keskiviikkona, maaliskuuta 07, 2007

Kevätväsymys - mitä se on?

**
Harvoin kuulee puhuttavan kevätväsymyksestä
niin paatoksellisesti kuin juuri Suomessa, tosin varmaan muissakin Pohjolan maissa sitä on. Tämä kommenttini ei tarkoita sitä, että väheksyn asiaa. Seasonal affective disorder (SAD, vuodenaikoihin sidottu oireyhtymä, kaamosmasennus) on tunnettu ongelma maissa, joissa on pitkä auringoton ajanjakso, Pohjolassa useita kuukausia. Herkät yksilöt, joihin valon vähäisyys tai puute vaikuttaa voimakkaimmin, saattavat kärsiä jatkuvasta väsymyksestä, haluttomuudesta sekä usein myös masennuksesta, varsinkin jos auringon valon puute on pitkäaikaista. Valoterapia onkin auttanut monia tässä ongelmassa.

Paitsi valon puute, myös ravinnon yksipuolisuus ja liikunnan puute ovat merkittäviä tekijöitä niin sanotun kevätväsymyksen taustalla. Säännöllinen liikunta on ehdoton niin fyysisen kuin psyykkisen terveyden ylläpitämisessä. Reippaan kävelylenkin tulos on paljon kauaskantoisempi kuin suklaapatukan hetkellinen hurmio. Liikkuessamme vähennämme stressiä, nostamme mielialaa, parannamme unen laatua, autamme elimistöämme ylläpitämään yleiskuntoa ja terveellistä painonhallintaa. On helppo löytää itsensä sohvan nurkasta mutustelemassa suklaata ja tuijottamassa televisiota, kun jäinen viima ulvoo ulkona. Hetkellinen hyvänolon tunne on ilmiselvä, mutta ohimenevä ja sitä voi jatkaa ehkä vain jatkamalla sitä suklaan syöntiä. Seurauksena oleva moraalinen krapula ja ennenkaikkea veren sokerin heittelystä johtuvat energian nousut ja laskut vain lisäävät kierrettä, josta on vaikea päästä pois.

Kevätväsymystä voidaan siis hoitaa tuolla valoterapialla ja liikunnalla, mutta ravinto on myös keskeisessä asemassa. Kesällä nautimme paljon enemmän tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, mutta niiden käyttö vähenee, kun syksy etenee ja sydäntalvi koittaa. Pohjolan talvi on kehoamme hyvin voimakkaasti verottava vuodenaika; pimeys ja kylmyys vaativat lisäenergiaa ja ravinteita. Koska muut ’normaalit’ stressitekijät vaativat automaattisesti osuutensa, elimistön kokonaiskuormitus pimeän aikana on melkoinen. Ei siis ole ihme kun kevät koittaa, että kuljemme tankki tyhjänä ja valitamme kevätväsymystä, aivan kuin se olisi joku välttämätön paha.

Talvella ruokavalio muuttuu kaloripitoisemmaksi ja varsin usein ravintoköyhäksi, koska elimistö kaipaa energiaa. Kaikkien järkevältä tuntuvien oppien mukaan painopisteen tulisi olla kalorien laadulla eikä määrällä.

On ymmärrettävää, kun tuoreiden kotimaisten vihannesten valikoima heikkenee talvella eikä ulkomaiset vaihtoehdot aina viehätä kuluttajia syystä tai toisesta, ruokavalio laadullisesti heikkenee. Vaatii vain hiukan kokeilunhalua ja rutiinien rikkomista, että saamme ’talviateriamme’ monipuolisemmiksi. Juurekset ovat nykyään hyvänlaatuisia pitkin talvea ja niitä kannattaa käyttää runsaasti. Punajuurista, lantuista ja porkkanoista saa maittavia raasteita tai uunivuokaan voi latoa pilkottuna erilaisia juureksia ja sipuleita, pinnalle pikkuisen oliiviöljyä, ripaisu merisuolaa ja mustapippuria ja uuniin, jossa vihannekset pehmennetään ilman ruskistamista, tuloksena on maittava, ravintorikas lisuke kalalle tai lihalle. Vihanneksista ja pavuista voi tehdä herkullisen pataruoan, jonka voi tarjota täysjyväriisin kanssa, aina ei tarvitse lihaa eikä kalaa jos osaa yhdistellä ruoka-aineita tehokkaasti. Juureksia voi käyttää myös vokkeihin, vain mielikuvitus on rajana. Myös vihreitten vihannesten, kuten eri kaalilajikkeiden käyttöä kannattaa lisätä ja hellävarainen höyrytys on hyvä valmistustapa, joka säilyttää enemmän vihannesten ravinteita ja makuja kuin vedessä keittäminen. Ympäri vuoden tulisi nauttia mahdollisimman runsaasti tuoreita kasvikunnan tuotteita. Yleisesti tiedetään että minimi määrä on 5 annosta päivässä sekä vihanneksia että hedelmiä/marjoja. Kun elimistöön kohdistuvat vaatimukset lisääntyvät, luonnollisesti myös ravintoaineiden määrää on lisättävä, tämähän on vain silkkaa maalaisjärkeä.

Tuoreitten kasvisperäisten ruokien nauttiminen on hyvin tärkeää myös talvella, sillä niistä saamme tärkeitä ravintoaineita, jotka auttavat energian valmistuksessa, immuniteetin tukemisessa ja ovat lukemattomien keholle tärkeiden toimintojen osatekijöinä. Jos emme saa ravintoaineita energiataso laskee ja alistumme monille tartuntataudeille paljon helpommin, eikä ole ihme kun kevät koittaa, että olemme väsyneitä.

Terveelliset rasvat kunniaan! Paitsi tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat (talvella pakastemarjat), hyvät rasvat ovat elintärkeitä ympäri vuoden. Rasvat aiheuttavat jatkuvasti ristiriitaisia käsityksiä ja niitä jopa kartetaan olettaen, että rasvaton ruokavalio on mukamas terveellistä. Liiallinen eläinrasvojen käyttö ei ole suositeltavaa monien mielestä, kohtuus kaikessa on paras nyrkkisääntö, myös eläinrasvojen sinnikäs karttaminen johtaa huonoon ravitsemustilaan. Täysrasvainen juusto kohtuudella nautittuna on tyydyttävämpää kuin yhdeltä istumalta vedetty köntti niukkarasvaista tai rasvatonta vaihtoehtoa.

Terveelliset rasvat ovat sellaisia, jotka sisältävät välttämättömiä rasvahappoja; omega-3 ja -6, joista elimistö puolestaan valmistaa muita sille tärkeitä rasvahappoja, kuten EPA, DHA, GLA. Välttämättömät rasvahapot ovat välttämättömiä siksi, että emme voi valmistaa niitä itse, mutta tarvitsemme niitä päivittäin energian valmistukseen, immuniteetin tukemiseen, hermoston ja aivojen toimintaan, hormonien valmistukseen ja lukuisiin muihin elimistön toimintoihin. Parhaita lähteitä ovat kala, kalaöljyt, kylmäpuristetut pellavansiemen- ja hamppuöljyt sekä siemenet että pähkinät. Oliiviöljy puolestaan sisältää runsaasti kasvisravintoaineita, jotka toimivat esim. antioksidanttien tavoin, lisäksi siinä on öljyhappoa. Jos käytämme edellä mainittuja öljyjä säännöllisesti saamme silloin tarvittavia rasvahappoja monipuolisesti ja koska eri öljyt ovat rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan erilaisia ne eivät suinkaan korvaa toisiaan. Minä uskon vahvasti siihen, että monipuolisesta rasvaprofiilista on aina hyötyä.

Epäterveellisiin rasvoihin kuuluvat erityisesti transrasvat, jotka ovat juoksevan rasvan kovettamisprosessin tulosta. Näitä rasvoja löytyy runsaasti elintarviketeollisuuden valmistamista eineksistä ja valmisruoista, leipomotuotteista sekä yhä vielä monista margariineista, myös monista niin sanotuista terveysvaikutteisista ruoista. Varsinkin monissa välipalaruoissa on pelottavan paljon kovetettuja kasvisrasvoja.

Kotiruoka on aina parempaa kuin valmisruoka. Kotiruoalla tarkoitan sellaista ruokaa, joka on valmistettu tuoreista raaka-aineista itse. Terveellisen aterian valmistus ei ole monimutkainen prosessi, tarvitaan vain ripaus mielikuvitusta ja ennakkoluulottomuutta. Kaiken lisäksi herkullisten reseptien löytäminenkään ei ole vaikeaa, koska melkein jokaisessa lehdessä niitä on yltä kyllin. Suurin kynnys ruoan valmistuksessa on se, että meidät on aivopesty käyttämään valmisruokia, koska olemme kiireisiä ja väsyneitä. Väsyneinä tulemme ihan varmasti myös pysymään ellemme syö ravintorikasta ruokaa! Kiireen kanssa on vaikea tulla toimeen, jos meillä ei ole tarpeeksi energiaa.

Valmisruoat sisältävät niukasti ravintoaineita ja usein runsaasti lisäaineita. Lisäaineiden määrä ravinnossamme on melkoinen, määrää lisää myös säännöllinen virvoitusjuomien käyttö. Lisäaineita on lukuisia ja niiden haitallisuus elimistössämme vaihtelee suuresti yksilöstä riippuen. Joillakin se näkyy iho-ongelmina, päänsärkynä, allergiana, voi jopa olla, että vakavat sairaudet saattavat löytää alkujuurensa ravinnossamme olevista lisäaineista.

Syömällä mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, luomua aina kun mahdollista, vältymme monilta haitallisilta lisäaineilta. On tehtävä valintoja, jotka tukevat omaa terveyttämme. Suhteellisen pienet muutokset ruokavaliossa ja elämäntavoissa tekevät ihmeitä myös kevätväsymykseen. Säännöllinen ateriointi on perusehto säännöllisen energiatason ylläpitämisessä. Ateroita ei tulisi korvata kahvilla ja pullalla tai suklaapatukalla. Sokerin vähentäminen kaikessa muodossa on myös tärkeää, koska sillä on negatiivinen vaikutus mm. verensokeriin, immuniteettiin sekä pitkäaikaisen energian ylläpitämiseen.

Tekstin on ainakin osaksi tuottanut ystäväni Sinikka Pakeman, joka valmistui Kliiniseksi Ravintoterapeutiksi yli kymmenen vuotta sitten Lontoossa (Institute For Optimum Nutrition). Jatkuvaan alan koulutukseen hän osallistuu sekä Lontoossa että Amerikassa. Valmistuttuaan hän on toiminut terapeuttina sekä Lontoossa että Helsingissä. Työn kuvioon kuuluvat myös luennot ja kouluttaminen erilaisissa yhteisöissä, instituuteissa ja yrityksissä, niin ikään esiintymiset televisiossa ja radiossa. Sinikka on myös kirjoittanut kirjoja.

Lähde: Deskin uutispalvelu ravintotoimittajille, 7.3.2007

Melkein miljoona kysymystä

Miljoonan kysymyksen meemi

Tähän meemiin on törmätty monessa blogissa, minuakin on pyydetty mukaan.

1. Mitä on yöpöydälläsi?
En omista yöpöytää. Yöpöydän virkaa toimittaa noin 3 neliömetriä lattiapinta-alaa, jota tällä hetkellä peittää lähes kauttaaltaan noin 60 cm korkuinen pino sekalaista luettavaa.
2. CD-levy, jota häpeät tunnustaa omistavasi?
Jimi Hendrix - Voodoo Child, The Jimi Hendrix Collection. Koska loistavaa Jimiä pitäisi kuunnella vinyyliltä.
3. Käytkö öisin jääkaapilla?
Jep, yön hiljaisina tunteina tosin joskus toivoisin, että jääkaappi tulisi minun luokseni.
4. Elokuva, jonka aikana itkit?
Tämä on aika henkilökohtaista. En juurikaan itke. Viimeksi taisi olla kun näin elokuvan Shine, koska siihen liittyi erään mukavan henkilön muisto.
5. Mitä pelkäät?
Vaimoa. Koska hän on pelottavan usein oikeassa.
6. Mikä eleesi paljastaa epävarmuutesi?
Tavattoman itsevarma olo.
7. Tunnetko ketään julkkista?
Aika monta.
8. Kuvaile sänkyäsi.
Sekainen paikka.
9. Oletko spontaani vai suunnitelmallinen?
Voiko olla molempia samanaikaisesti? Perusvire on suunnitelmallisuus.
10. Kuka esittäisi sinua elokuvassa elämästäsi?
Jan-Eric -poikani, meissä on niin paljon sitä samaa.
11. Oletko koskaan pelannut räsypokkaa?
En ole.
12. Mitä kannat aina mukanasi?
Hyvää tahtoa.
13. Mitä kaipaat/kaipasit lapsuudessasi eniten?
Räväkkyyden hallitumpaa kanavoimista koko yhteiskunnan voimavaraksi.
14. Oletko tyytyväinen nimeesi?
Olen. Sundqvisteja ei ole liikaa, Virtanen olisi jo taakka. Christer on sopivan ruotsinkielinen. Siitä on etua kun useimmiten esiinnyn suomenkielellä. Monelle tulee yllätyksenä miten joku jolla on etunimenä joku ihmeen Christer, voi puhua niin virheetöntä suomenkieltä. Blogipiireissä minut tunnetaan tosi hyvin veteraaniurheilija-nimellä. Olen tuosta asiasta erityisen ylpeä, sillä Suomen Veteraaniurheiluliitto on pohtinut nimensä muuttamista. Lapsellisesti ja hyvin, hyvin ilkikurisesti kuvittelen itse aiheuttaneeni tuon nimenmuutostarpeen.
15. Mitä kappaletta kuuntelit viimeksi?
Tänä päivänä olen kuunnellut Sergei Rachmaninovin 3. pianokonserttoa. Se on kuulkas hieno musiikkikappale! Jokainen pianisti joka tuon kappaleen jaksaa vääntää läpi on kuin paraskin huippu-urheilija. Ja mikä kuunteluelämys, jos pianisti pistää koko sielunsa siihen esitykseensä kuten esimerkiksi Leif Ove Andsnes tai Vladimir Ashkenazy. Tässä 30 sekunnin näyte.
16. Oletko ollut mukana koulunäytelmässä?
Olen ollut koulunäytelmissä mukana ja aikuisena esittänyt Pietaria erään opiskelijaryhmän mukana 1970-luvun lopussa. Oli aivan mahtava Suomen kiertue.
17. Pidätkö itsestäsi?
Mikä ettei. Sopivasti hassu.
18. Oletko tehnyt mitään laitonta?
Olen kaidalta tieltä lipsahtanut liian monta kertaa. Yritän kuitenkin elää mahdollisimman laillisesti.
19. Pidätkö itseäsi söpönä?
Ei tule itselleni, eikä muillekaan ensimmäisenä mieleen itsestäni. Luulisin.
20. Epämiellyttävin kotiaskare?
Työpöydän siivoaminen.
21. Syötkö roskaruokaa?
En syö. En edes haaveile roskaruoasta.
22. Viilaatko kynsiäsi?
Olen viilannut kynsiäni ehkä viisi kertaa elämässäni. Onko se tarpeeksi usein, jotta se kannattaa ilmoittaa?
23. Miten pidät huolta ulkonäöstäsi?
Lenkkeilen ja kävelen reippaasti. Olen harmillisen usein viime kuukaisina antanut leikata pitkän valtoimenaan kasvavan tukkani.
24. Oletko koskaan laulanut karaokea?
En tunnusta.
25. Mitä sanaa toistat paljon?
Tsemppiä.
26. Seuraatko tosi-tv-ohjelmia?
En.
27. Oletko koskaan halunnut malliksi?
Olen joskus ajatellut, että oikein kovakuntoisena ja hoikkana voisin kelvata malliksi. Onneksi tällainen ajatus on nopeasti mennyt ohi.
28. Seuraatko naapureidesi elämää?
En. Minulla on mukavan huomaamattomat naapurit.
29. Oletko koskaan syönyt rautatabletteja?
Olen tällaisiakin tabletteja syönyt. Lähes kaikki kestävyysurheilijat kärsivät alhaisesta hemoglobiinista jossakin elämänsä vaiheessa. Kuuriluontoisena silloin paikallaan.
30. Jos voittaisit 1000e, mitä tekisit sillä?
Tuo on valtava summa rahaa. Kävisin varmaan ruokakaupassa ja iloitsisin siitä kun jäi vielä niin paljon jäljelle tuosta summasta. Vähän tuota suurempia summia olen joskus lahjoittanut ahdingossa oleville ystäville.
31. Mitä olet viimeksi maksanut käteisellä? Paljonko se maksoi?
Eilen tulin esiintymisreissulta. Piipahdin huoltoasemalla juomassa kupin teetä ja syömässä leipää. Maksoin siitä 4 euroa ja 10 senttiä. Aika kallista. Elämä on.
32. Odotatko jo kesää?
Olen kesäihminen. Odotan aina kesää.
33. Lasketko laudalla, bleidellä vai suksilla?
En ole käynyt laskettelemassa pitkään, pitkään aikaan.
34. Turhin juhla?
Ehkä ne linnanjuhlat 6. joulukuuta.
35. Mitä kieliä osaat puhua?
Suomi, ruotsi, englanti, saksa. Noilla pitää yrittää pärjäillä.
36. Edellinen matikan numerosi?
9. Olin kyllä tuota surkeampi. Onnistuin ilmeisesti kokeissa yllättävän hyvin.
37. Onko sinulla lävistyksiä?
Ei. Tahattomia urheilun myötä tulleita lävistyksiä on muutama.
38. Jos tulisit (/kumppanisi tulisi) nyt raskaaksi, mihin ratkaisuun todennäköisesti päätyisit?
Ihmeiden aika ei ole ohi - toteaisin.
39. Onko sinulla hyvä itsetunto?
On se varmaan keskimääräistä parempi.
40. Onko paras ystäväsi sinua nuorempi vai vanhempi?
On se nuorempi.
41. Milloin olet viimeksi käynyt rautakaupassa? Miksi?
Joitakin viikkoja sitten. Uusi pesukone.
42. Mitä mieltä olet lapsityövoimasta?
En täysin tyrmää ajatusta, mutta ihmisen ahneus vie tältä jalolta ajatukselta äkkiä uskottavuuden.
43. Onko sinulla nälkä?
Ei tällä hetkellä.
44. Oletko hankkinut/hankitko mopokortin?
En.
45. Oletko sitä mieltä, että neonvärit yhdistettynä toisiinsa ovat jotain kamalaa?
Mielenkiintoinen kysymys. Kamalaa - emmä vaan tiiä!
46. Ripari vai protuleiri?
En ole käynyt riparileirillä. Olen siis ilmeisesti protu, vaikka en tiedäkään mitä se on.
47. Teetkö kotitöitä?
Liian vähän.
48. Pidätkö linnunlaulusta?
Kyllä, en tosin kaikista esiintyjistä.
49. Haluatko isona naimisiin, omakotitalon, 2 lasta ja koiran?
Koira puuttuu. Kompensoiko tämän puutteen kaksi ylimääräistä lasta ja yksi kissa?
50. Jos saisit aloittaa täysin uuden kouluaineen Suomen kouluissa, mikä se olisi?
Asioiden perusteellinen pohdiskelu.
51. Minkä asian parantaisit itsessäsi, jos voisit?
Sen lauluäänen voisin muutamaksi vuodeksi lainata Jaakko Ryhäseltä.
52. Mikä sinusta tulee isona?
Toivottavasti pysyn pienenä.
53. Mitä aiot nyt tehdä?
Tehdä jotain järkevämpää kuin juuri tätä.
54. Haluaisitko muuttaa nyt pois kotoa?
Kukapa nyt kodistaan haluaisi pois?
55. Edes yksi hyvä puoli koulussa?
Se sopivan pitkä koulumatka. Päivän liikunta-annos sopivasti käyntiin.
56. Kuinka monta levyä omistat?
En ole laskenut. Arvioisin vähän yli 200 kpl.
57. Oletko tehnyt jotain maailman parantamisen hyväksi?
Kyllä, mutta siitä en halua tehdä tämän suurempaa numeroa.
58. Laitatko rahaa esim. Punaisen ristin keräyksiin?
Jonkin verran. Olen Punaisen Ristin kouluttaja.
59. Tiedätkö, mitä haluat tulevaisuudeltasi?
Lähivuosina on paljon tekemistä. Muutamasta kodista vielä puuttuu kirjoittamani kirja ja liian moni on välttynyt kuuntelemasta valistusviestiäni ravitsemuksesta ja liikunnasta.
60. Janottaako sinua tällä hetkellä?
Kyllä. Minulla on arviolta 213 ml:n nestevaje.
61. Mitä tahtoisit juoda?
Elämän vettä.
62. Miten vietät viikonloppusi?
Tekemällä niitä rästitöitä.

tiistaina, maaliskuuta 06, 2007

Maitorasva suojaa eturauhasyövältä

*
Vanha "virsi" on perinteisesti alkanut sanoilla
: Maitotuotteet lisäävät eturauhassyövän riskiä...

Tänään lauletaan ihan uutta "virttä": Maidon rasvat saattavat suojata eturauhassyövältä! "Kanttorina" toimii lääketieteellisen molekyyligenetiikan dosentti Irma Järvelä Kansanterveyslaitokselta ja Helsingin Yliopistosta. Suomessa ja Ruotsissa on tutkittu "seurakuntalaisia" sankoin joukoin. Yli 4 000 suomalaista ja ruotsalaista eturauhassyöpäpotilasta sekä yli 2 000 verrokkia on luovuttanut tietonsa maidonkäytöstään.

Aiemmissa tutkimuksissa herännyt epäily, että maitotuotteet saattaisivat lisätä eturauhassyövän riskiä, on tietenkin vääristänyt mielikuviamme maitorasvoista. Myllynkivet pitäisi ripustaa sellaisten "kirkkoherrojen" niskaan jotka tätä "virttä" ovat veisanneet ja tahallaan harhauttaneet Suomen kansaa karttamaan rasvaisia maitotuotteita. Irma Järvelä selvitti tässä tutkimuksessa mm. kuinka paljon eturauhassyöpäpotilaat käyttivät rasvakoostumukseltaan erityyppisiä maitotuotteita muuhun väestöön verrattuna.

Eturauhassyöpäpotilaiden maidonkäyttötottumukset eivät poikenneet muusta väestöstä. Tutkimuksen tärkein havainto oli, että maidon käyttö ja maitosokerin sieto eivät missään tapauksessa lisänneet eturauhassyövän riskiä. Vain vähärasvaisen maidon (!) runsaaseen käyttöön liittyi lievästi kohonnut eturauhassyövän riski. Maidon rasvat saattaisivat siis jopa suojata eturauhassyövältä. "Hallelujaa" laulaa herätyksen saanut "seurakunta".

Tutkimuksesta antaa lisätietoja dosentti Irma Järvelän tutkimusryhmä, dosentti Johanna Schleutkerin tutkimusryhmä Tampereen yliopistosta ja professori Henrik Grönbergin tutkimusryhmä Tukholman Karolinska Instituutista. Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi syöpäepidemiologian alan Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä.

Pois vähärasvaiset maitolitkut, esiin täysmaito, rasvaiset juustot ja ihana 10 prosentin vahvuinen jogurtti! Nyt on juhlan aika! Enkelikuoro säestäköön meitä.

Lähteet: Finfoodin uutispalvelu ja Suomen Tietotoimisto, 6.3.2007

sunnuntai, maaliskuuta 04, 2007

Kansanterveyslaitos hermostui rasvahömppään

*
Turun Sanomien toimittaja
Eva Latvakangas on haastatellut ylilääkäri Antti Julaa (Kansanterveyslaitos). Jula pitää ihmeellisenä sitä, että joku vielä asettaa kyseenalaiseksi kovien rasvojen vaikutuksen kolesterolitasoon. Kirjoituksessa hyökätään yllättävän voimakkaasti tutkimusprofessori Kari Salmista, professori Pertti Happosta ja terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangasta vastaan. Viimeaikaisia hedelmällisiä rasvakeskusteluja kutsutaan rasvahömpäksi. Vapaan mielipiteen ilmaisua rasvasta pidetään vahingollisena. Kolesterolikysymys on tavattoman ristiriitainen asia, ei niin päivänselvä kuin ylilääkäri Antti Jula meille kertoo. Toteamus "Johonkinhan ihmisen on kuoltava, jos asian raadollista puolta ajattelee", olisi ehkä kannattanut jättää sanomatta. Lue oheinen kirjoitus ja sano mielipiteesi:

Rasvahömppä haastaa infarktipeikon
Noin puoli miljoonaa suomalaista syö päivittäin kolesterolilääkkeitä. Määrä kasvaa jyrkästi: ei siksi, että väestön kolesteroliarvot olisivat nousussa, vaan koska yhä useampi saa oireeseensa hoitoa. Nyt alalla on noussut kiistaa siitä, syödäänkö kolesterolilääkkeitä turhan takia ja vain varmuuden vuoksi. Kuuluu jopa ääniä, jotka kieltävät eläinrasvojen yhteyden kolesteroliin ja sydän- ja verisuonitauteihin.Totuus on vaarassa unohtua, kun kolesterolipelko kohtaa inhimillisen toiveajattelun, varoittaa kolesterolitutkija. Kaikkihan tietävät, mikä on kolesteroli. Sen seuraaminen on miltei suomalainen kansalaisvelvollisuus. Se on se tahmea mönjä, joka kertyy ihmisen verisuoniin hänen syömistään eläinrasvoista. Se liisteröityy verisuonien sisäseinämiin ja tukkii sepelvaltimon. Kun veri ei pääse sen läpi kuljettamaan tarpeeksi happea ja energiaa sydämeen, henkiriepu on vaarassa. Tämä on meille opetettu jo koulussa. Infarktin kanssa ei ole leikkimistä.
Liika kolesteroli ja sydän- ja verisuonitautiriski ovat varsinkin itä- ja pohjoissuomalaisten perisyntejä, joita kitkemään perustettiin maailmankuuluksi ponnahtanut Pohjois-Karjala -projekti. Karjalaisten lisäksi muutkin suomalaiset sisäistivät uudenlaisen ruokajärjestyksen: voi vaihdettiin margariiniksi, läski rasvattomaksi lihaksi ja kalaruoaksi. Suomalainen mieskin oppi syömään vihanneksia.1970-luvulta tähän päivään 35-64-vuotiaitten suomalaisten kuolemat sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen vähenivät 70 prosentilla. Raju tulos kohahdutti maailman sydäntutkijoita ja todisti, että eläinrasvana syöty kolesteroli on sydämelle vaarallista.
- Se tulos pätee edelleen, vakuuttaa Kansanterveyslaitoksen ylilääkäri Antti Jula.
Voikeskustelua juoksuhaudasta. Nyt Jula pelkää pääkaupunkilaisen suuren sanomalehden palstoilta lähteneen sekakeskustelun säikäyttävän tavallisia kolesterolipotilaita luopumaan hoidostaan, jättävän lääkärin määräämät lääkkeet sikseen ja vaihtavan kevyen dieettinsä takaisin vanhaan eläinrasvaiseen. Jula pitää ihmeellisenä sitä, että joku vielä asettaa kyseenalaiseksi kovien rasvojen vaikutuksen kolesterolitasoon.
- On kiistaton tosiasia, että kovien rasvojen korvaaminen ruokavaliossa pehmeillä laskee kolesterolin tasoa. Ei vuosikymmenien tutkimusten tuloksia voi noin vain mitätöidä, hän ihmettelee.
Ensin kohuttiin Valion eläkkeellä olevan tuotekehitysjohtajan yleisön osastoon kirjoittamista väitteistä, joiden mukaan uudet tutkimukset todistaisivat, ettei voilla ja tyydytetyillä rasvoilla ole mitään tekemistä sepelvaltimotaudin kanssa. Väite levisi innostuneeseen nettikeskusteluun. Mielipidekirjoituksen alle pantu professorin kunniatitteli erehdytti lukijat luulemaan kirjoittajaa alan tutkijaksi - siitä huolimatta, että tyydytetyt ja tyydyttämättömät rasvahapot menivät kirjoituksessa iloisesti sekaisin. Sitten valtalehti tukeutui laajassa kolesterolijutussaan kahteen kuopiolaistutkijaan, joiden mukaan useimmille kolesterolipotilaille määrätään lääkkeitä aivan turhaan.
- Jos olisimme rehellisiä, ainoa oikea johtopäätös olisi, että tällä hetkellä emme varmuudella tiedä, mikä kolesterolipitoisuuden pienentymisen merkitys on statiinihoidon sydän-verisuonisairauksia ehkäisevän vaikutuksen kannalta, Helsingin Sanomat siteerasi kuopiolaisia eriuskoisia, professori Pertti Happosta ja dosentti Markku Myllykangasta. Herrat asettivat kyseenalaiseksi kolesterolitason ja sydänkuolleisuuden yhteyden ja arvioivat, että vain yksi tai kaksi kolesterolipotilasta sadasta hyötyi lääkehoidosta. Tämän jälkeen kolesterolikeskustelu alkoi näyttää paluulta menneisyyden juoksuhautoihin.
- Täysin turhaa huuhaata koko rasvahömppä vuosikymmenien pelotteluineen, julisti yksi nettikeskustelija.
- Viime vuosikymmenten terveysvalistus on pitkälti ollut hysteriaan perustuvaa hölynpölyä virheellisine ruokaympyröineen, rasvalla pelotteluineen ja turhien hiilihydraattien mainostamisineen, uskoi toinen.
Keskustelua leimasi käsitys siitä, että kaiken takana oli lääketeollisuuden rahanhimo ja viranomaisten lahjottavuus: kolesterolista tehtiin paha pöpö, jotta lääkkeet tekisivät kauppansa.
- Nyt onneksi ravintoasioista alkaa pikkuhiljaa olla jo enemmän tietoa, joten ravintosuositukset saadaan ehkä joskus kuntoon. Ei ihmiset niitä kuitenkaan noudattaa ala tietenkään, koska kuka nyt enää luottaa viranomaisiin ravintoasioissa, heillä kun ilmeisesti on tärkeämpiäkin intressejä kuin kansakunnan terveys.
Kaikki eivät lääkkeistä hyödy. Lääketeollisuuden vaikutusvaltaan Jula ei ota kantaa; ei myöskään siihen, määräävätkö jotkut lääkärit kolesterolin alentamiseen käytettyjä statiineja automaattisesti, kun kolesterolitaso ylittää 5 millimoolia per litra.
- Jos näin tapahtuu, vastuunkanto ei kyllä ole kohdallaan, Jula toteaa.
- Aina on tutkittava potilaan tilanne kokonaisuudessaan, katsottavat mitä muita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä hänellä on. Perinnöllinen riski on tärkeä selvittää. Jos lähisuvussa on jo keski-iässä tautiin sairastuneita henkilöitä, riski on suuri. Kohonnut verenpaine, diabetes, matala HDL-kolesteroli, kohonneet triglyseriidiarvot - mitä useampia riskitekijöitä on, sitä enemmän perusteita on lääkityksen aloittamiselle. Mutta jos ihminen on muuten terve, ei pelkän kohonneen kolesterolitason takia ole mitään syytä käyttää lääkkeitä. Turha lääkitys ei silti ole välttämättä haitaksi muulle kuin kukkarolle. Statiinien hinnat ovat tosin viime vuosina romahtaneet, koska lääkkeiden patentit ovat alkaneet vanheta. Markkinoille on tullut halvempia rinnakkaistuotteita.
Julan mukaan veren kolesterolitason vaikutus ihmisen terveyteen on perin yksilöllinen asia. Suomessa siihen vaikuttaa erityisesti perimä. Joissakin tapauksissa LDL:n eli pahan kolesterolin reseptorivika aiheuttaa korkeita kolesteroliarvoja ja varhaista sepelvaltimotautia. Toisessa perinnöllisessä oireistossa kohonneeseen kolesteroliin liittyy myös matala hyvälaatuinen kolesteroli tai suurentunut triglyseridiarvo. Molempiin rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin auttaa ruokavalio ja liikkuminen, mutta riskin monitahoisuus edellyttää myös lääkkeitä, varsinkin silloin kun tauti ilmenee varhain. Lääkkeitten käyttö puolestaan edellyttää aina kovia rasvoja välttävää ruokavaliota ja liikunnan lisäämistä, jotta hoito olisi tehokasta.
- Valtimotautipotilailla lääkehoidosta näyttää olevan hyötyä silloinkin, kun LDL-kolesteroli on normaali. Yksi selitys voi olla se, että statiineilla on myös kolesterolista riippumattomia suojavaikutuksia, Jula selventää.Varsinkin lohikalasta saatavien omega 3-rasvahappojen käyttö on viime vuosina lyönyt itsensä voimalla läpi suomalaiseen ravintoon. Julan mukaan niillä ja vihannesten syömisellä on monta muutakin hyvää terveysvaikutusta kuin kolesterolitason alentaminen.
- Suomalaiset ovat 30 vuoden kuluessa kolminkertaistaneet kasvisten käyttönsä. Suolan käyttö on vähentynyt neljäsosalla. Kovien rasvojen käyttö on puolittunut. Näillä konsteilla suomalaisten sydänkuolleisuus on 30 vuoden aikana laskenut peräti 70 prosentilla. Eikö tämä todista kevyen ruokavalion vaikutuksesta sydämen terveyteen? Jula kysyy.
Horjuuko usko keveään ruokaan? Silti sepelvaltimotaudin väheneminen on pysähtynyt. Siihen kuolleisuutta kuvaavat käyrät ovat parin viime vuoden aikana jopa nousseet. Eikö kalan ja rehujen syöminen enää auta? vai horjuuko suomalaisten usko terveyssyömiseen? Totuus on, että sekä miesten että naisten paino on viime vuosina alkanut uudelleen nousta. Mutta Julalla on ilmiöön toinenkin selitys: nyt kuolevat sydäntauteihin ne, jotka vanhan ruokajärjestyksen aikaan olisivat kuolleet jo aikoja sitten. Ikäihmiset. Keski-ikäisten sydäntautiluvut laskevat edelleen, mutta väestön vanheneminen siirtää tautiin kuolleisuuden ikäihmisten tilastoluukkuun. Johonkinhan ihmisen on kuoltava, jos asian raadollista puolta ajattelee. Kysymys on siis samasta ikäluokasta, jonka jäsenet ennenkin sairastivat sepelvaltimotautia. Sukupolven henkiinjääneillä on kuitenkin sama ravintotausta kuin muulla ikäluokalla, ja se on jättänyt jälkensä heidän verisuoniinsa. Siksi sepelvaltimotauti on edelleen suuri kuolinsyy.
- Väärän ruokavalion tekemiä tuhoja ei saa korjatuksi. Oikeisiin ravintotottumuksiin siirtymisen hyöty on sitä pienempi, mitä myöhemmin se alkaa, Jula muistuttaa. Pohjois-Karjala -projektin jälkeen on paljon rasvatonta maitoa virrannut kuluttajien kurkusta alas. Siinä ajassa tutkimuskin on edistynyt ja monipuolistunut.
- Me tiedämme kolesterolista ja sydänriskien hallinnasta paljon enemmän kuin silloin, Jula vakuuttaa.
- Tätä tietomäärää meillä ole varaa sivuuttaa pelkän huhutiedon tai toiveajattelun takia. Kysymys on suomalaisten hengestä ja terveydestä.


