Eräällä luennolla minulta kysyttiin onko minulla mitään hyvää konstia millä pääsee eroon makeanhimosta. Kysyjällä oli sellainen (ilmeisen oikea) käsitys siitä, että hän on aikanaan lihonnut syötyään paljon makeaa ja nautittuaan runsaasti rasvaisia ruokia. Nyt hän tappelee liikakilojensa kanssa ja huomaa tämän tästä sortuvansa makeisiin jälkiruokiin ja irtokarkkeihin.
Tämän aiheen kimppuun kun ryhtyy, tuntuu aivan siltä kuin sohaisisi muurahaispesään. Makea ja rasva tuo sellaisia tunnelatauksia tähän keskusteluun, että oksat pois! Koettakaa lukea tämä sepustukseni kiihtymättä liiaksi. Asia on itse asiassa hyvin helposti hoidettavissa kuntoon.
Väitän, että perimmäinen syy siihen miksi ihminen lihoo on liikkumattomuus. Jos vielä päivittäin nautitaan hyvin makeita ja rasvaisia ruokia on vaara pulskistua ilmeinen. Erityisesti tämä yhdistelmä makea + rasva on turmiollinen. Rasvoja tarvitsemme voidaksemme hyvin, siksi pääpaino pullukan laihtumisoperaatiossa on makeanhimon taltuttaminen ja lisääntynyt liikunta. Tämä yhdessä pienempien ruoka-annosten kanssa luo edellytykset menestykselliselle painonhallinalle.
Kun ihminen katkaisee makeanhimonsa, silloin kaikki keinot ovat sallittuja. Luettelen tässä muutamia keinoja millä voi käytännössä katkaista makeanhimonsa. Ehkä jotkut meistä tarvitsevat koko keinovalikoiman käyttöönsä, joillekin saattaa riittää näkkileivän rouskuttelu.
Kun tekee mieli makeaa (irtokarkkeja, sokeroituja välipaloja), tee silloin näin:
- popsi porkkanoita. Makeanhimon iskiessä voi olla kyse siitä, että aivojen serotoniinitasot ovat matalalla ja tekee sen takia mieli kokea makean mukanaan tuomaa mielihyvää. Odotellessasi pahimman kohtauksen menemistä ohi, ota jääkaapista esiin muutama porkkana ja syö niitä antaumuksella. Kuvittele porkkanapalojen sijasta syöneesi makeita irtokarkkeja, tunnet miten mielihyvän tunteet hiipivät elimistöösi ja serotoniinitasot tasoittuvat. Makeanhimon kohtaus menee ohi, etkä sortunut makeisiin.
- maista makeita hedelmiä. Kun makeanhimo iskee silloin voi olla hyvä valita se pienempi paha ja se voi olla jokin makea hedelmä. Kun makeaa tekee mieli, pidä silloin kotona viinirypäleitä, banaaneja, päärynöitä, ananasta, taateleita, rusinoita, papayaa jne. Syö näitä makeita hedelmiä niiden mausta antaumuksella nauttien. Anna makeiden hedelmien virvoittaa mieltäsi ja salli tällainen herkuttelutuokio. Irtokarkeissa on pelkkää sokeria ja väriaineita, viinirypäleissä on sentään vitamiineja.
- rouskuttele näkkileipää. Monella on tapana television ääressä syödä makeita välipaloja. Tämä on tapa josta on hyvin vaikea päästä eroon. Totutellessasi eroon tästä huonosta tavasta, varaa sinne telkkarin lähettyville näkkileipäpaketti. Kun antaumuksella syöt täysjyväviljasta valmistettua näkkileipää suussasi erittyvä sylki pilkkoo hiilihydraatit glukoosiksi ja näkkileipää maistuu makealta. Näkkileivässä on lisäksi runsaasti kuituja, jotka auttavat pitämään vatsan hyvässä kunnossa ja tutkimusten mukaan myös pitävät nälän loitolla.
- syö tummaa suklaata. Jos minun olisi pakko makeisia sinulle makeanhimoon suositella niin toivoisin sinun syövän muutaman palan oikein tummaa suklaata. Mitä tummempaa sitä parempaa. Ne kaikkein tummimmat suklaat ovat aika kitkeriä ja riittää ihan muutama pala. Suklaassa on antioksidantteja ja tieteellisessä kirjallisuudessa törmää tuhka tiheään suklaan terveellisiin ominaisuuksiin. En usko suklaateollisuuden pystyneen ostamaan kaikkia suklaata tutkivia tiedemiehiä puolelleen vaan ihan aidosti tumma suklaa on terveellistä. Löytyy mm. todisteita siitä, että suklaan sisältämä tryptofaani vaikuttaisi serotoniinitasoihin aivoissamme. Serotoniini oli se mielihyvähormoni. Kohtuullisesti nautittuna suklaa voi pelastaa.
