keskiviikkona, helmikuuta 28, 2007

Hedelmällinen maitorasva

*
Maitorasvojen parjaus/valistus -kampanjat
ovat purreet hyvin. Kaupan hyllyiltä on turha etsiä monipuolista täysrasvaisten maitotuotteiden valikoimaa. Tarjolla on kevyitä vaihtoehtoja ajan hengen mukaisesti. Voita, täysmaitoa ja rasvaisia jogurtteja suosivaa ravintovalistajaa katsotaan kummeksuen ja tarpeen vaatiessa häntä kehotetaan lopettamaan tällainen valistustyö vaikkapa tähän tyyliin:

Makuasioista ei sovi kiistellä, muttei myöskään faktoja pidä vääristellä, eikä varsinkaan sotkea omia mielipiteitä tutkittuun tietoon. Kuten Christer Sundqvist juttunsa alussa toteaa, kuluttajista osa valittaa, ettei oikein tiedä keneen uskoa. Harmi, että hän itse sortui virheellisten tietojen esittämiseen – ja luultavasti lisäsi entisestään kuluttajien hämmennystä. Terveyden ammattilaisilla on haastava työ saada kannustettua ihmisiä muuttamaan elintapojaan terveellisempään suuntaan. Heidän aikansa ei pitäisi mennä ristiriitaisten ja virheellisten käsitysten oikaisemiseen. (Marjaana Lahti-Koski, Suomen Sydänliiton kehittämispäällikkö Juoksija -lehdessä 10/2006, koskien puolueetonta juttuani meijerivoista samassa lehdessä)

Tässä tulee taas tätä "virheellistä tietoa" maitorasvoista. Kakkosleirissä on tänään ilon päivä! Yhdysvaltalaistutkijat ovat todenneet, että rasvaiset maitotuotteet vähentävät ovulaatiohäiriöitä ja sitä kautta lapsettomuutta. Ravitsemustieteilijä Jorge Chavarro Harvardin yliopiston kansanterveyden laitoksesta analysoi kollegoineen terveys- ja ruokavaliotiedot 18 555 naiselta, jotka olivat yrittäneet tulla tai tulleet raskaaksi 1991-1999. Iältään tutkitut olivat 24-42-vuotiaita.

Analyysi osoitti, että maitorasvalla oli merkitystä: mikäli nainen söi vähärasvaisesta maidosta tehtyjä kevyttuotteita kaksi tai useamman annoksen päivässä, ovulaatiohäiriöiden aiheuttama lapsettomuusriski oli 85 prosenttia suurempi kuin muilla. Sen sijaan jo yksi annos rasvapitoista maitotuotetta vähensi riskiä 27 prosenttia verrattuna naisiin, jotka nauttivat sellaisen korkeintaan kerran viikossa.

Tutkijat uskovat tuloksen selittyvän sillä, että maitorasva tai sen sisältämät rasvaliukoiset yhdisteet parantavat munasarjojen toimintaa. Tohtori Chavarro kehottaakin raskautta yrittäviä naisia syömään mieluummin maitorasvapitoista jäätelöä kuin rasvatonta jogurttia. Hän kuitenkin muistuttaa ajan hengen mukaisesti, että muutos ei saisi paisuttaa päivittäistä kalorimäärää, eikä tyydyttyneiden rasvojen kokonaismäärä saisi sekään lisääntyä.

J.E. Chavarro, J.W. Rich-Edwards, B. Rosner, and W.C. Willett. A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility. Hum. Reprod. Advance Access published online on February 28, 2007

Tutkimuksen julkaisi Human Reproduction ja sitä puntaroi myös BBC tänään, ja Boston Globe, MSNBC, New Scientist, New Zealand Herald, Reuters, Telegraph, China Daily, CNN, USA Today, CBS News, Independent, My Fox, Olberlin Times, Meadow Free Press, Wyoming News, Scotsman, DailyRecord, ZeeNews, ym ym... jopa Helsingin Sanomat kirjoittaa uutisesta.

Lähde: Tiede-lehti, 28.2.2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti