä terveellisemmin, sanoo tutkija Tea Lallukka.

Lähde: Mediuutiset (Varakkaat syövät terveellisemmin), 17.1.2007

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

8 kommenttia:

  1. En läpäise testiä eli syön epäterveellisesti. Ja nyt vähän hymyilyttää :)

    En käytä margariinia leivän päällä enkä syö päivittäin leipää - silloin tällöin kyllä. Ja nyt lounaalle - lihaisaa kaalilaatikkoa, jossa mukana myös ohrasuurimoita.
    Lisukkeena ½-1 tuore paprika juomaksi kivennäisvettä.

    VastaaPoista
  2. Nolona minunkin pitää myöntää Anjan lailla, etten läpäise testiä. Täältä löytyi toinen epäterveellisesti syövä!

    VastaaPoista
  3. Täältä löytyy nyös epäterveellisesti syövä henkilö. Sain ohjeet sinulta Christer! Oletko harhauttanut minua :) he he. Hienoa kun jaksat näitä asioita ruotia näin monipuolisesti.

    Pienenä väliaikatietona: Se "Liikkumattomuusdieetiksi" nimittämäsi ruokailuvalio on toiminut tosi hyvin. Suuret kiitokset ideoinnistasi! Tässä mennään joka aamu munalla töihin.

    Reijo

    VastaaPoista
  4. Reijo oli tosi mukava saada väliaikatietoja!

    Toivottavasti pian saamme jonkun joka läpäisee ruoan terveellisyystestin!

    VastaaPoista
  5. Joo voita panen leivän päälle,katson sen niinkuin moni muu tervellisemmäksi kuin margariinin
    Hyi soikoon sehän on transrasvaa.

    VastaaPoista
  6. "Joo voita panen leivän päälle,katson sen niinkuin moni muu tervellisemmäksi kuin margariinin
    Hyi soikoon sehän on transrasvaa."

    Ei nyt aivan näin. Margariini ei ole synonyymi transrasvalle. Joskus muinoin - eli silloin, kun meille alettiin suositella margariinia terveystuotteena - margariinissa oli runsaastikin transrasvoja. Nykyisin keinotekoisten transrasvojen lähteet ovat toiset. Suomalaisissa rasiamargariineissa ei juurikaan ole transrasvoja. Niitä löytyy elitarviketeollisuuden käyttämistä margariineista, eli potentiaalisia transrasvalähteitä ovat valmiit leivonnaiset, uppopaistotuotteet, liemikuutiot, einekset, kasvirasvajäätelö jne.

    VastaaPoista
  7. Eikös, kun kasviöljy kovetetaan synny transrasvoja?

    VastaaPoista
  8. Anja selostaa oikein tuon nykytiedon pöytämargariinien sisältämistä transrasvoista, eli ei niissä taida näitä pahoja transrasvoja olla enää kovinkaan paljon.
    Sen sijaan olisin huolissani ylipäätänsä margariinin terveysvaikutuksista. Ennen reissuun lähtöäni luin erittäin mielenkiintoista tutkimustyötä vaihtoehtoruokavalioiden propagandalehdestä Nutrition & Metabolism. Siinä suhtauduttiin epäilevästi ns. osittain hydrogenoituihin (kovetettuihin) kasvirasvoihin. Kun verrattiin mitä nämä keinotekoiset rasvat tekevät veren rasvaprofiilille verrattaessa käsittelemättömiin kasvirasvoihin, minulla nousivat runsaat hiukseni pystyyn kauhusta. Teollinen kasvirasvan käsittely (margariinin valmistus) tekee pahaa ihmiselle. Minulla on muistilehtiössäni lisäksi maininta: "huomaa mitä margariini tekee verensokerille (nousi 20% kuukauden kestäneen kokeen aikana), onko margariini syynä 2-tyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien lisääntymiseen? Miten on mahdollista, että margariinien tätä puolta ei ole tarkemmin tutkittu aikaisemmin?" Lukekaa tekin: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/4/1/3

    Älkää antako erikoisten lehtien häiritä lukuinnostustanne. Vaikka kyseessä ei ole The Lancet tai NEJM on kuitenkin Nutrition & Metabolism käsittääkseni lehti, jota voi pitää tieteellisenä ja sen sisältöä rikastuttavat käsikirjoitukset tarkistetaan muiden tiedemiesten toimesta.

    VastaaPoista