perjantaina, helmikuuta 16, 2007

Leusiinin puutostilalla eroon läskeistä?

#
Amerikkalaiset tutkijat ovat
tehneet yllättävän havainnon. Kun laboratoriohiirten ravinnosta kokonaan poistettiin leusiini-aminohappo, niiden solut lopettivat välittömästi uuden rasvan muodostuksen (lipogeneesi) ja alkoivat polttaa vanhoja rasvavarastojaan (lipolyysi). Hiiret saattoivat kuluttaa kaikki vararasvansa muutamassa päivässä. Onko löytymässä viisasten kivi, jolla elimistö voidaan huijata nälkiintymisvaihteelle, vaikka elettäisiin yltäkylläisyydessä?

Jäitä hattuun! Tutkimusta johtaneen professori Douglas Cavenerin mukaan tämä leusiinin poistaminen ruokavaliosta ei valitettavasti onnistu ihmisillä. Aminohappo on niin yleinen kaikessa ruoassa, että sitä välttääkseen pitäisi syödä Nokian kännyköitä. Tutkijat voivat toki yrittää kehittää lääkkeitä, jotka estävät soluja tunnistamasta leukiinia. Näin elimistö huijattaisiin rasvanpolttotalkoisiin. Ei kuulosta kovin luontevalta menetelmältä ja tällainen toimenpide voi aiheuttaa arvaamattomia seurauksia elimistön aineenvaihdunnassa.

Tutkijat eivät vielä tiedä, johtaisiko jonkin toisen aminohapon poistaminen ravinnosta samanlaiseen nälkiintymisreaktioon, vai liittyykö ilmiö vain leusiiniin. Tutkimus on julkaistu arvovaltaisessa tiedelehdessä Cell Metabolism (7.2.2007).

Lähde: Tiede-lehti, 16.2.2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti