perjantaina, tammikuuta 07, 2011

Kirjoittajavieras: Tapio Heilala

**
Apteekkari Tapio Heilala on nyt kirjoitusvuorossa tässä terveysblogissani. Suosiota saavuttanut vieraskirjoittajien sarja täydentyy nyt Ylipoppamies Heilalan selkeillä ravitsemusohjeilla.

Apteekkari Tapio Heilalan käyntikortissa lukee: Ensimmäinen Wanhempi Ylipoppamies, huumorin, farmasian, atk:n ja shakin asiantuntija.

Luoteisväylä -lehden tuoreessa haastattelussa selviää Ylipoppamies -tittelin syntyhistoria. Tapio Heilala palasi joulukuussa 2003 Norjan keikalta Suomeen. Norjassa hän oli silloin apteekkari. Palatessaan Suomeen hän olisi vain proviisori. Siinä vaiheessa hän kehitti Ylipoppamiehen tittelin.

RAVINNOSTA SE LÄHTEE

Elimistösi on hienosti suunniteltu koneisto, joka tarvitsee paljon erilaisia ravinteita jo elämän ylläpitoon. Auto ei kulje ilman polttoainetta. Väärä polttoaine tekee menosta nykivää ja tehotonta. Syö oikein ja oikea-aikaisesti, silloin jaksat paremmin ja elimistön kaikki hienoudet toimivat. Hyvä ruoka vaikuttaa myös mielenvireyteen ja ulkoiseen olemukseen.

SITÄ OLET MITÄ SYÖT
Aktiivisesti liikkuvan henkilön tulisi syödä 4-5 ateriaa päivässä. Elimistön energiataso pysyy näin tasaisena ja aineenvaihdunta toimii tehokkaasti. Väsymys pysyy pois ja jaksat ajatella sekä tehdä asioita. Jos syöt liian harvoin, elimistö tottuu tulemaan toimeen pienellä energialla ja varastoi osan rasvaksi. Oikea liikunta ja hyvin toteutettu syöminen edistää terveyttä ja pitkää ikää. Ruuasta pitää saada sopivasti energiaa, mutta myös elimistön rakennusaineet ja suojaravinteet.

RAVINNON AINEOSAT:
Proteiinit eli valkuaisaineet ovat rakennusaineita. Liikunta lisää proteiinitarvetta. Normaali suositeltu päiväannos on suunnilleen sata grammaa / henkilö. Paljon liikkuva tarvitsee kaksinkertaisen annoksen. Isoa lihasmassaa rakentavan henkilön pitää saada luonnollisesti iso päiväannos. Proteiinia tulee nauttia joka aterialla. Hyviä proteiinilähteitä ovat lihaa, kala ja maitotaloustuotteet. Kanamuna, pähkinät, soija ja pavut ovat myös hyödyllisiä. Terve ihmiselimistö pilkkoo proteiinit aminohapoiksi.

Tavallisista ruoka-aineista on löydetty noin kaksikymmentä erilaista aminohappoa, joista kahdeksan on ihmiselle välttämätöntä. Nämä kahdeksan pitää saada ruuasta, koska elimistö ei itse valmista niitä.

Hiilihydraatit ovat aivojen ja lihasten tärkeä energialähde. Hiilihydraattipuutos aiheuttaa päänsärkyä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Voimaharjoittelussa elimistö kuluttaa lihasten hiilihydraattivarastoja eli glykogeenia. Huippu-urheilijan hiilihydraattitarve on vähintään kaksinkertainen liikuntaa harrastamattomiin verrattuna. Liian pieni hiilihydraattimäärä hidastaa palautumista. Suomalaiset saavat hiilihydraatteja perunasta, viljatuotteista marjoista ja hedelmistä. Täysjyvätuotteet ovat erityisen hyödyllisiä, koska niissä on kuidut ja suojaravinteet tallella. Peruna on nykyisellään huono hiilihydraattilähde, koska siinä on vähän suojaravinteita.