Lähde: Turun Sanomat, 4.3.2007

torstaina, maaliskuuta 01, 2007

Teräs-Taavetti


Ystäväni Antti Honkonen on kirjoittanut hienon muistokirjoituksen aikamme liikuntalegendasta, Taavetti Huovisesta. Innostakoon Taavetti meitä muita liikunnan kipinän sytyttämiä.

Teräs-Taavetin askellus päättyi

Limingassa valtatie 4:n kohdalla Temmeksen tienoilla oli takavuosikymmeninä kaksi kuuluisaa tavaramerkkiä: Ala-Temmeksen lentokone ja sen luona kävelylenkkinsä kääntöpaikalla piipahtanut Limingan kilpakävelevä lentojätkä, joksi Teräs-Taavetti Huovinen itseään nimitti (valokuva: Antti Honkonen).

Oulun Tarmon ja sitä ennen Limingan Lujan yleisurheilijalegendoihin kuuluvan Taavetti Huovisen askellus päättyi lopullisesti Ystävänpäivän aatonaattona. Limingassa 30.12.1914 syntynyt ja kotikunnassaan 12.2.2007 elämäntaipaleensa päättänyt mies kantoi lempinimeä Teräs-Taavetti.

Piialle syntyneen, 92-vuotiaaksi eläneen miehen elämäntaipaleelta löytyisi monta vaikuttavaa tarinaa, mutta tässä keskitytään liikuntaan. Kehnokuntoisuutta, päivittäistä pahoinvointia ja oksentelua kokenut surkeakuntoinen mies päätti vanhoilla päivillään ottaa liikunnan päivittäiseksi lääkkeekseen. Jo savottatyövuosinaan hän oli kävellyt yli 100 kilometrin matkoja työmaalta toiselle, joten kunnon kohentamiseksi löytyi luonnolliseksi lajiksi tuo kävely. Toki hän raskaan työnteon lisäksi hiihti ja pyöräili paljon. Työtaidoista hän hyötyi urheiluvimman sytyttyä mm. niittomestarina.

Jalat veivät miestä ahneesti Temmeksen teitä. Eipä ihme, että hän 1980-luvulla kuntoduttuaan lähti kokeilemaan Oulun aluekisoihin nuorempiensa kävelyvauhtia. Maailmanennätyksiä rekisteröidään myös veteraaniurheilijoille ja sellainen on myös Teräs-Taavetin nimissä. Vuonna 1986 Pohjois-Pohjanmaan piirikisoissa hän käveli 72-vuotiaana 3000 metrillä ajan 17.09,0. Se oli silloisen tilastoinnin aikana 70-vuotiaiden ME! Maailmanennätystemppu ei aiheuttanut laakereille lepäämisilmiötä vaan innokkaamman näyttöhalun ja tämän Teräs-sanan liittämisen entistä uskottavammin etunimen yhteyteen. Vuonna 1988 hän teki samalla matkalla uudeksi ikäistensä ME-ajaksi hurjan lukeman 15.46,0.

