keskiviikkona, helmikuuta 21, 2007

Lähikauppa yhä harvemman ulottuvilla

Kuluttajatutkimuskeskus on julkaissut uusia tutkimuksia siitä miten pitkä matka kansalaisilla on ruokakauppaan.

Ruokakauppa on yhä kauempana erityisesti haja-asutusalueilla. Uusia kauppoja on syntynyt ennen kaikkea suurien ja nopeasti kasvavien kaupunkiseutujen keskuskuntiin. Tämä käy ilmi Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreesta tutkimuksesta Kauas kauppa karkaa - vai karkaako? Päivittäistavarakaupan rakennemuutos Suomessa vuosina 2003-2005.

Kauppojen keskittyminen näkyy myös Turun, Lahden ja Mikkelin kaupunkiseuduilla. Yhä harvemmalla asukkaalla on päivittäistavarakauppa kävelymatkan etäisyydellä kodistaan, kertoo tutkimus Onko lähikauppa lähellä? - päivittäistavarakaupan saavutettavuus Turun, Lahden ja Mikkelin kaupunkiseuduilla 1995-2003.

Tutkimukset julkistetaan tiistaina 27.2. klo 13.00 Kuluttajatutkimuskeskuksen MoniTori-salissa, Kaikukatu 3, 5. krs., Helsinki. Tutkimuksia kommentoimassa on Ruokakeskon kehitysjohtaja Pekka Niva.

Lisätietoja antaa erikoistutkija Minna Lammi (puh. 050 469 0321, minna.lammi@kuluttajatutkimuskeskus.fi)

Lähde: Deskin tiedote ravintotoimittajille, 21.2.2007

4 kommenttia:

 1. Miten kävelymatka määritellään?

  *P*

  VastaaPoista
 2. Sain sähköpostia Kuluttajatutkimuskeskuksesta koskien kävelymatkan pituutta:

  Olemme käyttäneet tutkimuksessa kävelyetäisyytenä 500 metriä ja kilometriä (analyysit on tehty molemmilla etäisyyksillä). Kilometrin matkaa voi jo pitää monelle kuluttajalle pitkänä matkana, sillä asioitaessa jalan tuotteet on myös kannettava kotiin. Esimerkiksi asuinaluesuunnittelua koskevassa oppikirjassa esitetään että myymälä saisi sijaita enintään 400 metrin etäisyydellä kodista.

  Terveisin,

  Katri Koistinen
  erikoistutkija
  Kuluttajatutkimuskeskus

  VastaaPoista
 3. Oivoi...nyt minun täytyy taas kiihtyä...Nimittäin jos yli kilometri on liian pitkä matka kantaa ruokatavaroita.

  Muistan, kuinka ollessani pieni hoitotätini kantoi viisihenkisen perheensä ruoat kaupasta kotiin - ok, matkaa oli varmaan alle kilometri, mutta joka kerta esimerkiksi maitoa ostettiin viitisen litraa, eikä hän edes kantanut tavaroita repussa, vaan toisella käsivarrella oli iso kori ja kangaskassi toisessa kädessä.

  Omalla kohdallani pitäisin kolmea kilometriä per siivu kipurajana, jos matka on pidempi menee pelkkiin matkoihin yli tunti ja silloin menee kyllä jo liikaa aikaa kaupassa käyntiin.

  *P*

  VastaaPoista