Rasvat ovat polttoainetta. Rasva on lepotilassa elimistön tärkein energianlähde. Hiilihydraattien merkitys energiataloudessa lisääntyy kun henkilö liikkuu paljon ja energiaa tarvitaan heti. Rasvahapot voitelevat verisuonia ja niveliä. Lisäksi ne vaikuttavat ihoon ja limakalvoihin. Osa rasvahapoista on hormonitoiminnalle välttämättömiä. Tunnetut hormonit ovat useimmiten rasvaliukoisia. Erityisen kovan fyysinen rasituksen ja varsinkin painonpudotuksen aikana ei saa unohtaa rasvahappoja. Rasvoja saa kalasta, elainkunnan tuotteista ja marjoista. Rasvahappojen puute voi aiheuttaa hermoston sairaustiloja.

Ravintolisillä voidaan varmistaa, että kaikkia edellä kuvattuja aineita tulee tarpeeksi. Urheilijan energiantarve on suurempi kuin peruskansalaisella ja monesti käy niin, että urheilija ei yksinkertaisesti pysty syömään tarpeeksi. Siinä vaiheessa, kun ryhdyt ravintolisän käyttäjäksi ota selvää siitä mitä suuhusi panet.

TAPIO HEILALA
Boots Apotek Norge
(Facebook ylipoppamies)

Terveysblogissani on aiemmin ilmestynyt nämä vieraskirjoitukset:


1. Dosentti Matti Tolonen, Ravitsemushoito ja ravintolisät valtaavat alaa koululääketieteessä
2. Opiskelija Olli Posti, Ravinnon laadun merkitys
3. Professori Pekka Puska, SUOMEN AJANKOHTAISIA TERVEYSONGELMIA
4. Dosentti Mikael Fogelholm, Hyvä kunto on terveellistä
5. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, Missä ravitsemusterapeutit luuraa?
6. Professori Antti Mero, Proteiinin merkitys liikkujalle
7. Professori Kari Salminen, Maitorasvat ja SVT
8. Professori Timo Strandberg, Kolesteroli ja valtimotaudit

9. Elintarviketieteiden maisteri Janne Huovila, Sosiaalinen media terveystiedon välittäjänä
10. Toimitusjohtaja Riku Aalto, Tarvitaanko kuntosaleja?
11. Opiskelija Vladimir Heiskanen. Vähähiilihydraattinen ruokavalio.

29 kommenttia:

  1. Ihan hyvä kirjoitus. Tällaisia apteekkareita Suomessa tarvitaan, ettei tarvitse muuttaa Norjaan.

    VastaaPoista
  2. Aktiivisesti liikkuva, selvä. Siis liikkuu oman lihastyön siivittämänä.

    Mitä jos onkin passiivisesti liikkuva? Eli liikkuu esim. transportaatiovälineellä. Syödäänkö silloinkin 4-5 kertaa päivässä?

    (Ilmeisesti kirjoittaja tarkoittaa paljon tai usein liikkuvaa)

    ----

    "Normaali suositeltu päiväannos on suunnilleen sata grammaa / henkilö."

    Tämä on aivan uutta. En ole koskaan nähnyt vitamiini- tai lääkepurkin kyljessä annostusohjeena "per henkilö".

    (Asiayhteyden perusteella on aina selvä, että päiväannos on yhtä henkeä kohti)

    -tapsa

    VastaaPoista
  3. Miten se nyt on niiden täysjyvien kanssa. Minä syön palttoonnappeja, siis täysjyväruista ei muita jauhoja.

    Yksi sanoo hyihyi, toinen "erityisen hyödyllistä". Minä kannatan jälkimmäistä.

    Jorma Penttilä

    VastaaPoista
  4. "Miten se nyt on niiden täysjyvien kanssa. Minä syön palttoonnappeja, siis täysjyväruista ei muita jauhoja.

    Yksi sanoo hyihyi, toinen "erityisen hyödyllistä". Minä kannatan jälkimmäistä.

    Jorma Penttilä"

    Täysjyvätuotteiden terveysvaikutukset perustuvat siihen, että sitä on verrattu tavalliseen viljaan. Vähän sama kuin vaihtaisi arsenikin juomisen coca-colaan. Kuolleisuus varmasti laskisi, mutta emme silti sano että coca-cola olisi terveysjuoma. Ei viljaa tarvitse syödä. Ei se ole mitenkään välttämätön ravintoaine. Kuituja saa muistakin lähteistä. Miksi syödä paljon paskaa sen vuoksi että saa vähän kuitua? Kuituja saa pähkinöistä, siemenistä, vihanneksista yms. Lisäksi saa paljon enemmän kaikkea muuta mitä viljassa ei ole.

    VastaaPoista
  5. Täysjyvärukiin kuvaaminen paskaksi kuulostaa kiihkouskovaisen puheelta - siis sellaisen, jonka elämässä on vain yksi totuus, jota kaikki noudattakoot. Asiallisia perusteita kiitos, ylläoleva ei kelpaa!!

    JP

    VastaaPoista
  6. Samaa mieltä useasta ateriasta päivässä - joidenkin vhh:n kannattajien mielestä muutama ateria vuorokaudessa riittää, ja välipalat ovat pahasta. Saattaa hyvin olla, että joillekin sellainen sopii, pysyvää jokaisen noudatetavaksi tarkoitettua dogmia siitä ei kannata vetää.
    Useat kevyehköt ateriat päivässä sopivat omalle aineenvaihdunnalleni hyvin, ja napostelukin on kivaa - pähkinöitä, kuivahedelmää, kuivattua marjaa jne... Karkit ja pullat sensijaan jätän väliin.

    VastaaPoista
  7. Jos täällä olisi nappi "en tykkää" niin painaisin tämän kohdalla sitä. Ihan "jonniijoutavia" ympäripyöreitä tarinoita jonka olemme jo kuulleet esim. Fogelin suusta.

    VastaaPoista
  8. Osittain olet oikeassa herra/rouva edellinen anonyymi.
    Kirjoituksen tietopohja ei pitäisi olla ravintoasioihin perehtyneelle henkilölle mitään uutta.
    Motiivi kirjoita jotakin ruokaan liittyvää oli jatkaa omien kirjoitusteni sarjaa .. aikaisemmin ilmestyneet (ja muun muassa Maaseudun tulevaisuuden, Satakunnan kansan ym. aika suurten lehtien) julkaistut kirjoitukset ovat olleet otsikoltaan muun muassa

    "Viina on viisasten juoma."
    "Punkki on Suomen vaarallisin eläin."
    "Ruoka ja lääkkeet."
    "Hyvä uni ja onnellinen herääminen."
    "Nauraminen kannattaa aina."
    "Hormonit vaikuttavat monella tavalla."
    "Kaikki puhuvat d-vitamiinista."
    "Rakastuminen on monipuolinen tapahtuma."
    "Totta vai valhetta."

    Tämä Chisterin nyt julkaisema juttu meni lehdistölle tiedoksi tammikuun alussa 2011, en tiedä onko kirjoitus (vielä) julkaistu muualla.

    TAPIO YliPoppaMies

    VastaaPoista
  9. "Täysjyvärukiin kuvaaminen paskaksi kuulostaa kiihkouskovaisen puheelta - siis sellaisen, jonka elämässä on vain yksi totuus, jota kaikki noudattakoot. Asiallisia perusteita kiitos, ylläoleva ei kelpaa!!"

    Täysjyvärukiissa ei ole mitään sellaista mitä ei olisi jossain muussa ruoassa enemmän ja ilman turhia hiilihydraattia. Lisäksi gluteeniyliherkkyys on paljon laajempi ongelma maailmalla kuin annetaan ymmärtää. Se ettei ulosta verta ei tarkoita etteikö voisi muuten kärsiä gluteenista esim. ihovaivat, nivelvaivat, migreeni, turvotus, ilmavaivat jne. Suosittelen kaikkia kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota muutaman kuukauden ajan. Saattavat vaivat kadota.