Monta miestä Teräs-Taavetti ehti innostaa kilpakävelyyn, lajiin jossa maisemat vaihtuvat, mielikuvitus saa vapaasti laukata. Sellaisen lajin pariin jonka matka- eli tossukustannukset ovat kilometriä kohden halpaakin halvemmat. Moni jatkaa yhä Taavetin sytyttämää kilpakävelyharrastusta.

Kepeitä multia Taavetille!

keskiviikkona, helmikuuta 28, 2007

Kohtuus kaikessa myös antioksidanttien suhteen

*
Ainakin osa yleisesti käytetyistä antioksidanttipillereistä
kasvattaa kuolemanriskiä, päinvastoin kuin näiden pillereiden markkinoijat väittävät. Tähän tulokseen päätyi tanskalainen tutkijaryhmä tehtyään aiheesta tehdyistä tutkimuksista ns. meta-analyysin. Kuolemanriskiä kasvattavat tanskalaisten mukaan beetakaroteeni sekä A- ja E-vitamiini. En ole lukenut tutkimusta (JAMA) ja olen pelkästään uutistoimistojen välittämän tiedon varassa. Jos kuitenkin on niin, että suurin painoarvo beetakaroteenin kuolemanriskin kohottamisessa, on peräisin Kansanterveyslaitoksen surullisenkuuluisasta SETTI-tutkimuksesta, niin pitäisin kohu-uutista ja tutkimusta varsin harhaanjohtavana. Tuo Syövänehkäisytutkimus (SETTI-tutkimus) on osoittautumassa täydelliseksi flopiksi! Tarkoituksenhakuisella tavalla SETTI-tutkimuksessa etsittiin vitamiineille jotain sellaista roolia mikä niillä ei ole (Beta Carotene "risks" proven false!). Ravitsemus herättää tunteita laidasta laitaan!

Tanskalaistutkijat löysivät aiheesta 68 satunnaistettua koetta, jossa oli mukana valtava määrä ihmisiä, yhteensä 230 000. Yksi näistä on todellakin Suomessa 1990-luvulla tehty SETTI-tutkimus. Tutkimukset jaettiin kahteen joukkoon, tieteellisesti laadukkaampiin ja heikompiin. Kun tarkasteltiin kaikkia kokeita yhdessä, ei antioksidanttien käytön ja kuolemanriskin välillä ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä eli antidoksidanteista ei ollut sen enempää haittaa kuin hyötyäkään. Kun mukaan otettiin vain laadukkaat tutkimukset, oli koehenkilöitä edelleen yli 180 000 ja tutkimuksia 47. Näiden perusteella antioksidanttilisät lisäävät kuolemanriskiä 5%:lla. Beetakaroteenin käyttö lisäsi riskiä 7%:lla, A-vitamiini 16%:lla ja E-vitamiini 4%:lla. C-vitamiinin tai seleenin käyttö ei kasvattanut kuoleman todennäköisyyttä. Seleenillä näytti olevan tilastollisesti kuolemanriskiä pienentävä vaikutus kun mukana olivat kaikki tutkimukset. Kun laadultaan heikommat jätettiin pois, seleenin myönteinen vaikutus hävisi. Seleenilisän vaikutuksia koskevia tutkimuksia on parhaillaan meneillään maailmalla, joten siitä saadaan lisää tietoa lähivuosina.

Antioksidanttien syömistä on pidetty terveydelle edullisena, koska elimistössä muodostuu jatkuvasti ns. vapaita happiradikaaleja. Niillä on laboratoriokokeiden mukaan soluja rappeuttava vaikutus. Teorian mukaan antioksidantit eliminoisivat tämän haitallisen vaikutuksen. Soluviljelmissä antioksidantit vähentävät happiradikaaleja, mutta elimistössä tilanne ei ole ilmeisesti näin yksinkertainen. Tutkijat pohtivat mikä antioksidanteissa vaikuttaa haitallisesti. On mahdollista että elimistössä syntyvien vapaiden happiradikaalien poistamisesta seuraa, että joku korjausmekanismi ei pääse toimimaan kuten pitäisi. Varteenotettava seikka on sekin, että antioksidanttilisät eivät ole yhtä tiukan kontrollin alaisia kuin varsinaiset lääkkeeksi hyväksyttävät valmisteet. Joka tapauksessa, antioksidanttilisiä käytetään hyvin yleisesti Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Arviolta 10-20% aikuisväestöstä eli 80-160 miljoonaa ihmistä näissä maissa käyttää niitä säännöllisesti. Jos ne lisäävät kuolemanriskiä nyt arvioidulla tavalla, niin kansanterveydelliset vaikutukset ovat suuret.

Tavattoman vaikea ottaa kantaa tähän asiaan. Oma mielipiteeni on tällä hetkellä, että antioksidanteista on enemmän hyötyä kuin haittaa ja niitä pitäisi nauttia kohtuullisia määriä luonnon omista antimista, ei pilleripurkista. Odotellaan mitä tuottelias tohtori Matti Tolonen kirjoittaa asiasta.

Goran Bjelakovic, Dimitrinka Nikolova, Lise Lotte Gluud, Rosa G. Simonetti, Christian Gluud. Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary Prevention. Systematic Review and Meta-analysis. JAMA 297: 842-857, 2007

Lähde: Radion tiedeuutiset, 28.2.2007

Hedelmällinen maitorasva

*
Maitorasvojen parjaus/valistus -kampanjat
ovat purreet hyvin. Kaupan hyllyiltä on turha etsiä monipuolista täysrasvaisten maitotuotteiden valikoimaa. Tarjolla on kevyitä vaihtoehtoja ajan hengen mukaisesti. Voita, täysmaitoa ja rasvaisia jogurtteja suosivaa ravintovalistajaa katsotaan kummeksuen ja tarpeen vaatiessa häntä kehotetaan lopettamaan tällainen valistustyö vaikkapa tähän tyyliin:

Makuasioista ei sovi kiistellä, muttei myöskään faktoja pidä vääristellä, eikä varsinkaan sotkea omia mielipiteitä tutkittuun tietoon. Kuten Christer Sundqvist juttunsa alussa toteaa, kuluttajista osa valittaa, ettei oikein tiedä keneen uskoa. Harmi, että hän itse sortui virheellisten tietojen esittämiseen – ja luultavasti lisäsi entisestään kuluttajien hämmennystä. Terveyden ammattilaisilla on haastava työ saada kannustettua ihmisiä muuttamaan elintapojaan terveellisempään suuntaan. Heidän aikansa ei pitäisi mennä ristiriitaisten ja virheellisten käsitysten oikaisemiseen. (Marjaana Lahti-Koski, Suomen Sydänliiton kehittämispäällikkö Juoksija -lehdessä 10/2006, koskien puolueetonta juttuani meijerivoista samassa lehdessä)

Tässä tulee taas tätä "virheellistä tietoa" maitorasvoista. Kakkosleirissä on tänään ilon päivä! Yhdysvaltalaistutkijat ovat todenneet, että rasvaiset maitotuotteet vähentävät ovulaatiohäiriöitä ja sitä kautta lapsettomuutta. Ravitsemustieteilijä Jorge Chavarro Harvardin yliopiston kansanterveyden laitoksesta analysoi kollegoineen terveys- ja ruokavaliotiedot 18 555 naiselta, jotka olivat yrittäneet tulla tai tulleet raskaaksi 1991-1999. Iältään tutkitut olivat 24-42-vuotiaita.

Analyysi osoitti, että maitorasvalla oli merkitystä: mikäli nainen söi vähärasvaisesta maidosta tehtyjä kevyttuotteita kaksi tai useamman annoksen päivässä, ovulaatiohäiriöiden aiheuttama lapsettomuusriski oli 85 prosenttia suurempi kuin muilla. Sen sijaan jo yksi annos rasvapitoista maitotuotetta vähensi riskiä 27 prosenttia verrattuna naisiin, jotka nauttivat sellaisen korkeintaan kerran viikossa.

Tutkijat uskovat tuloksen selittyvän sillä, että maitorasva tai sen sisältämät rasvaliukoiset yhdisteet parantavat munasarjojen toimintaa. Tohtori Chavarro kehottaakin raskautta yrittäviä naisia syömään mieluummin maitorasvapitoista jäätelöä kuin rasvatonta jogurttia. Hän kuitenkin muistuttaa ajan hengen mukaisesti, että muutos ei saisi paisuttaa päivittäistä kalorimäärää, eikä tyydyttyneiden rasvojen kokonaismäärä saisi sekään lisääntyä.

J.E. Chavarro, J.W. Rich-Edwards, B. Rosner, and W.C. Willett. A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility. Hum. Reprod. Advance Access published online on February 28, 2007

Tutkimuksen julkaisi Human Reproduction ja sitä puntaroi myös BBC tänään, ja Boston Globe, MSNBC, New Scientist, New Zealand Herald, Reuters, Telegraph, China Daily, CNN, USA Today, CBS News, Independent, My Fox, Olberlin Times, Meadow Free Press, Wyoming News, Scotsman, DailyRecord, ZeeNews, ym ym... jopa Helsingin Sanomat kirjoittaa uutisesta.

Lähde: Tiede-lehti, 28.2.2007

tiistaina, helmikuuta 27, 2007

Potkaise aineenvaihdunta käyntiin!

*
Vuoden luontaiselintarvike 2007
on Molkosan Vitality. Se antaa potkua aineenvaihduntaan. En ole itse kokeillut tuotetta. Tässä minulle toimitettu mainosteksti sellaisenaan. En ole täysin vakuuttunut tuotteen sopivuudesta kaikille. Kokeilkaa ja jos tuote miellyttää, iloitkaa asiasta.

Suomen Terveyskauppiaiden Liitto ry on valinnut vuoden 2007 luontaiselintarvikkeeksi A. Vogelin Molkosan Vitality –herajuomajauheen. Molkosan Vitality on maitoheratiiviste, johon on lisätty kuitua, vihreää teetä ja raikas appelsiinin maku. Molkosan Vitality rauhoittaa vatsaa, tehostaa ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa sekä antaa elinvoimaa.

Molkosan Vitalityn markkinoille tulo on ollut menestys joka puolella maailmaa. Englannissa, Harrogaten luontaistuotealan messutapahtumassa 2006, tuote valittiin vuoden luontaiselintarvikkeeksi heti markkinoille tulonsa jälkeen. Ensimmäiset erät tuotetta myytiin hetkessä loppuun, myös Suomessa. Perinteinen nestemäinen Molkosan maitoheratiiviste on yksi Vogelin suosituimmista tuotteista, mutta sen rinnalle kaivattiin tuotetta, joka tukisi monipuolisemmin suoliston tervettä toimintaa. Jauhemuodossa tuotetta on helppo käyttää ja uusi maku miellyttää”, kertoo toimitusjohtaja Marjatta Pyhähuhta A. Vogel Oy:stä.

Molkosan Vitality on prebiootti, joka ylläpitää vatsan hyvää bakteerikantaa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. ”Suomalaisten vatsat tarvitsevat lisää kuitua, sillä saamme sitä vain noin 20 grammaa vuorokaudessa ja suositus olisi 25 - 35 grammaa. Herajuomajauheeseen on lisätty kuitua, joka tasapainottaa vatsan toimintaa ja verensokeria. L+ maitohappo auttaa puolestaan ylläpitämään tervettä bakteerikantaa suolistossa ja se tehostaa myös haitallisten kuona-aineiden poistumista kehosta”, kertoo A. Vogelin proviisori Kaija Heikkilä.

Molkosan Vitality valmistetaan tuoreesta, maitohappokäyneestä alppiherasta, joka sisältää runsaasti maidon hyvää tekeviä vitaaliaineita. Alppiniittyjen runsas kasvisto ja puhdas ilma antavat heralle ainutlaatuisen koostumuksen. Molkosan Vitalityn käytöstä hyötyvät kaikki, joilla on häiriintynyt suoliston bakteerikanta, ruoansulatusvaivoja, turvotusta ja heikentynyt vastustuskyky. Lisäksi tuote piristää ja lisää energisyyttä. Molkosan Vitality on erinomainen janojuoma sekä urheilu- ja palautusjuoma. Se sopii myös diabeetikoille.

Kaksi teelusikallista Molkosan Vitalitya pariin desiin vettä ja voimajuoma on valmis. 2 desilitraa juomaa sisältää 1.2 grammaa L+ maitohappoa ja 6,8 grammaa kuitua. Kahdesta lasillisesta saa jo lähes puolet vuorokauden kuituannoksesta. Jauhetta voi ripotella myös sellaisenaan jogurtin, viilin tai puuron joukkoon. Molkosan Vitality on pakattu 275 gramman kätevään kannelliseen pakkaukseen.

Proviisori Kaija Heikkilä A. Vogel Oy:stä valisti minua sähköpostilla: Molkosan Vitalityllä ei ole tehty tieteellisiä tutkimuksia. Molkosanille (vanha tuote, nestemäinen, jota on pohjana Vitalityssä) on meneillään yksi, josta odotamme paljon mielenkiintoisia tuloksia.

Lähde: Deskin uutistiedote ravintotoimittajille, 27.2.2007