keskiviikkona, tammikuuta 28, 2009

HDL ylös - niin vältät sydän- ja verisuonitaudit

*
Jari Ristiranta pohtii blogikirjoituksessaan kolesterolia ja sydäntauteja. Minä kirjoitan usein kolesterolista. Tarkoitus oli kirjoittaa myös tästä asiasta mitä Jari on selvittänyt. Jari ehti ensin ja hyvä näin. Lukekaa ja pohtikaa Jarin viestiä:

Yhdysvalloissa on tutkittu 541 sairaalassa noin 137 000 sydän- ja verisuonitauteihin sairastuneen henkilön veren kolesteroliarvoja. 

Vain joka kolmannella potilaalla LDL-kolesteroli oli yli suomalaisen viitearvon 3 mmol/l. Vain yhdellä kymmenestä LDL-kolesteroli oli yli 4 mmol/l. HDL-kolesteroli oli LDL-kolesterolia parempi ennustaja. Noin 55 prosentilla potilaista HDL-kolesteroli oli alle suomalaisen viitearvon 1 mmol/l. Vain yhdellä kymmenestä HDL-kolesteroli oli yli 1,5 mmol/l. Noin 30 prosentilla potilaista sekä LDL- että HDL-kolesteroli olivat suomalaisten viitearvojen sisällä.

Tutkimus julkaistiin American Heart Journal -lehdessä. Lipid levels in patients hospitalized with coronary artery disease: An analysis of 136,905 hospitalizations in Get With The Guidelines

Tutkimustuloksesta voi tehdä ainakin kaksi erilaista johtopäätöstä. Lääketehtaat päättelevät, että LDL-viitearvoa tulisi laskea ja yhä useampien ihmisten tulisi ostaa kolesterolia alentavia lääkkeitä. Terveellä järjellä voidaan päätellä, että yksin LDL-kolesterolilla ei ole todennäköisesti juurikaan mitään tekemistä sydän- ja verisuonitautien kanssa. Korkea HDL-kolesteroli näyttäisi olevan suojaava tekijä.

HDL-kolesterolia voi nostaa laihduttamalla, liikkumalla ja lisäämällä rasvan sekä vähentämällä hiilihydraattien osuutta ruokavaliossa.

Keskimääräisellä yhdysvaltalaisella sydänpotilaalla on matalampi kokonaiskolesteroli, matalampi LDL-kolesteroli, matalampi HDL-kolesteroli ja korkeammat triglyseridit kuin keskimääräisellä Suomen kansalaisella.

3 kommenttia:

  1. LDL-kolesteroli on inerttiä ainetta, eikä se sellaisenaan aiheuta juuri mitään haittaa valtimoissa. Senpä vuoksi yllä mainitussa isossa tutkimuksessa LDL:n ja sydäninfarktien välillä olikin huono korrelaatio.

    Grazin yliopiston biokemian professori Hermann Esterbauer (tunsin miehen henk. koht) osoitti jo 1980-luvun alussa, että hapettuessaan LDL -> ox-LDL muttuu aterogeeniseksi. Esitin tätä tietoa Suomessa jo 25 vuotta sitten, mutta Suomen kolesteroligurut, Tatu Miettinen ym, eivät uskoneet. Jokohan nyt on ääni muuttunut kellossa? Lukekaa ja hämmästelkää
    http://tinyurl.com/ch6epq

    Artikkelista käy hyvin ilmi, että ox-LDL on merkittävä syytekijä metabolisessa oireyhtymssä, joka yleistyy valtavaa vauhtia väestön lihoessa. LDL:n pitäminen hapettumattomana on siis mitä tärkeintä. Siinä voidaan käyttää hyväksi kunnon antioksidantteja, mutta artikkeleissa mainitut C- ja E-vitamiini eivät ole täyttäneet kaikkia niihin asetettuja toiveita. Tehokkaampia ovat karnitiini, karnosiini, ubikinoni (Q10) ym. Ubikinoni on erityisen tärkeä ravintolisänä, sillä statiinit estävät estävät sen synteesiä maksassa, jolloin plasman Q10 vähenee keskimäärin yli 40 %. Puutetta ei kyetä korjaamaan ruokavaliolla, vaan siinä tarvitaan ubikinonia ravintolisänä (100 mg/vrk). Karnosiini ja B6-vitamiini puolestaan estävät rasvojen (mm. LDL:n) ja proteiinien sokeroitumista eli glykaatiota. Glykaatiosta puolestaan syntyy myrkyllisiä valtimoita tukkivia AGE-tuotteita.

    VastaaPoista
  2. Ei yksin kolesteroli!

    Kolesterolin lisäksi alipoproteiinit (mm. apo B100 ja apo B48) ovat nousseet vilkkaan tutkimusmielenkiinnon kohteiksi, koska ne ovat aterogeenisia (valtimoita ahtauttavia) yhdisteitä. Niiden syntyä maksassa voidaan vähentää terveellisellä ruokavaliolla (välttämällä tärkelystä) ja liikunnalla.

    Lisäksi uudet tutkimukset kertovat, että etyyliesteröity kalaöljy statiinihoidon lisänä vähentää merkittävästi alipoproteiinien synteesiä maksassa ja siten myös niiden määrää veressä. Näin voidaan tehostaa statiinien vaikutusta ja vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, sanovat tutkijat. Alipoproteiineista voi lukea suomeksi uusinta tutkimustietoa tästä
    http://tinyurl.com/ar5azu

    VastaaPoista
  3. http://tinyurl.com/ar5azu

    Hei Matti, tuo mainitsemasi linkki vei yllättäen Biovitan sivuille. Opetin Sinut aikoinaan lyhentämään pitkiä internetlinkkejä. Älä käytä tuota mahdollisuutta väärin! Minä olen erittäin allerginen piilomainonnalle. Mitä minun pitäisi nauttia päästäkseni siitä vaivasta? :-)

    VastaaPoista