    VastaaPoista
  10. QUOTE:
    Ihan "jonniijoutavia" ympäripyöreitä tarinoita jonka olemme jo kuulleet esim. Fogelin suusta.
    =================

    Huono puoli kirjoituksessa oli sen lyhyys ja ympäripyöreys. Varmasti kirjoittajalla olisi ollut runsaamminkin tietoa aiheesta. Eihän täällä ole mitään tekstin pituusrajaa. Sitä paitsi samat asiat on muutenkin käyty läpi tässä blogissa lukemattomia kertoja.

    Hyvää oli selvä poikkeaminen virallisesta liturgiasta. Asiaa katsottiin hiilihydraattien MÄÄRÄN (grammat) kannalta, eikä alettu kikkailla iän ikuisilla prosenteilla ja kaloreilla. Proteiinin tarpeen yksilöllisyydestä olisi voinut kertoa tarkemmin, mutta onneksi siinäkään ei kikkailtu prosenteilla. Pienellä teinitytöllä ja isolla työmiehellä saattaa hyvinkin olla eroa.

    Niin ikään ei esiintynyt eläinkunnan tuotteiden mustamaalausta ja hysteeristä eläinrasvalla pelottelua. Toisin sanoen kotieläinten syömisen ei tarvitse aina olla synti, joka johtaa helvettiin.

    -tapani

    VastaaPoista
  11. QUOTE: Täysjyvärukiissa ei ole mitään sellaista mitä ei olisi jossain muussa ruoassa enemmän ja ilman turhia hiilihydraattia.

    Jos täysjyvävilja olisi jollakin tavalla korvaamatonta, miten olisi mahdollista, että Aasiassa elää ihmisiä?

    Eikö Lähi-idän ja Euroopan ulkopuolisen maailman olisi pitänyt kuolla viljakuidun puutteeseen jo ajat sitten, jos se on elämälle välttämätöntä?

    Rukiin voi kai katsoa kuuluvan suomalaiseen ruokaperinteeseen. Jostakinhan on työmiehen ja -naisen pitänyt hiilihydraattinsa saada. Ruisleipä maistuu hyvälle, kuten kaikki muukin leipä. Oikeastaan liiankin hyvälle. Ruisleivissä on eroja. Jälkiuunileivät aiheuttavat meikäläiselle vähiten ilmavaivoja.

    QUOTE: Lisäksi gluteeniyliherkkyys on paljon laajempi ongelma maailmalla kuin annetaan ymmärtää.

    Käsittääkseni yksi ongelma on se, että gluteeniviljojen ja lehmänmaitotuotteiden osuus ravinnosta kasvaa jatkuvasti varsinkin USA:ssa. Ravinteiden imeytyminen viljasta ei ole mitenkään selvä asia. Viljoissa ei ole lainkaan C-vitamiinia. Mitä enemmän viljat korvaavat muita kasvikunnan tuotteita ravinnossa, sitä enemmän tarpeellisten ravinteiden saanti vinoutuu.

    Jos oikein muistan, gluteeniherkkyys jaetaan keliaakiseen ja ei-keliaakiseen. (Erään kirjan mukaan.)

    -tapani

    VastaaPoista
  12. Tapani:
    Kyllä olet aivan oikeassa ja puhut asiaa.

    Ei-keliaakinen gluteeniyliherkkyys on todella vaikea todentaa ja sen vuoksi tilastollisesti niitä on todella vähän, mutta oikeasti ongelma on paljon laajempi. Toisin kuin keliaakinen gluteeniyliherkkyys, ei-keliaakinen ei välttämättä näy verikokeissa, eikä siinä tapahdu vahinkoa suolinukalle. Oireet ovat niin moninaisia ja ei niitä kukaan osaa yhdistää gluteeniin. Nivelkipuihin annetaan reumalääkettä ja kipulääkkeitä. Ihottumaan kortisonivoiteita ja lääkkeitä. Päänsärkyihin lisää lääkkeitä. Turvotukseen ja suolistovaivoihin taas lisää lääkkeitä.

