keskiviikkona, helmikuuta 21, 2007

Tulehdus vie ehkä luutkin mennessään

*
Amerikasta kuu-luu kummia
. Tutkijat luulevat löytäneensä uuden selitysmallin osteoporoosille (luukato). Pitkään kestävä (krooninen) tulehdustila elimistössä haurastuttaa luuta. Ihan tuulesta temmattu tämä tieto ei ole sillä tiedetään, että ikääntyminen ja naisilla vaihdevuodet vaikuttavat immuunipuolustukseen. Heikompi vastustuskyky johtaa siihen, että tavalliset infektiot kehittyvät kroonisiksi tulehduksiksi, sanovat tutkijat.

Tämä tulehdustila voi vaikeuttaa luun uudismuodostusta ja johtaa sitten myöhemmin osteoporoosiin. Sopivia selitysmalleja tälle tulehdushypoteesille tarjoaa nykyään nivelreuma ja diabetes, jossa immuunijärjestelmä menee sekaisin ja käy omien kudosten kimppuun. Osteoporoosille olisi nyt myös löytymässä vihollinen immuunijärjestelmästä. Tulehdus tuottaa vahingollisia ainesosia ja johtaa luukudoksen tuhoutumiseen vähän samalla tavalla kuin nivelruston suhteen käy nivelreumassa.

Tieteelliset löydökset saattavat johtaa uudentyyppiseen ajatteluun osteoporoosin hoidossa. Liikunta-, vitamiini- ja hivenainesuositusten lisäksi voidaan tulevaisuudessa ehkä nähdä lääkäreiden kirjoittavan lääkereseptejä, joilla vähennetään tulehdussytokiinien esiintymistä (esimerkiksi TNF-alfa). Nämä lääkkeet ovat kalliita ja on tietenkin olemassa se vaara, että näille lääkkeille lääketehtaat hakevat uusia potilasryhmiä. Jäitä hattuun siis toistaiseksi!

Tutkimustulokset esitteli kansainvälisessä tapaamisessa italialainen tutkija Lia Ginaldi, joka on julkaissut paljon näkyvyyttä saaneen tieteellisen tutkimuksen Osteoporosis, inflammation and ageing (PDF).

Lähde: Svenska Dagbladet, 21.2.2007

2 kommenttia:

 1. Tähän on nyt syytä todeta, että olen puhunut ja kirjoittanut jo vuosia, että kaikki krooniset sairaudet ovat tulehdustauteja.
  http://tinyurl.com/ywl6ue
  Niiden ehkäisyssä ja jarruttamisessa on likunnalla, terveellisellä ruokavaliolla ja tietyillä ravintolisillä, etenkin tulehdusta estävillä omega-3-rasvahapoilla, tärkeä merkitys, jota terveydenhuoltomme ei osaa (valitettavasti) vielä riittävästi arvostaa.

  VastaaPoista
 2. Pitää paikkansa, että olette tohtori Matti Tolonen pitäneet meidät suomalaiset ajan tasalla inflammaation suhteen. Moneen kertaan olemme jutelleet näistä paradigmoista. Ehkä terveydenhuoltomme älyää tämän asian vasta sitten kun itse "keksivät" asian. Riittänee kun tarpeeksi nimekäs professori sammuttaa inflammaatiopalon oikein, ilmeisesti Matti ei ole "sammuttanut tulipaloa oikein".

  Kiitos kommentista ja selvennyksistä.

  VastaaPoista