- kokeile kromipillereitä. Jos ei mikään muu tunnu auttavan, niin mene apteekkiin tai terveyskauppaan ja osta ravintolisänä myytäviä kromipillereitä. Voit kuulua siihen pieneen ryhmään ihmisiä joille tämä voimakkaasti markkinoitu tuote todellakin näyttäisi tehoavan, eli hillitsevän makeannälkää. Todennäköisesti on kyse lumevaikutuksesta, mutta iloitse siitä jos pillerit sinua auttavat. Useimmille meistä kromipillerit eivät auta sen taivaallista, mutta kokeile muutaman viikon ajan. Jos eivät toimi, sitten unohdat koko homman ja suoritat tuo kromipilleripurkki kädessä sen kuuluisan raivohyppelyn: ...en ikinä enää osta näitä pillereitä...
Morientes, Christer!
VastaaPoistaListasi sisälsikin jo useita ruokavalion "laatuteknisiä" temppuja makeanhimon taltuttamiseen, varmasti toimivia. Lisäisin muutamia
yleispäteviä ohjenuoria, usealle itsestään selviä, mutta kokonaisuudessaan mielestäni olennaisia tekijöitä makeanhimon selättämiseen:
Teesit makeanhimon taltuttamiseen:
1. Tarkista, että syöt kulutukseesi nähden riittävästi – liian suuri energiavaje altistaa ns. epäonnistumisille.
2. Syö tasaisesti pitkin päivää, nyrkkisääntönä puolet ennen päivän puoliväliä.
3. Huolehdi ruokavaliosi laatutekijöistä. Tarkoittaen runsaasti kasviksia ja
kasvikunnan tuotteita, hiilarinlähteet kokojyväisinä ja ravintoaineiden
keskinäiset suhteet ovat kunnossa. Tarkoittaen mm. riittävästi rasvaa ja protskuja.
4. Salli itsellesi kohtuullistetut mieliteot totaalikieltäytymisen sijaan.
Älä lannistu "repsahduksista", sisällytä ne mieluummin osaksi ideologiaasi sallittuina, kohtuullisina nautintoina. Mieti mikä olisi juuri sinulle
mieluisin tapa ja muoto nauttia makeita makuja järkevöitetyissä määrissä.
Totaalikieltäytymiselle ja itsensä liian tiukalla pitämiselle ei siis
missään nimessä sovi näyttää vihreää valoa. Kaiken kieltäminen johtaa usein repsahduksiin, joita ei pitäisi edes repsahduksiksi mieltää. Tutkimuksissa
eniten/useiten repsahtavat useimmiten juuri ne, jotka rajoittavat ruokavaliotansa eniten ja ajattelevat ruokaa useiten.
Sallivampi linja auttaa useassa tapauksessa kohtuullistamaan myös
sokerimääriä ja ylläpitää luontaista näläntunnetta ja kylläisyyttä.
Lähestyisin siis makeanhimon taltuttamista etenkin kohdan neljä kautta. Ruokavalion laatutekniset seikat ovat maltilla harjoitettuina avaimia
onnistumiseen, mutta ennen kuin tämä "sallittu kohtuus" sisäistetään ajatustasolla/ravitsemuspsykologian näkökulmasta, on pysyvien
muutoksien tekeminen arkeen hyvin vaikeaa. Rohkenisin väittää, että tämä sallittu
rentous on avaintekijä painonhallinnassa niin makeanhimon kuin monen muunkin
ongelman osalta.
T. Juuso
Kiitos Juuso hienoista lisäyksistäsi vaatimattomaan listaani. Ehdottoman kannatettavia asioita.
VastaaPoistaKaikkonen isosta sairaalasta sanois, että voi lähestyä asiaa myös sieltä menttaalipuolellelta päin. Nimittäin ne ostoshelvetit houkuttelee ostamaan kaikkea kaljasta karkkeihin jos ei oo psyykannu ihteensä ei-linjalle. Ite huomasin, että kaljaa tulee juotua paljon vähemmän kun sitä ei enää osta. Sama vois toimia karkkien ja sipsien kanssa. Ostoslistan teko ja tiukasti siinä pysyminen auttaa moneen himoon. Ei tule juoppoa eikä syöppöä kun sallii ne "herkut" joita toiset kantaa eteen. Ei koske maailmanmestareita ja olympiavoittajia, jota varten pitis miettiä joitain lisäohjeita.
VastaaPoistaJaris kirjoittaa asiaa! Ostoslistan teko ja siinä pysyminen on ehdottoman tärkeää. Käyttämällä kuulosuojaimia voi ostoksensa lisäksi tehdä kuulematta kaupan mainossaastetta. Lähin kymmenen metrin sektori kaupan ulosmenokassan kohdalla ei sisällä mitään ostoskassiin sopivaa.
VastaaPoista