    Vilja on vain halpa ruoka, ei mitään muuta. Ravinneköyhää energiaa massoile. Sillä maailma on ylikansoitettu ja saatu sairaaksi.

    Monille VHH dieetti toimii juuri sen vuoksi että vilja jää pois. Lisäksi monet eivät siedä laktoosia sen vuoksi, että suoli on niin heikossa kunnossa gluteenin vuoksi.

    VastaaPoista
  13. Joka kerta kun syö hiilareita, niin verensokeri nousee ja laskee. Mitä useammin syö, sitä enemmän pompottaa verensokeria. Ja syömisen jälkeen tahtoo aina väsyttää, eli usein syömällä on usein väsynyt. Jos rajottaa ne hiilarit kivikautiselle tasolle, niin ei tule nälkä 5-kertaa päivässä.

    VastaaPoista
  14. Tri Loren Cordainin klassinen artikkeli viljojen haitoista. Suosittelen lämpimästi.

    www.direct-ms.org/pdf/EvolutionPaleolithic/Cereal%20Sword.pdf

    VastaaPoista
  15. QUOTE: Kyllä olet aivan oikeassa ja puhut asiaa.

    Aiemmin olin kiinnostunut ravintojutuista, ja luin joitakin yleistajuisia kirjoja. Siinä on minun asiantuntemukseni.

    Oikeastaan pitäisi huolestua, miksi ammattilaiset (en tarkoita tämän kertaista vieraskirjoittajaa) pitävät täysjyväviljaa korvaamattomana - näin ainakin antavat ymmärtää. Muutama yksinkertainen tosiseikka, jotka yllä jo mainitsin, romuttaa tämänkin hienon ajatusrakennelman. Ammattilaisten pitäisi olla täsmällisiä, kun kerran omasta mielestään edustavat tiedettä. Mikä on se välttämätön ravinne gluteeniviljoissa, mitä ei ole muissa kasvimaailman antimissa?

    (Tai sitten ammattilaiset tietävätkin, mutta Duodecimin ja Ylen kaltaiset propagandakoneet kertovat meille muuta.)

    QUOTE: Vilja on vain halpa ruoka, ei mitään muuta. Ravinneköyhää energiaa massoile. Sillä maailma on ylikansoitettu ja saatu sairaaksi.

    Ilman maanviljelystä Välimeren ympäristössä ja Lähi-idässä ei olisi syntynyt nykyistä sivistystä. Maanviljely teki mahdolliseksi paikallaan pysyvän asutuksen. Tietysti kiinalaisilla ja maya-inkkareilla oli omat kuviot.

    Pitkälle kehittyneissä sivilisaatioissa osataan olla tekemättä lapsia holtittomasti. Se on mielestäni sivistyksen merkki. Samoin asioiden selvittely ilman nyrkkejä.

    Ilman maanviljelystä ei olisi tiedettä, jonka avulla voidaan tutkia maanviljelyksen tuomia terveysongelmia ;)

    Tuo Vilhon tarjoama Loren Cordain -linkki on raskasta tieteellistä asiaa, minkä vuoksi se on pakko jättää katsomatta tarkemmin (pohjatiedot puuttuvat.)

    QUOTE: Monille VHH dieetti toimii juuri sen vuoksi että vilja jää pois. Lisäksi monet eivät siedä laktoosia sen vuoksi, että suoli on niin heikossa kunnossa gluteenin vuoksi.

    Yksi vaihtoehto on syödä gluteeniviljaa jaksottaisesti.

    ****

    Kivikaudelle ei ole mahdollista päästä. 1900-alkupuolen jäljittelykin on jo haasteellista:
    - tehtaassa muokkaamaton ruoka
    - luontaista ravintoa syövät kotielukat
    - tuore villi kala
    - ei konttorielämää
    - paljon ulkoilmaelämää kesäisin ja muulloinkin
    - ei urheilua keinovalossa iltaisin kaamosaikaan
    - ei blogeja ;)


    -taaapani

    VastaaPoista
  16. Huomasin juuri tässä aamulla uuden tarinan
    10 pientä ohjetta painonpudottajalle

    IHAN HYVIÄ JA KÄYTÄNNÖLLISIÄ

    http://www.mtv3.fi/helmi/minisaitit/artikkeli.shtml/2011/01/1252375?keventajat/painon_hallinnasta


    Ei liity minun kirjoitukseeni, muuten vain hyviä "yleistyksiä"

    Esimerkiksi neuvo -- kauppaan vain täydellä vatsalla -- saattaa säästää monta turhaa ja epäterveellistä välipalaa.
    Toinen hyvä neuvo -- syö vain lautaselta --
    tekee kodin siivoamisen hieman helpommaksi.

    SUURET KIITOKSET KOMMENTEISTA TÄHÄN SAAKKA
    Olen sen verran maailmaa kiertänyt ja ja kiitoksia saanut, että en vedä perunaa nenään yhdestäkään arvostelusta.

    Huumorilla eteenpäin

    VastaaPoista
  17. Auton ja ihmisen vertailu on älyllisesti kohtuullisen löysää ajattelua:
    "Auto ei kulje ilman polttoainetta"
    ja toisaalta
    "Rasvat ovat polttoainetta."

    Millaista rasvaa Ylipoppamies viimeksi laittoi autonsa tankkiin? Viinallahan (E10) autot nykyään osittain kulkee, jos tälle linjalle lähdetään.

    Ja sitten tämä:
    "Rasvahapot voitelevat verisuonia ja niveliä."

    Tietysti on hyvä, että ei ole ennakkosensuuria, mutta suurimmat myyttiset ajattelutavat voisi vaihtaa tieteellisemmiksi.
    (solukalvoissa rasvaa toki on, mutta että nivelien voiteluaineena, huh)

    -xx

    VastaaPoista
  18. Mites tuo soijan laita? Itse olen ymmärtänyt että se ei sellaisenaan ole ihmiselle sopivaa. Internetwebistä löytyy pitkät selostukset soijan vaaroista.

    Ihan maun vuoksi olen jättänyt soijan muiden iloksi.

    VastaaPoista
  19. Soija maistuu pahalta ja sen vaaroista tosiaan on paljon juttua.

    Itse en soijaan koske.

    VastaaPoista
  20. http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/35/Soija_on_junteille.aspx?lang=FI

    VastaaPoista
  21. En minä ymmärrä miksi apteekkarin hyvää kirjoitusta moititaan. Ihan hyvä tämä kirjoitus on. Ei apteekkareilta parempaa ole ennenkään saanut lukea. Tämä apteekkari on imenyt vaikutteita modernista ajattelusta ja viimeaikaisista tutkimustuloksista. Hyvä näin. Apteekkarin ohjeilla säilyy terveys ja myydään vähemmän lääkkeitä! Jo tämä asia on hämmästyksellä todettava. Kiitos Ylipoppamies!

    VastaaPoista
  22. No jaa, lukijat ja kommentoijat näillä sivuilla on kyllä kovastikin tietoisia näistä perusasioista, hyvä jos kirjoitus tuo joillekin lisävalaistusta.


    "Rasva on lepotilassa elimistön tärkein energianlähde. Hiilihydraattien merkitys energiataloudessa lisääntyy kun henkilö liikkuu paljon ja energiaa tarvitaan heti. Rasvahapot voitelevat verisuonia ja niveliä" - on kyllä aika "ylipoppamiehemäisesti" sanottu.
    - Voihan olla että tämä oli tehty pilke silmäkulmassa....eikä yritetykään loistaa tiedolla.

    VastaaPoista
  23. Anonyymi, kirjoitit:

    "Täysjyvätuotteiden terveysvaikutukset perustuvat siihen, että sitä on verrattu tavalliseen viljaan. Vähän sama kuin vaihtaisi arsenikin juomisen coca-colaan."


    Egyptiläisiä muumioita tutkittaessa selvisi, että syöpiä lukuunottamatta tautikimara oli hämmästyttävän samankaltainen kuin meillä länsimaisilla hyvinvoijilla - vain syövistä ei löydetty merkkejä. Diabetesta, hammasmätää ja sydäntauteja, oh yes !

    http://www.nytimes.com/2007/06/27/world/middleeast/27mummy.html

    http://jama.ama-assn.org/cgi/content/extract/302/19/2091-a

    http://www.reshafim.org.il/ad/egypt/timelines/topics/drink.htm


    Egyptistä etelään ja lounaaseen mennessä kyseiset sairaudet vähenivät tai jopa katosivat, kuten kymmenien alkuperäiskansojen parissa toimineiden lääkärien papereista voi lukea. Vastaava trendi toistuu muuallakin, missä ei vielä sopeuduttu maanviljelykseen perustuvaan elämäntapaan. Luustosta tiedämme eniten ja erot ovat häkellyttävät.


    Egyptiläiset söivät toki myös 'punaista' lihaa, käyttivät olutta ja sokerisia namuja. Mutta sama trendi on nähty jopa samalla maantieteellisellä alueella eläneiden kylien välillä:

    http://www.proteinpower.com/drmike/low-carb-diets/nutrition-and-health-in-agriculturalists-and-hunter-gatherers/

    http://www.mayoclinicproceedings.com/content/79/1/101.refs

    VastaaPoista
  24. Hauskan letkeällä asenteella kirjoitettu vieraskirjoitus. Minun silmääni pisti kuitenkin väite: "Hiilihydraattipuutos aiheuttaa päänsärkyä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä."

    Tuota väitettä en purematta niele. Sehän tarkoittaisi sitä, että kaikki karppaajat eläisivät päänsäryn ja keskittymisongelmien keskellä. Ei pidä paikkaansa. Väite on mielestäni yhtä oikeassa kuin väite: "Alkoholipuutos aiheuttaa päänsärkyä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä."

    Olisiko ennemminkin niin, että jotkut ihmiselle tarpeettomat hiilihydraatit aiheuttavat monille vieroitusoireita, mikäli elimistö on ehtinyt niihin tottua?


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  25. On hyvä muistaa, että rasvan käyttö ensisijaiseksi energialähteeksi (glukoosin puuttuessa) vaatii sopeutumisajan. Se kestää yksilöllisesti vaihdellen viikoista kuukausiin. Sopeutumisajan jälkeen kyllä energiaa riittää niin psyykelle kuin fysiikallekin.

    VastaaPoista
  26. Hyvæ ajatus on syøda aamiaisella jotakin rasvapitoista, energiaa...
    Siis amerikkalaisten pekoni + muna aamiainen EI OLE VAARALLISTA.

    VastaaPoista
  27. Meidän työpaikalla on 20 ihmistä.

    Puolet syövät nykyään vältellen viljaa ja liikoja hiilihydraatteja. Ja syövät paljon luonnollista maito- ja eläinrasvaa.

    Olen vissiin itse ollut osasyyllinen tapahtuneeseen, kun olin tietääkseni ensimmäinen.
    Alkaa jo huomata ulkonäöstä kuka syö ja miten.
    Itse laihduin 26 kiloa ja veriarvot ja verenpainen normalisoituivat.

    VastaaPoista
  28. Mitä luonnollista maito- ja eläinrasvassa muka on, verrattuna kasviperäisiin rasvoihin?

    VastaaPoista
  29. "Mitä luonnollista maito- ja eläinrasvassa muka on, verrattuna kasviperäisiin rasvoihin?"

    Ei siinä näitä verrattukaan keskenään...ymmärtääkseni

    VastaaPoista